lördag 30 juni 2012

Key Lime-paj i glas

I Jennys matblogg hittade jag denna efterrätt. Den åt vi till Morden i Midsomer i tisdags. Receptet var för 4 personer men det räcker gott och väl till 6 stycken.


Key Lime-paj i glas

6 port

150 gr digestivekex
50 gr smör
200 gr kondenserad mjölk
2 äggulor
0,5 dl färskpressad limejuice
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 liter färska jordgubbar
2 dl vispgrädde

Smula kexen med kniv eller i matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Rör samman kondenserad mjölk, äggulor, limejuice och vaniljsocker. Varva "limekrämen" med kexsmulor och skivade jordgubbar i glas. Garnera med vispad grädde.


-Mama Skogly ♥

Italienskt smördegsflarn med chevrécreme och parmaskinka

Här kommer receptet på en av grejerna vi bjöd på till Affes födelsedag. Den blev väldigt god, måste jag säga.


Italienskt smördegsflarn med chevrécreme och parmaskinka

1 rulle färsk smördeg

Chevrécreme:
2,5 dl creme fracihe
ca 12 soltorkade tomater i olja+lite av oljan
en liten skvätt flytande honung
ca 180 g chevré utan kanter
salt
peppar

Topping:
5 nektariner
175 g parmaskinka
ruccolasallad
salladsblad
crema di balsamico
vindruvor
basilika

Strimla tomaterna och mosa osten. Blanda med creme fraichen och smaka av med honung, salt och peppar. Grädda smördegen på bakplåt i 200 grader i ca 10 minuter. Pressa ihop den med stekspade så den blir platt. Låt svalna. Bred försiktigt över chevrécremen. Akta så inte smördegen smulas sönder. Lägg på salladsblad och ruccola. Dela nektariner och skär i klyftor som strös över. På med delade vindruvor. Rulla parmaskinka och lägg på. Ringla över crema di balsamico. Dekorera med basilikablad. Servera på dirren.


-Mama Skogly ♥

fredag 29 juni 2012

Ännu en sväng på Stadsfesten

En prommis med svärmor och svärfar till schtaan. Det blev hamburgare igen till kidsen och thai för oss andra. Svärfar och jag bad om stark sås och jädrar anåda, starkt blev det. Gott, men inte en 10-poängare. Sen tog Signe och jag en friterad camembert med hjortronsylt till efterrätt.



-Mama Skogly ♥

torsdag 28 juni 2012

En sväng på Stadsfesten

Det blev en tur på Stadsfesten igår i halverst ostadigt väder. Några droppar kom. Jag åt hur som haver en steak sandwich med nötkött, champinjoner, lök, jalapenos och smältost. Den var god, men inte lika god som förra året. Köttet jag fick var det senor i och det var inte ordentligt skuret så det var svårätet. Danne valde en suovas från stället längst upp mot torget. Han kallade det för förrätt, för han blev inte mätt, men han tyckte den var okej. Barnen ville ha burgare så de fick varsin från Sunes hamburgerkiosk och de var mätta och nöjda. Gick runt lite och kollade in vilka karuseller de ville åka.

Idag blir det en sväng till dit. Barnen ska få köpa lite snarr och åka nån stackars karusell. Sen blir det nog att äta nåt gott. Ni känner väl mig? ;)




-Mama Skogly ♥

onsdag 27 juni 2012

Sangria med melon och mynta

Alfreds födelsedagsfirande igår gick bra. Han var mycket nöjd med presenterna. Maten och tårtorna blev också bra, bjöd grannarna på lite rester. Nu har Stadsfesten kommit till schtaan så i afton ska hela familjen promenera dit och smaka på lite av godsakerna.

Till förrätten på midsommarafton serverade vi en sangria som var läskande god. Det är Martha Stewarts recept som jag gjort om lite.



