torsdag 31 maj 2012

Blueberry and white chocolate cheesecake

Ett recept från Nyhetsmorgon som svärmor gjorde och bjöd på. Krämig och god.


Antal portioner: 6-8 portioner

Ingredienser

200g 3-4 st digestivekex
100 g smör
400 g vit choklad av hög kvalitet, i bitar
250 g färskost
2.5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
250 g blåbär


Till receptet behövs en kakform med löstagbar botten, cirka 20 cm i diameter.

1. Lägg digestivekexen i en tättslutande plastpåse och krossa dem med en brödkavel eller något annat trubbigt föremål som du kan orsaka ordentlig skada med, tills du har en påse fina smulor i stället.

2. Smält smöret i en stor kastrull, häll i kexsmulorna och blanda ordentligt.

3. Häll blandningen i kakformen, jämna ut och platta till med baksidan av en sked.

4. Täck över och ställ in i kylen medan du förbereder resten av ingredienserna.

5. Lägg chokladen i en skål och placera skålen över en liten kastrull med knappt sjudande vatten.

6. Var noga med att botten av skålen inte når ner till vattnet.

7. Låt chokladen smälta långsamt under omrörning.

8. Vispa ihop färskost, grädde och mascarpone med en träslev i en stor bunke.

9. Vänd slutligen ner blåbären.

10. Fördela blandningen i ett jämnt lager på kakbottnen, täck över och låt stelna i kylskåp i minst 2–3 timmar.

11. Ta ur cheesecaken ur formen och servera i generösa portioner!


-Mama Skogly ♥

onsdag 30 maj 2012

Stekt röding med ljuvlig sås

En god middag som min man gjorde för ett tag sen. Det finns tyvärr inga exakta mått så vill ni prova får ni laborera. Jag kan säga att alla i familjen tyckte det var gått. Barnen åt och åt. Inte Max dock, för han tål inte fisken.


röding
smör
salt
peppar

Såsen:
grädde
fransk senap
sambal
citron
fiskbuljongtärning
gräslök

Serveras med t ex potatis

Koka potatisen. Stek rödingen och salta och peppra. Blanda ingredienserna till såsen och koka upp, klipp över gräslök. Servera.


-Mama Skogly ♥

Köttfärsfyllda pitabröd

VABar idag eftersom både Max och Alfred är pollenallergiska. De hostar, ögonen rinner och de snörvlar. Så idag slog jag två flugor i en smäll och tog fram en köttfärsklump ur frysen. Gjorde en ordentligt laddning köttfärssås så det här åt vi till lunch, och till middag blir det spagge och köttfärssås. Barnen åt i alla fall lunchen med god aptit. Någorlunda snabbt gick det att tillaga också, speciellt när man värmer pitabröden i brödrosten.


köttfärssås
pitabröd
majs
tomat
gurka
hamburgerdressing
rivenost
ketchup


-Mama Skogly ♥

tisdag 29 maj 2012

Grillad luffarbiff

Hittade en ny köttbit på Coop som jag aldrig tidigare hört talas om, nämligen luffarbiff. Den marinerade vi och grillade. Köttet blev hur som haver riktigt gott och min gubbe lyckades grilla den precis som jag vill ha det.



-Mama Skogly ♥

måndag 28 maj 2012

Dubbelchokladkaka med myntagrädde

Här kommer Morsdagsefterrätten som Signe, min svärmor bjöd på. Ännu ett recept från Allers.


15 bitar

200 g smör
5 dl socker
4 ägg
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g mjölkchoklad

Myntagrädde:
2 dl grädde
1 kruka färsk mynta

Tillbehör: jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda med socker, ägg, salt, vanlijsocker och kakao. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner. Bre ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 40X30 cm. Hacka chokladen och fördela den jämnt över kakan. Grädda i 15-20 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt svalna och skär i rutor. Vispa grädden. Spara några myntablad till garnering. Hacka resten av myntan och blanda i grädden. Servera rutorna med grädden och garnera med myntan och jordgubbar.

