torsdag 31 januari 2013

Snabb bärglass

Ännu ett 56kilo-recept. Både Love och jag tyckte det var smaskeli.


Snabb bärglass

1 portion

1 dl kesella
drygt 1 dl frusna bär (jag tog blåbär & hallon)
1 tsk vaniljpulver
sötning efter smak tex sukrin melis eller sukrin+

Lägg ner allt i en mixerbägare och sätt ner stavmixern och kör tills allt blivit slätt!

-Mama Skogly ♥

onsdag 30 januari 2013

Feta-och mozzarellagratinerad köttfärs på zucchini

En variant på ett recept jag gjort tidigare. Hur gott som helt, och det går geschwint när man har överbliven köttfärssås. Det vattnar sig lite i ugnen men det gör inget. Lite tzatziki hade suttit fint till!


Feta-och mozzarellagratinerad köttfärs på zucchini

2-3 port

4 skivor zucchini, skurna på längden
lite färdig pizzasås
köttfärssås
persilja
fetaost
mozzarella

Skär zucchinin på längden.
Stek i smör på bägge sidor. Lägg i ugnsfast form.
På med köttfärs, persilja, smula över feta och mozzarella. Gratinera på 225 grader i ca 10-15 minuter.




-Mama Skogly ♥

Cheesecake med pepparkaksbotten

Så här en dryg månad efter jul passar det väl utmärkt med en pepparkakscheesecake. Den här fick vi smaka hos svärmor och svärfar under julgrötskvällen. Har inte fått tag i receptet förrän nu så här kommer det. Hon hade gjort den på glutenfria pepparkakor så alla i sällskapet skulle kunna äta den. Gott!


Cheesecake med pepparkaksbotten

1 kaka, 8-10 bitar

Botten:
150 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:
3 ägg
400 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk finrivet apelsinskal
1 dl färskpressad saft från apelsin

Topping:
3 dl creme fraiche
3 msk florsocker
2 tsk vanlijsocker

Garnering:
malen kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa kakorna till fina smulor. Smält smöret och häll ner i smulorna. Rör samman.
3. Strö ut massan i springform (21 cm diam). Platta ut så den blir jämntjock.
4. Grädda botten i nedre delen av ugnen 8-10 minuter.Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
5. Fyllning: Rör ner äggen, ett i taget, i philadelphiaosten och rör smeten slät mellan varje. I med socker, skal och saft från apelsin. Rör smeten slät.
6. Häll ostsmeten i formen och ställ in den i nedre delen av ugnen. Grädda tills smeten näst intill stannat, ca 40 minuter. Den bör fortfarande vara lite dallrig i mitten. Ta ut formen ur ugnen.
7. Topping: Blanda samman alla ingerdienserna. Häll krämen jämnt över kakan och ställ in den i ugnen i ca 5 minuter eller tills cremen stannat.
8. Låt kakan svalna och ställ den i kylskåp för att kallna.
9. Lossa den kalla kakan ur formen vid servering och sikta över malen kanel, gärna genom ett spetsmönstrat tårtpapper. Garnera med kumquater i skivor.


-Mama Skogly ♥

tisdag 29 januari 2013

Laxfiléer i ugnen med underbar ostsås

Minimal insats med gott resultat! Passa på nu när det är extrapris på Coop! Alfred och Love åt upp allt på deras tallrikar, inte illa.


Laxfiléer i ugnen med underbar ostsås

4 laxfiléer
salt
persillade
citron

Såsen:
3 dl grädde
0,5 pikantost (ca 70 g)
3/4 fiskbuljongtärning
ca 1 tsk fransk senap
citronsaft

Tina laxen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg firren i botten av ugnsfast form. På med persillade, salt och lite citronsaft.
Fram med en kastrull.
Slå i grädden. I med osten, buljongtärningen, senap och citronsaft.
Låt koka ihop. Slå över fisken och in i ugnen ca 30 minuter. Servera med sallad och eventuellt ris.



-Mama Skogly ♥

LCHF Friterade kycklingvingar

Det här är det närmaste jag kommit Kentucky fried chicken, och det var supergott. Ett tips bara, lukta inte i fläsksvålspåsen. Det luktar KRÄKS! Kan även tipsa att man ska äta upp allt direkt, det blir inte gott att värma i mikron.


