torsdag 30 september 2010

Katarinas fläskfilégryta med soltorkade tomater

För er som inte ännu hunnit helghandla kommer ett smarrigt middagstips. Förra helgen var vi hembjudna till Joahn och Katarina. De bjöd på denna gryta, fetaostsalla och bröd. Mums var det. Pricken över i var att ringla över vuxenketchup, dvs crema de balsamico.


600g fläskfilé
en skvätt soja
2-3 dl grädde
1 ask philadelphiaost vitlök & örter
ett gäng soltorkade tomater

Skär köttet och bryn hastingt. Salta och peppra. Häll på lite vatten och koka köttet en stund tills vattnet kokat bort. I med grädde, soja och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar. I med tomterna just i slutet, annars kan det skära sig. De behöver bara bli ljumna. Servera med pommes eller ris och en god sallad. Och glöm inte vuxenketchupen överst!







onsdag 29 september 2010

Barnens snabba korvgryta

Barnen gillar att hjälpa till i köket och vissa gånger passar det ju bättre än andra. Affe har varit väldigt kräsen i maten på sista tiden. Han är den enda unge jag vet som inte tycker om spagetti och köttfärssås. Han ratar pasta, så därför testade jag att se om han skulle äta bättre om han fick hjälpa till och laga maten. He funka!


4-5 barnportioner
ca 1 dm falukorv
smör att steka i
överbliven spagge från gårdagen (eller koka ny)
1,5 dl grädde
1 tsk Knorr pasta- och pizzakrydda
en skvätt soja
salt

Skär korven i mindre bitar och fräs i smör. I med grädde, krydda, soja och salt. I med spaggen och låt den bli varm. Servera!









Västerbottenmuffins med crab sticks serverade med avocado, rom och rödlök

Det här var riktigt gott och en najs förrätt både för LCHFare och andra. Nästa gång ska jag nog ta 3 eller tom 4 dl västerbottenost istället för 2. Men här kommer i alla fall receptet som jag gjorde;


6 muffins/portioner;

6 crab sticks
2 dl västerbottenost
5 ägg
1 dl grädde

Servering;

3 avocado
citron
1 burk creme fraiche
1 burk rom
1 stor rödlök
dill


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, grädde och västerbottenost. Häll upp i muffinsformar. Klipp ner en crab stick i varje form. In i ugnen 25 minuter. Höj till 200 grader de sista 10 minuterna. Ta ut och låt svalna lite. Skär loss, för de kan ha fastnat lite i formarna. Lägg upp och servera med avocado, citron, creme fraiche, rom, rödlök och dill. Servera muffinsen ljummen.









tisdag 28 september 2010

Saftig kyckling i lergryta

Har du aldrig testat kyckling i lergryta så måste du göra det. Den blir otroligt saftig och mör. Har du inte en egen så finns det säkert någon i din bekantskapskrets som kan låna ut en. Passa på att köpa färsk kyckling från Kronfågel på Coop. Kostar just nu endast 19,90/kg.


ca 1,3 kg färsk kyckling

Fyllning att stoppa i fågeln;
1 gul lök
2 tsk torkad drgon
1/2 dl extrasaltat bregott
salt
vitlökspulver
lökpulver

Att pensla utanpå;
smör
soja
salt
vitlökspulver
lökpulver

Sås till den färdiga kycklingen;

(här får man höfta)
grädde
kycklingbuljongtärning
spad från lergrytan (var noga med att koka upp innan du smakar)
svart vinbärsgelé
soja
peppar

Blötlägg hela grytan i en timme. Dela löken i bitar och stek. Blanda ihop fyllningen och in i kylen en stund.
Nacka kycklingen och plocka fjädrarna, eller så köper du en som är redan död och naken. Stoppa fyllningen i pippin. Smält lite smör och blanda i en skvätt soja, salt, lökpulver och vitlökspulver. Pensla runt kycklingen. Lägg den i lergrytan med fileérna uppåt och stoppa in den i KALL ugn och vrid igång tempen på 250 grader. Sen kan du pillijoxa med annat i en och en halvtimme medan kycklingen blir klar. Kontrollera att köttet är genomstekt efter 1,5 timme. Är det rosa stoppar du inn den en stund till, annars kan du få klamydia, som en av mina elever sa en gång. (campylobacter) Och som vanligt när man tillreder rå kyckling är man noga med handhygien. Servera med sås och ev spagge, kokt potatis eller ris.



Oreo pops

Testade göra dessa som jag sett på ett flertal matbloggar, en annan variant av den jag gjorde i somras (Cake pops). De är busenkla att göra om man har en matberedare, så prova gärna. Enligt originalreceptet skulle man ha 195 g Oreokakor, men jag hade bara ett paket, så jag fyllde ut med Jättens chokladkex. De blir som en blandning mellan kakor och praliner.


ca 20 st

195 g Oreos
100 g philadelphiaost
150 g mörk choklad
strössel


Mixa kakorna till smulor i matberedaren. I med philadelphiaosten och kör tills den blir en deg. Forma till bollar och in i frysen en timme. Smält chokladen i ett vattenbad. Rulla bollarna i chokladen och strössla direkt, chokladen stelnar snabbt eftersom bollarna är frysta.







Fiskburgare ala Max

Max är en hejare på att laga mat och han vill gärna hjälpa till i köket. Att steka köttfärs och bacon är hans specialitet. Den här gången stekte han fiskburgare och det gick hem hos båda bröderna Skogly.


2 port
2 Findus crispies
2 hamburgerbröd
majonnäs
bostongurka
2 cheddarskivor

Stek fiskburgarna i smör. Blanda majonnäs med bostongurka. Värm bröden i ugnen och på med ostskivorna. Lägg fisken på bottenbrödet, på med gurkmajjo och på medostlocket. Klart!

