tisdag 31 augusti 2010

Italiensk smörgås med parmaskinka, pesto och brie

1 grovt bröd, gärna nybakat
pesto
isbergssallad eller romansallad
2 skivor parmaskinka
2 skivor brieost
tomat
crema de balsamico


Dela brödet i 2 delar. Bred pesto på brödbotten. På med sallad, parmaskinka, brieost, skivad tomat och ringla crema de balsamico över. Lägg på övre delen på brödet och njuuuuuut.


Den här...den är fin. Faktiskt en av de godare mackor jag gjort. Om man inte tycker om brieost kan man byta ut den mot mozzarellaost istället. Kör man LCHF kan man skippa brödet och rulla in fyllningen i parmaskinka. Nu innehåller ju balsamicon socker, men man kan ju ta lite.

måndag 30 augusti 2010

Kikkis kantarellsallad med soltorkade tomater och ädelost

Kikki hade bl a med sig en stor och god sallad till kräftskivan.



mangoldblad
1 kg färskpotatis
1 schalottenlök
smör
olivolja
drygt 1/2 kg färska kantareller
1/2 dl balsamicovinäger
1dl persilja
300 g gula och röda cocktailtomater (halverade)
200g soltorkade i olja
150 g rucola
ekologisk nordisk Blue (ädelost).


Koka färskpotatisen med dill. Stek Lök i smör och olja tills den blir mjuk. Tillsätt kantarellerna och stek i några minuter. Recucera balsamicovinägern med svampen. Stäng av värmen och strö över persiljan. Låt stå en stund.

Placera mangoldbladen jämnt på ett stort fat. Lägg upp potatisen, kantarellerna och resten av grönsakerna så att allt blandas fint. Smula över ädelosten, Avsluta med lite flingsalt och några droppar olivolja.

Om salladen äts som huvudrätt passar det bra att göra en pesto till!

Pesto

Har ni inte testat göra pesto förr så är det dags nu. Det är busenkelt och är hundra gånger godare än de som finns att köpa på burk.


1 påse pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1/2 parmesanost
1 kruka basilika
olivolja
salt
peppar


Riv osten och lägg i matberedare tillsammans med basilikablad, riven vitlök och pinjenötter. Kör tills det är ordentligt mixat. Häll på oljan medan mixern går tills det är en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

God att ha som pastasås. Senare kommer fler recept på vad man mer kan använda den till.

söndag 29 augusti 2010

Avocado- och mangoröra

3 avocado
1/2 förpackning fryst mango
citronsaft
1 dl creme fraiche
1/2 röd chili
1,5 msk sweet chilisås
salt
peppar

crostini
kräftstjärtar


Tina mangon. Mosa avocadon och pressa citronsaft över. Hacka chilin och blanda i tillsammans med creme fraiche, sweet chili, mango, salt och peppar. Bred röran på crostini och toppa med en kräftstjärt.

Blueberry Razz

Labbade ihop en ny drink igår.




6 st

1,5 dl koncentrerad Önos blåbärssaft
6 dl Sprite
1 lime
1,5 dl Bacardi Razz
frysta hallon
is



Blanda saft, Sprite och Bacardi i en tillbringare. Skär limen i två delar och pressa ut saften. I med frysta hallon och is.

Drinken blev ganska söt, så gillar man inte söta drinkar kan man pressa i mer lime.

lördag 28 augusti 2010

Sardellröra på crostini

Ikväll ska våra gäster få smaska på följande röra till välkomstdrinken;


1 burk sardeller i olja
1 färskost med vitlökssmak 200g
3 msk hackad persilja
peppar
crostini med persilja och vitlökssmak


Häll bort oljan och hacka sardellerna. Blanda sardellerna i färskosten och i med persilja. Peppra. Låt röran stå i kylen ett par timmar. Bred på crostini och servera direkt.


fredag 27 augusti 2010

Matfesten 2010 fredag

Idag fick Affe också följa med på Matfesten. Han vill ha "nåt med räkor" så vi började med att dela en räkstubbe för 30:-.


Smakade ungefär som smörgåstårta med skagenröra i. God och saftig, lagom stor.

Sen var han sugen på kycklingspett så då blev det en smakportion med thaimat för 40 riksdaler. Man fick välja 2 rätter till smakisen och vi valde kycklingspett med jordnötssås och friterad kyckling plus vårrullar med sweet chilisås.


Portionen var ganska stor för att vara en smakportion. Hade jag ätit den ensam, hade jag nog inte orkat så mycket mer. I alla fall inte om man äter upp riset till. Kycklingspetten med såsen till var en höjdare. Den friterade kycklingen smakade som friterad kyckling brukar smaka.

Sen fick Mama välja och då blev det en smakis från Medlefors. Det var balsamicokyckling med caesardressing och sallad med ett grillat bröd med basilikasmör för 30:-.


