fredag 31 augusti 2012

Blåbärs & chokladmarmelad

En spännande smakkombination som svärmor gjorde. Receptet är från en Hemmets veckotidning. Jag kan säga att det blev himla, himla gott! Vi åt den till chevré och den är säkert lika god till en brie.


Blåbärs & chokladmarmelad

350 g blåbär
1 msk vatten
1,5 msk citronsaft
250 g syltsocker
150 g mörk choklad

Lägg blåbären i en tjockbottnad kastrull. I med vatten, citronsaft och syltsocker. Låt småkoka i 7-8 minuter. Skumma om det behövs. Lå marmeladen svalna lite. Hacka chokladen grovt och vänd ner i marmeladen. Häll upp i väl rengjord burk. Förvara kallt.

-Mama Skogly ♥

Matfesten 2012

Matfesten har dragit igång i schtaan igen. Pojkarna och jag tog oss en tur dit idag och spenderade lite dolares. Affe ville ha en kräftstjärtsrulle som gick loss på 70 spänn. Han åt upp kräftstjärnarna som endast var överst, tog en tugga av wrappen och sen var det bra med det. Jag smakade en tugga och jag kan säga att den var soggy. Ovärt. Max valde plättar med grädde för 45 riksdaler, som även Love åt ur. Jag tog en Gyrospita med fläskfilé, tzatziki, sallad, pommes och lök för 75? balobas. Helt ok men inte mer. Njae, säger vi om dagens matintag. Njae.







-Mama Skogly ♥

torsdag 30 augusti 2012

Enklaste grillsåsen

Jag bjöd på a-lagsfika igår, eller, det blev väl mer en liten middag. Lovade Monica att lägga ut recepten, så här kommer länkarna till det jag bjöd på;

http://smaskelismaskens.blogspot.se/2010/11/fyllda-frallor-med-rak-och.html

http://smaskelismaskens.blogspot.se/2010/03/nigellas-chokladkaka-med-paron-i-botten.html

Efter ett tips från Kikki svängde jag ihop den här grillsåsen.


Enklaste grillsåsen

2 dl creme fracihe
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Blanda. Servera.

-Mama Skogly ♥

onsdag 29 augusti 2012

Kraschade potatisar

Ett gott tillbehör till grillat. Vi fick potatisen så där härligt krispig. Ett gott kryddsmör till, ragadish!


Kraschade potatisar

kokta potatisar
olivolja
flingsalt

Koka potatisar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Mosa dem lite med handen. Ringla över olja och stö över flingsalt. In i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Servera.


-Mama Skogly ♥

tisdag 28 augusti 2012

Lyxig bruschetta med kantareller och getost

Snälla nån så otroooligt gott! Ska ni bara äta kantareller en gång i år så är det här receptet ni ska använda. Jisses! Gör peston själv så blir den 1000 gånger godare. (Jag gjorde min utan pinjenötter eftersom jag får pinjemun...)


4 port

1 liter kantareller
4 shalottenlökar
smör
4 ciabattor
1,5 dl pesto
200 g getost

färsk timjan

Hacka löken och dela svampen om de är stora. Stek i smör. Salta och peppra. Skär av lcoken på bröden och gröp ur innehållet. Häll svampfyllningen i och klicka över pesto. Smula getost över och skjuts in i ugnen på 200 grader i cirkus 10 minuter. Garnerna med färsk timjan och njuuuut!



-Mama Skogly ♥

Crostini med basilikaost och grön tapenade

Gott till lite bubbel. Ät dem på dirren annars blir de soggy bottom boys.


Crostini med basilikaost och grön tapenade

ett gäng crostini
Cantadou basilikaost
grön tapenade

Bred osten på crostinin och toppa med tapenade. Servera på dirren.


-Mama Skogly ♥

måndag 27 augusti 2012

Chokladpavlova

Kräftskivans efterrätt som Kiiki gjorde, en chokladpavlova med härligt seg botten och fräscha bär. Det är Leilas recept.