Sangria med melon och mynta

1 flaska vitt, torrt vin
1 l ginger ale
0,5 honungsmelon
0,5 cantalopemelon
en lagom stor bit vattenmelon
en näve mynta
lite citronmeliss
massor med is

Dela frukten i lagom stora bitar, i med mynta, citronmeliss och fyll på med vin och ginger ale.



-Mama Skogly ♥

Chokladkladdtårta med daimgrädde

Idag firar vi att vår Alfred fyller 6 år. Vi har bakat tårta som ska garneras och gjort fyllningar till smördegsflarn som ska bjudas på. Recept kommer, om det blir lyckat, dvs.

Svärmor bjöd på tårta förra veckan. Den var mäktig och chokladig. Receptet är ur en Allers.



Chokladkladdtårta med daimgrädde

10-12 bitar

200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2,5 dl vetemjöl

Daimgrädde:
3 dl grädde
50 g mörk choklad
2 dubbeldaim
0,5 liter färska jordgubbar
citronmeliss

Sägg ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund springform, ca 24 cm i diameter. Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan. Rör ner äggen och sockret i chokladsmeten. Rör om till slät konsistens. Vänd ner salt och mjöl, rör så den blir slät. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Den får gärna vara lite kladdig när den tas ut. Låt kallna i formen.

Daimgrädden:
Koka upp 0,5 dl av grädden. Ta kastrullen från plattan och bryt ner i den varma grädden så chokladen smälter. Rör till slät konsistens och låt kallna till rumstemperatur. Vispa resten av grädden och vänd ner den svala chokladkrämen. Grovhacka daimen och i med 3/4 av hacket i chokladgrädden. Lossa den kalla kakan ur formen och klicka på chokladgrädden. Garnera med jordgubbarna och strö över resten av daimhacket. På med lite citronmeliss.

-Mama Skogly ♥

måndag 25 juni 2012

Västerbottensruta med lax, räkor och rom

Den här bad boyen har jag bloggat om förut, men då hade jag annan topping. Det här är midsommarens förrätt som vi stod för. Enkel att göra och ljuvligt god.



Västerbottensruta med lax, räkor och rom

8 port

200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 stor rödlök
1,5 dl gräddfil
sikrom
16 skivor rökt eller gravad lax
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen). Garnera med creme fracihe, lax, räkor, rom, rödlök och dill.



-Mama Skogly ♥

söndag 24 juni 2012

Strawberry cheesecake icecream

Midsommaraftonens efterrätt stod Anette för. En smarrig glasstårta med jordgubbar och kex i. Receptet är från Matplatsen.



Strawberry cheesecake icecream

100 g färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
120 g singoalla cheesecake
ca 1 dl jordgubbssylt, gärna squeezy på flaska, enklare att spritsa ut

Garnering:
jordgubbar
riven choklad
citronmeliss

Mixa jordgubbarna till puré. Vispa grädden. Vispa ihop färskost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Vänd i grädden och jordgubbspurén.
Krossa kakorna grovt. Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. Garnera med jordgubbar, riven choklad och citronmeliss.





-Mama Skogly ♥

Basilikasås

Midsommaraftonen var underbar. Vackert väder, gott sällskap och god mat. Kikki hade gjort en sås som var supergod så den fick jag recept på. Nästan som pesto, fast utan pinjenötterna.

Tips: Använd såsen som pastasås och i med lite parmaskinka.



Basilikasås

1 creme fracihe
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar
0,5 parmesanost

Riv osten och vitlöken. Hacka basilikan och vänd ner i creme fracihen. Smaka av med salt och peppar.



-Mama Skogly ♥

torsdag 21 juni 2012

Glad midsommar!

Glad midsommar, kamrater!

Tyvärr fick min semester en dålig start. Jag fick en allergisk reaktion i ögat igår och vitan blev megakonstig. Jag fick även två märken i ögat så jag var tvungen att fara på akuten. Jag har fått ett sår på hornhinnan så jag får inte ha linser på en vecka. Och jag som HATAR att ha glasögon! Så ikväll kommer jag osminkad och i glasögon till festen!

