måndag 28 februari 2011

Mexikansk fiskgratäng

Recept nummer två som Santa Maria bjuder på. Denna blev favoriten bland de vuxna som fick provsmaka, men även barnen tyckte om det. Jag hoppade över jalapenon i själva gratängen och serverade gröna som tillbehör.


700g fiskfilé t.ex. Kolja, eller Sej (jag tog torsk)
2 påsar Fish Taco Spice Mix
400g krossade tomater
1 dl strimlad purjolök
2 msk red Jalapeño
salt
svartpeppar grovmalen
fetaost 100 g (jag tog 200g)
färsk koriander

Värm ugnen till 175° och smöra en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och blanda med fish taco kryddmix. Lägg fisken i formen. Rör ihop krossad tomat med purjolök, jalapeño, salt och peppar och häll över fisken. Toppa med fetaost och baka gratängen ca 20 minuter tills fisken är klar. Toppa med färsk koriander. Servera i minitacosubs, grönsaker, guacamole mm.






-Mama Skogly ♥

söndag 27 februari 2011

Laxtacos

Är Buzzador och den här gången var det dags för Santa Marias tacofiskkrydda. Det var jättegott, även barnen åt med god aptit. Jag vet inte om jag skulle säga att det smakade tacos, men det var fräscht och mumsigt med en smak av chili och lime. En påse kostar ca 12-14 spänn och finns bland tex mex-varorna i affärerna. Kryddan innehåller INTE glutamat, E621, vilket också är ett plus.


lax 400 g i tärningar
1,5 påse Fish Taco Spice Mix
1 påse Soft Tortilla
1 creme fraiche

tillbehör;
guacamole
sallad
tomat
gurka
jalapenos
salsa
ostsås
riven ost
tsatsiki
majs

Blanda creme fraiche och lite av fiskkryddan. Blanda laxen med Fish taco spicemix och stek i panna. Värm tortilla och fyll med fisken, såsen och valfria tillbehör.

-Mama Skogly ♥

lördag 26 februari 2011

Kyckling- och champinjongratäng

Igår bjöd jag svärmor på den här gratängen. Oj, så god den var, och enkel att göra. Åt alldeles för mycket. Den serverades med sallad och färsk pasta till den som ville ha. Ris passar säkert också. Idag blir det provsmakning av fisktacos.


4 port

1 grillad kyckling
1 burk champinjoner
2 dl riven ost

Såsen;
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
4 msk chilisås
2 tsk fransk senap
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk dragon
1 tsk örtkryddor provencale (finns vid djupfryst persilja mm)
salt och peppar

Bena ur kycklingen och klipp i mindre bitar. Lägg i gratängform. På med svampen. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Jag körde med stavmixer. Slå såsen över. På med riven ost och in i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad, pasta eller ris.






-Mama Skogly ♥

fredag 25 februari 2011

Kebabsallad

Till fredagsmyset igår slog vi till med en kebabsallad/kebabrulle. Såsen hade vi köpt från Grill´n, en hamburgermoje en bit från oss. Vem sitter inne på ett sånt här recept för jag lyckas inte vispa ihop en riktigt god kebabsås? Jag måste nog laborera lite.


kekabkött
sallad
tomat
gurka
rödlök
riven ost
en riktigt god kebabsås
(tunnbröd)




-Mama Skogly ♥

onsdag 23 februari 2011

Snabblagad lövbiff med getostsås

Det här receptet fick jag av min kollega Ragnhild. Superduperenkelt och gott. Men jag tror det blir ännu godare med kycklingfilé. Det är bara att prova sig fram. Creme fraichen hittade jag på Supermarket, den fanns inte på varken Coop eller Kvantum här i schtaan.


lövbiff eller kycklingfilé
salt och peppar
1 burk Arla Gourmet creme fraiche getost hunung rosmarin

Strimla lövbiffen eller kycklingen och fräs i smör. Salta och peppra. Häll på såsen och låt puttra (tills kycklingen, om ni valde det) är genomstekt. Svårt va?


-Mama Skogly ♥

Citronpannacotta

Nu har det blivit ett helt gäng recept med olika pannacottor och det beror helt enkelt på att det är enkelt att variera när man kör low carb. Här kommer en riktig fräsching.