LCHF Friterade kycklingvingar

en förpackning frysta kyklingvingar
ett gäng fläsksvålar (finns på Willys, 0 g kolisar)
grillkrydda (Caj P´s)
vitlökspulver
1 ägg
frityrolja

Tina kycklingen och salta. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills de är klara. Låt svalna.

Krossa fläsksvålen i matberedare. I med grillkrydda och vitlökspulver.

Vispa upp ett ägg i skål. Doppa kycklingen i ägget och sen i svålblandningen.

Värm upp frityroljan i kastrull till ca 180 grader. I med kycklingen i någon minut tills de blivit gyllenbruna. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Njuuuut!

-Mama Skogly ♥

måndag 28 januari 2013

Kryddig grädkassler

Fick det här receptet av en bekant på facebook (Tack Bygge!).Himla enkelt och himla gott. Det blev cirkus 5-6 portioner. Servera med t ex ris och en god sallad, gärna med avocado i.

Mental note to self: Om du vill att din yngsta son ska äta, ta INTE Hot tacosås... Ta mild...


Kryddig grädkassler

en lagom bit kassler
1 burk grön chili
3 dl vispad grädde
1 vitlökslyfta
1 burk tacosås
svartpeppar
1 tsk potatismjöl
riven ost
färsk persilja.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva kassler och lägg upp i ugnsform. Vispa grädde fluffig och vänd ner grön chili, tacosås, potatismjöl och svartpeppar. Häll blandningen över kasslern och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader. Garnera med färsk persilja. Ät till ris, pasta eller potatis.


-Mama Skogly ♥

Friterat fläsk med sötsur sås

Vi kände oss lite wild and crazy i lördags och friterade i vanligt panna för första gången. Brandsläckaren var framme och redo att användas. Som tur var behövdes inte den. Danne var väldigt nöjd över resultatet. Vi använde en förpackning färdig frityrsmet och den räckte precis till två fläskfiléer. Vi köpte färdig sötsur sås på burk (Coops), men den var han och pojkarna inte så imponerade av. Och så jasminris till det.

Är det någon som vet om det går att köpa någon riktigt god sötsur sås? Eller som har ett bra recept på det?


-Mama Skogly ♥

söndag 27 januari 2013

Musselsoppa med oregano

Jag hade tänkt köpa musslor i nät till den här bad boyen men det fanns inte. Så det blev frysta utan skal istället. Inte lika festligt, men det funkade. Gott! Jag gillar´t.


Musselsoppa med oregano

1 pkt Tulip tärnad bacon
1 stor vitlöksklyfta
5 cm purjo
färsk oregano
1 tomat
1 pkt ICA blåmusselkött 200 g
2 dl grädde
2 msk vitt vin
röd fryst chili
1,5 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning

Fräs baconet och lägg åt sidan. Skär tomaten och gröp ur det vattninga. Skär i mindre bitar. Anska och skär purjon. Riv vitlöken. Fräs detta och chili i smör tills det mjuknar. I med vin. På med vatten och grädde. I med oreganon och fiskbuljong. Smaka av med salt och peppar. I med musslorna och låt dem bli varma. Häll upp i skålar och strö över baconet. Servera med ett gott bröd om du vill.



-Mama Skogly ♥

LCHF pizzabotten med keso

Fredagsmys förra veckan och hemmagjord pizza. Killarna fick testa Santa Marias tortillapizzabottnar. Det funkade bra, men de är ju så små så man måste köpa två paket för att alla ska bli mätta. Vi använde även deras tomatpizzasås på squeezeflaska. Jag stal 56kilos recept på pizzabotten till mig och fick mig några matlådor på köpet. Mycket gott! Barnen fick välja vad de ville ha på sina pizzor och göra sina egna.

Har ni inte testat fetaost på pizzan så gör det bums!


LCHF pizzabotten med keso

1 plåt 4 portioner

198 kcal, 2 g kolhydrater per portion.

