En lite lyxigare varm macka som var väldigt najs.
Varma lövbiffsmackor
4 port
500 g lövbiff
8 skivor franskbröd
1 påse bea (följ anvisningarna)
8 ananasringar
persiljevitlökssmör
prästost
Stek lövbiffen hastigt på bägge sidor. Krydda med peppar och grillkrydda. Bred kryddsmöret på brödet. På med kött. På med beasås och ananas. Toppa med ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
-Mama Skogly ♥
onsdag 31 oktober 2012
Varma lövbiffsmackor
Etiketter:
Fredagsmys,
Frukt,
Kött,
Ost,
Såser,
Varma mackor
Varm polkachoklad
Här hemma är den ena sjukare än den andre. Liten som stor, gammal som ung. Hanna har haft feber idag och har varit en slagen hjältinna. Alfred har åkt på ögoninflammation också, tack Love! Man har ju lärt barnen att dela med sig... Maken är också förkyld så i vanlig ordning har han snart på sig träkostymen... Vi kurerar oss med smaskig chokladdryck.
Varm polkachoklad
mjölk
några polagrisar
O´boypulver
vispad grädde
ev marshmallows
chokladsås
Krossa polkagrisarna med mortel (spara lite till garnering) och värm upp med mjölk tills godisarna smält. Blanda ner O´boypulvret. Häll upp i muggar. På med grädde, ev marshmallows, vispad grädde och ringla över lite chokladsås. Servera på dirren.
-Mama Skogly ♥
Varm polkachoklad
mjölk
några polagrisar
O´boypulver
vispad grädde
ev marshmallows
chokladsås
Krossa polkagrisarna med mortel (spara lite till garnering) och värm upp med mjölk tills godisarna smält. Blanda ner O´boypulvret. Häll upp i muggar. På med grädde, ev marshmallows, vispad grädde och ringla över lite chokladsås. Servera på dirren.
-Mama Skogly ♥
tisdag 30 oktober 2012
Pastalåda med köttfärs och bacon
Ett middagsrecept jag fått av min kollega Ulla. Riktigt gott, mättande och krämigt. Syrrans kids hade gjort den när jag kom hem från jobbet i måndags. Lyxigt!
Pastalåda med köttfärs och bacon
600 g köttfärs
1 pkt bacon
1,5 stora gula lökar
9 dl okokt spiralpasta
3 dl grädde
1 burk creme fracihe
1,5 köttbuljongtärning utblandad i lite varmt vatten
3 msk chilisås
1 stor vitlöksklyfta
ost
parmesanost till servering
Bryn köttfärsen, salt och lägg på tallrik. Bryn bacon och hackad lök. Koka upp pastan. Blanda grädde, creme fraiche, buljongen, chilisås och vitlök. Blanda allt i stor bunke och häll upp i gratöngformar. På med ost och gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.
-Mama Skogly ♥
Pastalåda med köttfärs och bacon
600 g köttfärs
1 pkt bacon
1,5 stora gula lökar
9 dl okokt spiralpasta
3 dl grädde
1 burk creme fracihe
1,5 köttbuljongtärning utblandad i lite varmt vatten
3 msk chilisås
1 stor vitlöksklyfta
ost
parmesanost till servering
Bryn köttfärsen, salt och lägg på tallrik. Bryn bacon och hackad lök. Koka upp pastan. Blanda grädde, creme fraiche, buljongen, chilisås och vitlök. Blanda allt i stor bunke och häll upp i gratöngformar. På med ost och gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bacon,
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Köttfärs,
Pasta
Hägges chokladkaka
Jag vill starta det här inlägget med att be Cicci, vänligen men BESTÄMT, att trycka på krysset längst upp till höger, med OMEDELBAR verkan!