Det här var mycket gott tyckte jag. Eftersom det serverades i ett plastglas med dressingen nederst var det dock svårt att blanda så att man skulle få dressingen på både kycklingen och salladen. Ett plus för att man fick besticken och servetten snyggt paketerade med ett svart presentband runt.

Sen var Affe sugen på mer kött så det blev en smakis revben med bbqsås och cole slaw för 30:-.


Här ingick 3 revben som satt ihop. Tyvärr fick vi stumpen, så ett av revbenen var riktigt torrt och hårt. De andra två var saftiga och goda. Såsen gick fett bort, smakade som tomatsås man lägger på en pizzabotten. Men cole slawn(?) till var mycket god.

Tips; Ta med våtservetter till kletiga händer, samt tandpetare!

torsdag 26 augusti 2010

Grillad entrecote med rotfruktspytt, palsternackspuré med kavringströssel och kantarellsås

Tillbehören kommer från ett recpet från TV-programmet Halv 8 hos mig, men Matplatsen hade gjort om det så jag testade hennes recept. Har dock gjort om såsreceptet lite. I originalreceptet är det stekt oxfilé som serveras till.


Grillad entrecote

Marinera köttet i
soja
kött och grillkrydda
balsamvinäger
svart vinbärsgelé
peppar

Grilla köttet.


Rotfruktspytt

3 st stora morötter
1 st kålrot
1 st rotselleri
1 st gul lök
3 st potatis

Skala grönsakerna; morötter, lök, kålrot och rotselleri samt potatis, och skär i små tärningar. Stek detta i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta.


Palsternackspuré med kavringströssel

1 st stor palsternacka
50 g smör
1/2 dl grädde
salt

kavring

Smula sönder kavringen och torrosta i stekpanna. Rör hela tiden och se till så det inte bränns. Lägg åt sidan till serveringen.

Skala palsternackan och koka i femton minuter. Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. Smaka av med salt.


Kantarellsås

ca 300 g kantareller
0.5 st gul lök
100 g smör
2 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
1 msk tryffelolja
fransk senap
svart vinbärsgelé
ljus redning

Smält smöret i en kastrull. Lägg i kantarellerna och hackad gul lök. Häll på 2 dl vatten. Koka upp. Tillsätt 1/2 dl kalvfond och 1 msk balsamvinäger. Häll grädden i såsen. Koka upp och smaksätt med salt & peppar, fransk senap och svart vinbärsgelé. Tillsätt tryffeloljan och red av såsen till önskad konsistens.


Servera med svart vinbärsgelé.

Cicci har sagt till mig att hon tycker att jag ska börja skriva lite mer om recepten, hur jag tycker att det smakar mm. Så det ska jag försöka mig på faktiskt.

Vad har jag då att säga om detta recept? Tyvärr hade jag ont i magen när vi åt det här, så jag tror bestämt att jag skulle ha tyckt det var ännu godare om jag fått må bra. Palsternackspurén var sagolikt god och det var vi alla överens om. Nästa gång skippar jag nog tryffeloljan i såsen eftersom jag tycker att den tar för mycket smak, och jag vet inte riktigt om jag är så förtjust i tryffelolja. Men ni ska absolut prova detta recept. I dare ya!

Födelsedagsfrukost

Cicci och jag har ju fyllt år nyligt, 25 år, för att vara EXAKT. (Not) Så idag bjöd jag på frukost och så såg vi två rysare.


Grov macka (Icas butiksbakade "Tor") med mjukost, kokt skinka, ost, tomat och spetspaprika. Yoghurt, vindruvor, vattenmelon, ett halvt wienerbröd, te och apelsinjuice.

Matfesten 2010 torsdag

Cicci, Love och jag drog iväg vid lunch för att utforska årets matfest. Ber om ursäkt för risiga foton. Tog gamla digitalkameran istället för systemkameran.

Det första smakprovet var från N.Ommas och det var lättrökt renstek invirat i tunnbröd spetsad med sallad, tomatlökröra, rödlök, fetaost, orient- och hemmagjord vitlöksdressing. Eftersom vi tog ett smakprov kostade det 40 kronor och då ingick ett glas lingondricka. Man fick då ett helt bröd men mindre innehåll;


Jag tyckte det var riktigt gott, 3,5 poäng av mig. Cicci tyckte det var lite för mycket röksmak och gav 3 poäng. Love tyckte det var 5 poäng.

Sen gick vi vidare till Smakbolaget där jag beställde en smakportion med rökta räkor och så fick man en sås till, 35 kronor. Tyvärr fick vi inga servetter till.


Smaken var helt ok, men jag hade inte velat ha mer än det jag fick, så en smakportion räckte gott och väl. En 3-. Love tyckte det var 5 poäng.