Idag, efter sillunchen drar vi husvagnen till Varuträsk där vi traditionsenligt firar midsommar. Vi står för förrätten och man ska ha med egen dryck och eget att grilla. Jag hoppas kunna återkomma med spännande recept på tillbehör och kanske en efterrätt också.

Ha en skön midsommar, kära läsare!



-Mama Skogly ♥

Chokladtårta

Japp. Årets tårtfrossa på Bulleribock gick alltså av stapeln igår. Idag bjuder jag inte på min egen tårta utan på Idas. Jättegod. Jättegod. (Ja, det ska stå två gånger.) Tunn botten med gott på. Nedan följer även några bilder av alla tårtorna. Ni kan ju gissa vilken som är min.



Chokladtårta

Botten:
3 uppvispade äggvitor
1,2 dl socker
2 msk kakao

Häll smeten på ett smort bakplåtspapper. Grädda i 225 grader ca 15 min. Håll koll för det bränns lätt!

Kräm:
0,75 dl grädde
0,75 dl socker
3 äggulor
100 g smör
vaniljsocker efter behag

Dekoration:
jordgubbar

Blanda grädde, socker och äggulor i en kastrull. Låt detta sjuda. Lägg i smör och vaniljsocker. Låt krämen kallna. Bred den ovanpå botten.

Bred sedan grädde ovanpå detta. Dekorera med jordgubbar.







-Mama Skogly ♥

onsdag 20 juni 2012

Bönsallad med mangodressing

Igår hade vi tårtfrossa på föräldrakooperativet. Ska visa lite bilder senare från detta. Min tårta blev mer eller mindre en flopp, och om det får ni också höra om senare. Idag ska det rensas och fyllas på jord i rabatter. Det blir även två promenader för att lämna och hämta på fotbollsskola.

Det här receptet är inspirerat av zeta. Ett riktigt gott tillbehör till grillat.



Bönsallad med mangodressing

1 burk cannelinibönor
0,5 rödlök
0,5 honungsmelon
2 avocado
citron
fetaost

Dressing:
0,25 dl balsamvinäger mango
0,25 dl olivolja
salt
peppar

Skölj bönonrna, hacka löken och skär melonen i bitar. Skär avocadon i mindre bitar och spruta över lite citronsaft. På med avocadon och sedan fetaost. Blanda ihop dressingen och ringla över.

-Mama Skogly ♥

tisdag 19 juni 2012

Spenat- och mozzarellasallad med krämig tomatdressing

Testade den här salladen efter ett tips från min kollega Gittan. Gott som tillbehör till grillat. Dressingen skulle man kunna äta med sked. Punkt!



70 g babyspenat
1 mozzarella
2 tomater
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar
1 tsk socker
pumpafrön
solrosfrön

Skölj spenaten och lägg på ett fat. Riv små bitar av osten och lägg på spenaten. Dela tomaterna och ta bort det rinniga innehållet. Lägg tomaterna i mixer tillsammans med olivorla och vinäger. Mixa. Smaka av med salt, peppar och socker. Ringla över salladen och toppa med pumpafrön och solrosfrön.

-Mama Skogly ♥

måndag 18 juni 2012

Vaniljpaj med sommarfruktsallad

Idag blir det vaniljpajsrecept för att fira att jag går på semester kring 16-blåset. Min fina kollega Eva, som snart får en egen flik här, bjöd på denna sist hon hade arbetslagsfika. Fräscht med fruktsåsen till. Fotat med mobilen, I say no more.



Vaniljpaj med sommarfruktsallad

ca 8 port

Pajskal
100g smör
0,5 dl socker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning
2,5 dl vaniljvisp
50g mörk choklad

Lag
2 limefrukter
2 dl vatten
2dl socker

Sallad
½ galia melon
300 g jordgubbar
200 g hallon
1 kruka färsk mynta

Pajskalet:
smält smöret. Blanda samman socker,havregryn och mjöl med smöret.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader 8-10 min tills den får fin färg. Låt svalna.