Så, nu kan jag fortstätta. Har smakat den här rackaren som jag tyckte var helt fabulous. Lite chokladboll möter lite kaffe, möter mycket choklad i en saftig förpackning med lite mjuk och mumsig mousse ovanpå. Rekommenderas. Köpte den på Coop för cirkus en trettilapp om jag inte minns fel.
De har även en morotskakevariant, men nja, inte lika förtjusande.
-Mama Skogly ♥
Så, nu kan jag fortstätta. Har smakat den här rackaren som jag tyckte var helt fabulous. Lite chokladboll möter lite kaffe, möter mycket choklad i en saftig förpackning med lite mjuk och mumsig mousse ovanpå. Rekommenderas. Köpte den på Coop för cirkus en trettilapp om jag inte minns fel.
De har även en morotskakevariant, men nja, inte lika förtjusande.
-Mama Skogly ♥
måndag 29 oktober 2012
Calskrove
Det blir VAB för mig idag. Hela familjen är hemma utom pappa Daniel. Love har ögoninflammation. Sen är vi lite halvkrassliga vi andra också. Affe har en hemsk hosta som aldrig tycks gå över och jag har nån slags whisky-barytonröst som jag drog på mig igår under dagen. Hoppas det här går över nu. En. Gång. För. Alla.
Här kommer den. Calskrove, pizzan som satt Skellefteå på kartan. En calzone med ett skrovmål inuti. Min systerson vägade sig på den och han tyckte den var god. Han kallade det "en grej man måste göra innan man dör". Calskrove finns att köpa på Restaurang Tre kronor och kostar 95 buckeroos inklusive en dricka.
-Mama Skogly ♥
Här kommer den. Calskrove, pizzan som satt Skellefteå på kartan. En calzone med ett skrovmål inuti. Min systerson vägade sig på den och han tyckte den var god. Han kallade det "en grej man måste göra innan man dör". Calskrove finns att köpa på Restaurang Tre kronor och kostar 95 buckeroos inklusive en dricka.
-Mama Skogly ♥
söndag 28 oktober 2012
Grillad lammytterfilé med potatisgratäng
Lördagens middag, sååå gott. Filén var bara pepprad och saltad, sen grillad. Till det en krämig potatisgratäng och persiljevitlökssmör.
-Mama Skogly ♥
-Mama Skogly ♥
lördag 27 oktober 2012
Landgång på tekaka
När Nicke kom upp med barnens kusiner igår, bjöd vi på landgång och en god kopp java. Supergott! Speciellt när man inte ätit bröd på två veckor.
Landgång på tekaka
tekaka
smör
rostbiff
remouladsås
rostad lök
ostrulle
vindruvor
leverpastej
pickles
tomat
rödbetssallad
köttbullar
Montera och ät!
-Mama Skogly ♥
Landgång på tekaka
tekaka
smör
rostbiff
remouladsås
rostad lök
ostrulle
vindruvor
leverpastej
pickles
tomat
rödbetssallad
köttbullar
Montera och ät!
-Mama Skogly ♥
Fudgekaka
Här har vi fullt upp. Kusinerna har kommit. Vi har varit och hyrt 8 filmer som vi ska se under veckan. Eftersom barnen är stora så hjälper de till med både matlagning, barnpassning och diskmaskinsur- och iplockning. Semester helt enkelt! Nu är grillen igång inför kvällens middag...
Sofia, kuratorn på skolan där jag jobbar, bjöd på en chokladig kaka när hon hade a-lagsfika. Enjoy! (mobilbild...)
Fudgekaka
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör ner socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör
till en slät massa. Bred ut den jämt i formen (35*20 cm) och grädda kakan.
15-20 min 175 grader.
Vänd kakan upp och ner. Låt den svalna.
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Bryt chokladen i bitar. Blanda ihop choklad, socker, sirap och grädde.
Koka i ca 10-15 min. Blanda i smöret. Rör smeten slät och bred över kakan.