4 små portioner

0,5 vaniljstång
1 gelatinblad
2 dl grädde
rivet skal från en halv citron
saften från 0,25 citron
2 tsk sötningsmedel eller socker

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur innehållet. I med gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Koka upp grädden med vaniljstången och dess innehåll. I med rivet citronskal, citronsaften och sötningsmedlet. Lägg i gelatinbladen och rör om. Upp med vaniljstången och häll blandningen i fyra små glas. Ställ kallt i minst 2 timmar. Dekorera med rivet citronskal.

-Mama Skogly ♥

tisdag 22 februari 2011

Fattiga riddare

Det är sportlov för oss här i Skellefteå om en och en halv vecka, så jag tänkte ge ett bra tips på mellis eller lunch som kanske passar när man varit ute och åkt pulka i backarna. Fort ska det gå!

Max och Alfred, storebröderna åt var sin macka. Love, 1,5 år åt TRE! Succe!


6 st

4 ägg
en skvätt grädde eller mjölk
franskbröd, gärna gammalt
smör
socker och kanel eller sylt

Vispa ihop ägg och grädde. Smält smör i en stekpanna. Doppa brödet i äggblandningen och i med det i stekpannan. Stek så den blir gyllenbrun på bägge sidor. Servera med socker och kanel eller sylt.




-Mama Skogly ♥

måndag 21 februari 2011

Croccante con Grana Padana

Hittade ostsnax på Coop i helgen. Jättegoda och innehåller bra med protein och 0 kolisar. 40 spänn för en förpackning.




-Mama Skogly ♥

Lyxig måndagsfrukost

Nu har jag haft två veckor fyllda med sjuka barn, en pappa som åkt in och ut och in igen på lassa samt nationella prov. Då kan man behöva starta veckan med en lyxfrulle. Man ska njuta en stund av varje dag tycker jag. För mig kan det handla om att äta något gott, gå ut en stund i solen, dofta på en vacker blomma eller nosa på mina barn som sover. Varje dag. Njut. Glöm inte det.

Här hade jag LCHFbröd, Pones som botten, majjo, hårdkokt ägg, kräftstjärtar och räkor samt dill. Ni som bor här i schtaan, mitt tips till er är att köpa kräftstjärtar och räkor i salladsdisken på Coop, Kvantum eller Supermarket istället för i förpackning med lag. Det är nämligen halva priset i salladsdisken.

Ha en trevlig vecka!




-Mama Skogly ♥

söndag 20 februari 2011

Revben med gratinerade tomater och halloumi

Söndagsmiddagen gjorde min man. Revbenen alltså. Till det åt vi gratinerade tomater, ett recept som jag hittade hos Matstugan.




4 tomater
västerbottenost
2 ägg
2 msk vitt vin
2 msk persilja

Gröp ur tomaterna och fyll dem med riven ost. Blanda ägg, vin och persilja och slå över. Toppa med mer ost. In i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

-Mama Skogly ♥

Risknäck med choklad

I fredags gjorde barnen och jag den här lilla godiskakan. Den är även glutenfri vilket är bra för Max har en glutenintollerant polare. Ska även bjuda mina underbara kollegor på varsin sån här till kaffet nån dag i veckan.


2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
nästan en halv påse Vårgårdaris
1,5 paket ljus blockchoklad

Koka socker, sirao och grädde i ca 30-40 minuter. Gör kulprovet. I med riset och bred ut massan på ett bakplåtspapper. Låt svalna. Smält chokladen över vattenbad och bred över risknäcken. Låt svalna och skär i bitar.








-Mama Skogly ♥

lördag 19 februari 2011

Helstekt oxfilé

Igår blev det helstekt oxfilé med whiskysås, briefyllda tomater och parmesangratinerade champinjoner med vitlökssmör. Tomaterna gröpte jag bara ur och fyllde med brie, sedan skjuts in i ugnen. Det fick bli vår alla hjärtans dag firning.




-Mama Skogly ♥

fredag 18 februari 2011

Min 10-lista

Charlotta inne på Matrepubliken hade gjort en sån lista, och nu känner jag mig tvungen också.

Om du bara fick äta tio saker i resten av ditt liv, vad skulle du välja då?

Kika in lite senare, då bjuder jag på, just oxfilé.