Fyllningen:
Gör i ordning vaniljvispen. Bred över pajen vid serveringsdags och strö över riven choklad.

Lagen: Riv skalet på limen fint och pressa ur juicen. Blanda ner limeskal och juice, vatten, strösocker i kastrullen. Koka upp och sjud tills sockret löst sig. Låt lagen svalna.

Salladen: Gröp ur, skala och skär melonen i bitar. Skär jordgubbarna i mindre bitar om de är stora. Lägg melon, jordgubbar och hallon i lagen och låt dra en timme. Fördela myntan i botten på en skål och lägg i fruktsalladen och lagen.



-Mama Skogly ♥

söndag 17 juni 2012

Skink- och svampfyllda varma frallor

Ännu ett recept på fyllda frallor, det var ju faktiskt ett tag sen. Väldigt gott blev det här, måste jag säga. Det här bjöd jag mina kollegor på när vi hade tjejkväll för ett tag sen. Receptet blir lagom till 4 lagom hungriga tjejer om man serverar en stor sallad och sås till. Jag gjorde som vanligt creme fraiche, vitlök, fransk senap, sambal, salt och peppar-såsen till.

Tips: Fyllningen passar bra till en omelettrulle om man vill ha LCHF. Då hoppar man över mjölet.



Skink- och svampfyllda varma frallor

4 st

4 ostfrallor

Fyllning:
1 burk champinjoner 400g/230g (alltså burken väger 400 men innehåller 230 g svamp)
1,5 hg rökt skinka
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula

riven ost

Strimla skinkan och hacka löken. Stek svamp, skinka och lök. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vitlök, persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av. Det ska bli en fast röra, ganska kryddstark.
(Vill du förbereda röran så går det bra, då ställer du den kallt nu. Värm då upp den innan du ska fylla frallorna och rör ner riven ost i röran.)
Gör du röran lagom tills den ska in i frallorna så rör du ner riven ost nu och drar från plattan.
Kapa locket högt upp och gröp ur innehållet ur frallorna. Fyll dem med röran och linda folie runt om. In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med sallad och sås.



-Mama Skogly ♥

lördag 16 juni 2012

Passionerad sås till grillat

Den här såsen blev superfräsch. Passar bra till t ex grillade räkor eller grillad kyckling. Det funkade även bra till grillat nötkött. Hittade receptet på nätet, men minns inte var, tyvärr.



1 liten burk creme fracihe
rivet skal från 1 lime
en skvätt flytande honung
1 passionsfrukt
salt och peppar

Blanda creme fraichen med innehållet från 1 passionsfrukt. I med limeskal och honung. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

-Mama Skogly ♥

Hängmörad nötytterfilé

Igår testade vi att grilla hängmörad nötytterfilé. De finns i likadana förpackningar som fläskytterfilén, ni vet. Det blev mycket gott och mört. Rekommenderas. Finns just nu på Coop för 199:-/kg.



-Mama Skogly ♥

fredag 15 juni 2012

Hallonmojito

En farligt läskade hallonmjoito som finns färdig på dunk. Den heter Raspberry mojito, kostar 189:- för 1,5 liter och finns endast som beställningsvara. Kanske något inför varma sommarkvällar? Jag hade fryst in hallon i vatten i hjärtpralinformar för att det skulle se lite festligare ut. Såna formar finns på ICA Maxi för en billig penning.





-Mama Skogly ♥

torsdag 14 juni 2012

Rabarber-& jordgubbskompott

Idag är det examen för mina elever och de ska få gå på sommarlov om några timmar. Själv har jag 4 arbetadagar kvar, med denna inräknad. Jag har tänkt kompa bort en av dessa så på tisdag vid 16-blåset är det semester som gäller.