-Mama Skogly ♥
Sofia, kuratorn på skolan där jag jobbar, bjöd på en chokladig kaka när hon hade a-lagsfika. Enjoy! (mobilbild...)
Fudgekaka
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör ner socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör
till en slät massa. Bred ut den jämt i formen (35*20 cm) och grädda kakan.
15-20 min 175 grader.
Vänd kakan upp och ner. Låt den svalna.
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Bryt chokladen i bitar. Blanda ihop choklad, socker, sirap och grädde.
Koka i ca 10-15 min. Blanda i smöret. Rör smeten slät och bred över kakan.
-Mama Skogly ♥
fredag 26 oktober 2012
Fylld paprika med köttfärsröra
Jag fick ett spännande recept av min vän och kollega Peter. Det blev söndagens middag. Gott! Jag tog tyvärr inte snackpaprika, men det rekommenderar jag att man gör. Barnen fick köttfärsröran utan fetaost och serverad i pitabröd.
Fylld paprika med köttfärsröra
400 gram nötfärs
1 gul lök
svartpeppar
salt
paprikakrydda
grillkrydda
chiliflingor
oregano
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
2 morötter i juliennestavar
1 burk majs
4 st snackpaprikor
ost
1. Gör först en god köttfärsröra. Stek köttfärs med lök, vitlök och kryddor och smaka av ordentligt.
2. Blanda köttfärsröran med majs, fetaost och juliennemorötter.
3. Fyll paprikorna med köttfärsröran.
4. Strö över mycket ost.
5. In i 225 graders ugn i ca 15 minuter tills det är en fin yta.
Servera gärna med en fräsch sallad till och lite yoghurtsås (rysk yoghurt, vitlök och vit balsamico).
-Mama Skogly ♥
Fylld paprika med köttfärsröra
400 gram nötfärs
1 gul lök
svartpeppar
salt
paprikakrydda
grillkrydda
chiliflingor
oregano
1 vitlöksklyfta
1 pkt fetaost
2 morötter i juliennestavar
1 burk majs
4 st snackpaprikor
ost
1. Gör först en god köttfärsröra. Stek köttfärs med lök, vitlök och kryddor och smaka av ordentligt.
2. Blanda köttfärsröran med majs, fetaost och juliennemorötter.
3. Fyll paprikorna med köttfärsröran.
4. Strö över mycket ost.
5. In i 225 graders ugn i ca 15 minuter tills det är en fin yta.
Servera gärna med en fräsch sallad till och lite yoghurtsås (rysk yoghurt, vitlök och vit balsamico).
-Mama Skogly ♥
Idas skafferi
Ida, kokerskan på vårt föräldrakooperativ, lämnade tidigare i veckan en spännande grej på min bro. Det var en burk med havtornssyrup att hälla i kaffet. Gotti gotti. Jag ÄLSKAR att testa nya saker! Nu är det så här att Ida har ett litet fik i Gummark där man kan handla denna syrup och även en MAGISK havtornsjuice. Där kan man även fika och mysa. Så passa på NÄSTA HELG och ta med hela familjen och sväng förbi där. Hon har öppet följande tider nästa helg;
Fredag 14-19
Lör 12-17
Södra Gummark is the place to be nästa helg. Gatupratare finns längs vägen.
(Foton från Idas Blogg och facebook.)
-Mama Skogly ♥
torsdag 25 oktober 2012
Gratinerad hummer
Hej fredag! Har varit knäckt hela veckan så igår kväll tappade jag upp ett varmt bad och tände lite levande ljus. Hopp i badkaret och där låg jag en bra stund. Sen var man i helgform igen. Skönt. Idag blir det en promenad och lite förberedelser inför helgen. Ikväll ska det även skjutsas till träningar och barnkalas. Det lär väl komma ännu ett recept under dagen, man vet aldrig. Ha en skön fredag, kamrater!
