tisdag 28 februari 2012

LCHF Bounty

Här är det sjukstuga (som vanligt). Shanghai surprise-flunsan har nått Hökvägen. Love först och nu både Alfred och Max. Sen gick de och smittade svärmor också. Flera dagar med hög feber och utslagna barn. Hoppas vi andra klarar oss nu när sportlovet börjar.

Min kollega Kerstin har gett mig det här receptet som jag kokade ihop under helgen som var. Gott med en bit till kaffet när man vill lyxa till det ibland. Och det vill man ju! Jag är inte så jätteförtjust i mörk choklad, så dessa puppies hade nog varit ännu godare med mjölkchoklad runt...


ca 15 st

1 dl Sukrin
50 g kokosfett
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
200 g kokosflingor
100 g choklad med hög kakaohalt

Smält kokosfett och Sukrin i kastrull. I med kokosmjölk, grädde och kokos. Låt koka ihop. Låt smeten svalna och sen stå i kylen ca 1 timme. Forma degen till kvadratliknande bitar. In med dem i frysen ca 1 timme. Smält chokladen över vattenbad och doppa kokosbitarna i chokladen. Låt stelna. Förvara i kyl eller frys.


-Mama Skogly ♥

söndag 26 februari 2012

Parmesansoppa med löjrom

Ett recept från Leva och bo, lördagens förrätt. Som vanligt omgjord. I originalreceptet var det löjrom, rökt lax, dill och mjölk i, men jag bytte ut det mot sikrom, gravad röding, gräslök och endast grädde. Skippade krutongerna också... Vi gjorde halva receptet och det räckte till tre och blev över. Men här kommer originalreceptet.


5 dl mjölk
5 dl grädde
2 tsk citronjuice
salt efter smak
350 g parmesanost, grana padano
120 g löjrom, gärna Kalixlöjrom
160 g kallrökt lax
2 msk gräslök, finskuren
0,5 dl rapsolja, kallpressad
nymalen svartpeppar

Till garnering:
frisésallad och dill
2 st formbröd, skivor
2 msk smält smör, till rostning

Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil i 1 timme innan servering. Finhacka den kallrökta laxen. Kantskär formbröden och skär dem i tärningar. Rosta dem i smält smör i ugnen, 140 grader, i cirka 10 minuter eller till de är krispiga. Servera soppan med löjrom i mitten och fördela lax, gräslök och svartpeppar runtom. Ringla rapsoljan i soppan och garnera med sallad och dill. Toppa med krutonger innan servering.




-Mama Skogly ♥

Ljummen biffsallad med teriyaki

Idag blir det ett semi-low-carb-recept. Det är socker i teriyakisåsen, men jag sket fullkomligt i det. För övrigt hade jag fått för mig att detta skulle vara superdupergott, men det var bara...nja. Inte supergott, men inte heller dåligt. Nja, Allt om mat. Nja.


4 personer

3-4 st entrecôteskivor, eller biff (ca 500 g)
300 g champinjoner
2 msk sesamfrö
1 pkt sallad, blandad (ca 150 g)
1 msk smör, eller olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dressing
0,5 dl teriyakisås
2 msk olja

Tillbehör
brytbröd, kokt ris eller nudlar
Tillagning

Skär champinjonerna i skivor. Rosta sesamfrön i en torr, het stekpanna. Ta upp dem.
Dela salladen i bitar och blanda runt den med 1 tsk olja 1/2 minut. Lägg upp salladen på 4 tallrikar. Blanda ihop dressingen. Stek köttet i smör i stekpannan tills det är rosa inuti, ca 1 1/2 minut på varje sida. Ta upp och låt det vila några minuter. Stek champinjonerna. Krydda med hälften av salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor. Krydda med resterande salt och peppar. Blanda kött och svamp och lägg på salladen. Häll över dressingen och strö över sesamfrön.


-Mama Skogly ♥

Torskgratäng med räkost och crabsticksröra

Måndagens recept är stulet av Bevemyrs och var himla, himla gott. Anette äter ju inte kött så den dubbelmarinerade fläskytterfilén gick inte hem hos henne. Jag gjorde den med potatismoset separat och utan morot så den blev low carb, men här kommer originalreceptet. Till det serverades en matig sallad på crispsallad, sugar snaps, tomat, gurka, smörstekta champinjoner med grillkrydda, halloumi, rädisor och avocado.