-Mama Skogly ♥

söndag 27 maj 2012

Blåbärsrutor med vit choklad

Svärmor bakade en kaka innan hon kom och hälsade på i lördags. Den var saftig och inte för söt. Den vita chokladen blev dock utbytt mot ljus blockchoklad. Receptet är från Allers.

Mors dag firades med svärmor och svärfar som bjöd på middag. Det blev ost och kex, porterstek och en god chokladkaka. Av mina killar fick jag en superfin och mysig poncho som Love myser i på bilden längst ner.


24 bitar

125 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl vanlijyoghurt
3 ägg
1,5 dl socker
5 + 2 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 dl blåbär färska eller frysta
50 g vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en gryta. Vispa i mjölk och yoghurt.
Vispa ägg och socker poröst och rör ner i smörblandningen. Blanda 5 dl mjöl med bakpulvret och vänd ner i smeten. Blanda blåbären med 2 msk vetemjöl och vänd ner i smeten. Bre ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 20X30 cm, och grädda i 15 minuter. Hacka chokladen och strö över kakan. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna och skär i rutor.



-Mama Skogly ♥

lördag 26 maj 2012

Baconlindad kycklingfilé fylld med parmesan, basilika och vitlök

Grattis alla mammor där ute! Det är Mors dag idag och den ska vi fira tillsammans med min svärmor och svärfar. Det blir en god middag ikväll som vi ska njuta av. Idag skickar jag en extra tanke upp till himlen där min egen mamma bor.

Här kommer fredagens middag. Receptet har jag lånat av Lana och det var väldigt gott. Det hade varit smaskigt med klyftpotatis till, och en sås med creme fracihe och soltorkade tomater.


6 kycklingfiléer
100 g grovriven parmesanost
färsk basilika
2 msk rumsvarmt smör
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
2 paket bacon

1. Putsa kycklingfiléer. Skär ett djupt snitt i varje filén.
2. Kör osten ihop med basilikablad, smör och pressad vitlök i matberedaren till en mjuk pasta.
3. Fyll filéerna med pastan.
4. Linda varje filén i bacon. Stek filéerna i ugnen, 200 grader , ca 25-30 minuter.



-Mama Skogly ♥

fredag 25 maj 2012

Melon- och jordgubbsshake

Leilas recept igen. Nu har jag testat alla grejer hon gjorde på Nyhetsmorgon för ett tag sen och allt var riktigt gott. Den här slår dock ej shaksen man får i Thailand...


1 kanna

0.5 st stor färsk vattenmelon
250g frysta jordgubbar
sockerlag efter smak
1-2 st pressade limefrukter

Skala och tärna melonen. Frys bitarna tills de är halvfrysta. Mixa jordgubbar och melonbitar i en blender (man kan ta ut jordgubbarna så de är tinat något innan man mixar) tillsammans med lite sockerlag (efter smak) och färskpressad limefrukt.

-Mama Skogly ♥

torsdag 24 maj 2012

Räkbakelse

Godmorgon fredag! Köpte en räkbakelse över disk på Kvantum. 49 spänn var väl i styvaste laget kan jag tycka. Förstärkte den med att kapa den på mitten och mosa över lite ostbågar. Då blev den riktigt god. Men de slår ju inte de jag gör själv. Ikväll blir det ett nytt och lånat kycklingrecept och imorgon blir det grillat! Trevlig helg!



-Mama Skogly ♥

onsdag 23 maj 2012

Köttfärsfyllda pastastubbar

Det här receptet gick hem hos både make, svärmor och svärfar. Och så jag då naturligtvis. Nästan som en lasagne. Har man köttfärssåsrester går det ganska fort. Vi hade ingen svamp i eftersom det inte går hem hos alla. Vill man förenkla kan man köpa egen tomatsås och ostsås, vill man att det ska bli godare gör man egen.


ca4 port

1 förpackning lasagneplattor
500 g köttfärssås
god ost
färdig, god pastasås
ev champinjoner, smörstekta
ostsås
parmesanost

Ostsås:
75 g smör
5 msk mjöl
3,5 dl mjölk
3,5 dl grädde
2 dl ost (jag tog Norrglimt, fd Krutrök)

Smält smör i kastrull och i med mjöl. Vispa. Häll i mjölkgräddbalndningen och låt koka upp. När den tjocknat, ta av plattan och häll i riven ost.

