söndag 30 september 2012

Het morotssoppa med kokosmjölk

Idag bjuder jag på något riktigt smarrigt. Receptet har jag fått av min kollega Gittan. Det är gott med en värmande soppa så här i höstmörkret.


Het morotssoppa med kokosmjölk

5 morötter, i bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
0,5 piri piri, hackad
1 liten bit ingefära, färsk, hackad
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 hönsbuljongstärning eller grönsaksbuljongtärning
1 brk kokosmjölk
8 dl vatten
salt
100 g mangold, strimlad

Fräs morötter, vitlök, lök, piri piri och ingefära i olja utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré och hönsbuljong och rör om. Häll i kokosmjölk och vatten. Koka 20 minuter, mixa och smaka av med salt. Tillsätt mangold och koka upp.


-Mama Skogly ♥

Lökpaj med västerbottensost

Nu har vi kommit hem ifrån Lycksele och husvagnen är mer eller mindre tömd. Det blev plocktallrik både fredag och lördag. Gjorde iordning en lökpaj i fredags innan vi for som blev kanongod. Här kommer den.


Lökpaj med västerbottensost

botten, 25 cm i diameter

Fyllning

1 st purjolök
1 st gul lök
4 st salladslök
3 st vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 krm svartpeppar
2 tsk timjan
150 g riven västerbottensost
3 st ägg
2 dl vispgrädde

1. Gör en vanlig pajdegsbotten, gärna med ost i och förgrädda den.
2. Ansa, skölj och skala alla lökarna. Finstrimla purjo, vanlig lök och salladslök och finhacka vitlök.
3. Sätt ugnen på 200°. Hetta upp smör i en stekpanna och stek all löken på medelvärme tills den blir mjuk men inte får färg. Krydda med salt, socker, peppar och timjan. Ställ åt sidan.
4. Fyll pajskalet med stekt lök blandat med riven ost.
5. Vispa samman ägg och grädde och häll över pajen. Grädda den mitt i ugnen ca 25 min.



-Mama Skogly ♥

lördag 29 september 2012

Citron- och lakritsglass

Vi är i Lycksele på campingen och har just kommit hem från marknaden och Dollarstore. Barnen fick varsin hundring så det köptes både munkar och sockervadd. Lunchen blev en kebab special på Golden bar. Ikväll blir det plocktallrik till middag.

Gjorde en god glass med Mat-Tinas lemon curd-glassrecept och la till lite lakrits. Citron & lakrits is da shit.


Citron- och lakritsglass

6 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk, sötad
2 dl lemoncurd
0.5 st citron, skal och saft
nästan en hel påse turkisk peppar
Ohoj hard topping lakritssås

Vispa grädden lagom fast, vänd ner och smaksätt med kondenserad mjölk och rivet citronskal.
Pressa ner citronsaften i lemoncurden rör om, ringla ner lemoncurden i gräddsmeten med hjälp av en gaffel.
Krossa godiset i matberedare eller mortel. Blanda försiktigt ner. Vänd försiktigt ner lite lakritssås.
Sätt in i frysen ca 5 timmar.

-Mama Skogly ♥

torsdag 27 september 2012

Potatisgratäng med gorgonzola och päron

Fredag och helg i sikte. Det har varit en minst sagt hektisk vecka. I onsdags gick jag och la mig just efter 20-blåset för jag var så slut. Men nu taggar vi för husvagnscamping i Lycksele. Vi drar dit ikväll och plockmat står på menyn.

Testade ett recept från senaste buffé när vi grillade under helgen som var. Riktigt god. Trevligt som omväxling till potatisgratäng.


Potatisgratäng med gorgonzola och päron

4 port

500 g potatis (gärna marilyn)
2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
1 liten purjolök (à ca 150 g)
100 g gorgonzola
2 dl riven västerbottensost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
smör till formen
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.
3.Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
4.Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
5.Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.


