fredag 30 november 2012

Saffranskladdkaka med vit choklad

Jag hade a-lagsfikat i torsdags och bjöd på räkbakelser och den här mumsiga pjäsen. Den blev dock inte kladdig så man kanske ska ha den inne lite kortare än vad som står. God var den hur som haver. Receptet kommer från Söta saker.


Saffranskladdkaka med vit choklad

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 paket saffran
Stöt saffranet med lite av sockret och eventuellt lite hett vatten. Smält smöret tillsammans med chokladen så att den löser sig helt. Blanda alla ingredienser och häll i en smord form. Grädda i cirka 15 minuter i 200°.


-Mama Skogly ♥

torsdag 29 november 2012

Chevre chaud med karamelliserade plommon

Ett gott tillbehör eller en mumsig förrätt.


Chevre chaud med karamelliserade plommon

1 crispsallad
10-12 skivor baguette
1 getost (President petits chévres doux)
olivolja
flytande honung
6 plommon
1 dl socker
smör
gräddädelost
valnötter

Skölj salladen och lägg på fat. Skär baguetten och mosa osten ovanpå. Ringla över olivolja och honung. Gratinera i ca 7 minuter. Skär plommonen i bitar och häll socker i panna. Låt sockret smälta. Kasta ner en klick smör och i med plommonen. Låt ligga ett tag. Låt svalna. Lägg plommonen på salladen och slå över såsen. På med brödosten på salladen. Smula över osten och på med nötter. Servera på dirren.


-Mama Skogly ♥

onsdag 28 november 2012

Jordärtskocksgratäng

Ett recept jag hittade hos Remsan. Spännande smaker.


Jordärtskocksgratäng

4 pers

200 g Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
3 vitlöksklyftor, rivna
1 citron, rivet skal från hela och pressad saft från halva
2 dl riven ost
1 tsk paprikapulver
flingsalt
nymalen svartpeppar
riven muskotnöt
1 kg jordärtskockor
2 skivor vitt bröd, smulade
1 näve repad färsk timjan
flingsalt
svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 225°. Blanda philadelphiaost, crème fraiche med rivet skal och citronsaft, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all riven ost, men spara lite. Smaka sedan av med paprikapulver, salt, peppar och riven muskot.
Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite pressad citron i så att de inte mörknar. Skär dem i bitar/skivor och förväll i lättsaltat vatten i 10 min eller tills de mjuknat lite. Låt rinna av och lägg i ugnsfast form. Häll över ost- och crème fraicheblandningen. Blanda brödsmulorna med resten av den rivna osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut blandningen ovanpå gratängen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter eller tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.


-Mama Skogly ♥


tisdag 27 november 2012

Fläskfiléknyten

Ännu ett recept från Matklubben som blev fredagens middag. Vi serverade de med beasås och klyftpotatis. La sig som bomull runt hjärtat... Tycker dock att det gamla receptet, där man använder mindre smördeg och gör små paket av, blir ännu godare. En sallad till hade också suttit bra.


Fläskfiléknyten

400-500 g Fläskfilé
färdigutkavlad smördeg eller
smördegsplattor
crème Bonjour med vitlökssmak

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär upp fläskfilén i skivor och krydda med valfria kryddor efter egen smak. Stek skivorna tills de fått fin färg och är riktigt genomstekta.

Om du köpt färdigutkavlad smördeg, skär då degen i lika stora plattor. Lägg 1-2 bitar av den stekta fläskfilén på varje platta och tillsätt crème bonjour. Börja sedan med att vika upp hörnen på plattorna och därefter ta tag i resterande kanter och pressa ihop med fingrarna så att den inbakade fläskfilén ser ut som små knyten.

Grädda i mitten av ugnen 10-15 min eller tills knytena fått en gyllenbrun färg.

-Mama Skogly ♥

måndag 26 november 2012

Pepparkakscheesecake med ädelost

Ica Maxi skickade ut en broschyr för ett tag sedan med recept på denna goding i. Tyvärr var de inte alls lika lättskurna som de såg ut att vara på bilden för de blev inte alls lika snygga. Men goda! Något till glöggmingel?