Chokladpavlova

7 äggvitor
5.25 dl strösocker
0.5 citron, saften
3 msk kakao
50 g mandelspån

Topping:
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt 10 %
3 msk florsocker
1 l färska bär

Sätt ugnen på 130 grader.
Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.
Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.
Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
Skeda ut marängen till en tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.
Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.
Strö över bären.

-Mama Skogly ♥

söndag 26 augusti 2012

Krämig blomkålssallad med curry

Ja, vardagen är ju onekligen här igen och det är dags att strama in på godsakerna, åtminstone på vardagarna. Innan middagarna ställs en stor tallrik med grönt fram till hela familjen och det funkar bra. Gurka, tomat, paprika, rädisor, blomkål, morötter, och två skålar med majs och stora vita bönor. Jag gjorde även en snorgod blomkålssallad, men den var det bara jag som åt.


Krämig blomkålssallad med curry

1/4 litet blomkålshuvud
0,5-1 dl creme fracihe
1 liten vitlöksklyfta
en skvätt olivolja
curry
salt
peppar

Blanda creme fracihe med vitlök och olivolja. Pudra curry över. Smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i mindre bitar och vänd ner.


-Mama Skogly ♥

lördag 25 augusti 2012

Norrländska njutningar

Idag bjuder Kikki på dessa puppies. Fantastiska smaker som exploderar i munnen.


Norrländska njutningar

12 st

2 stora ljusugnsbröd
ekologisk ädelost
4 msk hjortronsylt
färsk basilika

Dela brödet i 12 mindre bitar, ca 4x4 cm. Skär osten i 12 små skivor. Lägg osten på brödet. Toppa med 1 tsk sylt på varje ostskiva. Garnera med basilikan och servera som tilltugg.


-Mama Skogly ♥

Småbruschetta med kantareller och västerbottensost

Kikki är gästkock igen Här kommer hennes underbara små tilltugg till kräftskivan.


Småbruschetta med kantareller och västerbottensost

1 baguette
västerbottensost
kantareller
smör
persilja

Smörstek kantarellerna. Skiva baguetterna och lägg dem på en ugnsplåt, bred på smör, 200 grader i ca 15 min. Ta ut brödet, lägg några skivor vb-ost på. Låt smälta i ca 10 min. Lägg på kantarellerna, dekorera med persilja.


-Mama Skogly ♥

torsdag 23 augusti 2012

Tomatröra

En smaskeli röra från Norrmejerier till kräftskivan, grillat eller bara på en bit gott bröd. Jag tog (naturligtvis) Västerbottensost...


Tomatröra

70 g marinerade, soltorkade tomater
3 1/2 dl grovriven lagrad ost
20 gröna oliver
2 dl Norrmejerier creme fraiche

Låt tomaterna rinna av. Mixa tomater, ost, oliver till en jämn röra. Vänd ner creme fracihen. Låt stå kallt ett par timmar och mogna.
Servera tomatröran på små skivor av smal baguette eller solrosbröd.

-Mama Skogly ♥

onsdag 22 augusti 2012

Getosttårta med semitorkade tomater

Kikki hade med sig denna bad boy till kräftskivan. Himla gott. Receptet är från Coop. Den här måste ni prova!


Getosttårta med semitorkade tomater

10 portioner200 g torkade fikon
150 g valnötter
500 g getost (chèvre)
2 dl crème fraiche
1 sats semi-torkade tomater alt 250 g marinerade soltorkade tomater
ett par kvistar färsk timjan

Semitorkade tomater:
1 kg halverade körsbärstomater
3 oskalade fäska vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 halverad citron
1 tsk salt

Mixa fikon och nötter i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten av en springform, 24 cm i diameter.
Grädda i ugnen på 150 grader cirka 10 minuter. Låt svalna.
Mixa getost och crème fraiche i en matberedare. Häll blandningen i formen. Låt stelna i kylskåp minst 1 timme.
Lossa kakan från formen och fördela torkade tomater ovanpå. Garnera med ett par kvistar färsk timjan.

Semitorkade tomater

Lägg tomater och vitlöksklyftor på en plåt. Ringla över olivolja och honung. Pressa över citronen och lägg halvorna på plåten. Salta och sätt in i ugnen cirka 1,5 timme. Plocka bort citronhalvorna när tomaterna är klara. Pressa ur vitlöksklyftorna ur skalen över tomaterna och vänd runt.

