fredag 31 maj 2013

Floribian Bagels

En mumsig macka. Brödet hittade jag på Willys, det kan vara svårt att få tag på här i Skellefteå, verkar det som...



Floribian Bagels

Receptet gäller för 3 port

Ingredienser
3 st bagels

Fyllning:
250 g keso
100 g krabbpinnar
1 st avokado
1⁄2 st lime
1⁄2 st rödlök
salt och peppar

Tillbehör:
salladsblad
sweet chilisås

Gör så här:

Dela krabbpinnarna i mindre bitar. Dela avokadon. Gröp ur köttet med en sked. Skär det i bitar och pressa över limesaft så att avokadon inte mörknar. Skala och hacka löken. Blanda cottage cheese med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Dela bröden och fördela salladsblad på botten. Lägg på fyllningen och ringla över sweet chilisås.

Tips:

Krabbpinnarna kan bytas ut mot 130 g skalade räkor för 4 port.

(Recept från Arla)



-Mama Skogly ♥

torsdag 30 maj 2013

Varma baguetter med salami och mozzarella

Ett gott tillbehör till soppa.



Varma baguetter med salami och mozzarella

4 port

1 stor baguette
1 rödlök
2 kulor mozzarella
2 tomater
ruccola
salami

Kryddsmör:
50 g rumsvarmt smör
persilja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Till gratinering:
2 dl riven parmesan

Gör kryddsmöret. Skiva brödet, men inte hela vägen genom. Skär osten i tunna skivor, även tomaten. Strimla rödlöken. I varje skåra, stoppa kryddsmör, salami, ost, rödlök och ruccola. Lägg på bakplåtspapper och fördela parmesanen över. In i ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.



-Mama Skogly ♥

onsdag 29 maj 2013

Red Gold-smultrondrink

Anette och jag testade något nytt när vi var ute på camping. Blandade den med Sprite och citron och det blev sött naaanting. Som smultronsaft. Jag tror man ska testa att blanda den med Loka och citron istället. Den här finns även i citronsmak. Går för 59 buckers på Systembolaget.



-Mama Skogly ♥

Morotsskivare

Tjolahopp! Min kollega Eva tipsade mig om den här fräsiga mojängen som man kan göra jättefina morotsstrimlor av, att t ex ha i sallad eller att mumsa i sig som de är. Man kan även göra supernajsa dekorationer med den, se nedan. Det var den jag även fick till Mors dag. Den kostar 49 riksdaler på Bibos i schtaan.







-Mama Skogly ♥

tisdag 28 maj 2013

Potatisplättar med räkor & rom

Lyxade till det med denna rätt till lunch ute i solen igår. Ljuvligt! Kanske som förrätt på midsommarafton?

Tips: Stek plättarna och ha dem som tillbehör till grillat. Men räkna då med två potatisar per person.



Potatisplättar med räkor & rom

2 lunchportioner eller 4 förrätter

2 stora potatisar
1 ägg
1 dl västerbottensost
italiensk salladskrydda eller örtsalt
flingsalt
svartpeppar
smör att steka i

Tillbehör:
creme fraiche
räkor
rom
salladslök
citron
dill
tomat
ruccola

Koka potatisen och mosa ihop med ägg, ost, salt, peppar, krydda. Forma till plättar och stek i smör på bägge sidor. Servera med goda tillbehör.

-Mama Skogly ♥

måndag 27 maj 2013

Sommarkompott

Vab för mig idag. Max är pollenallergisk och den här tiden på året innebär det katastrofläge mer eller mindre. Ska ändå på jobbet när Danne slutar eftersom vi har pedagogiskt café ikväll.

Gjorde en somrig efterrätt i fredags. Jag tyckte den var godast att äta som kräm med mjölk, Anette tyckte den var godast att ha på ost och kex. Vanja fick en liten burk som tack för tomatplantorna jag fått. Sommar på burk, helt enkelt.



