onsdag 30 november 2011

Rostad ciabatta med philadelphia och rökt lax

Oj, vad jag har saknat bröd. Så är det bara. Jag borde inte äta bröd, för min kropp mår inte bra av det, men tre månader per år, så gör jag det ändå. Guilty as charged.

1 ciabatta
1/4 ask philadelphiaost grekisk vitlök
2 skivor kallrökt lax
smör


Dela brödet och bred philadelphiaosten på halvorna. Lägg lax på och sätt ihop delarna. Bred smör på de yttre delarna som ska vara mot mackjärnet. I med mackan i järnet och låt smörgåsen bli varm och frasig.


-Mama Skogly ♥

måndag 28 november 2011

Tomteskum doppade i choklad

Hittade dessa godsaker på Coop. Malacos tomteskum med choklad. Det är inte riktigt vanlig tomteskum, men de var riktigt goda. Vill man ha den sorten kan man ju alltid chokladdoppa dem själv. Testade även bilarna som är chokladdoppade med strössel och de var mycket goda.






-Mama Skogly ♥

Baileysdrink med choklad- och strösseldoppad kant

När Cicci och Jörgen kommer är det nästan stående att efterrätten är en Baileysdrink. Den här gången doppade vi glaskanten i smält choklad och sedan i strössel. Jisses, så gott det blev. Måtten får ni höfta.



en mixer
ischoklad glass
mjölk
Baileys
mintchoklad

mjölkchoklad och chokladströssel till glaskanten

Smält chokladen och doppa glaskanten i det, doppa sedan direkt i strössel och låt stelna. Mixa övriga ingredienser och servera. Skippa sugröret, by the way. Det är chokladkanten man vill åt.

-Mama Skogly ♥

söndag 27 november 2011

Havtornssaft, muffins och en ny temugg

Kokerskan Ida, som jobbar på föräldrakooperativet där vi har barnen gav mig en present när vi hade föräldramöte sist. Hon hade över en flaska havtornssaft och en påse havtornsmuffins från när hon hade sålt på marknad och ville ge mig ett smakprov. Oj, så gott. Saften är slut och jag hoppas hon har en flarra över som jag får köpa. Riktigt fräsch, kändes som en vitaminkick i vintermörkret. Tack för det Ida. För er Skelet-bor så står Ida på marknaden till helgen vid bord 58 och heter Idas skafferi.

Sen måste jag ju få visa min underbara temugg som jag köpte på Indiska för 69 riksdaler. Och den vita muggen, också från Indiska som jag planterade en hyacint i. Handlade också en syltburk med tyg över, men den får ni se när jag lagat marmeladen som ska vara i. Ha en skön vecka, gott folk!






-Mama Skogly ♥

Pastalåda

Cicci och Jörgen kom på middag i lördags så det blev den här pjäsen som fick stå på bordet. Mycket gott.


1 gul lök
400 g köttfärs
0,5 burk Ricotta tomatsås från Barilla
0,5 burk Creme bonjour vitlök och örter
60 g rökt skinka
10 champinjoner
grillkrydda
1 buljongtärning
1 klutt chilisås
2 förpackningar linguine färsk pasta

Ostsås:
3 dl mjölk
vetemjöl
riven ost
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka champinjonerna och stek i smör. Hacka löken och i med den också. Bryn köttfärsen och i med tomatsåsen, skinkan, kryddor, creme bonjour och låt det puttra ihop. Blanda i pastan och häll upp i gratängformen. Gör ostsåsen och slå över. In i ugnen på 225 grader i dryga 10 minuter. Servera med en god sallad.








-Mama Skogly ♥

Julklappstur till Piteå

Igår drog svärmor, svärfar, Anette och jag till Piteå på shoppingtur. Julklappar köptes till både stora och små. Handlade även lite, lite till mig själv också. Jag har ju varit snäll i år, för tusan! Vi åt lunch i en av galleriorna. Jag tog paninitallrik med currykyckling i och pommes på sidan. Anette tog en medelhavspaj och svärmor och svärfar valde pastasallad. När vi shoppat lite till pausade vi på ett fik och tog en kaffe och bakelse. Bakelser ska ätas med gaffel. Så är det bara!










-Mama Skogly ♥

fredag 25 november 2011

Smördegsrullar med choklad och marshmallows

Nu har Mama Skogly gått på jullov vad det gäller LCHF och vi hoppar på tåget igen efter nyår. Det första jag åt var en limpmacka med ost. Jällar (stavas så) så gott. Igår gjorde jag dessa till kidsen. Goda var de. Nu drar jag ut på äventyr!


4 st

1 smördegsplatta
12 chokladgodisar
ett gäng minimarshmallows

Kavla ut smördegsplattan lite. Skär den i 4 lika stora triangelbitar. Lägg ut chokladen på den bredare delen och på med minimarshisar. Rulla ihop och tryck till så det blir tätt. In i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.






-Mama Skogly ♥

onsdag 23 november 2011

Stekt lövbiff med gräddstuvad vitkål och kryddsmör

Det här är bland det godaste jag ätit på länge. Jag undrar om inspirationen kom från Kardemummagumman. Jag har för mig att hon åt något liknande för ett tag sedan. Maken och barnen fick pulvermos spetsat med lite grädde och Knorr Aromat. Alla tyckte det var gott. Köper man färdigt kryddsmör så går middagen lätt under 15 minuter.