Tips

Lägg de tomater som blir kvar i en burk och häll olivolja över så att det täcker tomaterna. Håller cirka 3 veckor i kylskåp.


-Mama Skogly ♥

tisdag 21 augusti 2012

Potatissallad med parmesan och valnötter

Himla gott till buffé, grillat, kräftskiva, you name it!


ca 8-10 pers

1,3 kg potatis
1 påse ruccola
8 soltorkade tomater
1 knippe grön sparris
1 gäng ärtskidor
1 ordentlig näve(eller 2) valnötter
100 g grovriven parmesan

dressing;
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk fransk senap
svartpeppar
salt
en ordentlig nypa socker

Koka potatisen och låt kallna. Skär tomaterna i strimlor och blanda med ruccola. Hacka ärtskidorna grovt. Stek sparrisen i smör och hacka grovt. På med osten och nötterna. Blanda ihop dressingen och ringla över. Blanda försiktigt och servera.


-Mama Skogly ♥

måndag 20 augusti 2012

Kräftstjärtsröra

Favorit i repris, ett ständigt återkommande recept på kräftskivan. Hur god som helst att äta med en skiva gott bröd. Fabulicious!


Kräftstjärtsröra

4-6 portioner

2 burkar kräftstjärtar
1 fetaost
1 gul paprika

Skär i mindre bitar.

Blanda
2 dl het chilisås
0,75 dl olivolja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
en nypa socker
salt&peppar

Rör ihop såsen. I med kräftstjärtar, osten och paprikan. Låt stå minst 2 timmar, helst under lock.


-Mama Skogly ♥

söndag 19 augusti 2012

Parmesanflarn med citroncreme, löjrom och sparris

Har bloggat om ett liknande recept tidigare, men då utan sparris. Sååå gott!


Parmesanflarn med citroncreme, löjrom och sparris

8-10 pers

250 g grovriven parmesan
1 burk löjrom (jag tog sikrom)
sparris

Citroncreme:
2 dl creme fracihe
riven skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Stek sparrisen i smör, salta och peppra. Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten och lägg i högar på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 5-8 minuter. Kolla så den inte bränns. Rör ihop citroncremen. Låt flarnen svalna och klicka på cremen. På med rom och sparris. Salta och peppra.


-Mama Skogly ♥

Kräftskiva

Min kompis Kikki och jag brukar fira våra fördelsedagar tillsamman med att ha en kräftskiva. I år inledde vi med en god persikodrink, parmesanflarn och crostini. Sen åt vi kräftor, en fikonpaj, potatissallad, kräftstjärtsröra, kantarelltoasts, norrländska frestelser, en god röra och västerbottenost. Till efterrätt åt vi pavlova och drack kaffe. Vi smakade även av åkerbärslikören som var löjligt, löjligt god. Kommande vecka blir det kräftskiverecept.


Kräftskiva:



-Mama Skogly ♥

lördag 18 augusti 2012

Rökig auberginedipp med grillat naanbröd

Ett recept från Elles Grillfest som var supergott. Det ska egentligen vara papadumbröd, men det fanns inte på Coop. Grilla auberginen på elden i väntan på den rätta grillglöden för köttet. Själva röran funkar för LCHF:are.


Rökig auberginedipp med grillat naanbröd

2 auberginer
1 dl naturell yoghurt
saft från 0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, hackad
1 tsk koriander
olivolja
salt och peppar

naanbröd

På med grillen och grilla auberginerna tills skalet börjar svartna och köttet mjuknar. Det går även att göra i ugnen om du vill förbereda röran innan. Ta av skalet och kör auberginerna i matberedare tillsammans med yoghurt, citron, vitlök, chili, koriander, lite olivolja, salt och peppar. Lägg bröden på grillen och låt dem få lite färg. Det går jättefort, så pass upp! Servera bröden med dippen.

-Mama Skogly ♥

Grillsås med fetaost och ajvar

Har visat liknande recept tidigare men den här var det persilja i, och den blev mums! God till kräftor också.


