tisdag 30 november 2010

Potatis- och chevrégratäng

I lördags gjorde jag denna gratäng, krämig och god. Man gör likadant som en vanlig potatisgratäng, men kickar i chevré, samt riven ost mellan lagren. Idag börjar jag om att jobba efter mammaledigheten. Håll tummarna för mig!


potatis
gul lök
grädde
riven ost
vitlök
salt
peppar
chevré

Utgå efter mängderna från ditt favoritrecept på potatisgratäng. I ett av lagren stoppar du chevré och riven ost, och på med ett lager till av potatis. Slå över grädden och in i ugnen tills den är klar.










-Mama Skogly ♥

Fyllda orientbröd

Jag har aldrig testat orientbröd förr, men när jag helghandlade på ICA Maxi förra veckan tipsade de om vad man kan göra med dem. Det blev riktigt gott och var snabblagat. Ett bra sätt att bli av med en färdig sallad som får bli använd i stället för att slängas.


orientbröd
strimlad skinka eller kyckling eller kebabkött
ost
valfria grönsaker
lök
orientdressing
tacosås

Lägg valfritt kött i mitten av brödet och på med ost. In i ugnen på 200 grader tills osten just så pass smält. På med grönsaker och såserna. Rulla ihop i folie och så var middagen klar.












-Mama Skogly ♥

måndag 29 november 2010

Goda grannar

Min faster och tillika granne kom förbi med lite godsaker i helgen. Hennes man hade bakat rullrån och struvor som vi fick. Oj, vad gott det var!


-Mama Skogly ♥

Laxburgare på lantbröd med mango, rödlök och sweet chilisås

Idag har jag varit på jobbet och packat upp alla pärmar, fixat skrivbordet och kopierat lite papper. Nu tror jag att allt är klart för onsdag då jag börjar om att jobba. Men nog om det. I lördags gjorde vi smarriga laxburgare som vi serverade en god sallad till, samt en potatis- och chevrégratäng. Receptet på själva laxburgarna är från Tasteline.



500 g laxfilé
0,5 gul lök
1 ägg
0,5 dl grädde
1,5 dl ströbröd
salt och peppar

Till servering;
mango
rödlök
salladsblad
sweet chili och creme fraiche (blandat)
rostat lantbröd

Kör laxen, löken, grädden, ströbrödet, salt och peppar i matberedare tills det är finmalet och blandat. Forma till burgare och stek i smör tills de ser fina ut. Servera på lantbröd med sallad, sås, mango och rödlök och toppa med ännu ett bröd.

I salladen hade vi;
salladsblandning
tomat
gurka
paprika
avocado
mango
ICAs salladsost med oliver och inlagd vitlök












-Mama Skogly ♥

söndag 28 november 2010

Saffranspannacotta med smulade pepparkakor

Vi håller på att skola in minstingen på förskolan just nu och då nämnde Pernilla som jobbar där, att hon skulle göra saffranspannacotta. Det var jag ju naturligtvis tvungen att prova.


4 st

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 paket saffran
3 gelatinblad
pepparkakor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med saffran, socker och vaniljsocker. Dra kastrullen åt sidan när det kokat upp. Krama ur gelatinbladen och stoppa i. Rör om. Häll upp i formar eller glas och låt stå minst 2 timmar för att stelna. Krossa över pepparkakor just innan servering.






-Mama Skogly ♥

lördag 27 november 2010

Tobleronemousse

Cicci och Jörgen kom på middag igår och vi åt fyllda frallor. Lika gott denna gång. En sås med creme fraiche och sweet chili till satt som en smäck. Som grädde på moset blev det denna lilla goding till efterrätt. Gör dem små är mitt tips. När man har ätit sin efterrätt ska man alltid vilja ha lite till...


8 små eller 4 stora

100 g Toblerone
100 g mjölkchoklad
1 äggula
2,5 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. I med äggula och rör om. I med en sked vispad grädde och rör om. Skeda ner chokladen i den vispade grädden och vispa med elvisp tills den är blandad. Häll upp i små glas och plasta in. In i kylen 5 timmar. Dekorera med vispad, spritsad grädde och fint strössel.












-Mama Skogly ♥

fredag 26 november 2010

Snabblagad julskink- och potatisgratäng

Vad gör man då med julskinkan som blev över? Jo, man tar en påse med färdig potatisgratäng och filijoxar lite och sen är middagen klar. Ids man kan man ju göra en egen potatisgratäng, men ibland är det schnabbe habben. Har ni några andra förslag på vad man kan göra av överbliven julskinka?


1 påse färdig potatisgratäng
julskinka

Skär skinkan i mindre bitar och lägg i ugnsfast form. På med potatisgraängen och blanda. Skjuts in i ugnen på 200 grader 30-35 minuter. Servera med sallad, gärna en med lite honungsmelon i.










-Mama Skogly ♥

torsdag 25 november 2010

Julstämning

I söndags åt vi den första jultallriken för i år. Vi bjöd svärmor och svärfar på skinka, gravad lax, Jansson, prinskorv, tunnbrödsrullar och ljusugnsbröd. Till det drack vi naturligtvis julmust. Har ni ätit någon jultallrik ännu, eller håller ni er ända till jul?














-Mama Skogly ♥

Hemmagjord vaniljglass med After eight-sås

Jag har fått låna en glassmaskin av en kompis och den testades i helgen. Till slut blev det glass i alla fall och en mumsig sås till. Kaffe & mint = Kärlek.


4 portioner

Glassen;
3 äggulor
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st vaniljstång
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde


Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret och fröna ur vaniljstången. I med mjölken under omrörning. Vispa grädden ganska hårt. I med de övriga ingredienserna i den vispade grädden. Blanda ordentligt. Häll i glassmaskinen och följ anvisningarna till denne. Har du ingen glassmaskin går det bra att slå i form och röra runt var 20:e minut tills glassen är fryst.

Såsen;
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
1 dl sirap
1 dl socker
2 dl grädde
5 st After eight

Kasta ner allt utom After eight i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på i styva 5 minuter. Tag från plattan och snör (norrländska för "kasta") ner After eightplattorna. Rör om och låt svalna.

Skeda upp glassen, häll över såsen och stick ner en After eightplatta. Servera med en god kopp java.








-Mama Skogly ♥