Ett recept från senaste Lantliv Mat & vin som var mycket gott. I receptet står det att det räcker till 8 port, men jag vill påstå att det räcker till betydligt fler. Enligt originalreceptet skulle man vispa ihop osten med grädden och saften och få en luftig kräm. Det fick man inte... Testa att vispa grädden först.



Rabarber-& jordgubbskompott

8 port i glas

800 g rabarber
1 l jordgubbar
1 vaniljstång
1 citron
2 dl socker
4 dl + 3 msk vatten
0,5 dl konc. flädersaft
1 tsk hela kardemummakärnor
2 msk majsena

Mascarponekräm:
150 g marcarponeost
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl konc. flädersaft

Garnering:
mynta

Ansa rabarbern och dela den i bitar, ca 2 cm. Rensa jordgubbarna.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröerna med en sked.
Tvätta citronen och dela den i 4 delar.
Häll rabarber, jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön, citron, socker, 4 dl vatten, flädersaft och kardemummakärnor i en rymlig kastrull.
Låt koka på svag värme tills du får en simmig massa. Ta kastrullen av värmen, fiska upp vaniljstången och citronbitarna.
Rör ut majsena i ca 3 msk vatten och häll ner redningen i kompotten. Låt koka upp.

Mascarponekräm:
Vispa grädden först. Vispa ihop mascarpone, grädde och flädersaft till en luftig kräm. Klicka den över kompotten vid servering. Garnera med mynta.

-Mama Skogly ♥

onsdag 13 juni 2012

Fina frukosten

Idag går Kågeskolans 14:e Uppdrag av stapeln, en tävling i samarbete mellan klasserna. Jag är en av dem som håller i det så dagarna innan har varit spänningsfyllda. I eftermiddag firar Max examen och när hans avslutning har varit ska vi ut och äta tillsammans med en annan familj. Snart semester!!!

Favoritfrukosten just nu;



2 skivor Lingongrova
renost
granatäpplekärnnor

Bred renosten på ena skivoan och pillra ut granatäpplekärnor över. Lägg nästa skiva ovanpå och njut.

-Mama Skogly ♥

tisdag 12 juni 2012

Mozzarellagratinerad bruschetta med sting

Idag står fotboll & kubb på schemat. Det verkar som vi får tur med vädret i år.

Dagens recept: En himla smaskig förrätt!



ca 4 st

Salsa:
20 cocktailtomater
några basilikablad
0,5 liten rödlök
lite hackad frusen chili
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
rivet citronskal
1 tsk balsamvinäger
1 nypa socker

4 skivor gott bröd
125 g mozzarellaost

Blanda ihop ingredienserna till salsan. Rosta brödskivorna lätt och lägg salsan på. Torka av osten och skiva den. Lägg osten överst och skjuts in i ugnen i cirkus 8 minuter, 225 grader.

-Mama Skogly ♥

måndag 11 juni 2012

Oreo mud cake

Cicci, förlåt! Här kommer ett sånt här recept igen. Fortsätt inte läsa!

Igår gjorde man sitt första utegympapass med Friskis & Svettis. Tyvärr regnade det, men det gick bra ändå. Idag ska vi åka till Umeå och fira att min systerson tar studenten. Det blir frukost i bilen med andra ord.

I fredags bjöd jag några finfina kollegor på middag, nämligen Hanna, Emelie och Tess. Här kommer efterrätten och receptet är lånat från Jennys matblogg. En mastig pjäs, måste jag säga. Passar bättre som fikatårta än en efterrätt efter för- och varmrätt. Då finns det liksom inte plats. Med den var väldigt smaskeli!



Botten:

150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor

Fyllning & topping:

300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör

2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini ( jag hade vanliga Oreokakor och delade på mitten)
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås

Gör så här:

Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du
skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det
svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg
i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i
smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad
springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15
minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm
grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt
svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan,
spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande
marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över
chokladsås.

Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2
timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.