Pepparkakscheesecake med ädelost

75 g smör eller margarin
25 pepparkakor

280 g ädelost (gräddädelost)
2 dl crème fraiche

1.Klä en avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter med plastfolie (för 12 port).
2.Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i en matberedare till ett smul. Blanda i matfettet.
3.Tryck ut hälften av pepparkaksblandningen så att den täcker botten av formen. Ställ i kylskåp för att stelna.
4.Fyllning: Mixa osten med crème fraichen i en matberedare. Mixa tills den är luftig och fast.
5.Bred ut ostsmeten jämt på pepparkaksmulet i formen. Fördela resten av ”smulet” på osten. Platta till och ställ kallt.

-Mama Skogly ♥

söndag 25 november 2012

Hello Luleå!

Miniweekend i Luleå. Anette och jag körde upp i lördags med Melodikrysset som vägunderhållning. Vi pausade för lite shopping och lunch i Piteå. Det blev en kycklingtoast på Waynes. Sen drog vi vidare till Luleå och fortsatte shoppingen. Fikade på Hildurs kök. Vi delade en cupcake med fudge och cheesecakesmak samt en krokantrulle med Baileysfyllning. Till det drack jag en snickerslatte. Nyttigt och bra för hela kroppen. Sen kom karlarna upp med buss och vi tog en sväng förbi Harrys. Checkade in på Scandic och löste lite korsord. Hade bokat bord på thairestaurangen i centrum. Anette och jag delade på två olika räkrätter som var supergoda. Robert tog fyra thailändska rätter och Danne tog schezuan biff. Ingen av herrarna var nöjda med maten. Sen drog vi förbi Allstars och sen hotellet.

Morgonen inleddes med hotellfrukost och sen gick Danne och jag en promenad i dimman. Lite mer shopping på bl a Toys r us och sen Macedonken. Hemfärd och mys med kidsen igen. Hoppade över middagen eftersom vi fortfarande var mätta...

Tack till Anette och Robert som bjöd på hotellvistelsen!











-Mama Skogly ♥

Toaströra la mare

Vi har just kommit hem från en miniweekend i Luleå. Vi har shoppat och ätit gott. Bilder och mer strunt kommer senare.

Ett recept från Matklubben som jag har testat. Nu följde jag ju inte receptet ordentligt. Bytte ut gräddfilen mot creme fraiche, gräslöken mot persilja, skippade paprikan och majjon. Skivade även över ost och gräddade på 225 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter. Istället för formbröd blev det Kågekaka ur frysen. Man tager vad man haver, helt enkelt.


Toaströra la mare

4-6 personer

½ dl majonnäs
½ dl räkost
2 msk gräddfil
100 g crabstick
100 g paprika
1 msk rostad lök
1 msk gräslök
100-150 g ost
örtsalt
curry
citronpeppar
4-6 skivor formbröd

Blanda majonnäs, räkost och gräddfil.
Skär crabstick i tunna skivor och finhacka paprika och gräslök.
Rör ner det skurna och hackade samt rostad lök.
Krydda med örtsalt, curry och citronpeppar efter egen smak. Smaka av och låt gärna vila ca 1 timme så kryddorna får utvecklas.

Sätt ugnen på övervärme 225 grader.
Bred röran på formbrödsskivor till önskad tjocklek, täck ordentligt med ostskivor.
Sätt in i övre delen av ugnen, grädda till osten smält och fått fin färg, ca 5-10 minuter.

-Mama Skogly ♥

fredag 23 november 2012

Snabb thai red curry med kyckling och glasnudlar

Snabbt, gott och hett. Det är bara att gilla. Vill man kan man byta ut kycklingen mot räkor eller så lite wokgrönsaker så blir den vegetarisk.


Snabb thai red curry med kyckling och glasnudlar

2 port

1 burk thai red curry (Mrs Cheng´s)
2 kycklingfiléer
1 förpackning glasnudlar

Strimla kycklingen och fräs i smör. Slå över soppan och låt koka tills kycklingen är genomkokt. Lägg i glasnudlarna och dra kastrullen åt sidan. Låt stå under lock i ca 3-5 minuter. Servera.



-Mama Skogly ♥

Lite julshopping

I brist på snö och julstämning blev det lite shopping.

Spenderade förmniddagen med städning. Sen kom Signe och jag lurade henne upp på Solbacken. Kön dit var flera mil. Det blev en sväng på Ica Maxi där jag shoppade...

...en julstjärna till köket.


...mysiga jultofflor (99:-).


...en bok för mina julrecept (69:-).


... och småburkar och flaskor att fylla med något gott att ge bort.


Jag är dock inte sponsrad av Ica Maxi. Tyvärr.