-Mama Skogly ♥

onsdag 26 september 2012

Helstekt oxfilé med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

Om jag skulle vara med i Halv 8 hos mig så är det här huvudrätten jag skulle bjuda på. Jisses, så gott! Kära nån. Crapedidoodle. Till detta delade vi på en flaska Couvent des jacobins, 115 riksdaler på El Bolagos som var jättegott till.


Helstekt oxfilé:

oxfilé i bit
salt och peppar

Bryn oxfilén i smör så hela biten får stekyta. Stick in en termometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 150 tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, beroende på hur röd/rosa du vill ha den. Låt vila.

Kantarellrisotto:

4 port

500 g kantareller
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
20 g smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
1 riven parmesanost
salt
nymalen peppar

Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
Koka upp buljongen.
Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen.

Rödlöksmarmelad:

3 rödlökar
4 msk smör
3 msk balsamvinäger
cA 5 msk farinsocker eller strösocker
1 krm salt

Börja med rödlöksmarmeladen.
Skiva löken tunt, fräs den i smöret tills den mjuknar.
Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång undertiden. Fortsätt koka under lock på svag värme tills den börjar tjockna. Smaka av med lite salt. Låt kallna.




-Mama Skogly ♥

tisdag 25 september 2012

Sega mintrutor

Mina systerdöttrar Hanna och Emma bakade åt mig i söndags. Mina kollegor fick njuta av dessa på K-tidsfikat. Receptet har vi hittat på Jennys matblogg.


Sega mintrutor

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)

Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

-Mama Skogly ♥

måndag 24 september 2012

Möra kex med lagrad ost och fänkålsfrön

Idag ska jag bjuda mina kollegor på dessa ostiga kex då jag har K-tidsfika. Man ska dela med sig av det goda, vet ni väl. Receptet är från Mersmak. Jag hade dock inne dem längre i ugnen än vad som står i receptet. Ca 3 minuter längre. Jättegoda med bara lite smör på.


Möra kex med lagrad ost och fänkålsfrön

45 stycken150 g riven västerbottensost
100 g kuber kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 tsk fänkålsfrön

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ost och smör i en matberedare och kör tills allt är blandat.
Tillsätt mjöl lite i sänder. Häll i vatten och fänkålsfrön och kör snabbt ihop till en smidig deg.
Arbeta degen lätt på mjölat bakbord. Rulla den till en rulle, cirka 5 centimeter i diameter, och klä in i plastfolie. Låt degen vila i kylen 1 timme.
Skär rullen i cirka 4 millimeter tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda 5–6 minuter.
Låt kexen svalna på galler utan bakduk. Förvara svalt. Håller cirka två veckor i burk med tätt– slutande lock.

Tips:
Byt ut fänkålsfröna mot dillfrö eller kummin.

-Mama Skogly ♥

söndag 23 september 2012

Sega vita chokladmuffins

Måndag idag och har sovit ganska bra, faktiskt. Har grismycket att göra på jobbet eftersom jag VABade onsdag-torsdag. Har lektioner hela dagen så jag räknar inte med att hinna med så mycket förrän imorgon. Annars står föreningsmöte och föräldramöte på veckans schema. Hur ska man hinna allt?

Smaskiga muffins med vit choklad. Receptet hittade jag hos Söta saker. Det skulle nog vara gott att stoppa i lite, lite apelsin- eller citronlikör i smeten och servera med en liten klick grädde. Mums! Affe älskade dem. Han nästan svimmade, så goda tyckte han att de var.


Sega vita chokladmuffins

ca 10 små

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i muffinsformar. Baka dem i cirka 15 minuter i 200 grader. Servera gärna med en klick grädde.


-Mama Skogly ♥

Dagens tips: Frysta granatäppelkärnor

Det var min syster som upplyste mig att dessa rackare finns att köpa i fryst version. Helt perfekt för man slipper stå med en träslev och banka, sanera köket och slänga den tröja man hade på för stänket går inte bort i tvätten...


