lördag 30 juli 2011

Kryddig korv med stekta cahmpinjoner, kantarellsås och en god bok

Snabblagat och low carb. Ät inte boken bara...


valfri kryddig korv
champinjoner
smör
grillkrydda
extra fin creme fraiche kantarell och cognac




-Mama Skogly ♥

Tunnbrödrulle med böcklingröra

Den här gjorde vi i Ostvik. Mycket gott.



böckling
creme fraiche
räkor
ägg
kokt potatis
kaviar
rödlök
gräslök




-Mama Skogly ♥

Kebab med wookgrönsaker och nudlar

Perfekt mat när man är många. Har man en stor muurikka går det ännu fortare. Vi hade lite kokt potatis över som vi också kickade i.



pitabröd
kebabkött
nudlar
wookgrönsaker
riven ost
orientdressing
röd kebabdressing

Värm pitabröden. Koka nudlarna enligt anvisningar. Stek köttet, stek grönsakerna, i med nudlarna och veva runt. Krydda ev med grillkrydda. Riv osten. Proppa brödet fullt med gött och på med dressing. Ta da!




-Mama Skogly ♥

Buremål

Ute på Söder på X-et (uttalas "Krysset") finns den godaste hamburgaren. Den innehåller sallad, ost, lök, Max-dressing och gurksallad. Så har ni svängarna förbi trakten så är det här ett måste att prova. Det duger inte att beställa Buremålet på Max i stan utan det ska vara äkta Buremål från X-et. Ni som provat, ni håller med.




-Mama Skogly ♥

tisdag 26 juli 2011

Tunnbrödsrulle med restaurangmos

När man campar får ju maten gärna gå fort att tillaga. Vi har en källa inom restaurangbranchen där vi fått veta hur man gör mos på restaurangerna. Tricket är pulvermos+Knorr Aromat.


mjuka tunnbröd
smör
pulvermos+Aromat
varm korv
rödlök
sallad
tomat
senap
ketchup
hamburgerdressing


-Mama Skogly ♥

Plocktallrik

Ni som följt smaskelismaskens ett tag nu, vet att jag älskar plocktallrik. Den här gången fanns följande på bordet;


stora räkor
kräftstjärtar
majjo
kräftröra
ostar
kex
crostini
ölkorv
frukt
rostbiff
alspånsrökt skinka
pepparsalami
nachos
salsa
guacamole
halloumi
fralla


-Mama Skogly ♥

Barnens varma macka

Det här är en ny favorit för kidsen.


franskbröd
smör
baconost
ost
Knorrs Kött & grillkrydda
Max originaldressing

Bred smör och sedan baconost på frallan. På med ost och gratinera i ugnen på 225 grader. Strö över grillkryddan och servera med Max originaldressing.




-Mama Skogly ♥

Jordgubbsdrink med en touch av basilika

Min kollega Eva tipsade om denna godbit. Den ska vara kall, gärna med krossad is i.


4 st

1 kruka basilika
2 dl rom
1 l jordgubbar
0,75 dl limesaft
1 dl sockerlag

Koka socker lag, dvs lika delar vatten och socker tills det löst sig. Ställ så det blir kallt. Plocka basilikabladen från krukan och lägg i bunke. Slå rom över och låt stå i minst en timme. Mixa jordgubbarna, blanda i pressad lime och sockerlag. Sila rommen och slå i den. I med krossad is och servera.


-Mama Skogly ♥

Sommarbullar med vaniljkräm och jordgubbar

Anette hade bakat mumsiga sommarbullar som vi fick till efterrätt i söndags.


24-26 st

100 g smör
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
25 g jäst
3/4 dl socker
1 ägg
9-11 dl mjöl
2 dl vaniljkräm
0,5 l jordgubbar
1 burk, 225g, äppelgelé
florsocker

250 grader

Smält smöret i kastrull. I med mjölk, creme fraiche. Värm degspadet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke, häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.

I med socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar, rulla till bullar och ställ på plåtar.

Låt jäsa 20 min under bakduk. När halva tiden gått, gör en fördjupning i varje bulle och klicka en matsked vaniljkräm i hålet. Låt jäsa utan bakduk 20 minuter till.

Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna.

Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg några skivor på varje bulle. Värm geléet på svag värme i kastrull så det blir rinnande. Låt svalna något, skeda det sedan över bären. Pudra med florsocker över vid servering. Gärna en klick glass till också.


-Mama Skogly ♥

måndag 25 juli 2011

Husvagnsvecka i Piteå

Vi har just kommit hem från en semestervecka i Piteå. Vi har stått tillsammans med svärmor och svärfar på havsbadet. Vi har ätit gott, badat, solat och roat oss. Vi har bl a ätit tunnbrödsrulle, spagge och köttfärssås, pizza, rostbiffsmacka och kycklingspett, sockervadd, en riktigt dålig macka köpt på Coop, sen var vi ju tvungna att grilla en kväll också. Just nu befinner vi oss på ranchen i Ostvik där vi stannar någon dag till. Hoppas ni har det skönt och att ni njuter av sommaren!














-Mama Skogly ♥

lördag 23 juli 2011

Tutti frutti stranger

I senaste Allt om mat fanns detta recept med. Vill man kan man ju kicka ner lite rom. Svalkande en kokhet dag.