-Mama Skogly ♥

torsdag 22 november 2012

Böcklingröra på hårt tunnbröd

Äntligen fredag, kamrater! Som jag har längtat. Idag ska tvätt sorteras, toa ska städas, promenad ska promeneras och väskor ska packas. Vi ska nämligen på ett litet äventyr imorgon!

En salt förrätt innan maten, kanske? Gick snabbt att tillaga men hade säkert varit ännu godare med riktig böckling i, istället för böcklingpastejen.


Böcklingröra på hårt tunnbröd

0,5 burk kesella (250 g burk)
100 g böcklingpastej
0,5 rödlök
0,5 kruka finhackad persilja
0,5 finhackat äpple
salt och peppar

till servering;
hårt tunnbröd
rom
persilja

Rör ihop kesellan med pastejen. I med hackad lök, persilja och finhackat äpple. Salt och peppar. Lägg upp på brödet, på med rom och garnera med persilja.

-Mama Skogly ♥

onsdag 21 november 2012

Fetaostgratinerad köttfärsaubergine

Hur gott och enkelt som helst, speciellt om man har lite överbliven köttfärssås i frysen. Rekommenderas!


Fetaostgratinerad köttfärsaubergine

2 port

4 skivor aubergine
köttfärssås
fetaost
tomat

Skär auberginen i ca cm-breda skivor (på längden). Stek skivorna i lite olivolja. Salta försiktigt. På med massor av köttfärssås, skivad tomat och smula över fetaost. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

-Mama Skogly ♥

tisdag 20 november 2012

Rostade pizzafickor

En snabblagad middag som gick hem hos barnen. Tricket här är att köpa rätt pastasås för den avgör mycket av smaken. Kan även tillägga att barnen fick utan ruccola. De gillade även att äta pizzan ur folien, som en slags "hamburgerficka".


Rostade pizzafickor

pitabröd
rökt skinka
ruccola
tomatsås (pastasås)
ost

Dela bröden längs med så du får en över- och en undersida. På med tomatsås på brödens snittsidor. På med skinka, ruccola och ost och till sist locket. Paketera varje bröd i aluminiumfolie. Lägg på en plåt och in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Dela varje bröd så du får halvor. Servera med fräsch grönsallad.

-Mama Skogly ♥

Marinerade champinjoner

Så kör vi det sista Gokvällreceptet ikväll också.


Marinerade champinjoner

4 portioner

Ingredienser
200 g färska champinjoner, sköljda och skivade
½ dl vit balsamvinäger
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 st vitlöksklyfta, pressad
½ dl bladpersilja, hackad

Blanda samtliga ingredienser.


-Mama Skogly ♥

måndag 19 november 2012

Solgul blomkålssallad

Vi fortsätter veckan med sallad nummer två från Gokväll. Jag älskar såna här sallader, gärna flera olika på en färgglad tallrik! Ni som hängt med ett tag förstår ju vilken ost jag valde att ha i...


Solgul blomkålssallad

6 portioner

1 st blomkålshuvud
2 dl lagrad hårdost, riven
1/2 st röd chilifrukt, hackad
1/2 tsk gurkmeja
1 msk pressad citron
1 msk rapsolja
salt
1/2 påse ruccola

Dela blomkålen i små buketter, blanda med ost, chili, gurkmeja, citron, olja och salt. Hit går det bra att förbereda. Blanda i ruccola just före serveringen.


-Mama Skogly ♥

söndag 18 november 2012

Böndip

Fick ett tips av min kollega Ulrika att Gokväll gjort en massa spännande sallader så jag var tvungen att testa. Jag har lovat ännu en kollega, Annika, att lägga ut de recept jag provade. Man ska ju hålla vad man lovar, så Annika, here we go. Fler salladsrecept kommer.


Böndip

4 - 8 portioner

Ingredienser
1 burk(ar) kokta cannellinibönor, sköljda, ca 250 g
1 dl lagrad hårdost, riven
2 msk rapsolja
1 msk pressad citron
salt, vitpeppar

Mixa samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar. (Jag pudrade cayenne över innan servering.)


-Mama Skogly ♥

lördag 17 november 2012

Smördegsfras till soppan

Den här åt vi till soppan. Mums!


Smördegsfras till soppan

en burk kräftstjärtar eller surimi sticks
creme fracihe mexikansk chili
salt och peppar
en rulle smördeg
ägg

Häll av kräftstjärtarna och blanda med creme fracihen. Smaka av med salt och peppar. Sporra ut kvadrater ca 1 dm X 1 dm ur smördegen. Klicka ut smet på hälften av dem. Lägg resten av kvadraterna som lock, tryck ihop kanterna med gaffel. Pensla med ägg och in i ugnen på 225 grader ca 15 minuter.