Grillsås med fetaost och ajvar

2,5 dl creme fracihe
100 g smulad fetaost
3 msk ajvar
0,5 citron saft och skal
salt och peppar
bladpersilja, hackad

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Toppa med örter.

-Mama Skogly ♥

torsdag 16 augusti 2012

Kyckling- och champinjongryta med persiljemos

Ännu ett recept ur Allers. I originalreceptet skulle det vara potatispersiljemos, men jag gjorde mitt på blomkål isätllet. Mums!


Kyckling- och champinjongryta med persiljemos

4 port

4 kycklingfiléer
2 msk smör
salt och peppar
150 g färska champinjoner
1 gul lök
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl kycklingfond av tärning
1 tsk fransk senap

Persiljemos

blomkål
vatten
grönsaksbuljongtärning
vitlöksklyfta
persilja
grädde
salt och peppar

Skär kycklingen i bitar och stek i stekpanna så de får färg. Hacka löken och svampen, fräs det med. I med vin, grädde, fond och senap. Låt koka medan du gör moset.

Persiljemos

Koka upp vatten och buljontärning. Skär blomkålen i bitar och låt koka med vitlöksklyftan tills kålen är mjuk. Häll av vattnet och i med persilja och grädde. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.


-Mama Skogly ♥

onsdag 15 augusti 2012

Grillad fänkål med ädelost

Mumsigt till grillat. Ädelost och fänkål går hand i hand.


Grillad fänkål med ädelost

4 port

1 fänkålsstånd
ädelost
olja

Dela fänkålen i fyra delar. Koka i saltat vatten i ca 8 minuter. Låt svalna. Pensla med olja och lägg på grillen, den skurna sidan först. Vänd och smula över osten. Låt smälta och ät.

-Mama Skogly ♥

tisdag 14 augusti 2012

Baconlindad kycklingfilé med västerbottenost och lyxig sallad

Inspirationen till den här kommer ur en gammal Allers. Mycket gott.


Baconlindad kycklingfilé med västerbottenost och lyxig sallad

ca 4 port

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
västerbottensost
persilja
salt och peppar

Salladen:
ruccola
mozzarellabollar, mini
babyplommontomater
avocado
pesto eller grön tapenade
rödlök

Dela varje filé i 4 bitar. Skär en skåra i varje del och lägg in västerbottenost och persilja. Salta och peppar. Linda varje bit med en baconskiva. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Göra salladen under tiden och servera.





-Mama Skogly ♥

Dagens lunch

Det är varmt och härligt ute så jag har just ätit min lunch i solen. Det blev en pepprig, rökt makrillfilé med gårdagens sallad och dallassallad. Mums med något kallt och salt när det är varmt.


-Mama Skogly ♥

måndag 13 augusti 2012

Kalvdans

Robert kom förbi igår och hade med sig kalvdans som hans mamma gjort till mig. Matnörd som man är så blir man ju bara lycklig. Jag åt en skål med mjölk, socker och kanel och en skål med mjölk och åkerbärssylt. Den med socker och kanel var faktiskt godast. Jag delade med mig lite till mina barn som också tyckte det var gott.

Idag skulle jag egentligen ha jobbat min första dag, men fritids är stängt så det blir en föräldradag att ta ut. Imorgon blir det tillbaka till allvar och rutiner. Det ska bli ganska skönt. Inbillar jag mig.




-Mama Skogly ♥

söndag 12 augusti 2012

Matig melonsallad med bönor och fetaost

Serverade den här godingen till grillat. Receptet är från Coop och har man den på ett buffébord räcker den till 10-12 personer.


Matig melonsallad med bönor och fetaost

60 g rucola
1 burk canellinibönor
260 g tärnad galiameloner
260 g tärnad honungsmelon
150 g strimlade sugar snaps
5 skivade salladslökar
2 avocado
300 g smulad fetaost

Citrondressing:
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 msk honung
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

pumpafrön
solrosfrön

Lägg rucola, melon, sugarsnaps, avocado och salladslök i en stor skål och blanda. Tillsätt fetaost och blanda försiktigt. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Strö över solrosfrön och pumpafrön.


-Mama Skogly ♥