måndag 31 januari 2011

Parmesangratinerade champinjoner med vitlökssmör

Ett riktigt smarrigt tillbehör till fisk- och kötträtter.


champinjoner
parmesanost
smör
vitlök
färsk persilja

Ta bort pinnen på svampen så du bara har hatten kvar. Riv osten grovt och proppa ner den i svampen. Blanda smör, vitlök och persilja. Bred smörblandningen i svampen över osten. Gratinera i ugnen på 225 grader tills den ser klar ut.








-Mama Skogly ♥

söndag 30 januari 2011

Pommes duchesse från Västerbotten

Passar till kött- och fiskrätter.


4-5 portioner

10 potatisar
1 äggula
0,5 färskost, grekisk vitlök
130 g Västerbottenost
persilja
0,5 dl grädde
smör

Koka potatisarna och mosa dem. I med äggula, ostarna, persilja, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Fyll spritspåse och spritsa ut på bakplåtspapper. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Servera.






-Mama Skogly ♥

Baconinlindad oxfilé med pommes duchesse från Västerbotten

Vi har ju haft barnvakt hela helgen och har njutit i massor. Vi har haft främmande, gått en promenad till stan och ätit lunch, sovit och sett film. Väldigt skönt, måste jag säga.

I fredags åt vi i alla fall oxfilé som vi stekte klar på planka. Till det serverades pommes duchesse från Västerbotten, gratinerade tomater och champinjoner, gräddsås och rödvinssås. Supergott var det. Min man tog två potioner. Enough said.

Recept kommer.




-Mama Skogly ♥

lördag 29 januari 2011

Sparris och bresaola med tryffelmajonnäs

Halv 8 tycker jag har shapat upp sig och börjat bjuda på rätter som inspirerar mig hemma i köket. Igår testade jag en förrätt från i måndags, tror jag det var. Nu gjorde jag om receptet, stekte sparrisen istället för att koka, följde inte receptet på majjon osv. Men god var den. Jag tror jag måste göra den till lunch idag faktiskt.


2 port

6-8 gröna sparris
8 skivor bresaola
pinjenötter
parmesanost
crema di balsamico
tryffelmajonnäs

Tryffelmajjonäs;
1 äggula
1 tsk fransk senap
1 -2 dl rapsolja
salt
peppar
3 droppar tryffelolja

ALLA ingredienser till majjon ska vara SAMMA TEMP! Vispa äggulan och senapen med en visp. Häll droppvis oljan i medan du vispar som en tok. När den fått rätt koncistens smakar du av med salt, peppar och tryffelolja.

Stek sparrisen, salta och peppra. Rulla bresaola runt om och lägg på ett fat. Torrosta pinjenötter och strö över. Hyvla parmesan över och ringla crema di balsamico på. Klicka dit majjon och servera. Mums!


-Mama Skogly ♥

torsdag 27 januari 2011

Bacon- och Piffisås med ris

Ja, enklare än så här kan det ju inte bli. Hade kokt ris över och stod och funderade vad jag skulle kunna göra av det som lunch till boysen. Såsen passar även till pasta. Ikväll firar vi med oxfilé!


1 paket bacon
1 skvätt grädde
Piffi allkrydda

serveras med ris eller pasta

Klipp baconet i bitar. Stek och häll sedan över grädde. Krydda försiktigt med Piffi. Klart!


-Mama Skogly ♥

onsdag 26 januari 2011

Thaigryta med kyckling och blomkål

Här kommer receptet på den andra thaigrytan vi gjorde i fredags. Thaimat är mums!


2 portioner

2 kycklinglår
1 burk kokosmjölk
1 vitlöksklyfta
lite färsk, riven ingefära
6 limeblad
1 msk fisksås
broccoli
1 burk bambuskott
0,5 röd paprika
1 tsk röd currypasta
0,5 blomkål
färsk koriander

ev ris till servering

Tina kycklingen och dela i mindre bitar. Låt benen vara kvar. Hacka grönsakerna och stek dem tillsammans med currypastan. I med kycklingen och fräs lite. På med kokosmjölken och i med fisksåsen. Låt puttra under lock ca 45 minuter. (Gillar man knaprigare grönsaker kan man bryna dem först, plocka ur dem och kicka ner dem när kycklingen nästan puttrat färdigt.) På med koriander och servera eventuellt med ris.