-Mama Skogly ♥

söndag 10 juni 2012

Gnocchi med underbar svampsås

Jisses så gott! Enough said.



2-3 port

Såsen:
1 vitlöksklyfta
2 stora shalottenlök
300 g svamp (vi hade Karl-Johan)
grädde
1,5 msk persilja
en skvätt vitt vin
0,5 svampbuljongtärning
mjöl
några stackars droppar tryffelolja
drygt en halv parmesanost

Till servering:
500 g färsk gnocchi
ruccola

Hacka löken och vitlöken och fräs. Pudra över lite mjöl. I med övriga ingredienser UTOM osten. Koka pastan enligt anvisningar. När såsen kokat ihop, i med den rivna parmesanen och dra från plattan. I med gnocchin och lägg upp på tallrik. Toppa med ruccola.

-Mama Skogly ♥

lördag 9 juni 2012

Vitlöksrostad toast med chevré, soltorkade tomater och räkor

Ett recept från Halv 8 hos mig som jag gjorde om en smula. Jag la räkorna ovanpå efter att toasten varit in i ugnen, för sega räkor är ingen höjdare. Det här var riktigt gott.



Antal portioner: 6

6 skivor vitt lantbröd, gärna med lite frön i
2 msk smör
2 st pressade vitlöksklyftor
100 g chèvreost
4 dl crème fraiche
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
30-35 st räkor, skalade
100 g soltorkade tomater, strimlade
100 g parmesanost, riven


1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda ner vitlöken i smöret och lägg i het panna.

2. Rosta brödet lätt på en sida och lägg på ugnsgaller med bakplåtspapper och den rostade sidan uppåt.

3. Mosa ihop ost, crème fraiche strimlade soltorkade tomater och olivolja, krydda med salt och peppar.

4. Lägg ett centimetertjockt lager på brödskivorna.

5. Riv parmesanost och lägg på, ställ in i ugnen i ca 10 min eller tills parmesanosten smält och blivit lite gyllenbrun.

6. Lägg på de skalade räckorna.

-Mama Skogly ♥

fredag 8 juni 2012

Bruschetta med karamelliserade tomater och getost

En god förrätt blir det idag. Tyvärr hade jag ingen färsk rosmarin så det blev torkad istället. Receptet är från Allers.


4 port

ca 250 g små plommontomater
1 dl socker
2 msk smör
4-6 skivor av en baguette
75 g getost
2 tsk rivet citronskal
1 tsk mycket finhackad rosmarin

Skålla tomaterna och dra av skinnet, gör så här: Doppa i kokande vatten, skär ett litet snitt med en vass kniv i tomatens spets, kniven ska bara precis genom skalet. Dra av skinnet och dela varje tomat på mitten.
Häll sockret i stekpanna och sätt på värmen. När sockret börjar skifta mot brunt är det dags att lägga ner smöret och röra om. Blanda ner tomaterna och låt fräsa några minuter.
Rosta brödet och bre getost på varje skiva. Fördela tomaterna ovanpå och toppa med rivet citronskal och rosmarin.


-Mama Skogly ♥

Ballerina cheesecake

Här kommer ett recept som jag fått av en gammal elev till mig. Det var min systerdotter Hanna som bakade den. Vi hade Oreokakor som botten istället så att Max, som är nötallergiker skulle kunna äta den. Det rekommenderas dock inte, för den blev jättesmulig. Men supergod!


2 pkt Ballerina Kladdkaka
3 dl vispgrädde
400 gr Philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 gr vit choklad
5 passionsfrukter
(jordgubbar)

Kör kakorna i en mixer till fina smulor, tillsätt ev. lite smält smör
(kanske 1 msk) och tryck sedan ut till en kompakt botten i form
med löstagbar kant.
Rör ihop socker, vaniljsocker, philadelphia och smält vit choklad
till en smidig och jämn kräm.
Vispa grädden ganska fast och rör ihop med det övriga.
Bred ut smeten över kakbotten och ställ kallt i kylskåp.
Innan servering, gröp ur och fördela passionsfrukterna över kakan. Servera eventuellt med jordgubbar.


