fredag 29 april 2011

Pimpade tunnbrödsrullar med Västerbottenspotatis

Cicci och Jörgen var hos oss igår och det blev en liten trerätters. Vi inleddde starkt med tre snittar. Dessa tunnbrödsrullar (maken fick med renstek istället för rom), rullar med pepparrotsost och renstek samt världens godaste smördegssnurror. De två senare har jag lagt ut på bloggen för länge sedan. Jag ÄLSKAR snittar!

Ikväll står grillat på menyn eftersom det är Valborgs. Vad ska ni andra äta?


ca 8 stycken

1 mjukt tunnbröd
3 potatisar
60 g riven Västerbottensost
gräslök
en klock smör
salt och peppar

Serveras med creme fraiche, löjrom och gräslök

Koka potatisen och skala den. Mosa den med en klick smör och osten. Lägg ut tunnbrödet och bred potatismassan över. Rulla ihop och klicka över creme fraiche, rom och gräslök.










-Mama Skogly ♥

Gratinerad kungskrabba med citron- och vitlökssmör

Efter en lång, hektisk arbetsdag och fem utvecklingssamtal kom jag hem till en smaskelismaskig middag. Min svåger Nicke bjöd på kungskrabba. Tusan så gott det var! För er i schtaan som vill prova tror jag det finns djupfryst i frysdisken på Kvantum. Jag tror att jag kanske måste åka förbi och handla en liten bit och göra det igen...


kungskrabba
kryddsmör på smör, citron, vitlök, salt och svartpeppar
surdegsbröd

Dela klorna, lyft försiktigt ur köttet ur krabban. Blanda ihop kryddsmöret och lägg i botten av skalet. Lägg på köttet och lägg över skallocket. Bred kryddsmör på surdegsbrödet. In i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter.










-Mama Skogly ♥

onsdag 27 april 2011

Västerbottensruta med renstek och löjrom

Denna pjäs mumsade vi i oss under påsk. Receptet kommer från Ica, jag tror den var med i senaste Buffé faktiskt. Jag la till renstek eftersom min man är allergisk mot rom. Mycket gott, som en västerbottenspaj ungefär. Jag kan tänka mig att nästa gång jag gör den så lägger jag till ännu mer ost med risk att den inte helt tar ihop. Jag tror även att den blir ännu godare om man värmer upp den lite så den blir ljummen innan man serverar. Ett plus är att den kan göras i ordning tre dygn innan servering.

Det är svårt att säga hur många personer den räcker till beroende på hur stora man väljer att göra dem. Vå räckte till en förrätt för sex (se bilden) och dagen efter gjorde vi mindre rutor, så det blev också några stycken.


200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
rökt renstek
salt och peppar
dillvippor till garnering
Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen) Toppa dem med en klick gräddfil, rökt renstek och löjrom. Avsluta med rödlök och dillvippor.








-Mama Skogly ♥

tisdag 26 april 2011

White russian

En gammal klassiker bjuder jag på idag.

4 cl vodka
2 cl Kahlúa
mjölk

I med spriten i ett highballglas. Fyll upp glaset med mjölk.


Minns ni att jag buzzade för Santa Maria för ett tag sedan. De hade under tiden en tävling om bästa fotografiet. Jag var en av dem som vann! I torsdags hämtade jag ut det stora paketet. Det blir en mexifest om några helger, kan jag säga.






-Mama Skogly ♥

Påsk i Ostvik

Påsken spenderades i vår husvagn i Ostvik där vi har ätit massor med gott. Sånt som vi har förberett hemma och lite enklare saker som går fort på muurikka.

Påskbuffé:




Grillkrov med bröd, potatiskroketter och sallad:


Wrap med kycklingnuggets, sallad, orientdressing och röd kekabdressing:


Vi grillade och satt ute och åt för första gången i år:


Sen år vi en massa annat också, men de recepten kommer under veckan.

Idag kompar jag men vaknade upp och hade feber. Har drömt mardrömmar, så nu tycker jag lite synd om mig själv faktiskt. Hoppas jag är på banan imorgon.