Cicci köpte en grillkorv, ost- och baconsmak med bröd och gurkmajonnäs. Jag tror den gick loss på 35 kronor och den var från Topp-chark.


Det vi tyckte om den var att den var helt ok, men det kan man ju lika gärna steka på spisen hemma. Det hade varit bättre om det fanns halva att köpa, som smakprov. Love åt upp det mesta av den och tyckte att den var en 5-poängare.

Dags att testa en efterrätt. Det blev Crepes Germanica med ägglikör och noisette. Det slår mig nu att det stod på skylten att man skulle få glass till, men det fick inte vi. Minuspoäng utdelas härmed. 55 kronor för 3 crepes.


Ännu en gång hade det varit bättre att man fått köpa smakprov med en crepe. Nu delade vi denna på 2,5 pers och ändå slängde vi lite i slutet. Men både Cicci och jag tyckte det var supergott. Love gav den 5 poäng.

Till sist köpte vi en smakportion kantarelltoast med västerbottensost för 30 kronor, då fick man en halv dubbeltoast. Båda tyckte att denna var god. Love tyckte den var...ja, du vet.


Så var vi mer än mätta och belåtna när vi åkte hem. Det blir nog ingen middag idag...

onsdag 25 augusti 2010

Senaste Elle mat & vin

Lite inspiration en regnig dag som denna. Lästes med en kopp te och lite ost, kex och marmelad.

Blåbärsgröt

Roberts mamma bjöd på gröt när vi var i Ostvik sist. Ber om ursäkt för den risiga bilden, tagen med mobilen.


4 port

0,5 l färska blåbär
2 dl vatten
0,5 dl socker
1 dl mannagryn
salt

Koka upp färska blåbär, socker och vatten
Vispa ner mannagrynen. Tillsätt salt. Låt det hela koka upp och sedan koka på svag värme 4-5 minuter. Rör i gröten då och då.
Servera gröten varm tillsammans med kall mjölk.

tisdag 24 augusti 2010

Tacogratäng

700g köttfärs
1,5 påsar tacokrydda
1 påse nachochips
1 burk ananas i skivor
2 tomater
1/2 tub mjukost
1 burk hot salsa
ost


Stek kött färsen med kryddorna. Lägg nachos i botten på ugnsfast form. På med köttfärsröran. På med hackad tomat och ananas. Ringla över mjukost. På med en burk salsa och bre ut. Hyvla ost överst. In i ugnen tills osten ser gyllenbrun ut, ca 15 nibuter på 225 grader. Servera med en god sallad, guacamole och vitlökscreme fraiche.

Ostfylld tortellini med kräftstjärtar

4 pers

400g färsk ostfylld tortellini
1/2 gul lök
1/2 knippa dill
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1-2 msk hummerfond
40 g färsk spenat
1 tsk sambal
salt och peppar
150 g kräftstjärtar
ev. parmesanost


Finhacka löken och dillen, lägg i kastrull. På med vinet, grädden och fonden. Låt koka ihop några minuter. I med spenaten, smaka av med salt, peppar och sambal. Red eventuellt. Koka pastan enligt anvisningar. Lägg upp på tallrik. I med kräftstjärtarna i såsen och fördela över pastan. Toppa gärna med hyvlad parmesan.

måndag 23 augusti 2010

Ost, kex och björnbärsmarmelad

Den här marmeladen finns just nu på ICA Maxi i Ske-å att köpa för 22.90. God på olika ostar.


En av de godaste ostar som finns är följande, med varvad gorgonzola och mascarpone;



Lövbit med pommes

Bara pommes in i ugnen, steka lövbiten 2 min på varje sida. Klart!

söndag 22 augusti 2010

Chokladkolapaj med blåbär

Ett recept från Allt om mat. I originalreceptet ska det vara lingon istället för blåbär, men det hade vi inte hemma.


100 g smör eller margarin
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad,, minst 40% kakaohalt
1,5 dl blåbär

Till servering
vispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8– 10 minuter tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät.
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över blåbären. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

lördag 21 augusti 2010

Marshmallows i Mariekex

En snabb efterrätt när man grillar är följande;

marshmallows
Nutella (eller Sjokade)
mariekex (eller Brago)

Här är det min systerdotter Hanna som mumsar;


Grilla marshmallows så de blir ljust bruna och krämiga. Bre Nutella (vi har Sjokade eftersom Max är allergisk mot nötter) på ett mariekex. På med marshmallows och ännu ett kex överst. Tryck försiktigt ihop och njut.

