torsdag 28 februari 2013

Dumlekladdkaka

Det var min tur att fixa a-lagsfikat och det blev en snabb smörgåstårta, en LCHFvariant till mig och den här dumlekladdkakan (recept från Frostrosor). Den gjorde jag på tisdag kväll så det inte skulle bli så stressigt. Det blev stressigt. Rotade runt bland vinterklädslagret för att hitta en annan barnoverall till Love, stövlar, galoner mm. Efter ett tag tyckte jag att det var konstigt att äggklockan inte ringt, det var ju ett bra tag sedan jag satte in den i ugnen. Den hade ringt. Och alfred hade sagt till mig. Stabilt. Så det var bara att göra en ny på onsdagkväll och ge torrisen till kidsen. De blev glada. Inte jag.

Nu har i alla fall sportlovet börjat. ÄNTLIGEN! Mat ska förberedas och bilen ska packas. Ikväll drar vi till svärmor och svärfar och husvagnen i några dagar. Men vi ses här inne som vanligt, om ni vill.

Happy Friday!



Dumlekladdkaka

100 g smör
1 påse Dumlekolor (120 g)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Smält smöret och dumlekolorna i en gryta. Vispa ägg och socker. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i smör -coh dumleblandningen. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 20 min.



-Mama Skogly ♥

onsdag 27 februari 2013

Chicken tikka masala

Ett recept som jag hittade i hemkunskapspärmen. Blev väldigt najs. Jag använde kycklinginnerfilé och butter garam masala-kryddan jag fått av min fina vän Anette, straight from India. Please come again. Servera med t ex jasminris, naanbröd och raita eller tzatziki.



Chicken tikka masala

Antal portioner: 4

Färdigt på: 30 min

300 g kyckling
2 dl grädde
1 dl creme fracihe eller turkisk yoghurt
20 cm purjolök
1 st röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk finriven ingefära
1-2 krm koriander
1 st riven vitlöksklyfta
2 tsk garam masala
ev sambal

Bryn kycklingen i smör. Tillsätt vitlök och de hackade grönsakerna. Krydda med garam masala, koriander och ingefära.
Häll i grädden, creme fracihen och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite sambal. Låt koka ihop så kycklingen blir genomstekt.







-Mama Skogly ♥

tisdag 26 februari 2013

Ugnsrostad rödlök med timjansmör

Det här blir fjantigt gott. Jag lät några oskalade vitlöksklyftor hänga med i formen. De blir också supergoda till grillat.



Ugnsrostad rödlök med timjansmör

2 st

2 rödlökar
smör
färsk timjan
salt

Skala löken men låt "tofsen" sitta kvar. Skär ett kryss på toppen men inte ända ner. Salta. Bland färsk timjan och smör. Klicka över. In i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.





-Mama Skogly ♥

måndag 25 februari 2013

Baconlindade timjanchampinjoner

Goda små puppies när man grillar.



Baconlindade timjanchampinjoner

champinjoner
timjan
vitlök
salt och peppar
bacon

Blanda olivolja, vitlök och hackad timjan. Salta och peppra. Pensla det på svampen och linda in i bacon. Stick en tandpetare i så det håller ihop. Grilla tills svampen är mjuk och baconet är krispigt.







-Mama Skogly ♥

Festfilé

En mumsig gratäng bjuder jag på idag! Jag hoppade dock över svampen eftersom resten av familjen dissar den.



Festfilé

6-8 port

700 g fläskfilé
grillkrydda
1 purjo
400 g färska champinjoner
5 dl grädde
2 msk fransk senap
1 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
färsk persilja
salt och peppar

Putsa köttet och skär i mindre bitar. Lägg köttet i en form, salta och peppra, på med lite grillkrydda. På med persilja. Strimla löken och hacka svampen, fräs i smör tills det mjuknat. Slå grädde, senap, soja och riven vitlök över svamplökblandningen. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över köttet och grädde i ugnen 30-40 minuter. Servera med t ex potatisklyftor och en god sallad.









-Mama Skogly ♥

söndag 24 februari 2013

Godaste såsen till grillat

Favorit i repris som inte ser mycket ut för världen. Har ni inte provat denna, så gör det! Man skulle kunna äta bara den...



Champinjonsås

1-2 gula lökar
500 g färska champinjoner
1-2 tärningar grönsaks- eller köttbuljong
200 g krämig ost av märket Bonjour (2 burkar) med smak av kantarell
3 dl grädde
ev redning
salt
svartpeppar

Skala och hacka lökarna. Skiva champinjonerna. Bryn lök och champinjoner i smör i en stekpanna eller en kastrull. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt ost och grädde och rör om så att allt blandar sig. Red eventuellt såsen och låt koka i ca 10 minuter. Salta och peppra.