3,75 dl (samma i vikt) keso
3 ägg
2,25 msk fiberhusk
2 dl riven parmesan

Mixa allt utom osten med stavmixer, rör ner osten och smeta ut på bakplåtspapper.
Grädda i 225 g (eller t.o.m 250) ca 15 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun. Ta sedan ut den och lägg på dina ingredienser och grädda sedan klart på lite högre värme i ca 15 minuter.

Jag gjorde fyra olika pizzor, då behöver man inte bli less på matlådorna:

1. tomatsås, köttfärssås (från frysen), skivad tomat, bacon, beasås, fetaost, mozzarellaost, vanlig ost

2. tomatsås, salami, svarta oliver, tomat, fetaost, mozzarella, vanlig ost

3. tomatsås, skinka, tomat, räkor, pizzakrydda, fetaost, mozzarella, vanlig ost

4. tomatsås, köttfärssås, curry, ost





-Mama Skogly ♥

lördag 26 januari 2013

Lövbiffsgryta med vitkål, champinjoner och curry

Vi tar en till med lövbiff när vi ändå är inne på temat. Den här rackaren var god, kan jag tala om. Och snabblagad.


Lövbiffsgryta med vitkål, champinjoner och curry

2 port

ca 120 g lövbiff
1 vitlöksklyfta
curry
fryst, röd chili

100 g vitkål
ca 40 g pikantost
1 burk 184/114 g hela champinjoner
1/4 köttbuljontärning
1,5 dl grädde

Marinera köttet i curry, vitlök och chili en timme. Stek i smör och lägg åt sidan. Smält smör igen och i med curry. I med vitkålen och fräs en stund. I med svampen också. Kasta i dem, bara! Slå på grädde efter en stund. Snör ner osten och smula ner buljontärningen. Låt koka ihop och servera med en god sallad. Ta da!




-Mama Skogly ♥

fredag 25 januari 2013

Pikant lövbiffsgryta

Min man är väldigt svårflirtad vad det gäller mat, men igår sa han, and I quote, "Det här var då fruktansvärt gott". Och det är ju ungefär som att vinna en Oscar, fast i mat istället för film. Barnen tyckte också det var gott och åt upp allt. Så det blev grand slam för mig igår. Snabbt att tillaga gick det också. Win win.


Pikant lövbiffsgryta

4 port

400 g lövbiff
en skvätt soja
grillkrydda (Caj Ps)
1 stor vitlöksklyfta

ca 120 g pikantost
1 tsk fransk senap
0,5 köttbuljongtärning
3 dl grädde

Strimla köttet och marinera med soja, vitlök och grillkrydda i nån timme. Stek i smör i omgångar. På med grädde, i med senap, buljong, ost och låt koka ihop. Servera t ex med ris och en god sallad.


-Mama Skogly ♥

Gårdagens lunch och middag

Var på föreläsning på Folkparken med jobbet igår och blev bjudna på en supernajs lunch. Det var en tallrik med paj med mozzarella och soltorkade tomater, ugnsstekt lax med sallad, marinerade räkor, aioli, parmaskinka med fikonmarmelad, potatistortilla. Åt inte av allt men laxbiten var stor så jag blev absolut mätt. Supergott!


Till middag blev det ännu en plocktallrik med rökta räkor, limeaioli, rökt pepparost, vitlöksspäckade oliver och ostfylld chili.



-Mama Skogly ♥

torsdag 24 januari 2013

Chokladfondant

Nyårsefterrätten, härligt chokladig. Vi serverade dem i formarna eftersom uppstjälpningen kan vara ett kritiskt moment.


Chokladfondant

4 portioner
4 msk strösocker
2 ägg
2 ägg, endast gulan
100 g smör
100 g mörk choklad, minst 70 %, mint- eller apelsinsmak
2,5 msk vetemjöl

Vispa socker, ägg och äggulor pösigt. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.

Blanda chokladsmeten med äggblandningen. Vänd ner mjölet.

Spritsa eller fördela med sked eller sprits smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 7 minuter.

Stjälp upp på tallrikar. Skär ut ett snitt i varje fondant, så lite choklad rinner ut. Garnera med hallon, björnbär och citronmeliss. Gärna lite glass också. Pudra över florsocker.