-Mama Skogly ♥

tisdag 25 januari 2011

Krämig champinjonomelett

Farmor och farfar har erbjudit sig att vara barnvakt åt alla våra barn i helgen. Inga barn hemma. Fattar ni? Vad ska vi göra? Ska vi boka upp oss en massa, gå på bio, ut och äta? Eller kanske ska vi bara självdö i soffan? Vi får se vad som händer. Jag planerar in god mat på fredag så får vi se om vi vill hitta på nåt på lördag. Jag ser fram emot sovmorgon, läsa en god bok och kanske ett varmt bad. LYX! Kanske blir det något gott till brunch på lördag, som t ex;


1-2 port

3 ägg
2 msk grädde
riven västerbottenost
champinjoner
smör
salt och peppar

Dela champinjonerna i lagom stora bitar. Stek dem i smör så de blir mjuka och goda. Salta och peppra. Blanda ägg, grädde, salt och peppar. Slå blandningen över svampen och dra ner värmen. Låt puttra på en stund. Strö över riven ost och låt omeletten stelna. Servera på dirren.






-Mama Skogly ♥

måndag 24 januari 2011

Västerbottenscreme

Våra bästaste vänner Anette och Robert har kommit hem från Thailand och var sugna på potatis. Så då ställer man upp. Förrätten blev ugnsrostade potatisar och palsternackor med västerbottenscreme. Killarnas varmrätt blev makens hemmagjorda köttbullar med sås och pasta till. Vi damer åt Jamie Olivers curry, se tidigare inlägg. Västerbottenscremen passar till både kött och fisk, måtten får ni höfta, för det gjorde jag. Kan tillägga att såsen är LCHF.


Västerbottenscreme

creme fraiche
riven västerbottenost
sambal
salt
peppar

Blanda alla ingredienser. Klart!


-Mama Skogly ♥

söndag 23 januari 2011

Jamie Olivers curry

Före jul bjöd Charlotta som driver Matrepubliken, se länk på sidan, på Jamie Olivers curry. Oj, så smarrigt det verkade, så jag var naturligtvis tvungen att testa. Det ska egentligen vara 2 gröna chili i men det hade jag inte hemma. Vi kickade ner några räkor vid servering också. Mums!


4 portioner

1 litet blomkålshuvud
2 stora vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
2 stora rödlökar
1 stor röd paprika
1 tsk röd currypasta
1 burk kikärtor
1 knippe koriander
1 tsk garam masala
1 burk krossade tomater
1 tsk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
räkor

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i några minuter så den blir mjuk. Skär övriga grönsaker i lagom stora bitar. I med matolja i stekpanna/gryta. I med curryn, garam masala, vitlök, ingefära och lök och stek i några minuter tills löken mjuknar. I med resten av ingredienserna och låt det koka en bra stund. På med koriander. Garnera med koriander och räkor.






-Mama Skogly ♥

Kardemummapannacotta

En efterrätt som påminner om semlor. Allt som saknas är lite mandelmassa på toppen. Här blev det hallon och blåbär på istället.


4-6 st

5 dl grädde
2 gelatinblad
1 dl socker eller sötningsmedel
1 tsk kardemumma
blåbär och hallon

Lägg gelatinbladen i blöt.
I med grädden, sockret och kardemumman i en kastrull.
Låt koka upp, dra sen från plattan. Vrid ur gelatinbladen och i med dem. Rör om.
Häll blandningen i glasen och låt stelna i kylen. Det tar några timmar innan de stelnar. På med bären innan servering.