Så här ser förpackningen ut:


-Mama Skogly ♥

lördag 22 september 2012

”BLT – sandwich” i korvbröd

När jag handlade på Coop förra helgen bjöd de på denna rackare som provsmakning. Himla god, så jag gjorde den själv hemma sen. Receptet är från Lantmännen.se. Egentligen ska det vara 1 filé per person, men jag tycker det räcker med en halv.


”BLT – sandwich” i korvbröd

4 portioner

1 citron
1 msk färsk dragon
1 äggula
1 tsk senap
1 ½ - 2 dl neural olja

2 tomater
1 röd lök
ca 100 g krispig sallad
140 g bacon
2 Kronfågel Kycklingfiléer
Salt och svartpeppar
8 Korvbrödsbagarn Korvbröd Havre & Dinkel

1.Börja med majonnäsen. Tänk på att alla ingredienser ska vara samma temperatur. Finriv det yttersta skalet av citronen. Finhacka dragonbladen. Rör ihop äggula, någon matsked citronsaft och senap i en bunke. Rör sedan ner oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, tills majonnäsen är tjock och blank. Tillsätt eventuellt ett par droppar vatten om den blir för tjock. Smaka av med dragonblad, salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.
2.Förvara majonnäsen i kylen till servering.
3.Skär tomaterna och rödlöken i tunna skivor. Skölj salladen.
4.Skär varje kycklingfilé i fyra strimlor.
5.Stek baconet i en torr panna tills det är krispigt och fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Behåll fettet i pannan.
6.Stek därefter kycklingen i samma panna tills den fått fin färg och är genomtillagad. Peppra lätt.
7.Öppna korvbröden och stek dem i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Baconet, kycklingen och bröden kan även grillas om vädret tillåter! Pensla då kycklingen med olja innan grillning.
8.Montera sedan härliga BLT-mackor med kyckling, bacon, sallad och majonnäs!


-Mama Skogly ♥

Kebab & wokgrönsaker i pita

Idag har vi haft höststäd på Bulleribock. Tre rum hann jag med. Fetskommittén hade fixat den goda maten som förbereddes på murrikka. Mums! Hann med en sväng på stan där jag shoppade en massa kläder till både barnen och mig själv. Sen en sväng på Solbacken där vi handlade mat till ikväll. Hittade fina lyktor på Blomsterlandet som jag fick av syrran i försenad födelsedagspresent. Så nu har jag gjort höstfint på bron.


pitabröd
wokgrönsaker
kebabkött
rödlök
orientdressing

Stek köttet och grönsakerna på murrikkan. Värm pitabröden. Fyll på och toppa med sås och rödlök.


-Mama Skogly ♥

fredag 21 september 2012

Krämig kycklingpasta med tryffel och svamp

Ännu ett recept från Lantmännen som de bjöd på som provsmakning på Coop. Fantastiskt god rätt. Jag hade färsk gnocchi hemma så jag tog det istället för penne och ruccola istället för bladspenat.


Krämig kycklingpasta med tryffel och svamp

4 portioner

400 g Kungsörnen Prima Penne Vit Fiber
450 g Kronfågel Kycklinglårfilé
400 g blandad svamp, gärna (tratt-)kantareller och skogschampinjoner
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 förp. Go Green Ekologiska Stora Vita Bönor
2 dl grädde
150 g vällagrad prästost
100 g färsk bladspenat
Vit tryffelolja efter smak