-Mama Skogly ♥

fredag 16 november 2012

Räksoppa med persika och curry

En väldigt god soppa som påminner lite om grytan med mango chutney, ni vet. Receptet är från Bevemyrs. Åt en mumsig och frasig pirogaktig grej till som ni ska få receptet på senare.


Räksoppa med persika och curry

200 g räkor
1 liten burk konserverade persikor, i bitar, använd spadet också
3 dl grädde
1 burk krossade tomater
1 gul lök, hackad
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
ev salt

Fräs gul lök, vitlök och curry i lite smör eller olja. Rör ner krossade tomater, grädde, vatten och köttbuljong. Låt allt småsjuda i ca 10 minuter. Blanda i räkor och persikor ( i bitar samt spadet) straxt före servering. Smaka ev av med lite salt och mer curry om du tycker det behövs.

-Mama Skogly ♥

Centerkakor

Vi gjorde ju Snickerdoodles för nån vecka sedan och passade på att fylla några av dem med centergodis så kakorna fick en härlig chokladfyllning.

Nu städar vi bort det sista vardagsstöket, tänder lite ljus och påbörjar kvällens matlagning. Gokväll, kamrater!


Centerkakor

200 g margarin
300 g socker
2 stora ägg (eller drygt 2½ medelstora)
350 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
ett gäng center

½ dl socker och 2 msk kanel att rulla kakorna i.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och margarin tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rulla till små bollar som du täcker med kanelsockret. Lägg på plåtar och lämna lite mellanrum mellan kakorna. Tryck ner en center i varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


-Mama Skogly ♥

Grönpepparsås

Gjorde mumsiga kotletter med grönpepparsås för ett tag sedan. Receptet är från en Allers.


Grönpepparsås

3 msk hackad shalottenlök
25 g smör
0,5 dl grönpeppar i lag
3 dl kraftig kalvbuljong
3 dl grädde
salt och peppar
ev en skvätt konjak

Hacka löken och fräs i smör. Mortla grönpepparen. I med rubbet och låt koka ihop.


-Mama Skogly ♥

torsdag 15 november 2012

Wasa knäcke med kanelsmak

Här kommer veckans tips, nämligen Wasa kanelknäcke. Fick smaka det första gångne på ett A-lagsfika som Johanna bjöd på. Som pålägg var det skagenröra och skinka. Innan jag tog första tuggan tänkte jag i mitt stilla sinne att nej, det här kan aldrig bli bra. Men det var ju hur gott som helst. Svängde genast förbi Coop och handlade en förpackning. Barnen åt som små grisar och kallar det numer "brödet som smakar som bullar". Supergott med smör och ost på. Prova du med!

Ha en god fredag, kamrater!




-Mama Skogly ♥

onsdag 14 november 2012

Heta räkor i smörsås

Hittade ett spännande recept hos Matstugan som jag gjorde till lördagsmiddag. Jag har lagt till chili i receptet eftersom jag gillar när det är lite starkt, som ni vet. Supernajs.


Heta räkor i smörsås

2 port

200 g skalade räkor
75 g smör
0,5 citron
1 vitlöksklyfta
röd chili
1 salladslök
1/4 dl fryst dill
salt och peppar

gott bröd till servering

Skala räkorna. Riv skalet på citronen och skär löken. Riv vitlöken. Smält smöret i panna och i med vitlök och chili. Låt smöret brynas så det får färg. I med citronskal och lök. Pressa i lite citronsaft. Salta och peppra. Dra pannan åt sidan och i med räkor och dill. Servera med ett gott bröd att doppa i.



-Mama Skogly ♥

tisdag 13 november 2012

Krämig omelett med attityd

En fantastiskt god och krämig omelett som är lite hotti hotti.


Krämig omelett med attityd

2 port

4 ägg
0,5 dl grädde
drygt 1 dl grovt riven parmesanost
röd chili
1 vitlöksklyfta
persilja
salt och peppar

ruccola till servering

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. I med riven parmesan. Smält smör och fräs chili och riven vitlök. Slå över äggblandningen och låt stelna på svag värme. Strö över persilja innan den tagit ihop helt. Servera med ruccola.


-Mama Skogly ♥