4 pers.
1 torskryggfilé/person eller torskblock
200 g räkost
2 dl creme fraiche
1 morot, grovt riven
200 g crabstick (kan bytas ut mot räkor, kräftstjärtar eller krabba), skuren i småbitar
1 citron, rivet skal
salt och peppar
räkor
citron
potatismos till 4 personer

Koka potatis och gör potatismosmos.
Skär torsken i en ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Stek fisken i ugnen under ett bakplåtspapper i ca 15 minuter i 200 grader. Ta ut formen och häll av fiskspadet i en bunke.
Blanda mjukost, creme fraiche, morot, citronskal och crabstick tillsammans med fiskspadet, smaka ev. av med salt och peppar. Peta ihop fisken så den ligger i mitten av formen och klicka eller spritsa ut moset runt kanterna i gratängformen.
Häll mjukoströran i över fisken och ställ in formen i ugnen. Gratinera i ca 225 grader tills moset fått fin färg. Garnera med citron och räkor.
Servera med en sallad.








-Mama Skogly ♥

lördag 25 februari 2012

Dubbelmarinerad fläskytterfilé

Ett recept jag fått som blev gårdagens middag. Passar perfekt på ett buffébord också och går att förbereda och servera kallt om man vill. Vi åt rösti, sallad och grönpepparsås till. Nu är det ju socker i marinaden och teriyakisåsen, bara så ni vet.


(ca 6 port)
1 fläskytterfilé

Marinad 1:
1 msk teriyakisås
2 msk kinesisk soja
1 msk olja
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta

Marinad 2:
3 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3/4 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 krm svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
skal av 1 citron och en skvätt av saften

Putsa köttet och blanda allt till marinad 1 i en plastpåse tillsammans med köttet. Låt ligga i kylskåp ca 1 dygn.
Tag upp köttet ur marinaden och torka av. Grilla köttet i en hel bit tills den är 69 grader i mitten. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs upp i skivor.
Blanda ingredienserna till marinad 2. Skeda över strax före servering.




-Mama Skogly ♥

fredag 24 februari 2012

Trattkantarellsoppa med gorgonzola

Till fredagens lunch kapade jag ett Halv 8 hos mig-recept. Det blev för j**ligt gott. Hello, säger jag bara. Synd att jag bara gjorde halv laddning... Som vanligt gjorde jag om receptet så jag bjuder er på min variant.


400 g färska rensade trattkantareller (eller 35 g torkade)

2 msk smör

1 st gul lök
0.5 st vitlöksklyfta
, pressad
8 dl vatten

2 st tärningar svampbuljong
3 dl vispgrädde

2 krm salt

1 krm svartpeppar
50 gorgonzolaost (jag tog Magor- gorgonzola varvad med mascarpone)
0.5 dl vitt vin
1 msk kapris
0.5 st citron, pressad
3 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger

1 msk fryst basilika
1-2 tsk sambal

Blötlägg svampen om den är torkad. Lägg sedan undan några stycken till garnering. Hacka löken och riv vitlöken, stek i smör. I med svampen. Bryn en stund. I med resten av ingredienserna och låt koka ihop. Häll soppan i matberedare och mixa. Häll upp i kastrullen igen och värm upp. Häll upp i skålar och garnera med svampen och ev färska basilikablad.


-Mama Skogly ♥

torsdag 23 februari 2012

Varm räksås

Torsdagens sena middag blev av vad som fanns i kyl och frys, och det blev mycket, mycket gott. Vill man kan man ha den på en rostad macka, eller som pastasås, eller som fyllning i en omelett.


1 port

ca 12 räkor
en skvätt grädde
4 små champinjoner
4 cocktailtomater
0,5 vitlöksklyfta
en skvätt skaldjursfond
lite riven västerbottensost
citronsaft
gräslök
crispsallad

Smält smör och stek hackade champinjoner och tomater. På med vitlök, fond och grädde, låt koka ihop. I med ost. Dra åt sidan och i med räkorna en stund tills de blivit varma. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Klipp över lite gräslök. Servera med lite sallad.




-Mama Skogly ♥

onsdag 22 februari 2012

Rökta räkor, citronmajjo, lite ost och dagens tips

Nu är det mycket som är på, så det är faktiskt otroligt att man hinner laga mat också. Sen stupar man i säng, väckaren ringer och så snurrar det på igen.