-Mama Skogly ♥

Grilltallrik

Gårdagens grilltallrik med en massa mums på.













-Mama Skogly ♥

lördag 23 februari 2013

Romröra i glas

Söndag och vi ska spendera den soliga dagen på säsongens sista innebandycup. Nåja, det går det med. Ett recept från Hemmets veckotidning. Blev väldigt fräscht med citronskalet i.

Till det kan man servera Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc (nr 2196), 80:-. "Torr, mycket fruktig smak med inslag av fat, ananas, mango och grapefrukt."



Romröra i glas

4 port

3 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
skal av 1 lime (jag tog citron)
2 msk hackad rödlök
75 g röd stenbitsrom salt och peppar

Dekoration:
75 g röd stenbitsrom
små limeskivor
salladsblad
dillkvist

Servera med fröknäcke eller tunna knäckebrödsskivor.

Hacka äggen. Blanda ägg, creme fraihce, limeskal, rödlök och rom. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp i mså glas. Lägg en teskedsstor klick rom överst och dekorera med små limeskivor, salldsblad och dill. Servera med tunna knäckebrödsskivor eller frökex.







-Mama Skogly ♥

Champinjonsoppa med kycklingspett

Himla god soppa till lunch idag. Solen lyste idag, det är lördag, life...is good.



Champinjonsoppa med kycklingspett

Soppa

2 msk smör
1 st hackad gul lök
200 g skivade champinjoner
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
1 klick sambal
färsk timjan
persilja
en skvätt vitt vin

Grillat Kycklingspett
2 st kycklingfiléer
4 st träspett
japansk soja
chili flakes
olja, salt och peppar

Fräs löken och svampen i lite olja utan att det får färg. I med resten av ingredienserna, låt koka försiktigt 7-8 minuter, smaka av med salt och peppar.
Dela kycklingfilén i små bitar och trä på fyra spett, på med olja, soja, chili flakes, salta och peppra. Sätt ugnen på 225°C.
Grilla kycklingspetten i ugnen i ca 10 minuter tills de är genomstekta.
Klart för servering.







-Mama Skogly ♥

fredag 22 februari 2013

Fyllda hastbullar

Gooood moooorgooon! En god koppa java så är vi på banan igen. Idag jobbar min man och sen blir det en sväng med skotran. Max har fått en ny hjälm och är oerhört nöjd över den. Han skulle sova i den om han fick. Ikväll drar vi igång los grillos och till det bir det mumsiga tillbehör.

Min facebookvän Anna postade en bild på sin son som gjort hastbullar, så det lät som nåt kidsen kunde vara med och göra. Receptet är från Hemmets veckotidning.



Fyllda hastbullar

Det här behövs för ca 24 st:

7 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
3 dl mjölk
rivet skal av 1 citron

Fyllning:
50 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk kanel

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker

Ugn: 250°


Gör så här

1. Rör samman mjölet med bakpulver, socker och rivet citronskal. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.

2. Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop allt till en deg.

3. Ställ ca 24 muffinsformar på bakbordet. Fördela degen i formarna och ställ dem på bakplåt.

4. Rör samman matfettet med socker och kanel till fyllningen.

5. Gör en fördjupning mitt i bullarna och klicka ner lite fyllning i dem. Täck igen med degen så att bullarna ser hela ut.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

8. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. De smakar bäst nygräddade.





-Mama Skogly ♥

Snabbshopping och skit

Drog på stan en snabb sväng när maken kom hem. Till min stora besvikelse (därav skit:et i rubriken) fanns inte tallrikarna i rosa och lila på Åhléns i schtaan. SKIT igen! Istället köpte jag dessa doftljus. Gillar egentligen inte doftljus, men just dessa (se nedan) gillar jag. Så gick jag på Indiska istället. Där handlade jag två äggkoppar (40:-st) med skedar som var supersöta. Tyvärr var hålet på den ena för litet så skeden gick inte ner, så det får jag gå tillbaka med och byta. Köte en blå äggkopp för 29:-, ett grönt glasfat för 49:- och ett grönt lövfat för 69:-. Två underlägg, ett i grönt och ett i blått fick också följa med (29:-st). Det blev även en tulpanbukett.

Passa på att köpa spanska? jordgubbar på Coop (I Skelet) nu. De kostar bara 10:-/förpackning! Och de var oväntat goda. Tjyvsmakade en. Affemannen fick resten.