Gör köttfärssåsen och stek svampen, låt svalna. Lägg ut lasagneplattorna och på med två skivor god ost. Lägg köttfärsen (och svampen)som en sträng på ena sidan och rulla ihop till en rulle. Lägg på ett fat och låt ligga i kylen en timme, då blir de lättare att skära. Riv parmesan och ställ åt sidan. Gör ostsåsen och bred i botten på ugnsfast form. Häll över lite pastasås och rör om lite sporadiskt, si så där. Skär pastarullarna i ca 4 bitar per rulle och ställ på högkant i ost-tomatsåsblandningen. När alla rullar är på plats, slå över resten av ostsåsen och ringla resten av tomatsåsen över. Toppa med riven parmesan och in i ugnen på 225 grader 20-25 minuter. Servera med en god sallad och gärna lite vitlökscremefraichesås.






-Mama Skogly ♥

tisdag 22 maj 2012

Cocktailtomater, fyllda med lite smått och gott

Äntligen har jag även fått receptet på de smarriga tomaterna vi fick hos Anette!


gräslök
cocktailtomater
getost
myntablad
pistagenötter

Dela tomaterna och gröp ur dem. Spara innehållet! Blanda innehållet med resten av ingrediensernaoch fyll tomaterna. Sätt ihop tomaterna med en tandpetare.

-Mama Skogly ♥

måndag 21 maj 2012

Nya kex och ett osttips!

Ramlade över några nya minikex med smak av sour cream and onion för ett tag sen. Tuc mini snackies heter de. Jag kan säga att det blev himla gott ihop med osten President rondele med mögelostsmak. Det finns även en valnötsost i samma märke som jag också gillar! Begärliga var de.



-Mama Skogly ♥

Ingefärslax med melonsallad

Det här är Leilas recept. Det ska egentligen vara laxfilé med jag köpte en kotlett istället och det funkade det med. Den marinerade jag i soja, ingefära och vitlök och stekte den i smör. Sen vill jag föra ett tips jag fått av Lana, vidare. Hackad, fryst chili. Finns i frysdisken bredvid kryddorna. Like it a lot.


6 port

900g färsk lax i hel bit (med skinnet kvar)
3 msk japansk soja
1 tumstor bitingefära
3-4 vitlöksklyftor
olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Lägg laxbiten med skinnsidan nedåt på ett fat.

3. Krydda laxen med lite svartpeppar rån kvarn.

4. Ringla över sojan och klappa in finriven vitlök och ingefära i laxen.

5. Sätt en stektermometer i fiskbiten och sätt in den i ugnen.

6. Ta ut laxen vid 54 grader, kärntemperatur

Melonsallad :

1 st stor färsk vattenmelon
1 st stor gurka
3 st mogna avokado
1 knippe koriander
0.5 st jalepeno chili (eller röd spansk peppar)
olivolja
svartpeppar från kvarn
flingsalt

1. Skala och skär vattenmelonen, gurkan och avokadon i tärningar och lägg varva bitarna på ett fat med korianderblad och finhackad chili.

2. Dressa med lite olivolja och pressa över lite limesaft.

3. Krydda med svartpeppar och flingsalt precis innan servering.



-Mama Skogly ♥

lördag 19 maj 2012

Couscoussallad med fetaost

Idag bjuder jag på ett recept som legat och väntat i några månader. Supergott, kan jag tala om. Passar utmärkt till grillad fisk, men även till annat.


cous cous
grönsaksbuljontärning
färsk spenat
avocado+citronsaft
rödlök
gurka
tomat
fetaost i olja

Koka cous cousen i vatten och grönsaksbuljong. Hacka grönsakerna och smula ner osten. Skär även spenaten i bitar, det gjorde tyvärr inte jag... Ringla lite av ostoljan över. Mal lite svartpeppar över.

