söndag 29 april 2012

Valborgsmässoafton och en grilltallrik

God dagens kamrater! Valborgs idag och vi ska packa våra grejer och dra till husvagnen i Valliden. Det blir grillat ikväll och idag bjuder jag på en bild från lördagens grillning. Rostas, murkelmuffins, bea, sallad, persiljevitlökssmör, räkor och citroncreme. Ikväll blir det andra spännande tillbehör. Hoppas ni får en trevlig Valborgs! Grillar ni ikväll, eller?


-Mama Skogly ♥

lördag 28 april 2012

Parmesanflarn med citroncreme och löjrom

Åh, vad det är härligt med sol och vår. Man blir glad i hela kroppen! Tyvärr har vi en massa snö kvar, men jag hoppas den tinar bort fort. Idag bjuder jag på en smarrig, liten förrätt från senaste Elle Mat & Vin. Citroncremen var sååå fräsch. Det här måste ni prova!


8-10 pers

250 g grovriven parmesan
1 burk löjrom (jag tog sikrom)
1 liten rödlök
färsk ört att dekorera med t ex gräslök eller persilja

Citroncreme:
2 dl creme fracihe
riven skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten och lägg i högar på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 5-8 minuter. Kolla så den inte bränns. Rör ihop citroncremen. Låt flarnen svalna och klicka på cremen. På med rom och dekorera med örten. Salta och peppra. Njut!


Tja, vi kastar väl in en liten bild på snön också...


-Mama Skogly ♥

fredag 27 april 2012

Godaste LCHFpizzan

Damn, woman! Tusan så gott det här blev. Lätt den godaste LCHFpizzabotten jag testat. Och det doftade fantastiskt gott i köket också. Det hade suttit fint med en klick aioli till också, men det hade jag inte hemma. Receptet på botten har jag hittat hos "Mitt nya liv".


6-8 port

Botten:
120 g philadelphiaost
4 små ägg
1,8 dl grädde
0,6 dl parmesanost
5 dl riven ost
1 msk italiens salladskrydda
1 msk pizzakrydda

Topping:
tomatsås
Saleggio (salami med ädelost)
champinjoner
gröna oliver
1 fetaost
pizzakrydda
ost

Botten:
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Ta en med höga kanter så inte smeten rinner ut. Vispa ihop äggen och färskosten. I med salladskrydda och pizzakrydda. I med grädden och parmesanen. Vispa. I med riven ost och blanda ihop. Slå ut i långpannan. In i ugnen i 175 grader i 25 minuter.

Toppingen:
Höj tempen på ugnen till 225 grader. Bred ut tomatsåsen och på med salami, svamp, oliver och riven fetaost. Pudra över pizzakrydda och hyvla ost överst. In i ca 10-15 minuter tills osten ser gyllenbrun ut.





-Mama Skogly ♥

torsdag 26 april 2012

Vinkokta musslor med fänkål och timjan

Här kommer recept på en väldigt god musselsoppa. Inspiration från Allt om mat. Den som vill kan äta en bit bröd till och doppa i soppan. Om man inte serverar bröd till kanske man bör servera något annat tillbehör som mättar.


Ca 2 port
800 g blåmusslor med skal (frysta)
1-2 msk färsk timjan
1,5 dl vitt vin
1 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1,5 dl grädde
1 röd chili
salt och peppar

Finhacka lök, vitlök och chili. Ansa fänkålen och skär i mindre bitar. Fräs i smör i ca 4-5 minuter. I med tomatpurén, vin, timjan och musslor. Koka under lock i 5 minuter. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Slå över grädde och smaka av med salt och peppar.



-Mama Skogly ♥

onsdag 25 april 2012

Färskostfylld röding

Anette och Alfred fixade mat i lördags. Fisken fylldes med gotti gotti och sedan skjuts in i ugnen. Det var ett bra pris på den också. Så otroligt enkelt. Vill man inte ha sweet chili i så kan man hoppa den.