-Mama Skogly ♥

Godaste sommardrinken!

Eva Johansson är gästkock i det här inlägget och bjuder på en stänkare som för tankarna till varmare breddgrader. Några månader till, många grader varmare, på verandan... Jajamen!

Har bloggat tidigare om den här rackaren upptäckte jag. Dock var den då i varmare, vackrare kläder. Här finns den:

http://smaskelismaskens.blogspot.se/2011/07/jordgubbsdrink-med-en-touch-av-basilika.html



Godaste sommardrinken!

Låt bladen ur en kruka basilika dra minst en halvtimme med
2 dl vit rom
Mixa :
1 liter jordgubbar,
Blanda i:
0,75 dl pressad lime
1 dl socker lag ( koka lika delar socker och vatten)
samt den silade romen

Går lika bra med färska som djupfrysta jordgubbar!



-Mama Skogly ♥

torsdag 21 februari 2013

Gratinerade champinjoner med parmesankryddsmör

Nu är det helg! Äntligen! Det blev en lång dag igår med föräldramöte och sen en resa till Ursviken för att hämta barnen hos Nicke och Ida. Men jag har sovit gott inatt och är laddad för en massa mumsig mat i helgen. Det blir bl a hemmagjord pizza, grillat och en fläskfilégryta. Hoppas ni får en fin helg, kära läsare!

Dessa puppies blev goooda! Perfekt tillbehör till t ex grillat eller en stekt köttbit.



Gratinerade champinjoner med parmesankryddsmör

ett gäng champinjoner

Kryddsmör:
30 g smör
1 tsk tomatpuré
chiliflakes (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
persilja
1,5 dl parmesan, grovt riven
salt och peppar

Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda ihop allt till kryddsmöret.
Ta bort svampstammen och fyll svamparna med smöret. Skjuts in i ugnen på 225 grader i cirkus 10 minuter.

-Mama Skogly ♥

onsdag 20 februari 2013

Chokladmousse med cointreau

Ikväll är det föräldramöte på jobbet så det blir en all nighter, så att säga. Så vi startar dagen med nåt sött.

Lördagens efterrätt, en krämig chokladmousse. Det blir lite kolisar med likören, men man kan ju göra mindre portioner om man är känslig.



Chokladmousse med cointreau

4 port

100 g mörk choklad
2 äggulor
0,5 dl kaffe
en skvätt cointreau
2,5 dl grädde

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. I med äggulorna en i taget och rör tills det blir en slät smet. Vispa grädden löst. Blanda i chokladen. I med kaffe och en skvätt likör. Häll upp i fina glas. Låt stelna i kylen några timmar. Servera med grädde och färska hallon.



-Mama Skogly ♥

Hemmagjord vitlöksost i laxknyte

Goda knyten med vitlöksosten jag gjorde tidigare. Passar på buffén eller som plockmat.



Hemmagjord vitlöksost i laxknyte

ca 20 st

1 sats hemmagjord vitlöksost, se recept nedan
700 g rökt lax, skivad
romansallad

Klicka ut osten på lxaen och rulla ihop. Lägg rullarna på romansallad och mumsa!

Hemmagjord vitlöksost

1 l filmjölk
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
gräslök
persilja

1. Värm filmjölken sakta till ca 50°. Ta grytan från värmen och rör ner gräddfilen. Häll massan i ett kaffefilter och låt rinna av under natten. Blanda sedan ner riven vitlök, gräslök och klippt persilja. Smaka av med salt.

Man kan även ta turkisk yoghurt och låta rinna av i kaffefilter. Då slipper man uppvärmningen.



-Mama Skogly ♥

tisdag 19 februari 2013

Vitlöksbröd

Ännu ett recept jag tjyvat av Mårtenssons kök. Nu åt jag inte av det själv, eftersom jag inte äter bröd just nu, med de andra tyckte det var supergott. Speciellt barnen var överförtjusta.



Vitlöksbröd

1 långfranska
75-100 g rumsvarmt smör
3 stora vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt

Skär snitt med ca 2 cm mellanrum i brödet, skär inte helt genom utan lämna ca 1 cm i botten av brödet.
Rör samman smöret med vitlök och persilja, smaka av med salt.
Bred på av smöret på varje skiva, det ska vara ganska rejält med smör på.
Lägg brödet på bakplåtspapper på ugnsgallret och ställ in mitt i ugnen på ca 225 grader ca 10 minuter.





-Mama Skogly ♥