Smör till stekning
Salt och svartpeppar

1.Börja med att koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2.Rensa under tiden svampen och dela ner den i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Skär kycklingen i mindre bitar.
3. Skölj bönorna i en sil eller ett durkslag och låt rinna av. Skölj spenaten. Riv osten.
4.Hetta upp en stor stekpanna med en rejäl klick smör. Stek kycklingen ett par minuter tills den fått fin färg. Tillsätt svampen och stek på hög temperatur tills svampen fått fin färg. Tillsätt då schalottenlöken och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
5.Tillsätt sedan bönorna och grädden och låt allt puttra ihop. Krossa eventuellt några av bönorna med hjälp av en gaffel, det gör att såsen ”reds” något.
6.När kycklingen är genomtillagad, vänd ner spenaten och ca 2/3 av osten.
7.Tillsätt några droppar tryffelolja och smaka av såsen med salt och peppar.
8.När pastan är klar, blanda ner den i såsen, rör runt ordentligt och servera sedan rätten i djupa tallrikar med resten av osten och massor av nymalen peppar.


-Mama Skogly ♥

Fish & chips på Kallholmen

Igår firade vi bäste Bertil som har gått i pension. Vi åt middag ute på Kallholmen och alla hade förbeställt. Jag valde fish & chips som var jättegod. Liiite för undersaltad men det gick ju rätta till. Krispig och god fisk. De andra hade valt mellan röding, entrecote eller fläskfilé och det verkade som alla var nöjda med maten. En trevlig kväll och man var mätt länge.




Mina trevliga bordsdamer Eva, Gittan och Ulrika:


Den glade pensionären:


Och den fina utsikten:


Ikväll kommer syrran med familj och vi laddar för oxfilé! Trevlig helg, kamrater!

-Mama Skogly ♥

Födelsedagsfika & film

Idag var det dags för Ciccis och mitt årliga födelsedagsfirande. Det firar vi med räkbakelse och film. En ljuvlig kombination. Vi brukar se rysare (som jag avskyr) men i år blev det Prometheus. För några år sedan såg vi Paranormal activity och sen kunde jag inte sova på 4 månader...




-Mama Skogly ♥

torsdag 20 september 2012

Ädelostpannacotta

God morgon! Fredag och en ledig dag för 80% av familjen. Min vän Cicci kommer om en timme och vi ska äta en god frukost och se lite film för att fira våra födelsedagar, så där en månad senare. Ikväll kommer syrran med familj så idag är det massor som ska hinnas med.

Ett recept från förra veckans Halv åtta hos mig. Jag erkänner. Jag kände mig skeptisk till den här. Men det var gott. Påminner om ostbricka med någon slags marmelad. Ta ordenligt med stekta äpplen ovanpå och gör inte så stora portioner.


Ädelostpannacotta

5 dl grädde
0.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g ädelost
3 st gelatinblad

äpple
smör
kanel
socker

Blötlägg gelatinbladen.
Värm upp grädden tillsammans med socker och vaniljsocker.
Smula sedan ner osten efter smak och låt osten smälta ordentligt. Ta av från plattan, tillsätt sedan gelatinbladen och rör runt så de smälter.
Häll sedan upp i glas och låt svalna några timmar.
Skala och skär äpplet i mindre bitar. Stek i smör, några nypor socker på och pudra över kanel. Toppa pannacottan med detta.

-Mama Skogly ♥

Mumsig kycklingsallad

Här kommer ett recept på en riktigt mumsig kycklingsallad som jag fått av min exkollega Jaana. Den har just landat i magen. Man kan använda grillad kyckling, men jag gissar att det här blir godare. När kycklingen svalnat klippte jag köttet i bitar och la i stekskyn så det fick mer smak.

VABar idag och Lotta ringde för ett tag sedan och undrade var vikarieinstruktionerna var. Skämskudde fram! Skrev dem igår men glömde maila dem... OUCH!

Ikväll ska vi fira bäste Bertil som gått och blivit pensionär. Ska till Kallholmen och har redan beställt maten. Redogörelse kommer.