1 röding
salt och peppar
0,5 färskost grekisk vitlök
1 msk sweet chili
persillade

Salta och peppra inuti firren. Blanda ihop allt till röran och stoppa in i magen på fisken. In i ungen på 225 grader i ca 20 minuter beroende på hur stor fisken är. Kolla att den är genomstekt och servera med en god sallad och valfritt tillbehör.




-Mama Skogly ♥

måndag 23 april 2012

Ny Loka och ett pizzatips

Hej alla glada! Har testat nya Loka med smak av lakrits och jordgubb. Ingen hit. Smakade nästan som godis och var inte så där jättefräscht. Den kommer jag inte att köpa igen. Vad jag dock kommer att köpa fler gånger är kebabskeppet som vi köpte på Dallas här i schtaan. Det är en calzone med ost och kekabkött som de sedan öppnar upp och fyller med sallad och kebabsås. Riktigt gott.




-Mama Skogly ♥

Fetaostsnack

Ska ni grilla i helgen? I så fall tycker jag att ni kan testa den här. Receptet är från senaste Elle mat & vin. Är man rädd för kolisar kan man ju ta bara liiiite av limen. Enkelt. Gott.


4 port

2 lime
1 fetaostpaket
1 avocado
8 msk jungfruolivolja
1 näve timjan
salt och nymalen peppar


Dela limen och grilla snittytorna. Dela fetaosten och avocadon i bitar. Lägg i skål. Ringla över oljan, salt och peppar. Strö över färsk timjan. Pressa lite grillad lime över.



-Mama Skogly ♥

söndag 22 april 2012

Räkröra med pepparrostvisp

Den här blir god att ha t ex som fyllning i tunnbrödsrullar, omelettrullar eller kanske i krustader.

1,5 dl creme fraiche
1 burk räkor
3 msk pepparrotsvisp
1 hårdkokt ägg
salt och peppar
citronsaft

Skala ägget och hacka det. Jag brukar använda äggskivaren fast jag vrider ägget några gånger, om ni hajar. Låt räkorna rinna av ordentligt. Hacka räkorna och blanda samman alla ingredienserna.

-Mama Skogly ♥

lördag 21 april 2012

Krustader med het champinjonstuvning och räktopping

Hello, säger jag bara. Anette och jag åt ännu en kulinarisk tillrättning förra helgen. Crap a doodle, så gott. CRAP. A. DOODLE! Till det åt vi vitlöksbröd och en matig sallad med bl a sallad, tomat, rädisor, avocado, krustader, paprika, fetaost och gurka. Över den ringlade vi crema de balsamico. Nu blev jag hungrig...

4 port

4 Hattinge smördegskrustader
250 g räkor med skal
100 g färska champinjoner
1 msk skaldjursfond
1 tomat
2 dl grädde
2 msk smör
1 msk mjöl
gräslök
0,25 dl vitt vin
2 shalottenlök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk sambal
salt

Skala räkorna och ställ kallt. Hacka svampen, löken och tomaten. Riv vitlöken och smält smöret. Fräs svampen, tomaten, löken och vitlöken. Pudra över mjölet. Häll på vitt vin och grädde. I med allt utom räkorna. Låt koka ihop. Följ anvisningarna och in med krustaderna i ugnen tills de är klara. Låt dem svalna lite och lyft på locket. Häll över lite stuvning och toppa med räkorna och lite klippt gräslök. Servera med en matig sallad och vitlöksbröd.
-Mama Skogly ♥

fredag 20 april 2012

Skaldjursrisotto med hummer, räkor och musslor

Den här mumsiga risotton åt Anette och jag förra helgen och receptet är från Allt om mat. I originalreceptet skulle det inte vara med parmesan, men visst tusan ska man ha det!

"Krämig risotto av musselbuljong, fänkål, en gnutta saffran och massor av goda skaldjur."