1 port

2 skivor lövbiff
3 dl hyvlad vitkål
0,5 dl grädde
1 tsk senap
flingsalt
persiljesmör
vitlökssmör

Hyvla vitkålen med en osthyvel. Stek den mjuk i smör en stund. Häll på grädden och i med senapen. På med salt. Låt puttra. Smält under tiden smör i en annan stekpanna. Stek lövbiffen hastigt, under en minut per sida, och krydda med grillkrydda. Servera köttet med stuvningen och kryddsmör. Yum!


-Mama Skogly ♥

måndag 21 november 2011

Vit chokladbräck med polka & Oreos

Ja, nu minns jag ju inte vart jag fått inspirationen till det här, men... Gjorde i alla fall en variant i ljus choklad också så Max skulle få äta. Har ännu inte hittat en vit choklad som inte kan innehålla spår av nötter.


200 g vit choklad
ca 8 Oreokakor
ett gäng polkagrisar

Smält chokladen. Mortla polkagodisarna och häll ut på oljad form. Krossa kexen och strö över det. Häll över den vita chokladen och låt stelna. Bryt i bitar och förvara svalt.






-Mama Skogly ♥

Tomteskumsfudge

Har sett det här receptet på ett antal matbloggar så nu har även jag testat. Har ju inte smakat själv men barnen verkar då tycka att det är gott. Tomtarna går även att byta ut mot marshmallows eller bilar.


10-15 bitar tomteskumgodis
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 gram smör
100 g vit choklad

Klipp de stackars tomtarna i bitar.
I med allt utom den vita chokladen i en kastrull. Låt koka upp så att allt smälter ihop. Det tar en stund innan nissarna gett upp. Bryt chokladen i bitar och vänd ner i smeten. Rör tills du får en jämn, blank smet. Häll upp i smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. Skär upp fudgen och förvara svalt.












-Mama Skogly ♥

söndag 20 november 2011

Kycklingvingar med saffran och chili

Testade ett recept ur senaste Buffé som blev himla gott.


1 kg kycklingvingar
1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 vitlöksklyftor
1/2 g saffran
2 dl naturell yoghurt (3 %)
1 apelsin
salt
Gör så här

Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.
Rör ut saffranet i yoghurten i en stor bunke. Blanda i chili, vitlök och salt.
Lägg i kycklingvingarna och låt marinera minst 2 timmar eller över natten i kylen.
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg kycklingvingarna i en stor ugnsform och stek ca 20 minuter i ugnen. Kan förberedas hit. Värm i 150°C ca 10 minuter före servering.
Skär apelsinen i klyftor. Lägg upp kycklingvingarna på ett vackert fat och garnera med apelsinklyftorna.




-Mama Skogly ♥

Buffé

Igår hade vi fest med Bulleribockgänget, alltså vårt föräldrakooperativ. Det var mammor, pappor och fröknar. Några stycken av oss hade förfest hos oss och sen drog vi till Skellefte krafts lokaler och åt middag och loosade en musiktävling. Jag är fortfarande lite sur... Sen hade vi efterfest hos oss tillklockan 3! Jag minns inte sist jag sov till klockan 10... Men nu är det en ny dag, ska göra lite mer julgodis och pyssla på innan barnen kommer. Kanske se en film eller nåt. Och det kanske kommer lite snö idag med Guds vilja och en vinkelslip.

Maten från Food bestod av
karré
laxpaket med grönsaker
bröd och smör
sallad
ugnsrostade tomater
äppeltzatziki
potatisgratäng

Efterrätten var citchokladmousse men den åt ju inte jag. Maten var bra, det bästa var köttet, ugnsrostade tomaterna och tzatzikin.





-Mama Skogly ♥

fredag 18 november 2011

LCHF Heta salami-nachos

Dra mig baklänges så gott det här blev. Det här rekommenderar jag till samtliga, även ni kolhydratmänniskor.


1 port

3 salamiskivor
9 jalapenoskivor
salsa
ost

Servera med isbergssallad och kebabsås, jag tog Simsalabims heta.

Lägg salamin på ett bakplåtspapper. Bred salsa på och kasta på jalapenoskivor. Toppa med massor av ost. Skjuts in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. När osten blivit gyllenbrun, ta ut och på med isbergssallad och kebabsås. Servera.








-Mama Skogly ♥

torsdag 17 november 2011

Lottas presentbod

Igår var en vän och jag och hälsade på i Lottas presentbod som ligger på Sopranvägen 7 på Sjungande dalen i Skellefteå. Fina Lotta som äger presentboden är en kollega till mig som jobbar med de yngre barnen på skolan. Hon har alltså en lekstuga på gården fylld med vintage och shabby chic-prydnader. Jag handlade två underbara julaskar för ynka 30:- stycket. Jag tänker behålla den ena och någon lycklig själ får den andra fylld med något smaskelismaskens. Jag kan även tillägga att jag hade igång blixten, så det var mycket mysigare än vad bilderna visar... (Sen borde Lotta publicera sina fantastiska bakrecept eftersom hon är superduktig på att göra goda kakor och annat gott!)

Lotta har öppet torsdagar 17-19.30, men man kan även ringa henne och komma överens om en annan tid. Kika in på hennes blogg för lite mer info och telefonnummer.

http://lottaspresentbod.blogg.se/














-Mama Skogly ♥