Pinnbröd med bacon och västerbottensost

Vi grillade i grillringen igår. Supemysigt.

ca 10 pinnbröd

4 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1.5 dl mjölk
1 pkt bacon
1/2-1 påse riven västerbottenost


Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela fetten i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. I med mjölken och rör snabbt ihop degen. Stek baconen och låt rinna av. När det svalnat blandas det ner tillsammans med osten i degen. Vira runt en grillpinnen och grilla över elden. Bred smör på och njut.

torsdag 19 augusti 2010

Värsta middagen någonsin

När jag hade gått ut åk 8 åkte jag och en klasskompis på språkresa till England. På väg hem åkte vi buss och färja via Frankrike (och tog mig hela vägen hem utan pass, för det hade jag glömt på James Cook). I Paris skulle vi äta middag hela gruppen tillsammans. Vi hade blivit lovade en tre rätters middag med mixed salad till förrätt, grillad kyckling till varmrätt och fruktsallad till efterrätt. Så höga förväntningar hade man väl inte på den menyn, men redan när förrätten kom in anade man oråd...

Mixed salad visade sig vara osköljd isbergssalad med bladlöss och majonnäs. Mmmm. Mums! Den grillade kycklingen var förmodligen en nyss skjuten duva från bakgården som hade sprungit förbi stekpannan för den var i princip rå och kacklade fortfarande. Yum! Fruktsalladen var en oskalad apelsin. Najs!


Det slutade med att vi slapp betala och alla fick äta på McDonalds, och EF fick stå för fiolerna.

Skink- och broccoligratäng med bacon

350 g rökt skinka i strimlor
2 pkt bacon
300 g broccoli
7 dl idealmakaroner
2,5 dl grädde
3 ägg
3 dl riven ost
salt och peppar


klipp baconet i mindre bitar och fräs i smör tills det är klart. Koka upp vatten och koka den djupfrysta broccolin i ca 3 minuter. Koka makaronerna. Blanda baconet, skinkan och broccolin i ugnsfast form. Blanda grädde, ägg och riven ost i bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över bacon- ost och broccoliröran. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad och en sås på creme fraiche, vitlök, sambal, fransk senap, svartpeppar och flingsalt. Vill man ha det LCHF skippar man makaronerna.

Tre grejer jag klarar mig utan

Jag äter det mesta och tycker det mesta är gott, men det finns tre livsmedel jag undviker om jag kan;

1. FRYST SPENAT


Ni får säga vad ni vill, men fryst spenat har en bismak som inte faller mig på läppen (bokstavligen). Färsk spenat är något helt annat. Det är gott.

2.SELLERI


Det går inte alls "lika bra med selleri". Rotselleri däremot, är gott.

3. MESSMÖR


En smak som jag inte kommer överens med. Svärmor brukar äta mesost från Norge och sylt på sina mackor. Det är riktigt gott. Men messmör; nej tack!

Vad skulle stå med på din lista?

Litchiemojito

På midsommarafton bjöd Kajsa och Robert på denna mojito;


8 st

mynta
3-4 limefrukter i klyftor
hallon
litchiefrukter
8 msk strösocker
25 cl vit rom
1 1/2 l sodavatten

dekoration;
myntablad
körsbär


I med myntablad, limeklyftor, hallon, litchiefrukt och socker i tillbringare. Muddla.I med is och rom. Häll försiktigt på sodavatten och rör om. Häll upp i cocktailglas och dekorera med mer mynta och körsbär.

onsdag 18 augusti 2010

Ansjovissallad

Kasja och Robert bjöd på gubbröra på midsommarafton. Här är mitt favoritrecept;


10 pers

1 kilo kokt potatis
1 burk ansjoviskryddade sillfiléer, ca 330 g
1 gul lök
1 knippa dill
1 tub lättmajjo, 300g
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
6 hårdkokta ägg

Tillbehör;
knäckebröd eller tunnbröd
rom
räkor
salladsblad

Skär den kokta, kalla potatisen i tärningar. Finhacka ansjovisfiléerna, spara spadet. Hacka den gula löken och dillen. Blanda alltsammans i en bunke. Tillsätt majonnäsen.
Vispa grädden, vänd ner den. Krydda med salt och peppar. I med ca 2 msk av sillspadet. Hacka till sist de kokta äggen och vänd ner dem. Låt salladen stå minst ett par timmar innan servering.

Ät på knäckebröd eller tunnbröd och dekorera gärna med salladsblad, rom och räkor. Eller servera på en buffé och dekorera med kokta ägg. Varför inte på påskbordet?

tisdag 17 augusti 2010

Pitekaka

Svärmor bakade dessa till svärfars 60-årskalas.


2 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 hg smör
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr

3 dl socker
3-4 tsk kanel
2 hg smält smör
2 dl socker

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ihop ägg, socker och mjölk.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret.
Fördela smeten i en smord långpanna.
Rör ihop toppingen. Fördela på den ogräddade kakan.
Grädda kakan i ugnen i 15 min i 200-225 grader.
Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.