-Mama Skogly ♥

fredag 18 maj 2012

Potatiskaka med västerbottensost

Som ni nog vet vid det här laget så älskar jag västerbottensost. Den här blev ett riktigt gott tillbehör till grillat. Kanske skulle man ha brett ett tunt lager tomatpuré under potatistäcket...


8 port

4 smördegsplattor
1 påse riven västerbottenost (150g)
10 potatisar
1-2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
lite citronsaft
3 salladslökar

Koka potatisen. Tina plattorna och lägg dem omlott. Kavla ut så de sitter ihop och blir lite tunnare. Pressa potatisen och blanda med riven vitlök,persilja, salladslök och citronsaft. Förgrädda smördegen i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter. På med potatisblandningen och strö över osten. In i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun.



-Mama Skogly ♥

torsdag 17 maj 2012

Äppelpaj

Lördagens efterrätt kommer här!


Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg

Fyllning:
4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 st hela ägg
1/2 dl mjölk
3 msk råsocker
saften av en lime

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen.
3. Tryck ut i små tartelettformar. Nagga med en gaffel.
4. Kärna ur och klyfta äpplena i tunna klyftor.
5. Riv mandelmassan och blanda den med äggen, limesaft och mjölken.
6. Häll smeten i pajformen.
7. Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
8. Strö över sockret.
9. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
10. Servera med vaniljsås

-Mama Skogly ♥

Foccaccia med soltorkade tomater, oliver och fetaost

Vi befinner oss just nu i Valliden hos min svärmor och svärfar. Vi har husvagnen här så vi myser och njuter.

Anette hade gjort ett gott bröd till middagen i lördags och receptet på det kommer här.


8dl vetemjöl eller dinkelmjöl
25g jäst
5 dl vatten
1tsk salt
1/2 olivolja
1/2 dl flytande honung
1 ägg
1dl riven parmesanost

fyllning:
oliver med vitlök (1 burk)
torkade tomater (6st)
feta ost (1/2 paket)
olivolja
grovt salt

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, honung, ägg, parmesan och mjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter eller täck medplast och ställ i kylskåpen upp till 8 timmar.
3. Tryck ut degen på baklåtspapper och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
4. Tryck hål med fingertopparna i degen och sätt i fyllningen. Salta och stänk över olivolja.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

-Mama Skogly ♥

tisdag 15 maj 2012

Grillad lax med anjovis- och örtsalsa

Lördagens varmrätt var supergod. Low carbare äter utan potatis. Hur gott som helst.


600-800 g färsk lax
1 lime
1 tsk citronpeppar
en nypa chiliflakes

Skär skåror i laxen och gnugga in lime + kryddor. Låt stå en timme.
Grilla i ugnen 225 grader ca: 12-15 minuter. Ta ut och strö på grovsalt.

En aubergine strimlad med osthyvel. Låt ligga en timme välsaltat vatten med en pressad vitlöksklyfta i.
Häll bort vattnet men ta med vitlöken.
Stek i en matsked smör och lite olivolja tills den får färg och mjuknar. Låt svalna.

Ansjovis- och örtsalsa:

1 burk ansjovisfilé (125 g)
1 kruka korianderblad
1 kruka persiljeblad
1 vitlöksklyfta
2 tomater, i klyftor
saften av 1 lime
1 tsk dijonsenap
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 creme fraicheburk

Stoppa allt i en mixer och kör!
ev salt och svartpeppar (smaka av först)

Tillbehör: 6 stora fasta potatisar skurna i klyftor och stekta i ugn 30 minuter (eller tills lite bruna och mjuka) 225 grader med olivolja , grovsalt och en nypa chiliflakes

ett paket färgglad blandad sallad gärna med rödbetor i
1/2 dl valnötter
1/2 dl pistachnötter

Lägg upp salladen på ett stort fat. Fyll på med aubergine, nötter och till sist laxen. Häll över salsa. Strö lite riven parmesan över och dekorera med örtblad. Servera med potatis i en skål bredvid eller sätt den i salladen.