2 port

500 g blåmusslor med skal
1 vitlöksklyfta
1 + 1 shalottenlök
1 msk + 1 msk smör
1 dl + 1 dl vitt vin
1 msk konc hummerfond
3 dl vatten
250 g räkor med skal
1 kokt hummer
0,5 fänkålsstånd
1,5 dl risottoris
0,5 krm saffran
40 g färsk babyspenat
1 krm svartpeppar
ev 0,5 dl vatten
2 dl grovt riven parmesan

Skrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när du knackar på dem. Skala och finhacka vitlök och 1 shalottenlök. Fräs löken i smör. Häll på 1 dl vitt vin, hummerfond och vatten. Koka upp. Lägg i musslorna och låt koka 5 minuter. Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen. Spara den till risotton. Släng bort de musslor som inte öppnats.

Skala räkorna och halvera hummern. Plocka ut allt kött ur den och knäck klorna. Försök få ut dem hela. Förvara skaldjuren kallt fram till servering.

Skala och skiva 1 shalottenlök. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Spara fänkålsdillen till garnering om det finns på fänkålen. Fräs lök och fänkål i smör. I med ris och saffran. Fräs ca 1 minut. Häll på 1 dl vitt vin och en fjärdedel av musselbuljongen. Låt buljongen koka in under omrörning. Fortsätt att späda med den resterande musselbuljongen. Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 minuter.

Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen på risotton ska vra lös och krämig. Får den stå en stund kan man behöva tillsätta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuellt fänkålsdill. Mal över svartpeppar och servera.

-Mama Skogly ♥

torsdag 19 april 2012

Chokladkolapaj

Den här gjorde min systerdotter Hanna till påsk och det mina vänner, blev en mäktig pjäs. Nästan som godis. Kanske skulle det bli gott att blanda ner lite krossad Marianne i den vispade grädden till? Hur många tårtan räcker åt är svårt att svara på beroende hur stor bit man tar. En liten rackare räcker. God var den i alla fall.


Botten:
60 g osaltat smör
3 msk Dansukker Flor med chokladsmak
4 dl krossade digestivekex

Kolakräm:
3 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
3 dl grädde
150 g smör

Botten:
Smält smöret. Blanda kexsmulor, flor med chokladsmak och det smälta smöret. Tryck ut kexsmulet i en form med löstagbar kant. Låt stelna i kylskåp.

Kolakrämen:
Blanda alla ingredienser till kolakrämen UTOM smöret i en hög kastrull, ej allt för vid nertill. Koka långsmat tills den tjocknat ordentligt, ca 30-40 minuter. Rör i matfettet och låt svalna. Häll över botten och låt stelna. Servera med grädde och gärna färska bär.


-Mama Skogly ♥

tisdag 17 april 2012

Mumsig wrap med räkor och äpple

Anette och jag åt en god lunch tillsammans i lördags medan vi väntade på att hockeyn skulle börja. Härlig brytning med det krispiga äpplet i, len avocado och syrlig ostsås.


2 port

2 orientbröd
1 burk räkor i lag
1 äpple
blandsallad (sallad, gurka, tomat mm)
1 avocado med citronsaft
0,5 creme fracihe
1 förp. ICAs salladsost med paprika i olja

Mosa salladsosten med en gaffel och blanda med creme fraichen, ställ kallt. Häll av räkorna i ett durkslag. Fixxa salladen. Dela avocadon i bitar med citronsaft över. Skiva äpplet. Bred ostsåsen på brödet och på med sallad, avocado, äpplen och räkor. Vik ihop och njut!


-Mama Skogly ♥

Cheeseballsgratäng

Själv har jag dragit ner på kolhydraterna nu, men jag har ju en hel bunt med recept att dela med mig av, bl a detta. Jag hittade det inne hos Växelhäxan och tyckte det lät heltokigt, men blev så nyfiken att jag var tvungen att testa. Helt okej blev det, men man måste gilla cheeseballs för att uppskatta denna. Vi åt ris och en sallad till. Crazy, va?


ca 4 pers

500 g fläskfile
1 påse cheeseballs (den stora)
6 färska champinjoner
100 g riven ost

Gratängsås:
4 msk mjöl
4 msk smör
7 dl mjölk
1½ dl creme fraiche med vitlök

Skiva filen och stek i stekpannan med en klick smör så att dom få lite färg. Skiva och bryn även champinjonerna.