1. Oxfilé
2. Ost (jag valde ingen specifik utan tänker att jag får äta av ALLA sorter, HA!)
3. Potatis
4. Kaffe
5. Grovt bröd
6. Rött vin
7. Kaviar (och helst ägg, men det rymdes inte)
8. Mjölk
9. Sushi (mums!)
10. Choklad

-Mama Skogly ♥

torsdag 17 februari 2011

Schlagermacka med chipotledressing

Har ju totalt glömt bort att blogga om den här som vi faktiskt inledde första schlagerlördagen med. Jag åt en likadan fast utan bröd, och då blir det ju en sallad istället. Alla i familjen är på banan igen efter magsjukan. Fy rackarns! Tyvärr kan vi inte vara ute idag eftersom det är -30. Då får vi nog stanna inne och baka något istället.




Chipotledressing;
1,5 dl creme fraiche
2 tsk chipotlepasta (Santa Maria, finns i tex mex-hyllan)
citronsaft
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
några stänk tabasco chipotle

baguette
isbergssallad
tomat
gurka
rödlök
grön paprika
jalapenos
bacon
ost
skinka

Hacka grönsakerna, gör såsen. Stek baconet och montera sedan ihop mackan. Se schlagern och heja på rätt låt.








-Mama Skogly ♥

onsdag 16 februari 2011

Håll i hatten avocadoräkröra - Inget för veklingar

Det här inget för fegskitar. Här exploderar smakerna i munnen. Jag hade ingen vanlig tabasco hemma, utan endast chipotlevarianten (finns att köpa där de säljer vanlig tabasco). Den ger en rökig smak. Kanske hade det blivit ännu godare med vanlig, ja vem vet?

Ni läsare som bor i Skellefteå, ni har väl inte missat att ICA Maxi har en ny hylla med amerikanscka godsaker som t ex snax, mac ´n´cheese, läsk mm? Den står vid snaxavdelningen.


2 port

1 stor avocado
ett gäng räkor
1 msk ketchup
citronsaft
pepparrot
tabasco eller tabasco chipotle
japansk soja
1 liten rödlök

Tina räkorna och skala dem. Hacka eller klipp i mindre bitar. Spara 6 stycken till dekoration. Skär avocadoköttet i mindre bitar. Jag brukar försiktigt skära raka snitt i avocadon på längden och tvären och sedan gröpa ur med en sked, så få rman fina bitar. På med citronsaft. I med ketchup och några stänk tabasco. Riv lite pepparrot och tjoff, i med det. Hacka rödlöken fint och släng i även det. Häll över lite JAPANSK soja. Servera i de tomma avocadoskalen och dekorera med räkor och en skiva citron, and brace yourselves!




-Mama Skogly ♥

tisdag 15 februari 2011

Parmesanpanerade schnitzlar

Kryddburken bjöd på ett smarrigt recept för ett tag sedan och jag testade göra dem LCHF-vänliga. Äter du inte LC så byter du ut pofibret mot vanligt vetemjöl. Mycket gott.


4 lövtunna kotletter eller fläskschnitzel
4 ägg
pofiber ELLER vetemjöl
4 ägg
4 dl parmesanost

Riv osten och blanda med ägg. Doppa köttet i Pobiber/mjölet. Doppa det i äggostblandningen. Stek i olja och smör tills det fått en gyllenbrun färg. Servera med t ex beasås, kryddsmör, sallad och eventuellt pommes eller klyftpotatis.








-Mama Skogly ♥

Nu finns jag även med...

på;

http://www.matbloggar.com/
och
http://www.matbloggar.net/

-Mama Skogly ♥

måndag 14 februari 2011

Gräddiga champinjoner i ostsås

Alla hjärtans dag firades här i samarbete med Klorin och alcogel. De två äldsta grabbarna hade kräkfestival skulle man kunna säga. Inte kul med magsjuka, jag har hellre flunsan i en vecka än magsjuka en dag. Usch och fy! Men nog om detta.

Idag bjuder jag på ett tillbehör till kött eller fisk, eller kanske en omelett.


1-2 port

5 stora champinjoner
1 vitlöksklyfta
0,5 dl grädde
1 dl riven parmesan
smör
persilja
salt och peppar

Skär svampen i skivor. Stek dem mjuka i smör. På med grädde, smaka av med salt och peppar. I med ost och nyklippt persilja. Ta da!






-Mama Skogly ♥