onsdag 30 juni 2010

Svärmors kåldolmar

Svärmor bjöd på kåldolmar igår. Herre. Gud. Så. Gott.



Tyvärr finns inget recept eftersom hon går på känsla. Nästa gång hon gör kålisar ska jag se på och mäta...

söndag 27 juni 2010

Grillade snittar

pitabröd
fetaost
salami
oliver
grillad paprika i olja
färsk oregano



Dela pitabröden och lägg på salami, oliver, paprika, oregano och smula över fetaost. Lägg på folie och släng på grillen tills osten blivit mjuk. Passa, det bränns fort. Servera på dirren.

Slash

5 dl starkt sv vinb te
lös 4 dl strösocker i det och låt det svalna
blanda 1 paket citron lättdryck
1 pkt jo apelsinjuice
1-1,5 dl fanta apelsin
75 cl brännvin



frys i 1 dygn, skeda upp 2-3 msk per glas, fyll på med fruktsoda eller sprite.

Kalas för vår 4-åring

Alfred har fyllt 4 idag så det bjöds på cake pops, mariannekakor, kex med mera. Eftersom vi både hade barnkalas och släktkalas så blev det två glassbomber. Tyvärr blåste det som tusan, så att tända ljus var inte att tänka på;





Glass med krossad choklad, melonglass, chokladrån, chokladsås, kolasås, dajmkulor, minioreos.

Spread med grillad paprika och parmesan

8-10 personer


400g färskost
1 vitlöksklyfta
100g grillad paprika i olja
2 dl riven parmesan
2 tsk färsk oreganoRiv ner en vitlöksklyfta i färskosten och rör om. Tärna grillad paprika och tillsätt några droppar av oljan. Blanda i parmesanen och oreganon. Garnera med mer grillad paprika och en oreganokvist. Låt dra i kylen minst en timme. Bred på kex eller crostini.

lördag 26 juni 2010

Midsommarafton 2010

Sommarmojito, tunnbröd med gubbröra, räkor och löjrom. Grillat med potatissallad, bönsallad, persiljevitlökssmör, bearnaise, grillade snittar, spread med grillad paprika och parmesan, ost och kex, potatissnurror.



torsdag 24 juni 2010

Middag på O´Learys

Igår bjöd min man mig på O´Learys. Vi hade barnvakt och njöt av att vara bara vi.

Jag åt combo ribs. Tre olika marinader på revbenen, pommes, cole slaw, saltgurka och en dressing på sidan.

Rosarandig moussetårta

Jordgubbsmousse

5 st gelatinblad
500 gram jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

vit chokladmousse
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
2 st äggulor


10 bitar

1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten
av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan
grädden.
5. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. Efter ca tre timmar kan du bre på den vita chokladmoussen.
6. Vispa grädden, smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa upp
äggulorna och tillsätt den smälta chokladen lite i taget. Rör ner lite av grädden,
blanda sedan med resten av grädden. Bred vita chokladmoussen på
jordgubbsmoussen och frys en timma till. Garnera med hallon eller jordgubbar.

onsdag 23 juni 2010

Hårdbröd med kaviar och ägg

En favoritfrukost. Ett knaprigt hårdbröd med smör, kaviar, hårdkokt ägg och hemmaodlad gräslök. Mums!

Tårtbuffé

Varje sommaravslutning på Bulleribock är det picknick och stor tårtbuffé. Varje familj har med sig en tårta var och ställer fram på ett stort bord. Sen är det bara att hugga in.















Här var vårt bidrag;


Recept kommer imorgon.

Men först delade Love och jag på ett Greenmål från Max.

Rosmarinkryddade kex med mjukost

Biggan på jobbet introducerade mig för detta och kan lätt bli ett beroende. Prova på egen risk.



Wasa delicate thin chrisp Rosemary & salt
Fjällbrynt tomatost med feta

tisdag 22 juni 2010

Spagetti carabonara

2 paket bacon
2,5 dl grädde
1 äggula
1 gul lök
riven ost
svartpeppar
salt



Klipp baconet i bitar och stek. Låt rinna av. Stek löken. Blanda grädde, bacon, äggula, riven ost och lök. Smaka av med salt och peppar. Serveras med kokt spagge. Gärna även med riven parmesan på toppen, samt ett extra varv med svartpepparkvarnen.

Pinnbröd med brieost

Kikki och Lotta hade med sig detta igår på Rovön.


5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten

brieost
ev soltorkade tomater

Blanda de torra produkterna.
Tillsätt vatten och arbeta ihop degen.
Arbeta ut den till fingertjocka längder.
Rulla brieost och ev soltorkade tomater på en grillpinne och grilla över elden. (eller hacka ner tomaterna och blanda i degen. Det är nog enklast.)

söndag 20 juni 2010

Gårdagens plocktallrik

Med revbenspjäll, jordgubbar, skagenröra, parmesansalami och rökt ost.

Cake pops

Ett recept från Hallon & blåbär, se länk på sidan.