Den här tallriken hade jag tänkt äta som Mellotallrik, men då var jag så mätt att det rymdes inte. Det blev istället en lyxig och god söndagsbrunch. Räkorna köpte jag på ICA Maxi. (Ja, vi bor ju inte på västkusten...) Sen till dagens tips. Min kollega Heed, bjöd i fredags på en vansinnigt god salami från ICA supermarket i staan (stavaas så), nämligen Salaggio, salami med ädelost. Jisses! Den borde egentligen ha haft ett eget inlägg... Gå och köp.nu! Den avnjutes bäst i små bitar, inte skivor, om jag själv får tycka till.


rökta räkor
citronmajonnäs
ajvar- och fetaostsås
körsbärsost
camembert
Salaggio, salami med ädelost




-Mama Skogly ♥

söndag 19 februari 2012

Baconlindad fläskfilé

(Fast det är ju en sanning med modifikation. Vi använde fläskytterfilé för den är godare än filén.) Maken gjorde middag i lördags och köttet blev såååå gott. Ja, hela middagen var delikat, måste jag säga. De andra i familjen åt strips och grönpepparsås till. Jag åt med ajvar- och fetaostsås, persiljevitlökssmör samt haricot verts.


fläskfilé eller ytterfilé
2 paket bacon
kött- och grillkrydda
salt och peppar

Stek baconet lite lätt. Bryn köttet runt om. Krydda köttet med salt, peppar och kött- och grillkrydda. Linda baconet runt köttet och stick in en termometer. Stek den i ugnen på 175 grader tills innertempen är ca 70 grader. Linda in den i folie och låt den ligga medan du gör pommesen. Skär sedan upp köttet och njut.


-Mama Skogly ♥

Salig röra

Idag bjuder Vestman på en salig röra. Receptet är från ICA.


2 dl naturella cashewnötter
2 cm skalad ingefära (skuren i mindre bitar)
1 tsk curry
1/2 kruka färsk koriander
2 dl vatten
salt
Gör så här

1.Lägg naturella cashewnötter i vatten 1 timme. Häll av. Mixa nötterna fint med skalad ingefära (skuren i mindre bitar), curry och koriander i en matberedare. Tillsätt vatten under fortsatt mixning. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt.

-Mama Skogly ♥

Milkshake med choklad- och apelsinglass

Till Mello i lördags ville barnen ha grönsaker och chips med dip. De ville även ha en god milkshake att skölja ner det med. Sen att Ranelid gick vidare... Ja, vad säger man?


apelsinchokladglass
mjölk
vispad grädde
chokladströssel

Mixa glassen och mjölken. Häll upp i glas och spraya över grädde och dekorera med strössel.




-Mama Skogly ♥

Sparris- och ostpastejer

Här kommer receptet på Evas megagoda pajer. Hon var så snäll att hon hade gjort några utan smördeg så de blev LCHF.


18-20 st
1 färdigkavlad smördegsplatta
1 ägg

Fyllning
2 buntar grön sparris
10 cm purjolök eller 1 knippe salladslök
3 dl västerbottensost
4 äggulor
4 dl gräddfil
0,5 dl finhackad gräslök
muffinsformar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 10 minuter, spola av i kallt vatten. Ansa och skiva löken. Skär ut 18 – 20 kvadrater ca 7x7 cm, ur smördegen.
Lägg degplattorna i muffinsformarna så att kanterna hänger ut lite. Pensla plattorna med uppvispat ägg. Skär av sparrisknopparna och lägg undan dem. Dela resten av sparrisen i mindre bitar.
Fördela sparrisen, löken och osten i formarna. Vispa äggulor, gräddfil och gräslök och fördela i formarna. Toppa med några sparrisknoppar.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter eller tills fyllningen stannat.


-Mama Skogly ♥

lördag 18 februari 2012

Arbetslagsfest

Igår hade vi fest hos Kåre. Vi åt plockmat som var supergod. Det var pajer, röror, grönsaker, ostar och charkuterier. Några recept från festen kommer att dyka upp, så då vet ni det.






-Mama Skogly ♥

fredag 17 februari 2012

Kycklinggryta med ajvar

Bjöd svärmor på denna till lunch igår. Riktigt smaskig.


2 port

2 kycklingfiléer
1 dl creme fracihe
1 dl grädde
1 dl ajvar relish
1 dl syltlök
1 msk Bong kycklingfond
salt och peppar

Strimla köttet och bryn i smör. Slå över grädde och creme fracihe. I med ajvar och hackad syltlök. I med fond och låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera med en god sallad och smörstekt vitkål. Eller ris om man vill ha det.