Gratängsåsen:
Smält smöret och rör i mjölet. Tillsätt mjölken och creme fraiche och låt koka ihop Smörj en gratängform, sen lägger du i ett lager med filé, häll på halva påsen med cheeseballs och sen gratängsås på det, sen filé, resten av cheesballsen och så såsen som är kvar. Toppa med riven ost.
Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Ta bort folien efter halva tiden och mosa ner bollarna så de hamnar under gratängsåsen.




-Mama Skogly ♥

lördag 14 april 2012

Kaffe Karlsson

Nämen vi startar väl dagen med en sån här rackare då? Eller nej, faktiskt. Vi drack oss en sån här under påsklovet och den var geuoooad! (God, alltså!) Chokladströssel hade vi inte så det hoppade vi.



1 liten rackare

3 cl baileys
3 cl cointreau
15 cl nybryggt kaffe
grädde, lättvispad
chokladströssel

Mät upp baileys och cointreau i ett irish coffee-glas eller ett vinglas.
Häll nybryggt kaffe över spriten. Floata försiktigt grädden i kanten av kaffet så att den skiktar sig. Garnera med chokladströssel.

-Mama Skogly ♥

fredag 13 april 2012

Söta pigs in blankets

När vi grillar brukar vi ofta göra pigs in blankets som komplement till köttet. Det är helt enkelt Denniskrov som man lindar in i bacon och på med lite marinad. Den här gången gjorde vi en söt glaze och penslade på dem istället. Yum!


ca 16 st

1 paket Denniskorv
1 paket bacon
0,5 dl ljust muscovadosocker
1/4 dl lönnsirap
0,5 tsk dijonsenap

Blanda ihop sockret med sirapen och senapen. Skär baconet i 16 halvor och dela korven i lagom stora bitar. (Det brukar bli några utan bacon då jag delar alla korvar i tre delar.) Linda baconet runt korven och trä upp på grillspett. Penla på glazen och grilla på bägge sidor.

-Mama Skogly ♥

Jordgubbscheesecake i munsbitar

Löjligt goda små munsbitar.


ett gäng jordgubbar
200 g philadelphiaost
ca 1 msk florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
några krossade digestivekex

Snoppa jordgubbarna och gröp ur dem lite. Skär av botten också så att de kan stå upp. Blanda samman osten med sockret och vaniljsockret till en smet. Spritsa smeten i gubbarna. Doppa toppen i smulad digestive.


-Mama Skogly ♥

Frasig rulle med skinka och svamp

Här kommer ett gammalt och väl använt recept ur min mors gömmor. Det var en ständigt återkommande bjudrätt som tillagades till allt från konfirmation till födelsedagar. Oj, så gott det var. Tyvärr har jag aldrig hittat åt hennes recept, men för någon dag sedan kom jag att tänka på den av någon anledning. Här hemma gick den vid namnet ”Ingrids frasiga rulle” så jag googlade ”frasig rulle” och kom över ett recept som det mycket väl skulle kunna ha varit. I mammas recept gjorde man en deg, men jag ville förenkla det så jag använde färdig smördeg. Till detta goda serverade vi en cous cous-sallad och min stående favvosås., creme fracihe med vitlök, fransk senap, sambal, salt och peppar.


8-10 port.

1 färsk smördegsrulle

Fyllning:
1 burk champinjoner 400g/230g (alltså burken väger 400 men innehåller 230 g svamp)
1,5 hg rökt skinka
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula

Till pensling & garnering:
äggvita & sesamfrön


Strimla skinkan och hacka löken. Stek svamp, skinka och lök. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vitlök, persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av. Det ska bli en fast röra, ganska kryddstark.
Låt fyllningen bli kall.

Lägg blandningen i en sträng mitt på smördegsplattan.

Vik över långsidorna och nyp till ordentligt. Vänd rullen försiktigt så att skarven kommer neråt.
Vispa upp ägget och pensla rullen. Grädda mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, 20-30 min.

Ugn 225 grader.






