torsdag 30 juni 2011

Bacon- och ostsallad

Den här salladen äter vi flera gånger per sommar. Hur god som helst, en varm dag som denna. Vill man ha den low carb så skippar man riset, majsen och krutongerna, kanske kickar ner ett ägg istället.


bacon
ris
ost
gurka
tomat
purjolök/salladslök
majs
paprika
isbergssallad
peppar
Thousand island-dressing
italiensk salladskrydda
krutonger

Koka riset och låt kallna. Stek baconet i småskivor. Hacka grönsakerna och blanda ner, skär osten i små kuber och tjoff ner med den också. Lite peppar på. Lägg upp på tallrik, på med italiensk salladskrydda och krutonger. Lite thousand islanddressing och du är i hamn.




-Mama Skogly ♥

onsdag 29 juni 2011

Dagens frukost

Hola amigos! Bra start på dagen. Vaknade av att det slamrade i köket. Det var Max, 7 år som plockade ur diskmaskinen. Sen är det 27 grader redan klockan halv 9. Det finns risk för bad idag... Lite frulle på det. Kågebröd med baconost och falukorv, Verum hälsofil "jordgubb och smultron" med solrosfrön. Mumma!


-Mama Skogly ♥

Sommarsallad med kräftor, cambozola och avocado

Waaaarm! Vi har 31 grader i skuggan här och smälter nästan bort. Har badat idag och det var faktiskt ganska varmt i vattnet. Det blev sallad till lunch och det blir sallad till middag. Den här fick jag inspiration till när jag såg ett gammalt Halv 8 hos mig.


sallad
små plommontomater
avocado
citron
rödlök
kräftstärtar
valnötter
cambozola
dressing

Dressing:
1 msk fransk senap
3 msk rapsolja
2 msk vinäger
1 påse fransk dressing
1 vitlöksklyfta
2 msk grädde


-Mama Skogly ♥

tisdag 28 juni 2011

Cheesecake med vit choklad och jordgubbar

Svärmor hade bakat och bjöd på den här till efterrätt i lördags. Mmmm. Mäktig och fabulous!


ca 8 port

400 g digestive
200 g smör
600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella 10%
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
4 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl grädde
200 g vit choklad

Garnering:
färska jordgubbar
citronmeliss
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en påse genom att kavla. Smält smöret och blanda ner kexsmulorna. I med kexblandningen i pajform med avtagbar botten, diameter 26 cm. Tryck ut blandningen till ett pajskal. Gör kanterna tjocka. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt svalna lite. Vispa philadelphiaosten med kesellan så det blir krämigt. I med socker, majsstärkelse, vaniljsocker, ägg och grädde. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Servera ljummen


-Mama Skogly ♥

Snabblagad smörgåstårta med tonfisk och räkor

Fick det här receptet av bästa Anette och vi bjöd på det igår när Alfred fyllde år. God och saftig.


Röra:
3 dl grädde
1 liten burk keso
1 burk tonfisk i olja
dill
1/3 kaviartub
salladslök
2 kokta ägg

hällakaka

5 ägg
tomat
vindruvor
1 burk räkor

Slå av oljan från tonfisken, vispa grädden. Blanda ihop alla ingredienserna till röran. Bred över brödet, på med nästa bröd osv. Allt ska vara täckt. Gör gärna detta dagen innan den ska ätas så blir den saftigare. Garnera sedan med ägg, tomat, vindruvor och räkor som fått rinna av.

Tips: Röran blir god att ha i mjuka tunnbröd som man rullar ihop. Perfekt till en picknick.


-Mama Skogly ♥

måndag 27 juni 2011

Laxfärstårta med räkor

Blev bjuden på denna smarriga rätt av grannarna igår. Ett recept från en gammal Allt om mat som de använder sig av då och då. Ett stort plus är att det går att förbereda den i god tid.

"Serveras helt nygräddad, kall eller lätt uppvärmd (svept i aluminiumfolie i ugn ca 20 minuter). Vill du förbereda i mycket god tid kan laxfärsen förvaras fryst".


8 pers

800 g färsk laxfilé
2 äggvitor
1 ägg
2 tsk tomatpuré
2 msk konjak
2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
5 dl mellangrädde
1 dl hackad dill

Garnering;
500 g oskalade räkor
100 g färsk sparris
0,5 l ruccola och machésallad
2 avocador samt 1 msk pressad citronsaft
10-15 jordgubbar
ärtskott eller dill

Servering:
Romsås (4 dl creme fraiche, 100 g löjrom, 0,5 dl finhackad thaibasilika eller gräslök, 1 pressad citron, 1 krm mald vitpeppar)
sallad
kokt färskpotatis

Värm ugnen till 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 centimeter form med löstagbar kant. Ta bort skinnet och skär bort den brungrå delen utmed fiskens sida. Skär laxköttet i bitar. Mixa i matberedare. I med ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör sist ner dillen för hand. Häll smeten i formen, släta till på ytan och grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Innertemp ska vara 70 grader.