Mangopuré:
200 g fryst mango
1 msk socker

Blanda mango och socker i kastrull och koka ihop i ca 2 minuter. Mixa slät med mixer och kyl.

2 glas:
2 passionsfrukt
12 myntablad
6 msk mangopuré
krossad is
1 dl tranbärsjuice
1 dl mineralvatten
ev rom

Garnering:
myntablad

Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Muddla hälften av passionsfrukten med myntabladen. Blanda ner mangopuré och i med krossad is. Fyll på med mineralvatten. Toppa med resten av passionsfrukten. Garnera med myntablad.

-Mama Skogly ♥

fredag 22 juli 2011

Fläskfilégryta med bearnaise

Hittade denna i en broschyr från ICA Maxi men har gjort om receptet. Kanske man skulle testa med extra kryddig beasås nästa gång. En riktig höjdare, t o m barnen åt utan trams. Testade ICA selections potatisgratäng med mandelpotatis och västerbottenost till. Ingen direkt höjdare, den blev torr. Kanske om man slår på en skvätt grädde så... Kör man low carb så äter man gratängen med en sallad.


4 port

500 g fläskytterfilé
200 g färska champinjoner
2 msk matfett
1-2 påsar Blå bands bearnaisesåspulver
3 dl creme fraiche
o,5 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar

Till servering: persilja, potatisgratäng, sallad.

Hacka och stek svampen. Lägg åt sidan. Skär filén i centimetertjocka skivor, bryn och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och slå över köttet. Häll creme fraiche i pannan och vispa ner beapulvret. I med vitlöken. Ner med köttet och svampen och låt koka ihop tills köttet är genomstekt. Strö finklippt persilja över och servera med potatisgratäng och en sallad.




-Mama Skogly ♥

söndag 17 juli 2011

Sushi

Testade en frusen sushi som jag hittade i frysdisken på Ica Maxi. Helt ok var den. Laxen såg lite trist ut men smakade gott i alla fall. Men det slår ju inte färsk sushi...






-Mama Skogly ♥

Köttfärsfyllda pitabröd för barn

Mina barn är inte så förtjusta i kebab, så när vi gör kekab så äter de detta istället. Perfekt när man har lite överbliven köttfärssås i frysen.




köttfärssås
pitabröd
ketchup
majs
gurka

Min kebab var superdupergod!


-Mama Skogly ♥

Jordgubbspaj-Key lime

Svärmor gjorde den här för ett tag sedan, ett recept från Allers. Mums!


1 paj, 10 bitar

200 g digestive
75 g smör

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk
3 äggulor
3/4 dl färskpressad apelsinsaft
1/4 dl färskpressad limesaft
5 dl färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till fina smulor. Smält smöret och häll i smulorna. Rör ut till smulig massa. Tryck ut smulorna i en rund form med 24 cm diameter. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 5 minuter. Häll den kondenserade mjölken i en bunke. Tillsätt äggulor och fruktsaft och vispa samman lätt. Häll fyllningen i formen. Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem och lägg med snittytan upp i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt pajen kallna i formen innan den lossas och serveras.

-Mama Skogly ♥

Mongolisk bbq

Igår firade vi att vi varit gifta i 6 år. Vi hade barnvakt och drog iväg på Tatung där vi åt mongolisk bbq. Perfekt low carb mat, faktiskt. Till förrätt fick vi pekingsoppa med räkchips och sen var det bara att välja bland grönsaker, kött och sås. Daniel åt så han fick ont i magen. Fantastiskt gott.










-Mama Skogly ♥

lördag 16 juli 2011

Biffsmörgås med smältost, karamelliserad lök, champinjoner och jalapenos

Idag firar vi 6-årig bröllopsdag! Ikväll har vi barnvakt och ska ut och äta, bara vi två. Igår firade vi att Daniel har fått semester. Vi grillade och gjorde en egen variant av det jag åt på Stadsfesten. Oj, så otroligt gott. Köttet blev galet gott. Det bara smälte i munnen.


entrecote marinerad i soja, balsamvinäger, kött och grillkrydda samt svart vinbärsgelé
ett gott bröd
vitlökssmör
cheddar dip Santa Maria på burk
smörstekta champinjoner
karamelliserad rödlök
jalapenos
tomat

Servera med ostgratinerade nachos, guacamole och grillad majskolv.




-Mama Skogly ♥

fredag 15 juli 2011

Toast med kantareller och västerbottensost

Den här blev det till lunch igår. Har en hink med torkade trattisar som jag måste börja avverka så det finns plats för årets laddning. Snabbt, stabilt och jätte jättebra!


1 port

2 skivor franskbröd
smör
en klick extra fin creme fraiche kantarell och cognac
en näve torkade trattisar
västerbottensost

Blötlägg svampen tills de är mjuka. Blanda med en klick creme fraiche. Bred smör på fransskivorna, på den sida som ska vara mot våffeljärnet. Brad svampsmeten på ena skivan. På med vbost. På med frallan och skjuts in i våffeljärnet tills osten smält och den ser smarrig ut. Ta da!








-Mama Skogly ♥