-Mama Skogly ♥

lördag 22 januari 2011

Thaigryta med röd curry

Fredagsmiddagen resulterade i två thaigrytor. Hotti hotti, så den här är inte så barnvänlig. Alfred, 4 år och Love, 1,5 åt dock med god aptit. Här kommer den första;



fläskkött
1 burk ananasringar
0,5 röd paprika
6-7 limeblad
1 burk bambuskott
1 vitlöksklyfta
1 tsk röd curry
japansk soja
1 burk kokosmjölk
1 gul lök
salt
ev. färsk koriander

Skär köttet i lagom stora bitar. Hacka grönsakerna. Bryn köttet tillsammans med currypastan i smör. I med grönsakerna. Stek en stund och häll sedan över kokosmjölken. I med limebladen. Låt puttra i 30 minuter. Smaka av med soja och salt. Strö eventuellt koriander över. Servera med ris.






-Mama Skogly ♥

torsdag 20 januari 2011

Kyla, sallad och lite inspiration

Igår var det -22 grader och vad passar då bättre till lunch än sallad? Jo, mycket annat. Men är man sugen på sallad så är man. Den var mycket god, men det hade gärna fått vara plusgrader och sol. Idag är jag hemma med barnen. Farmorsockarna är på, te ska bryggas och sen blir det trevlig lektyr. Har höga förväntningar på Elle eftersom jag hittade så många goda recept sist. Ikväll blir det thailändskt!








-Mama Skogly ♥

onsdag 19 januari 2011

Vårrullar

Testade att köpa djupfrysta vårrullar och stekte dem i ojla. Dessa var okej, men inte mer. De har nån konstig bismak i fyllningen som jag inte riktigt kunde komma överens med. Annars brukar jag tycka vårrullar är superduper. Jag får med andra ord fortsätta leta. Om jag inte gör egna det vill säga.

Nu är det nedräkning till helg. Torsdag är min sista dag eftersom jag är mammaledig fredagar. Ikväll ska det storhandlas med mina tre killar, för maken jobbar sent. Laddar upp för några smarriga nya rätter som ska inmundigas i helgen. Vad har ni för spännande middagsplaner?






-Mama Skogly ♥

tisdag 18 januari 2011

Köttfärsomelett i långpanna

Ett recept från Tasteline som jag gjorde om lite, bytte bl a ut osten mot Västerbottenost. Det var superenkelt, någorlunda snabblagat och jättegott. Speciellt om man serverar det med en god sås och ringlar lite crema de balsamico över. Har man redan färdig köttfärssås över så går det ju ännu snabbare. Jag halverade receptet och då räckte det till en middag och en matlåda till dagen efter, men receptet nedan är för 4 port.



4 port

4 ägg
1 dl grädde
pizzakrydda
örtsalt eller salt

400 g köttfärssås ELLER
400 g köttfärs
Piffi allkrydda
vitlök
0,5 köttbuljongtärning
peppar

2 dl riven Västerbottenost
1 dl grädde
0,5 dl creme fraiche
pizzakrydda
salt och peppar
ett gäng cocktailtomater

Blanda ägg, grädde, pizzakrydda och örtsalt. Häll i långpanna, inte för stor. In i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter, tills den tagit ihop, nästan helt.
Stek köttfärsen och gör en köttfärssås, eller ta fram om du har rester i frys eller kyl. Ta ut långpannan och slå på köttfärssåsen över omeletten.
Blanda grädde, creme fraiche, riven ost, pizzakrydda, salt och peppar och slå över köttfärsen. Dela tomaterna och lägg överst. Höj temp till 225 grader och in i ugnen ca 10 minuter. Servera med en sås på creme fraiche, vitlök, sambal och fransk senap och ringla balsamico över.








-Mama Skogly ♥

måndag 17 januari 2011

Ost- och boktips

Så var det tisdag och idag bjuder jag på en god ost och lite tips på lektyr. Fick låna den här boken av en kollega, Eva. Där hittar man både vad man ska äta, dricka, lyssna på och läsa till måltiden. Att boken inleds med vinet Roodeberg tyder på mycket god smak, enligt mig. Till boken skär man sig en bit ur osten Manchego och tar sig ett glas rött, om man vill.

Håkan Larssons "Fredagkväll med mat och vin"




-Mama Skogly ♥