Sommarkompott

4 port

250 g jordgubbar
300 g rabarber
1,5 dl råsocker
kanel

Skär rabarbern i 2 cm långa bitar.
Skölj, ansa och skiva jordgubbarna.
Koka rabarbern med sockret. Pudra över kanel. (Vänta med jordgubbarna)
Låt koka ihop på medelvärme utan lock i ca 30 minuter, tills vätskan kokat in och det börjar tjockna.
Lägg i jordgubbarna och koka ytterligare 5 minuter.
Låt svalna.

Receptet (som jag gjort om lite) är från Matklubben.





-Mama Skogly ♥

söndag 26 maj 2013

Het och syrlig marinad med söt persika

Nu är vi hemma och utfirade. Om jag hinner och kommer ihåg det senare ikväll, kan jag visa bilden på gårdagens efterrätt.

Det här receptet har jag hittat hos Två små kök. Det passar till fläsk, kyckling, skaldjur och fisk. Glöm inte salta, bara. Det är inget salt i marinaden.



Het och syrlig marinad med söt persika

Marinaden håller i ca en vecka om den förvaras i kylen i lufttät burk eller flaska.

Till ca 3 dl marinad
1-2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
Saft och skal från 1 citron
2 msk mörk soja
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Mixa ihop allt till en slät marinad och häll på det som ska marineras i en påse och förvara i kylen många timmar, gärna över natten. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet och grilla!

-Mama Skogly ♥

Grattis alla mammor!

Det är Mors dag idag. Vi firar genom att dra hem från Byske och gå ut på middag med svärmor och svärfar. Jag har fått ett nagelmakeri och en till grej som jag ska berätta mer om senare. Av Love fick jag en finfin vallmo som han gjort på Bulleri. Puss! Hur firar ni och vad äter ni idag?

Idag skickar jag en speciell tanke till himlen där min mamma bor. ♥





-Mama Skogly ♥

lördag 25 maj 2013

Potatissallad med halloumi och melon

Megagod sallad till grillat. Traj it, jo vill lajk it. Det hade säkert varit gott med en vinägrett på, men det går ju inte hem hos alla hemma hos mig. Som Lasse Berghagen skulle ha sagt; En blandning av sött och salt. Den gamle räven...




Potatissallad med halloumi och melon


6-8 potatisar
allroundkrydda
1 halloumi
1 bit vattenmelon
0,5 galiamelon
1 snackpaprika
6 små plommontomater
1/3 gurka
salladslök
peppar

Skala och koka potatisen. Dela varje potatis i 6 bitar. Stek i smör och på med allroundkrydda. Stek halloumin i smör. Smula över potatisen. Hacka resten och strö över. Dra några varv med pepparkvarnen. Klart!



-Mama Skogly ♥

fredag 24 maj 2013

Räkrondell med avokadokräm

Efter ett hett tips från en kollega testade jag dessa puppies. Heta och goda. Recetet är från Halv 8 hos mig.



Räkrondell med avokadokräm

800 g oskalade räkor
1 röd pepparchili
1 vitlöksklyfta
0.5 lime, pressad
2 msk olivolja
4 skivor formfranska
2 msk smör
2 dl västerbottenost, riven
1 krm cayennepeppar
gräslök
salt
svartpeppar

Avokadokräm
1 mogen, stor avokado
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
salt
svartpeppar

Garnering: gräslök eller koriander

1. Avocadokräm
Dela avokadon, gröp ur och blanda i vitlök, olivolja, salt och peppar. Mosa till en jämn kräm.

2. Räkrondeller
Skala räkorna. Finhacka chilifrukten, pressa i vitlöken och limen och blanda i räkorna. Lägg i kryddor efter smak.

3. Tryck ut rondeller ca 5-7 cm i diameter av brödet. Smörstek rondellerna snabbt i stekpanna så att de får fin färg.

4. Lägg rondellerna på plåt, lägg på de marinerade räkorna och toppa med osten. Gratinera i ugnen 5 minuter i 220 grader. Servera med lite finhackad gräslök till.