Findus crispies och den godaste hamburgerosten med Emmentalsmak;




Idag har jag bakat en ny kaksort och har blötlagt lergytan inför middagen. Recept kommer, naturligtvis.

måndag 27 september 2010

Sallad med kräftostmousse

Det här blev en man-tager-vad-man-haver lunch i LCHFanda. Den påminde lite om smörgåstårta faktiskt. Minus brödet alltså.


4 portioner

Mousse;
1.5 dl grädde
1,5 dl kräftost
dill
salt

Sallad;
isbergssallad
gurka
paprika
fetaost
kräftstjärtar
avocado
citronsaft

Garnering;
mousse
ägg
kräftstjärtar
peppar
dill
gurka


Koka 2 ägg och kyl. Vispa grädden och i med osten, dill och salt. Vispa ihop och ställ kallt. Skär och hacka det som ska i salladen och lägg i ett vackert cocktailglas. Spruta citron över avocadon, annars mörknar den. Garnera med mousse, delade ägg, kräftstjärtar, nymalen svartpeppar, dill och en gurkskiva.

Pastasallad med kräftstjärtar och pesto

Gjorde den här pastasalladen till kräftskivan vi hade för ett tag sen. Den finns även i kyckling- och baconvariant under kategorin ”kyckling”.


500g penne rigate
1 sats pesto
5 salladslökar eller 0,5 purjo
2 burkar kräftstjärtar
1 stor röd paprika
1 fetaost
1 burk creme fraiche

Koka pastan enligt anvisningar och skölj i kallt vatten. Blanda pesto och creme fraiche och blanda ner i pastan. Hacka kräftstjärtar, lök, paprika och fetaost och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.



lördag 25 september 2010

Ostfyllda gratinerade paprikor

I fredags skulle vi grilla och ett gott tillbehör är ju fyllda paprikor. Så jag blandade en massa ost som jag hade rester av i kylen och oj, vad det blev mumsigt. Killarna fick rösti till.



2-3 paprikor
1 dl creme fraiche
1/2 philadelphiaost
75 g fetaost
en liten bit mozzarella
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
örtsalt
herrgårdsost


Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Blanda samman resten utom herrgårdsosten. In i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Hyvla herrgårdsost och lägg överst, in i ugnen ca 10 minuter till.





fredag 24 september 2010

Remimilkshake och andra nyheter från Göteborgskex

Göteborgskex kommer också med nyheter, det har du väl inte missat. Ny smak på Ballerina i limited edition, nämligen pepparkaka. Ett recept som innehåller detta kommer senare. Även minidigestive är en nyhet, samt Remi hallon. Jag törs inte säga om dessa finns i butik ännu, så ni får hålla utkik.






Receptet kommer från göteborgskex och är inget som jag har testat, men prova gärna.

Milkshake Deluxe

2 portioner
2 dl mjölk
2 dl glass
3 Ballerinakex (valfri variant) eller 4 Remikex (Mörk eller Mint)


Mixa kex, mjölk och glass tills kexen har krossats och allt är väl blandat. Servera genast.

(Alla bilder är från göteborgskex)

torsdag 23 september 2010

Blomkålssoppa med baconströssel och bacon- ostflarn

Så här är det. Blomkålssoppa är gott. Det låter inte gott, jag vet. Men det ÄR gott. Oväntat gott. Tycker dock mitt förra recept (se under etiketten "Soppa") var snäppet godare. Ostflarnet till var en höjdare, så testa gärna det till vilken soppa som helst. Eller kanske som tilltugg till drinken.


Blomkålssoppa;

2 port

1/2 blomkål
1&2 gul lök
1 riven vitlöksklyfta
2 knivsuddar sambal
1 dl grädde
2 msk mjukost
2/3 hönsbuljongtärning
1/2 grönsaksbuljongtärning
svartpeppar

Skär blomkål i bitar. Hacka löken och riv vitlöken. Koka allt i vatten som täcker ca 10 minuter. Häll av nästan allt vatten. I med grädde, sambal och buljong. Mixa. I med mjukost, mixa igen. Smaka av med peppar.


Bacon- och ostflarn


2 knaperstekta baconskivor
1 dl riven ost, gärna västerbottenost
2 msk creme fraiche
lite klippt färsk timjan
örtkrydda

Stek baconet och riv ost. Blanda bacon och ost med creme fraiche och klipp ner timjan. Klicka ut 4 kluttar på bakplåtspapper. Pudra över örtkrydda. Jag tog Trocomare. In i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.

Ikväll blir det att slå igång grillen och även att testa ett nytt tillbehör. Recept kommer senare i helgen.

Trevlig helg allihopa.

Mariannekakor

Det är något speciellt med mint och kaffe tycker jag. Så drick gärna en kopp eller två till dessa munsbitar. Gjorde dessa till Alfreds kalas i somras. Tiden i ugnen stämde inte alls med originalreceptet så jag hade dem inne MYCKET längre.


Degen;
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 äggulor
1 msk vatten
4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

1 påse Mariannegodisar - finhackas

Maräng;
3 äggvitor
2 dl strösocker

Blanda först smör, strösocker och farinsocker.
Blanda in övriga ingredienser till degen.
Platta ut degen på bakplåtspapper i en liten långpanna.
Strö över krossade Mariannegodisar.
Vispa 3 äggvitor hårt, vänd mer 2 dl strösocker.
Bred över chokladen.
Grädda i mitten av ugnen på 180 grader tills den verkar klar. För mig tog det kring en timme tror jag.