Förrätt nummer tre. Fantastiskt god hummer, ett recept från Halv åtta hos mig. Egentligen skulle det vara vitlöksbröd till men det kändes som overkill. Nome nome nom...
Gratinerad hummer
4 port
2 st hummer
1 st fiskbuljongtärning
8 st färska champinjoner
0.5 st purjolök
3 dl vispgrädde
0.5 dl vitt vin
1 msk senap
1 msk tomatpuré
dill
vitlökssalt
vitpeppar
sambal
riven ost
1.Dela hummern och tag ur hummerköttet, skär det i små bitar.
2. Hacka champinjonerna och purjolöken, fräs det i en stekpanna med smör och lite vitlökssalt.
3. Häll grädden i en kastrull och lägg i fiskbuljongtärningen, rör tills buljongtärningen löst upp sig.
4. Lägg sedan i champinjonerna, purjolöken, vinet, senap, tomatpuré, sambal och dill.
5. Låt koka ca 30 min till det tjocknar.
6. Blanda ner hummerköttet i stuvningen, fyll sedan hummerskalen med stuvningen, strö över riven ost.
7. Värm ugnen till 225 grader.
8. Ställ i ugnen i cirka 5 minuter.
-Mama Skogly ♥
Förrätt nummer tre. Fantastiskt god hummer, ett recept från Halv åtta hos mig. Egentligen skulle det vara vitlöksbröd till men det kändes som overkill. Nome nome nom...
Gratinerad hummer
4 port
2 st hummer
1 st fiskbuljongtärning
8 st färska champinjoner
0.5 st purjolök
3 dl vispgrädde
0.5 dl vitt vin
1 msk senap
1 msk tomatpuré
dill
vitlökssalt
vitpeppar
sambal
riven ost
1.Dela hummern och tag ur hummerköttet, skär det i små bitar.
2. Hacka champinjonerna och purjolöken, fräs det i en stekpanna med smör och lite vitlökssalt.
3. Häll grädden i en kastrull och lägg i fiskbuljongtärningen, rör tills buljongtärningen löst upp sig.
4. Lägg sedan i champinjonerna, purjolöken, vinet, senap, tomatpuré, sambal och dill.
5. Låt koka ca 30 min till det tjocknar.
6. Blanda ner hummerköttet i stuvningen, fyll sedan hummerskalen med stuvningen, strö över riven ost.
7. Värm ugnen till 225 grader.
8. Ställ i ugnen i cirka 5 minuter.
-Mama Skogly ♥
onsdag 24 oktober 2012
Ricotta cakes
Här kommer förrätt nummer två, ett recept från recept.nu. Fast nja, jag vet inte om det var en förrätt eller en efterrätt, faktiskt. Vårt tips är att stoppa i mer kryddor och mer vitlök. Men det var gott i alla fall.
Ricotta cakes
12 port
3 burkar(á 250 g) ricottaost
skal från 1 citron
1 klyfta vitlök
2 kvistar bladpersilja
1 mskolivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 stekologiska ägg
2 påsar(100 g) pinjenötter
2 askar ruccola
1 ask amerikanska blåbär
olivolja
crema di balsamico
Du behöver också:
en muffinsplåt i teflon
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda samman ricottaost, rivet citronskal, riven vitlök, finhackad persilja, olivolja, flingsalt, svartpeppar och ägg.
3. Smörj en muffinsplåt med olivolja och fördela smeten i 12 portioner. Grädda ricottakakorna tills de är gyllene, i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
4. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr kastrull.
5. Fördela ruccolan på assietter och strö över blåbär och rostade pinjenötter. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Lägg en ricottakaka på salladen och servera.
-Mama Skogly ♥
Ricotta cakes
12 port
3 burkar(á 250 g) ricottaost
skal från 1 citron
1 klyfta vitlök
2 kvistar bladpersilja
1 mskolivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 stekologiska ägg
2 påsar(100 g) pinjenötter
2 askar ruccola
1 ask amerikanska blåbär
olivolja
crema di balsamico
Du behöver också:
en muffinsplåt i teflon
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda samman ricottaost, rivet citronskal, riven vitlök, finhackad persilja, olivolja, flingsalt, svartpeppar och ägg.