-Mama Skogly ♥


torsdag 7 juni 2012

Pad thai med kyckling

Här kommer Leilas recept på Pad thai!


Antal portioner: 2

Kryddpasta:
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk hönsbuljong
1.5 tsk mild gul curry
2 msk oystersås
2 msk olja till stekning
4 kycklinglårfiléer
2 dl strimlad vitkål
4 dl kokta glasnudlar
1 dl thai-broccoli (eller vanlig broccoli)
1 ägg
1 tsk japansk soja
1 tsk fisksås

1. Strimla kycklingen.

2. Blanda ihop ingredienserna till kryddpastan i ett glas, blanda med kycklingen.

3. Heta upp woken med olja tills den ryker.

4. Fräs kycklingen 2 min i oljan.

5. Tillsätt vitkål och sedan nudlar, en sak i taget så att inte pannan blir kall.

6. Tillsätt thaibroccoli och ägget, rör försiktigt i omgångar.

7. Smaksätt med fisksås och soja.

8. Servera med grovt hackade jordnötter, skivad banan och koriander.

9. Leilas tips!

10. Obs! Om du använder vanlig broccoli tillsätt den då rå samtidigt med vitkålen så att den hinner bli mjuk! Du kan reglera styrka själv med thaicurryn! Originalet är inte så starkt.


-Mama Skogly ♥

onsdag 6 juni 2012

Köttsallad

Idag bjuder jag på ett mycket mumsigt recept. Det har jag fått av Helena, en ex-mamma på Bulleribock, vårt föräldrakooperativ. Egentligen ska man steka köttet i en panna över öppen eld, men "he rengen ju", som man säger på Norrländska. Det funkade finemang i stekpannan. Inga mått utdelas idag, ni får höfta. Det gjorde jag.



fläskfilé
kycklingfilé
choritzo
Caj P´s original
potatis
rapsolja
flingsalt
crispsallad
tomater
gurka
rödlök
paprika
mango raja

Tärna köttet och korven i lagon stora bitar. Marinera i Caj P´s några timmar. Skär potatisen i klyftor och ringla över olja och salt. In i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Stek köttet i omgångar så det blir genomstekt. Håll varmt under folie. Förbered salladen. NÄr allt är klart, lägg upp en salladsbädd, potatisklyftor, kött/korvbalndning och rör runt lite sporadiskt, gärna med ena handen på höften. Ringla över mango raja och servera. Mums!



-Mama Skogly ♥

Toast med avocado, chevré och jordgubbar

Det är Sveriges nationaldag idag och det firandet river vi av med en mumsig toast! Idag ska jag hjälpa svärmor att göra smörgåstårta och sen ska jag förbereda fredagens efterrätt. Men först några avsnitt Game of thrones... Ha en fin dag!



två skivor gott bröd
0,5 avocado
lite citronsaft
2 skivor chevré
salt och nymalen svartpeppar

Rosta brödet och mosa avocadon. Spruta över lite citronsaft och lägg moset på brödet. Smula över osten och skiva jordgubbar. På med salt och peppar. Glöm för Guds skull inte svenska flaggan på toppen!



-Mama Skogly ♥

måndag 4 juni 2012

Porterstek

Svärmor bjöd på Porterstek på Mors dag. Det är många, många år sedan jag åt det och det är ju så gott!


1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff
1 flaska porter eller mörkt öl, ca 3,5 dl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
0,5 tsk svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Häll i porter, saft och soja i kastrull. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök i stora bitar. Koka upp och lägg i köttet. Lt alltsammans sjuda under lock . Vänd på steken en gång under "koktiden". Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i. Ta grytan av plattan när innertempen är 75 grader, ca 1,5-2 timmar. Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
Såsen:
Mät upp skyn i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.

-Mama Skogly ♥