Skala räkorna, lägg sparissen i kikande vatten 1 minut. Sila upp och doppa snabbt i kallt vatten. Skölj salladen, skala och skär avocadon i bitar. Pressa citron över den. Klyv jordgubbarna.

Servera med kokt potatis och romsås.

-Mama Skogly ♥

söndag 26 juni 2011

Smördegsflarn med paprikamarmelad och västerbottensost

Den här stod på buffébordet under midsommar. Receptet på själva paprikamarmeladen hittade jag på Matklubben. Mycket gott var det hur som haver. Idag firar vi Alfred som fyller 5 år!


2 plattor smördeg
västerbottensost

Paprikamarmelad:
6 röda paprikor
50 g soltorkade tomater i olja
4 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 skalade och fint hackade vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
Tabasco efter egen smak
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Tina 2 smördegsplattor och kavla ut dem lite. Förgrädda ca 10 minuter. Ta ut det ur ugnen, platta ner dem med en stekspade och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på grill eller högsta värme. Dela paprikorna i fjärdedelar och ta bort kärnorna. Lägg dem med skalet uppåt mot grillen på en lätt oljad bakplåt och rosta dem tills de är svarta och bubbliga. Ta ut paprikorna och lägg en fuktig kökshandduk över dem. Efter ca 10 minuter går det lätt att pilla bort skalet med hjälp av en kniv. Skär de skalade paprikorna i småbitar. Låt oljan rinna av de soltorkade tomaterna och hacka dem fint. Blanda soltorkade tomater och paprikabitar.
Hetta upp olivoljan. Låt lök och vitlök puttra på svag värme i oljan, tills de mjuknat utan att ta färg. Blanda ner paprika och torkade tomater i lökblandningen. Tillsätt balsamvinäger, honung och tabasco. Småkoka 20-30 minuter på svag värme. Smaksätt med salt och peppar. Skeda upp marmeladen på det förgräddade pajskalet. Strö över västerbottensost och in ugnen på 225 grader tills osten har smält.

-Mama Skogly ♥

Midsommarmiddag 2011

Oj så trevligt vi har haft och oj, så gott vi har ätit. Vi grillade hos familjen Fahlgrens i Varuträsk. Alla hade med sig eget kött och sen hade vi ordnat olika röror och tillbehör. Potatispizza, paj, vispat smör, smör, såser, röror och sallader. Några av recepten kommer att dyka upp här snart. Kan också säga att efterrätten var "to die for"...






-Mama Skogly ♥

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

Glad midsommar, kära läsare. Dagens lunch har inmundigats. Senapssill, midsommarsill, skärgårdssill, prinskorv och potatis. Sill är ett måste på midsommarafton, tycker ni inte? Ikväll blir det grillbuffé med goda vänner. Ha en trevlig afton!




-Mama Skogly ♥

torsdag 23 juni 2011

Frusen fluffig polkagrispaj med chokladkolasås

Här kommer receptet på mitt bidrag till tårtfrossan. Det har jag stulit från Matplatsen, men originalreceptet kommer från boken "Vinterns söta". Supergod var den. Chokladkolasåsen passar även utmärkt till glass.


Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad (jag tog Oreos och skippade kakaon)
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande krämoch blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar och gärna blommor.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.


-Mama Skogly ♥

onsdag 22 juni 2011

Tårtfrossa

Konceptet är avslutning på förskola med uppvisning, sång, medhavd picknick, alla familjer har bakat varsin tårta, man får ta av alla och till sist säga adjö till barnen som ska lämna Bulleri och sommarkramar till världens bästa fröknar. Det blir ganska många tårtor man ska smaka av... I år var det 15 stycken... Receptet på min tårta kommer imorgon.




















-Mama Skogly ♥

Gnoccisallad med citron och parmesan

Dagens lunch blev det här. Gott och snabblagat. Receptet kommer från recept.nu.