3. Smörj en muffinsplåt med olivolja och fördela smeten i 12 portioner. Grädda ricottakakorna tills de är gyllene, i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
4. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr kastrull.
5. Fördela ruccolan på assietter och strö över blåbär och rostade pinjenötter. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Lägg en ricottakaka på salladen och servera.
-Mama Skogly ♥
tisdag 23 oktober 2012
Fetaostgratinerad aubergine
Anette och jag hade tjejkväll i lördags och vi är ju lite wild and crazy. Vi åt tre förrätter. Ingen varmrätt. Ingen efterrätt. Punkt.
Den här rackaren hittade jag hos livsnjutarna och den var fabulishiously god. Hello, säger jag bara. HELLO!
Fetaostgratinerad aubergine
4-6 port
2 medelstora auberginer
(fling)salt
olivolja
5 medelstora tomater
200-300 g fetaost
svartpeppar
basilika
ev crema di balsamico
Tvätta auberginerna och skär dem i ca. 1 cm tjocka skivor på längden. Salta lätt och stek dem gyllenbruna och mjuka i olivolja i en varm stekpanna. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Strö lite flingsalt över ännu.
Mosa fetaosten och fördela jämnt på aubergineskivorna.
Halvera tomaterna och riv dem på rivjärn, det grövsta ”rivet”. Låt rinna av den värsta vätskan. Smaksätt med lite nymalen svartpeppar och rör om. Fördela ovanpå fetaosten. Avsluta med att ringla lite god olivolja över och skjuts in i ugnen för att gratinera i ca 10 minuter. Klipp lite basilika över och ringla balsam på. Yum!
-Mama Skogly ♥
Den här rackaren hittade jag hos livsnjutarna och den var fabulishiously god. Hello, säger jag bara. HELLO!
Fetaostgratinerad aubergine
4-6 port
2 medelstora auberginer
(fling)salt
olivolja
5 medelstora tomater
200-300 g fetaost
svartpeppar
basilika
ev crema di balsamico
Tvätta auberginerna och skär dem i ca. 1 cm tjocka skivor på längden. Salta lätt och stek dem gyllenbruna och mjuka i olivolja i en varm stekpanna. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Strö lite flingsalt över ännu.
Mosa fetaosten och fördela jämnt på aubergineskivorna.
Halvera tomaterna och riv dem på rivjärn, det grövsta ”rivet”. Låt rinna av den värsta vätskan. Smaksätt med lite nymalen svartpeppar och rör om. Fördela ovanpå fetaosten. Avsluta med att ringla lite god olivolja över och skjuts in i ugnen för att gratinera i ca 10 minuter. Klipp lite basilika över och ringla balsam på. Yum!
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Förrätter,
Grönsaker,
LCHF,
Ost,
Vegetariskt
måndag 22 oktober 2012
Filépasta ala Papa Skogly
Nu ska faktiskt min man få göra ett inlägg, tro det eller ej. Den här gjorde han när jag var på tjejmiddag och det vara killkväll på Casa Hawk. Självklart provsmakade jag innan jag for. Mums!
Filépasta ala Papa Skogly
1 fläskfile
2 medelstora lökar. (inte bröst)
1 orange paprika
2 dl grädde (38% fett)
1 paket Cantadou vitlök & örter (kanske stavfel)
Pasta efter eget tycke.
Jo då gör man så här!
Fixa köttet, skär bort skiten som inte är go. Skivas tunt.
Stek snabbt i hög värme. Hacka löken (inte brösten) och dräm ner det när köttet har fått färg.
Daska ner 2dl vatten, 2 buljongtärningar av köttsmak. Låt puttra i 30-40 minuter.