-Mama Skogly ♥

torsdag 12 april 2012

Kasslerlåda

Dagens recept är gårdagens middag. I originalreceptet skulle det vara kassler men vi hade påskskinka över så den åkte i istället. Jag skulle även kunna tänka mig en extra vitlöksklyfta i samt lite extra chilisås. Skulle även steka purjon innan. Den var riktigt enkel att göra och går att förbereda.


4 port

300 g kassler
4 portioner kokt ris
1 purjo
3 dl grädde
1 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
2 dl riven ost
salt och peppar
1 vitlökskyfta
2 tomater

Koka riset och tärna kasslern. Ansa purjon och skär i bitar. Blanda riset med kasslern och löken. Salta och peppra. Blanda grädde, majjo, vitlök och chilisås i skål. Slå över formen. På med skivad tomat och sedan riven ost. Hit kan man förbereda. Ställ fomen kallt om du inte ska stoppa in den i ugnen. Just innan du ska äta, in med formen i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Har formen stått kallt, låt den vara inne ca 35 minuter. Lägg folie på efter en stund så osten inte bränns.




-Mama Skogly ♥

onsdag 11 april 2012

Mangotårta

Efter påskbuffén bjöd svärmor på en god och fräsch mangotårta. Receptet är från en Allers.


Botten:
2 dl kokosflingor
75 g smör
150 g chokladcookies

Fyllning:
5 blad gelatin + 2 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 dl matyoghurt
1½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
250 g mangopuré (barnmatsburk)

Rippel:
1 blad gelatin
125 g mangopuré (barnmatsburk)

Garnering:
Krasseblommor och myntablad

1. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått svagt gyllenbrun färg.
Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de rostas jämnt.
Ställ åt sidan att kallna.
2. Smält smöret. Krossa kakorna till fina smulor, gärna i en matberedare.
Tillsätt kokosflingorna och smöret och rör samman till en smulig massa.
3. Lägg en bit smörpapper över bottnen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Spänn fast papperet med kanten. Strö ut smulorna och platta ut dem jämnt.
4. Lägg gelatinbladen till fyllningen och rippeln i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
5. Vispa grädden och tillsätt philadelphiaosten.
Vispa en kort stund till slät konsistens. Vänd ner matyoghurten, florsockret och vaniljsockret.
6. Ta upp 5 av gelatinbladen och smält dem på svag värme i den färskpressade citronsaften.
Vänd ner gelatinblandningen under omrörning i mangopurén. Vänd därefter ner fruktmoset i gräddsmeter.
Bre ut smeten jämnt i formen.
7. Smält det sparade gelatinbladet på svag värme i ett par matskedar av mangopurén.
Rör ner gelatinblandningen i resterande fruktmos.
8. Ringla fruktmoset över tårtan. Rör om lätt, med till exempel ett skedskaft, till vackert rippelmönster.
Ställ tårtan kylskåpskallt att stelna, ca. 3 timmar.
9. Skär med en fuktad kniv runt kanten och lossa tårtan från formen.
Lyft över på serveringsfat och dra bort smörpapperet.
Garnera med färska blommor och mynta.


-Mama Skogly ♥

tisdag 10 april 2012

Matjestårta

Idag bjuder min svärmor på matjestårtan från påskbuffén. Hur god som helst. It´s a keeper!


Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter

Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost

Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor

Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vnd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.

-Mama Skogly ♥

måndag 9 april 2012

Crostini med fetaoströra och jordgubbar

Härliga fetaostfrestelser med fräscha jordgubbar och basilika som fanns med på påskbuffén. Mmmm. Tipsar även om jordgubbsdelaren som är inköpt från Claes Olsson (som jag kallar Kurt Olsson) för 29 buckers.


ett gäng crostini
75 g fetaost
1 liten vitlöksklyfta
3 msk creme fracihe
jordgubbar

Riv fetaosten fint på rivjärnet. Blanda med riven vitlök och creme farcihe. Låt stå ett tag i kylen. Bred just innan servering på crostini. Dela jordgubbarna i fina skivor och lägg på. Strimla basilika och toppa med det.




-Mama Skogly ♥