-Mama Skogly ♥

måndag 14 maj 2012

Chevrégratinerad grillad paprika

Lördagens förrätt som var beyond fabulicious. Alla smaker gick hand i hand rakt in i mål. Alla skrek I DOOOOO och sen blev smakerna förklarad man och hustru. Fattar ni. Must do. Ni som kör low carb kan hoppa honungen, men då kanske smakerna bara säger "kanske, vi får se".


4 port

2 röda paprikor
chevréost
honung
valnötter

Grilla paprikorna tills skinnet blivit svart. Dra bort skinnet. Lägg en skiva ost på och ringla över honung. In i ugnen igen på 225 grader tills osten smält lite. Toppa med valnötter.

-Mama Skogly ♥

söndag 13 maj 2012

Melontapas

Ja, helgen har varit en kulinarisk upplevelse rakt igenom. I lördags blev vi bjudna till Anette på middag som var fabulous. Jag ska försöka kräva henne på recepten. Igår grillade vi med svärmor och svärfar och gjorde dessa godbitar till förrätt. Det är Leilas recept och det var massor med smak som exploderade i munnen. Fatet är det senaste tillskottet i Mateussamlingen som jag köpte för presentkortet jag fick i julklapp.


vattenmelon
chevréost
crema de balsamico
myntablad
tandpetare

Skär melonen i lagom stora bitar. Bryt en bit ost och lägg på. På med en klick balsamio och till sist myntan. Stick igenom en tandpetare.


-Mama Skogly ♥

Crostini med chevré och jordgubbar

Det börjar strax vara jordgubbstider så då passar ju det här receptet in. Knapriga små tilltugg med smaker som gifter sig.


crostini
chevré
jordgubbar
crema de balsamico



-Mama Skogly ♥

lördag 12 maj 2012

Laxsmörgås och ett juicetips

God morgon lördag! Solen lyser så idag blir det trädgårdsfix. Jag fuskar i helgen så nu är det HCHF som gäller. En macka och ett juicetips bjuder jag på idag. Juicen är från Brämhults och är i smaken jordgubb och lime. Den smakar även gott med en skvätt rom i, men kanske inte så här tidigt på morgonen om jag säger så... Mackan är en rostad Njuta med philadelphiaost, gravad lax och hovmästarsås, efter ett tips från Get it on. Mums!





-Mama Skogly ♥

fredag 11 maj 2012

Avocado- och fetaostcreme

Nu är det slut på veckan, det är dags för fredagsmyyyyys! Idag blir det ett gottirecept på en creme som passar till grillat, en bit bröd, till en bit lax och säkert en massa mer också. I helgen ska jag faktiskt äta vanlig mat eftersom jag är bjuden till Anette på födelsedagsmiddag.Det blir spännande förjag har inte en susning om vad hon ska bjuda på, men jag hoppas recept kommer... Ha en skön fredag, kamrater!


2 port

1 avocado
100 g fetaost
citronsaft
0,5-1 dl creme fracihe
flingsalt
nymalen svartpeppar
chili flakes

Mosa avocadon och osten. På med lite citronsaft och blanda ner creme fracihen. Salta, peppra och chili flakesa.


-Mama Skogly ♥

onsdag 9 maj 2012

Tikka masala

Dagens inlägg blir vad man i vår del av Norrland kanske skulle kalla ett "otips", alltså ett tips på vad man inte ska prova på eller köpa. En av favoriträtterna på skolan där jag jobbar är nämligen Tikka masala. Eleverna älskar det. Så jag tänkte prova en färdigburk och bjuda mina kids på. Nej. Nej, nej, nej. Nästan huvva, faktiskt. Det var liksom en syrlig tomatsmak på den som inte alls var bra. Den här kommer vi inte att köpa igen.



-Mama Skogly ♥