-Mama Skogly ♥

torsdag 21 april 2011

Vit chokladmousse med passion

Den här inmundigades under påskhelgen. En annan gång ska jag testa spetsa den med hemmagjord Limoncello för att ge den den där sista umpfen.


6 portioner

3 dl grädde
80 g vit choklad
2 ägg
ev Limoncello

3 passionsfrukter

Vispa grädden. Vispa äggen i en annan bunke så de blir pösiga. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite. Ner med chokladen i äggen och vispa. Vänd ner grädden och häll upp i glas. Låt stå några timmar. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet över moussen.







-Mama Skogly ♥

Crostinis med paprikaost

Här kommer ett tips på ett enkelt tilltugg. Kanske något att lägga på en plocktallrik.


1 påse Zeta crostini vitlök och persilja
1 tub Kavli paprikaost

Tja, hur man tillreder dessa puppies kanske framgår utan instruktioner.




-Mama Skogly ♥

Smarrig grillrulle

Kanske har ni grillat under påskhelgen och har lite grillkött över. Här kommer ett förslag på vad man kan göra med resterna. Kör man LCHF skippar man brödet, lägger köttet på tallrik, på med ost, in i mikron tills osten smält. Sen kickar man på grönsaker och sås.


grillat kött
orientbröd
ost
sallad
rödlök
gurka
tomat
melon
röd kebabdressing
orientdressing

Skär köttet i mindre bitar och värm i mikron. På med ost och in i ugnen på 225 grader i två minuter. På med valfria grönsaker och sås. Vira ihop och njut.








-Mama Skogly ♥

Citronmarängpaj

Min systerdotter Hanna bakadae en underbar citronmarängpaj i helgen. Oj, så god den var. Sagolikt! Receptet är från Matklubben.



3 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk socker
150 g smör

4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
rivet skal av 2 citroner
saften av 2 citroner

4 äggvitor
2 msk socker

Gör degen i en matberedare och lägg i platsfolie för att vila i kylskåp i minst 30 minuter. Blanda fyllningen, kondenserad mjölk, äggulor, rivet citronskal, citronsaften väl i en bunke. Smöra en pajform och kavla ut degen, täck formen med degen och skär bort överskottet, nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200 grader. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Häll i fyllningen i det varma pajskalet och täck med marängen. Grädda i ugnen tills marängen får gyllenbrun färg i 200 grader.




-Mama Skogly ♥

Cheddar jalapeños och Brie toppers

Hittade två nya tilltugg på ICA Maxi igår, 39:- styck. Brie toppers med lingondipp och Cheddar jalapeños med rödpeppardipp. Lingondippen bytte jag ut mot körsbärsmarmelad för den kombon är crap-a-doodle-god. Jag tyckte båda var riktigt goda men det slår inte chili cheese.

Ikväll åker vi till Ostvik där vi spenderar påsken i vår husvagn. Det ska bli mycket god mat och lite påskgodis slinker säkert också ner. Glad påsk på er!










-Mama Skogly ♥

tisdag 19 april 2011

Saffranspasta med kräftroompah

Jaha. Skellefteå är det nya Östersund. Vi har mest troligt fått hit en vattenparasit som ger magsjuka, vilket kan föklara varför min mage rasade i fredags. Nu har vi bunkrat upp med mineralvatten som vi dricker i stället.

Den här lilla godingen gjorde jag i alla fall till middag igår. Mycket gott var det, lite lättlagat men ändå festligt. Har kvar en portion som jag ska äta till lunch. Inte så pjåkigt.


2-3 portioner

1 burk kräftstjärtar
0,5 gul lök
1 msk skaldjursfond
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
0,5 påse saffran
0,25 fiskbuljongtärning
persilja

färsk pasta

Hacka löken och fräs mjuk i smör. Häll på vinet och grädden. I med fond, buljongtärning och persilja. Slå bort spadet och häll i kräftrumporna, dra stekpannan från plattan. Servera med färsk pasta. Jag hade fettucine. Mums!






-Mama Skogly ♥