2 pkt Ballerina kladdkaka
1 pkt Maryland cockies
½ pkt philadelphiaost, ta i mer om det behövs
250 g mörk choklad
strössel

Mixa Ballerina och cockies till kaksmulor i mixer. Mixa ner philadelphiaosten till en jämn deg. Rulla degen till lagom stora bollar och trä upp dom på grillpinnar. In med dom i frysen nån timme.
Smält chokladen och doppa bollarna i chokladen och strössla dom en och en direkt efter chokladdoppet. Eftersom de är kalla stelnar de fort.
Använd oasis eller glas med salt eller socker i för att sätta ner klubborna i så dom står stadigt.

Nästa gång tror jag att jag skippar pinnarna och bara gör bollar. Det var lite myschligt med att få pinnarna att fastna ordentligt, så bollarna gled.

lördag 19 juni 2010

LCHF pizzabotten

Har hittat detta recept på flera lchf-bloggar, men dubblade satsen eftersom jag gärna vill få mat över så man kan ha till lunch dagen efter, eller till att frysa in. Med detta recept blev pizzan ungefär storleken av en tallrik.


2 ägg
4 msk olja
2 msk grädde
salt
vitlökspulver
pizzakrydda
3 msk fiberhusk (finns på Ica Maxi på glutenhyllan)


Vispa ägg och salt, vispa i olja och grädde. Blanda i kryddorna, fiberhusk, bakpulver och låt svälla 5-10min. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper genom att använda fingrarna. Skölj dem i kallt vatten innan.
Grädda i ca 10min i 225 grader.
Ta ut ur ugnen.

Sen lägger man på det man vill ha. Jag gjorde två pizzor och på den ena hade jag tomatsås, färdig köttfärssås, paprika, gul lök, räkor, oliver, champinjoner, fetaost, mozzarella och riven ost. På den andra hade jag samma, men jag bytte ut köttfärssåsen mot strimlad skinka.


Har ni inte provat fetaost på pizza så måste ni göra det!

In i ugnen tills den ser färdig ut. Smaskelismaskens!

fredag 18 juni 2010

Sallad på Subway

Ett bra lchf-alternativ när man ska käka där. Jag brukar ta steak and cheese med extra ost och be om mycket southwest-dressing. (Nu innehåller säkert dressingen en massa kolisar, men god och stark är den.)

torsdag 17 juni 2010

Hamburgare...

...på Frasses Kanalgatan i Skellefteå, vet inte hur man gör en lchf burgare. Åtminstone inte de som jobbade ikväll. Nu hade jag ingen kamera med mig, men jag beställde en originalburgare med extra ost och fick en liten, sketen köttbit, med en ost, ca 1 msk strimlad sallad, ca 1 msk dressing. Värt? Not so much.

Snöbollar med vit choklad

Ett recept från Pernilla Wahlgrens blogg som Hanna bakade till Affes födelsedag.


färdigt på: 30 min
Ingredienser
200 200 g vit choklad
2.5 2.5 dl kokosflingor
1 1 msk pressad citron
Kokosflingor till dekoration

Receptet ger 20-25 snöbollar

Gör så här:
1. Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
2. Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
3. Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
4. Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.

tisdag 15 juni 2010

Bountykulor

Min systerdotter Hanna hjälpte mig och bakade till Alfreds födelsedag. Ett recept från gourmetsällskapet.


200 kokos
100 g smör
200 g florsocker
5 tsk vaniljsocker
2 msk grädde
1 ljus blockchokladkaka

Blanda alla ingredienser till en smet och forma runda kulor. In i frysen en timme.
Doppa kulorna i smält blockchoklad.
Ställ kallt, på smörpapper, att stelna.

måndag 14 juni 2010

Pigs in blankets & marinad

Alltså baconinlindad Denniskorv. Går hem både hos stora och små. Har även, efter ett tips av min vän Hanna på jobbet, testat att byta ut korven mot banan. Det var också gott.


1 paket Denniskorv
1 paket bacon
marinad

Skär Denniskorven i tre delar. Skär baconet i halva skivor. Linda baconet runt korven och trä på ett grillspett. Pensla med marinad runt om och grilla.

I min marinad brukar jag ha t ex;

Knorrs kött och grillkrydda
soja
balsamvinäger
svart vinbärsgelé
vitlök

Baconsås med vitlöksost

2 paket bacon
1 gul lök
3 dl grädde
½ vitlöksost
1 gul chilifrukt
salt & peppar


Hacka löken och chilin fint. Fräs i pannan och lägg på ett fat. Klipp baconet i bitar och stek. På med chililöken, grädden, vitlöksosten och smaka av med salt och peppar. Servera antingen med pasta, eller om man vill köra lchf så häller man den över kokt broccoli, sedan på med ost och gratinera ca 10 minuter i ugnen på 225 grader.

lördag 12 juni 2010

Grannfruns grillsås

Ett recept från Camilla F.

För 4-8 personer.


1 burk crème fraiche
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl gräslök
1/2 dl persilja
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta

Värm crème fraiche (jag brukar använda den vanliga, men det funkar med alla kokbara) och buljongtärning i en kastrull. När crème fraichen börjar koka så sänk värmen på plattan.
När buljongtärningen har smält tag kastrullen från värmen. Rör hela tiden så det inte bränner fast!
Låt svalna något under tiden som du hackar örterna.
Blanda i örterna och senapen i crème fraiche-blandningen och pressa i vitlöken. Rör om och låt stå en stund innan serveringen.