Mumsig kycklingsallad

kycklinglår
sweet chilisås
olja
soja

couscous
grönsaksbuljong

blandsallad
avocado
fetaost
gurka
tomater
soltorkade tomater

fransk dressingpulver
creme fraiche
örtsalt

Blanda sweet chili med soja och olja. Marinera kycklingen i det och salta. In i ugnen tills de är genomstekta. Följ anvisningarna på cous cous-paketet. Koka upp vattnet med buljongtärningen i. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda dressingpulvret med creme fraiche och örtsalt. Montera salladen.



-Mama Skogly ♥

onsdag 19 september 2012

Tortillas med ost och marinerad biff

Förra lördagen åt vi nåt jättegott. Köttet blev supernajs och jag gillar när man får välja olika tillbehör och såser. Kanske något inför fredagsmyset? Se även ett tips på en spännande sås här nere.


Tortillas med ost och marinerad biff

lövbiff
sweet chili
soja
vitlök

tortillabröd
ost

guacamole
majs
gurka
tomat
rödlök
salsa
Santa Marias pizzatopping
ananas
vindruvor
olika dipsåser

Strimla lövbiffen i mindre bitar. Marinera i sweet chili, lite soja och riven vitlök. Låt stå kallt några timmar. Stek sedan köttet HASTIGT i rapsolja och lägg åt sidan. Gör färdigt tillbehören. Ta sedan ett tortillabröd, hyvla ost och lägg på. Lägg lite kött över osten och hyvla över lite till ost. På med en tortilla och l'gg i torr stekpanna. Stek en stund på varje sida tills brödet fått lite färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera med de olika tillbehören.

Pizzatopping från Santa maria. Riktigt god till det här. De har även lanserat en färdig pizzabotten och en tomatsås till pizza i en likadan flaska som den här nedan.





-Mama Skogly ♥

Falafelburgare

Den här satt ju inte helt fel, kamrater! Efter en dag med VAB och två svängar till banken pga inkompetenta tjänstemän så satt den här som en smäck!


Falafelburgare

1 port

2 franskskivor
4 falafelbollar
1 liten Max hamburgerdressing
smältost
3 cocktailtomater
1 skiva romansallad

Rosta franskskivorna. På med ett salladsblad. Stek falafeln och pressa ut lite på mackan. På med smältost, dressing och tomatskivor. Lägg på den andra franskskivan och njut.



-Mama Skogly ♥

tisdag 18 september 2012

Räkostfyllda korvbröd

Hittade detta recept på Matplatsen. Det lät ju heeelt galet så jag var bara tvungen att prova. Det var faktiskt jättegott.


Räkostfyllda korvbröd

2 st

2 korvbröd
räkost
4 baconskivor

Tryck ut räkost i brödet och linda två baconskivor runt. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Servera med en god sallad.



-Mama Skogly ♥

måndag 17 september 2012

Palsternackssoppa med ädelost

Ett recept från Allt om mat som blev hur gott som helst. Palsternacka är underskattat, mina vänner. Gör man den som förrätt räcker halva receptet till 4 personer. Vill man ha den vegetarisk byter man ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong.


Palsternackssoppa med ädelost

7 st palsternackor
2 st vitlök, klyftor, skivade
1 msk smör
14 dl vatten
3 st hönsbuljongtärningar
3 dl mjölk, + 1 dl
1 msk vetemjöl
200 g kvibille gräddädelost
1 krm svartpeppar, nymald
1 knippe bladpersilja
6 st rädisor, skivade

1. Skala palsternackorna och skär dem i små bitar. Fräs vitlöken i smör i en gryta. Lägg ner palsternacksbitarna och bryn dem.
Häll över halva mängden vatten och buljongtärningar.
Sjud ca 10 minuter tills palsternackorna är mjuka. Sätt en
stavmixer i grytan och finfördela palsternackan. Häll i resten av vattnet och 3 dl av mjölken. Koka upp.
2. Blanda resten av mjölken med mjölet och rör ner det i soppan.
Låt den sjuda 5 minuter. Tillsätt smulad ost. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Garnera med persilja och rädisor.



-Mama Skogly ♥