-Mama Skogly ♥

Hallonsmoothie

Ett recept från hemkunskapen som vi brukar göra. Det brukar vara väldigt uppskattat. Mina kids gillade det också, kan jag tala om.


2 port

3 dl vanlijyoghurt
1 dl frysta hallon
0,5 banan

Blanda ihop och köra med stavmixern eller gör den i matberedaren. Enkelt, snabbt och gott.






-Mama Skogly ♥

torsdag 16 februari 2012

Matig fredagsomelett

God morgon fredag! Vi startar dagen med en väldigt god frukost. Föräldradag, men Max går i skolan. Han har gammeldags skoldag idag så han har jeans, skjorta, hängslen, fluga och keps. Hoppas han slipper skamvrån...

Vi får se vad dagen har att erbjuda, men jag vet att svärmor kommer på besök och att kvällen avslutas i Ersmark (byn där Melodifestivalstjärnor föds) med bästa arbetslaget.


1 port

3 champinjoner
2 cocktailtomater
några skivor purjolök
1 skiva skinka
1 ägg
1 skvätt grädde
2 skivor Boxholms vitlöksost
örtsalt

fryst persilja
tabasco

Skiva svampen, tomaten och löken. Stek i smör. Klipp över skinkan. På med ägget och en skvätt grädde. Skiva två skivor ost över. Lite örtsalt. Häll upp på fat. Strö över lite fryst persilja och droppa över lite tabasco, eller mycket om du vill vakna...


-Mama Skogly ♥

onsdag 15 februari 2012

Renskavsgryta med kantareller och syltlök

Onsdagens middag, snabblagad och god.


2 port

1 pkt renskav
en näve trattkantareller
1 gul lök
0,5 dl syltlök
0,5 burk creme fracihe mexican chili
en skvätt brynt shalottenlökfond

Fräs den frysta renskaven. I med hackad lök och svamp och låt fräsa med. I med hackad syltlök, creme fracihen och lite fond. Smaka av med salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

tisdag 14 februari 2012

Stekt fläsk med löksås och blomkålsmos

Alla hjärtans dag igår och då har vi som stående att servera bruna bönor med fläsk, eftersom min man älskar det. Själv åt jag inga bruna bänor utan serverade fläsket till en god löksås och blomkålsmos till. Det funkade utmärkt.


-Mama Skogly ♥

måndag 13 februari 2012

Goda köttfärsgrytan med vitkål och svamp

Alla hjärtans dag idag och hur firar man då med sin älskling? Jo man ger honom det han älskar. Ikväll blir det bruna bönor och fläsk.

Igår gjorde jag en supergod middag. Bland det godare jag ätit på mycket länge, faktiskt. Jag saknade inte pasta till alls. Faktum är att jag lätt skulle kunna äta det här även om jag inte körde LCHF. Det bästa är att jag har två lunchlådor kvar! Yey! Glöm inte den megaviktiga toppingen: Boxholms vitlöksost. Galet gott!

Ha en trevlig alla hjärtans dag, kära läsare.


Köttfärssås:
0,5 gul lök
400 g köttfärs
en skvätt soja
0,25 dl grädde
0,5 dl creme fracihe
Knorr kött- & grillkrydda
1 vitlöksklyfta
0,25 dl cilisås
en skvätt kalvfond
en skvätt brynt shalottenlökfond

150-200 g hyvlad vitkål
10 champinjoner

Till servering:
en stooor näve riven Boxholms vitlöksost
en god sallad

Hacka svampen och hyvla vitkålen med en osthyvel. Stek i rikligt med smör tills det mjuknat. Lägg åt sidan. Gör köttfärssåsen. När den puttrat ihop en stund, häll ner svamp- kålröran. Låt puttra vidare en stund. Häll upp på tallrik, toppa med vitlöksosten och ät en god sallad till. Njuuuut!






-Mama Skogly ♥

söndag 12 februari 2012

Gräddstuvad vitkål

Gräddstuvad vitkål är faktiskt oanat gott. Prova vettja! Själv har jag gått och fått en fökylning som jag gärna vill ge bort. Any takers?


vitkål
smör
grädde salt och peppar

Strimla vitkålen och stek i smör en stund tills de blivit mjuka. Slå över lite grädde och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

-Mama Skogly ♥