Låt koka ner för att sedan hälla ner 2-3dl grädde, färskosten och finhackad paprika.
Koka upp och smaka av med peppar & salt. Serveras med spagge och riven permasan. INTE ketchup!
Masterchef Danne S.
-Mama Skogly ♥
Filépasta ala Papa Skogly
1 fläskfile
2 medelstora lökar. (inte bröst)
1 orange paprika
2 dl grädde (38% fett)
1 paket Cantadou vitlök & örter (kanske stavfel)
Pasta efter eget tycke.
Jo då gör man så här!
Fixa köttet, skär bort skiten som inte är go. Skivas tunt.
Stek snabbt i hög värme. Hacka löken (inte brösten) och dräm ner det när köttet har fått färg.
Daska ner 2dl vatten, 2 buljongtärningar av köttsmak. Låt puttra i 30-40 minuter.
Låt koka ner för att sedan hälla ner 2-3dl grädde, färskosten och finhackad paprika.
Koka upp och smaka av med peppar & salt. Serveras med spagge och riven permasan. INTE ketchup!
Masterchef Danne S.
-Mama Skogly ♥
söndag 21 oktober 2012
Parmesangratinerad blomkål
Måndagmorgon, man är uppe och gråter inte. Den här veckan laddar vi för att mina syskonbarn ska komma och bo hos oss en vecka medan syrran och hennes man är utomlands. Det blir mys, bakning och utflykter. Längtar!
Den här hittade jag också på en amerikanschk sida. Serverade den till kycklingfilén och det var riktigt gott.
Parmesangratinerad blomkål
1 port
1/4 litet blomkålshuvud
olivolja
1 msk färsk, finhackad persilja
vitlökspulver
riven parmesan
peppar
Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg i ugnsfast form. På med vitlökspulver, persilja, peppar och riven ost. Ringla över oljan. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
-Mama Skogly ♥
Den här hittade jag också på en amerikanschk sida. Serverade den till kycklingfilén och det var riktigt gott.
Parmesangratinerad blomkål
1 port
1/4 litet blomkålshuvud
olivolja
1 msk färsk, finhackad persilja
vitlökspulver
riven parmesan
peppar
Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg i ugnsfast form. På med vitlökspulver, persilja, peppar och riven ost. Ringla över oljan. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Grönsaker,
LCHF,
Ost,
Tillbehör,
Vegetariskt
lördag 20 oktober 2012
Vaniljpannacotta med vit choklad
Kajsas krämiga, lena, mumsiga efterrätt. Helt rätt.
Vaniljpannacotta med vit choklad
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!
-Mama Skogly ♥
Vaniljpannacotta med vit choklad
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bär,
Choklad,
Efterrätter,
Gästkockar,
Sött & sånt
fredag 19 oktober 2012
Oxfilécarpaccio
Kajsas foxy oxfilé som var to die for. Ett gott vin till också.
Oxfilécarpaccio
400 g oxfile (tunt skuren och sedan kavlad mellan plast för att få den så tunn som möjligt)
ruccola
gröna oliver
små kapris
rödlök
kronärtskocka (hjärtan)
Toppa med hyvlad parmesan och soya eller crema de balsamico.
-Mama Skogly ♥
Oxfilécarpaccio
400 g oxfile (tunt skuren och sedan kavlad mellan plast för att få den så tunn som möjligt)
ruccola
gröna oliver
små kapris
rödlök
kronärtskocka (hjärtan)
Toppa med hyvlad parmesan och soya eller crema de balsamico.
-Mama Skogly ♥
Vårrullar direkt från hemkunskapen
På måndagar har jag min klass i hemkunskap en lektion gjorde de vårrullar som blev mycket smarriga. De serverades med sweet chili-sås. Vi la även till rivna morötter och ett äpple så vi fick in kostcirkelns alla delar! Sorry för den usla mobilbilden, men se så fint de lagt upp maten.