Passar till både grillat kött och fisk, även kall, kanske till sill och potatis.

fredag 11 juni 2010

Lövbiffsrullar med vitlöksost

Especially for you Ida G.


4 port

600g lövbiff
1 ½ burkar Cantadou vitlöksost
4-5 dl grädde
1 tsk fransk senap
1 tsk soja
1 köttbuljongtärning
salt & peppar

Bred vitlöksost på lövbiffen, salta och peppra och rulla ihop. Bryn i pannan, börja med skarven neråt. Salta och peppra. Ta upp rullarna och lägg åt sidan. Slå grädden i pannan, i med buljongtärning, soja, fransk senap och en halv burk vitlöksost. Lägg i rullarna och låt koka ca 20 minuter.

Servera med en sallad och ris till den som vill ha kolhydrater.

Berry Temptatious

Syrran och jag testade detta hallonvin som fördrink förra helgen. Gott och inte allt för sött för 79 riksdaler.


Berry Temptatious 2008 (nr 7783)

Land Chile
Distrikt Chile
Alkoholhalt 8,5 %
Färg Något oklar, ljusröd färg med bitar av fruktkött.
Doft Stor, fruktig doft med tydlig karaktär av mogna hallon, ton av svartvinbärskaramell.
Smak Halvtorr, fruktig smak med tydlig karaktär av mogna hallon, ton av svartvinbärskaramell.
Användning Serveras vid 6-8°C som sällskapsvin eller till inte alltför söta desserter.

onsdag 9 juni 2010

Caesarsallad med räkor

Caesardressing
isbergssallad eller romansallad
parmesanost
räkor
ev. krutonger


Caesardressing;
1 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 krm mald svartpeppar
2 msk finskuren gräslök
ca 2 dl rapsolja
½ riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 sardellfiléer
vatten

Koka ägget i 3 minuter, prick! Det är viktigt att det blir löskokt och att det inte spricker. Gröp ur ägget på dirren och ner i skål. I med vinäger, senap, salt, svartpeppar, gräslök, vitlök, parmesan och sardeller. Mixa med stavmixer. Droppa oljan långsamt medan stavmixern mixar. Späd sedan med lite vatten till önskad konsistens.

Skölj salladen och lägg på tallrik. På med räkor och hyvlad parmesan. Ringla över såsen. Servera eventuellt med krutonger.

tisdag 8 juni 2010

Vit böncrème med yoghurt och basilika

Ett recept från Pål grillar som jag gjorde om till en hetare variant.


1 burk kokta vita bönor
0.5 dl turkisk yoghurt
1 msk olivolja
10 basilikablad
1 - 1,5 msk sambal
Flingsaltsalt

Mixa med stavmixer och låt stå minst en timme.

Salami- och briegratäng

Ett av recepten från plocktallriken i fredags.

Valfri mängd salami
250 g brie
3 ägg
2 dl grädde
tomater



Skär salamin i mindre bitar. Skär bort kanterna från osten och skär den i kuber.


Blanda ägg och grädde, krydda med salt och peppar. Häll smeten över salamibrieblandningen. På med tomat.


In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

måndag 7 juni 2010

Kycklingspett och skinkostsallad

Inhandlat på ICA Supermarket i stan idag.



Spetten var dyra, 20:- st och fanns i fyra olika smaker, bl a mango, sweet chili, teriyaki och nån till som jag inte minns. För mycket socker i, men gott som rackarns.

Blomkålssoppa

Oväntat god faktiskt.

1 blomkålshuvud
400 g broccoli
2 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
4 dl grädde
salt & peppar


Koka blomkålen, broccolin och löken i ca 8 minuter. Häll bort nästan allt vatten. Mixa med stavmixer. I med vitlök, buljongtärning, grädde och smaka av med salt & peppar. Mixa en sväng till.

söndag 6 juni 2010

Italienska parmarullar

Ett recept från Guldkorn



12 st

2 dl creme fraiche
salt och peppar
12 skivor parmaskinka
ett knippe färsk basilika
100 g soltorkade tomater

Strimla basilika och tomater. Blanda med creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lägg en klick på varje skiva parmaskinka och rulla ihop.

fredag 4 juni 2010

Laxrullar med ruccola och ädelost

Ett recept från Guldkorn.

10-12 st

Servera gärna med tandpetare för att ha något att hålla dem med.

200g rökt lax i skivor
100 g ädelost
1 dl creme fraiche
en näve ruccola
nymald svartpeppar


Bred ut laxen på plastfolie eller bakplåtspapper.


Mosa ost och creme fraiche. Bred ut krämen på laxen. Krydda med svartpeppar. Lägg ut ett lager ruccola över ostkrämen.


Rulla ihop laxen till en rulle.



Låt ligga kallt en stund för att stelna, då blir den lättare att dela. Skär sedan i lagom stora bitar.