-Mama Skogly ♥

Tournedos med rödvinssås och hasselbackspotatis

Här kommer nyårsaftonens huvudrätt. En god oströra, men det blev väldigt mycket ost över så det la vi på hasselbackspotatisen också och det blev gott!


Tournedos med rödvinssås och hasselbackspotatis

10 person(er)

10 st tournedos, à ca 160 g (mittbitar av oxfilé)
2 tsk salt
3-4 krm vit- eller svartpeppar, nymald
2-3 msk smör, till stekning
7-8 dl västerbottenost, grovriven vällagrad
1 dl crème fraiche
2 msk schalottenlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
1 st ask klippt smörgåskrasse

Tillagning

1. Krydda och tryck till oxfilébitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i het panna och i från början
välbrynt smör. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
2. Blanda crème fraiche med finhackad schalottenlök, gräslök och krasse. Fördela drygt häften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna. Gör en liten fördjupning i mitten på varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten och tournedosen är klara för ugnen. De behöver 12-15 minuter i ugnen beroende på köttbitarnas tjocklek och hur pass rosastekt man vill ha sitt kött.

Rödvinssås

1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Hasselbackspotatis

8 st potatisar, medelstora
20 g smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd

1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och
skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i
en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
5. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem
med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min.
Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när
det återstår 10 min av stektiden.
6. Servera t ex stekt oxfilé till rödvinssåsen och hasselbackspotatisen.
Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med
vinägrett.




-Mama Skogly ♥

onsdag 23 januari 2013

Skaldjursfat med limedressing

Nu har jag fått nyårsrecepten av Kikki, så nu får ni hålla i er. Vi börjar med förrätten, en fräsch sallad. Vi hade kräftstjärtar och räkor, men man kan ju ta det man själv tycker om. Till det här serverades brödskivor som rostats med olivolja och flingsalt. Vill man hotta upp dressingen kan man kicka ner lite hackad, röd chili också.

"Till det här skaldjursfatet har jag valt stora ishavsräkor, havskräftor, hummer och ev ostron. Man kan givetvis bygga på skaldjurspyramiden med både blåmusslor, pilgrimsmusslor och jätteräkor, men man kan också nöja sig med enbart en eller två sorters skaldjur. När det gäller hummer och räkor brukar de ofta säljas till specialpris just runt nyårshelgen. Ett bra köp är den färska amerikanska hummern om man tycker den svenska är för dyr."


Skaldjursfat med limedressing

10 - 12 person(er)

1,5 l isbergssallad, i bitar
1 st rossihuvud, eller friséesalladshuvud
200 g sockerärter, eller sockerbönor, färska
2-3 st avokador, mogna
300 g grön sparris, färsk lättkokt
1,5 kg ishavsräkor, stora oskalade
3-4 st hummrar, kokta, à ca 400 g
10-12 st havskräftor
10-12 st ostron
10-12 st citronklyftor, tunna

Limedressing

1 dl limesaft, färskpressad
1 tsk salt
2 msk honung, flytande
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, pressad
2,5 dl rapsolja

1. Skaka ihop samtliga ingredienser till limedressingen. Skär salladssorterna i bitar och grovstrimla sockerärterna. Tag ur och klyfta avokadoköttet (droppa en aning citronsaft över avokadon så att det inte mörknar), samt koka sparrisen lätt.
2. Skala räkor, klyv hummrar på längden, knäck klor och tag ut allt hummerkött (glöm ej lederna till klorna). Skala havskräftstjärtar (spara klorna till garnering). Så här långt kan du förbereda i god
tid före måltiden.
3. Inför serveringen blandar du sallader, med sockerärter och lägger upp till en pyramid på ett generöst uppläggningsfat eller bricka. Garnera med skaldjur, avokado och sparris runt om och upp på
pyramiden. Öppna ostron allra sist och placera dem runt om. Garnera slutligen med citronklyftor och klor från havskräftorna. Skaka och ringla lite limedressing över det hela och servera resten i en skål bredvid.