Vårrullar direkt från hemkunskapen
2 port
Plättsmet: (Ja, i Skellefteå säger vi plättar, inte tunnpannkaka!)
1 tsk matfett
Fyllning:
1,5 dl strimlad vitkål
1/6 purjolök
1 tsk curry
1 msk olja
150 g köttfärs
0,5 msk kinesisk soja
2 krm salt
0,5 krm peppar
Till pensling:
0,5 msk soja
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa samman plättsmeten och stek dem i panna på ena sidan. Lägg på tallrik i väntan på fyllningen.
Smörj en ugnssäker form. Strimla kål och purjo mycket fint.
Fräs kålen, purjon och curryn i oljan. I med färsen och låt den bli genomstekt.
Smaksätt med soja, salt och peppar.
Lägg nu 2 msk fyllning på varje plätta och rulla ihop. Pensla med soja.
Sätt formen mitt i ugnen och grädda 10-15 min.
-Mama Skogly ♥
Vårrullar direkt från hemkunskapen
2 port
Plättsmet: (Ja, i Skellefteå säger vi plättar, inte tunnpannkaka!)
1 tsk matfett
Fyllning:
1,5 dl strimlad vitkål
1/6 purjolök
1 tsk curry
1 msk olja
150 g köttfärs
0,5 msk kinesisk soja
2 krm salt
0,5 krm peppar
Till pensling:
0,5 msk soja
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa samman plättsmeten och stek dem i panna på ena sidan. Lägg på tallrik i väntan på fyllningen.
Smörj en ugnssäker form. Strimla kål och purjo mycket fint.
Fräs kålen, purjon och curryn i oljan. I med färsen och låt den bli genomstekt.
Smaksätt med soja, salt och peppar.
Lägg nu 2 msk fyllning på varje plätta och rulla ihop. Pensla med soja.
Sätt formen mitt i ugnen och grädda 10-15 min.
-Mama Skogly ♥
torsdag 18 oktober 2012
Kall gurksoppa med pilgrimsmusslor
Nu kommer Kajsa att vara gästkock i dagarna tre. Hon har nämligen, tro det eller ej, fyllt de presigefyllda 40 (som är the new 20). Hon bjöd således oss foxy ladies på en trerätters middag av gradiosa slag. Vi inleder med den fräscha förrätten. (Vegetarianer hoppar musslorna.)
Kall gurksoppa med pilgrimsmusslor
1 kg gurka, skalad och urkärnad
3 dl kall höns- eller grönsaksbuljong
2 msk vit balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad gräslök
3 dl gräddfil
salt och peppar
pilgrimsmusslor (2 per pers)
olivolja
citron
salt och peppar
Skär gurkan i bitar. Mixa gurka, buljomg, balsamvinger, vitlök, persilja och gräslök till en slät pué i matberedare eller med stavmixer. Rr i gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 tim så den är riktigt kall vid serveringen. Lägg musslorna i en blandning av salt, peppar, citron och olja. Stek dem och trä upp dem på pinnar just innan servering.
-Mama Skogly ♥
Kall gurksoppa med pilgrimsmusslor
1 kg gurka, skalad och urkärnad
3 dl kall höns- eller grönsaksbuljong
2 msk vit balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad gräslök
3 dl gräddfil
salt och peppar
pilgrimsmusslor (2 per pers)
olivolja
citron
salt och peppar
Skär gurkan i bitar. Mixa gurka, buljomg, balsamvinger, vitlök, persilja och gräslök till en slät pué i matberedare eller med stavmixer. Rr i gräddfilen och smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 tim så den är riktigt kall vid serveringen. Lägg musslorna i en blandning av salt, peppar, citron och olja. Stek dem och trä upp dem på pinnar just innan servering.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Förrätter,
Grönsaker,
Gästkockar,
LCHF,
Skaldjur,
Vegetariskt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)