4-6 portioner

0.5 dl rödvinsvinäger
3 st schalottenlökar, strimlade
0.75 dl olivolja
1.5 st citron, skalet
2 st vitlöksklyftor, rivna eller pressade
salt och peppar
2 påsar färsk gnocchi á 500 g (potatispasta)
0.5 ask rucolasallad
100 g parmesan, hyvlad

Blanda samman vinäger, schalottenlök, olivolja och citronskal med riven vitlök samt salt och peppar. Koka gnocchin i saltat vatten i ca 3 minuter eller tills potatispastan flyter upp till ytan. Använd en stor kastrull. Har du inte en stor kastrull kan du koka gnocchin i två mindre kastruller. Blanda försiktigt samman vinägretten med den nykokta gnocchin. Täck över och låt stå fram tills servering.
Sväng runt med ruccola och hyvlad parmesan strax innan servering.

-Mama Skogly ♥

Hamburgare med hickory, bacon och en massa gott

Igår gjorde vi hamburgare här hemmavid. Det blev med sallad, tomat, lök, gurksallad, hickorysås, bacon, dressing och ost. Problemet var att de blev så höga så man knappt fick in dem i munnen... Pling! Dagens I-landsproblem.

Idag ska vi på tårtfrossa på småpojkarnas dagis. Smaka på ordet. TÅRTFROSSA!


-Mama Skogly ♥

tisdag 21 juni 2011

Kex med honungschevré, jordgubbar, balsamico och cashew

Det är något magiskt med combon jordgubbar och chevré. När man sedan sätter till balsamicon går det till ytterligare en dimension. Det är så här himlen måste smaka som...


kex
honungschevré
jordgubbar
balsamico
cashewnötter




-Mama Skogly ♥

Thaikycklinggratäng

Den här bjöd vi svärmor och svärfar på i söndags. Vi bytte ut kycklingen mot fläskkött eftersom maken är allergisk. Men den blir ännu godare med kyckling. Barnen åt även med god aptit. Alfred bad till och med om en till portion. Vill man ha den low carb skippar man riset och bananerna.


Marinad:
soja
vitlök
röd currypasta
kycklingfond
peppar

500 g kycklingfilé
1 purjo
2 pkt bacon
1 röd paprika
2 bananer
200 g philadelphiaost vitlök
100 g philadelphiaost naturell
1 dl hönsbuljong
3 dl grädde
curry
salt
peppar
ost

Skär köttet i bitar och marinera i marinaden ett par timmar. Stek sedan köttet. Fräs bacon, purjo och paprika. I med osten, buljongen och grädden. Samaka av med curry, salt och peppar. I med köttet och låt koka en stund. Häll över lite i en gratängform. Lägg på skivade bananer och på med mer gryta. Toppa med ost och in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Servera med ris och en sallad.






-Mama Skogly ♥

måndag 20 juni 2011

Ansjovisfyllda Västerbottensostkrustader

Vilka små, härliga munsbitar. Receptet är från Allt om mat.


1 pkt krustader, ca 15-20 st
100 g västerbottensost, riven
1 st ägg
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 st gul lök, liten
1 msk smör
2 msk strösocker
1 burk ansjovisfiléer, liten
1 knippe dill

Sätt ugnen på 150°. Fyll krustaderna till hälften med osten. Blanda ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Fyll krustaderna med äggblandningen och grädda i ca 10 min. Hacka löken, stek den i smör och tillsätt sockret efter en stund. Låt sockret smälta tills det blir lite gul/brunaktigt och flytande, karamelliserat. Servera krustaderna lätt ljumna med sockerstekt lök, en liten ansjovisfilé och dill.






-Mama Skogly ♥

söndag 19 juni 2011

Middag på Viking

Var ute på galej igår med Robert och Anette. Min man var på firmafest så hans slöt upp lite senare. Robert bjöd på middagen på Viking. Jag valde piri piri-räkor till förrätt och oxfilé dragon till varmrätt. Anette tog laxplanka och Robert åt grilltallrik. Supertrevligt. Sen drog vi på Carl-Victor och partajade vidare. Barnvakt rules!










-Mama Skogly ♥

lördag 18 juni 2011

Västerbottensgratinerade tunnbröd och Sommarvin

Semester och barnvakt hela helgen. Life, is good! Anette och jag satt ute på framsidan, käkade tilltugg och delade på en flaska Sommarvin. Den var väldigt söt, med mycket smak av rabarber och fläder. Påminner om cider, faktiskt. Gott var det hur som haver. Ett av tilltuggen kommer från Matstugan.



Svensbybröd (finns endast i Piteå, tror jag)
västerbottensost

Riv eller hyvla osten och lägg det på brödet. In i ugnen på 150 grader tills osten har smält och ser smarrig ut.





-Mama Skogly ♥