-Mama Skogly ♥

Tonfiskröra

Supernajs röra att stoppa i baguette eller på en smörgås med lite kokt ägg. Hittade receptet på Matklubben och gissa...jag gjorde om det lite. Här kommer min variant.


Tonfiskröra

2 burkar 80/56g tonfisk i olja
50 g räksallad
50 g ishavssallad
1 vitlöksklyfta
tabasco

Låt lite av oljan rinna av. Blanda rörorna med tonfisken och droppa i tabasco. Servera i baguette eller på macka med kokt ägg.


-Mama Skogly ♥

tisdag 22 januari 2013

LCHF Hamburgerbröd

Ett glutenfritt bröd jag hittade inne hos Lisas godbitar. Jag åt den första med en väldigt god röra som jag kan ge er receptet på sen. Den andra åt jag som hamburgerbröd och det blev supernajs!


LCHF Hamburgerbröd

1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl skalade sesamfrön
3 ägg
2 dl riven ost

ev vallmofrö

Blanda alla torra ingredienser. Lägg i ost och ägg och rör till en jämn smet. Bred ut på bakplåtspapper och strö över vallmo om ni vill ha det. Grädda mitt i ugnen 225 grader 8-10 min.


-Mama Skogly ♥

Snabb kycklinggryta med grekisk sallad

Kyl- och frysrensingen fortsätter. Den här tog cirkus 20 minuter att bli klar. Kycklingen blev sååå mör. Använd innerfilén, den är mycket godare.


Snabb kycklinggryta med grekisk sallad

2 port

300 g -400 g kycklinginnerfilé
salt och peppar
smör att steka i
0,5 tsk soja
1,5 dl grädde
1/4 hönsbuljongtärning
persilja
2-3 msk beasås

Servera med riven parmesan på kycklingen och på sidan om, en grekisk sallad på romansallad, gurka, rödlök, fetaost, oliver.

Tina kycklingen och skär i mindre bitar. Stek i smör tills de fått färg. Salta försiktigt och peppra. På med grädde, buljongtärning, soja, bea och persilja. Låt koka i ca 10 minuter. Gör salladen under tiden. Riv parmesan över kycklingen efter att du lagt upp på tallrik. Servera med salladen.


-Mama Skogly ♥

måndag 21 januari 2013

LCHF Varma mackor

Gjorde varma mackor av ostplättarna med västerbottenost som var kvar. Mums kan jag bara säga. MUMS!


LCHF Varma mackor

1 ägg
125 g keso (1/2 liten burk)
0,75 msk fiberhusk
en nypa salt eller herbamare
0,75 dl riven västerbottensost

Mixa allt med stavmixer och låt stå en liten stund, klicka ut i panna med smält smör. Stek på ganska svag värme en relativt lång stund tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
Låt dem få yta undertill,vänd dem och platta ut dem med stekspaden, vänd dem några gånger till så de är gyllengula och krispiga.

Lägg en skinkskiva per plätta. På med en skiva tomat och pizzakrydda. Toppa med en god ost. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

-Mama Skogly ♥

Kålrotspommes

Istället för potatispommes till grillat. Deliciöst!


Kålrotspommes

1 port

100 g kålrot
rapsolja
salt

Skär kålroten i pommesbitar. Koka i saltat vatten i ca 7 minuter. Slå av vattnet. Hetta upp olja i stekpanna och låt kålroten friteras. Häll av oljan och låt pommesen rinna av på hushållspapper. På med flingsalt. Servera!



-Mama Skogly ♥

söndag 20 januari 2013

Ruccolakräm

Fick ett spännande recept av Kikki på facebook som jag testade till grillat. Man kan även ha den som pålägg på rostade baguetteskivor. Verkligen gott!


Ruccolakräm

4-8 port

150 g ruccola
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
2 dl solrosfrön
salt och peppar
2 msk vit balsamvinäger
1 msk flytande honung (kan hoppas över om man är strikt LCHFare)
150 g västerbottenost
0,5 citron, rivet skal och saft

Mixa allt utom olivoljan i matberedare. Droppa sedan ner olivoljan medan maskinen är igång. Låt gärna stå några timmar innan servering.


-Mama Skogly ♥