-Mama Skogly ♥

torsdag 23 maj 2013

Tips på vad man kan göra med grillrester

Jag är inte förtjust i att slänga mat. Ibland gör jag det ändå. Jag stoppar gärna i frysen, glömmer bort och sen slänger jag det vid avfrostning ett år senare... Ibland skickar jag med en liten doggy bag med mina gäster när de åker hem, bara för att slippa slänga. Här kommer i alla fall några tips inför kommande sommarrester, så även du slipper slänga mat. Vissa av recepten kräver olika slags rester, men ni hajar konceptet, hoppas jag.

Happy Friday, kamrater!

Laxsallad på grillrester


Grilltoast med kryddsmör, sparris och bea


franskbröd
grillat kött
persiljevitlökssmör
tomat
grön sparris
beasås
ost

Bred kryddsmöret på brödet. Skär köttet i tunna skivor och lägg ovanpå. På med bea. Stek sparrisen hastigt. På med skivad tomat och sparris, toppa med ost. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Grillrulle


orientbröd
ost
grillat kött
sallad av olika slag
valfri sås

Lägg ost på brödet och mikra i några sekunder tills osten smält. Strimla kött och på med det, sallad och sås. Rulla ihop och så är middagen klar.

Köttsallad



fläskfilé
kycklingfilé
choritzo
Caj P´s original
potatis
rapsolja
flingsalt
crispsallad
tomater
gurka
rödlök
paprika
mango raja

Tärna köttet och korven i lagon stora bitar. Marinera i Caj P´s några timmar. Skär potatisen i klyftor och ringla över olja och salt. In i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Stek köttet i omgångar så det blir genomstekt. Håll varmt under folie. Förbered salladen. NÄr allt är klart, lägg upp en salladsbädd, potatisklyftor, kött/korvbalndning och rör runt lite sporadiskt, gärna med ena handen på höften. Ringla över mango raja och servera. Mums!

Grillsmörgås med entrecote, halloumi, rostad paprika och fetaostcreme


ciabatta (nygräddad)
ruccola
persiljevitlökssmör
fetaostcreme (creme fracihe, vitlök, fetaost, salt och peppar)
ugnsrostade paprikor i balsamolja (olivolja, fransk senap, balsamvinäger, salt, peppar, socker)
smörstekt halloumi
grillad, marinerad entrecote

Marinera köttet i soja, vitlök, olja, Knorrs kött & grillkrydda. Ugnsrosta paprikorna och dra av skinnet. Marinera dem med i olja, balsamvinäger mm. Gör ett persiljevitlökssmör. Riv fetaosten fint och blanda med creme fraiche och vitlök, salt, peppar. Grädda ciabattan och dela den nästan helt igenom. Smörstek halloumiskivorna. Grilla köttet och skär i strimlor. Bred smöret på brödet, bred på fetaostcreme. På med ruccola, halloumi och paprika. I med kött och njuuuut!


Biffsmörgås med smältost, karamelliserad lök, champinjoner och jalapenos


entrecote marinerad i soja, balsamvinäger, kött och grillkrydda samt svart vinbärsgelé
ett gott bröd
vitlökssmör
cheddar dip Santa Maria på burk
smörstekta champinjoner
karamelliserad rödlök
jalapenos
tomat

Servera med ostgratinerade nachos, guacamole och grillad majskolv.

-Mama Skogly ♥

onsdag 22 maj 2013

Pasta med bacon- och sparrissås

Vi tar en till pastarätt. Den här gjorde jag till grabbarna då jag åt räkpasta, eftersom vissa av dem är allergiska mot just räkor. Och den här blev nästan godare. För det är klart jag smakade. Ni känner ju mig!

Ha en skön torsdag där ute, kamrater!



Pasta med bacon- och sparrissås

2-3 port

1 pkt bacon
3 shalottenlök
1 vitlöksklyfta
8 sparris
2 dl riven parmesan
2,5 dl grädde
1 äggula
allroundkrydda

Klipp baconet och stek det, lägg åt sidan. Stek baconet, löken och vitlöken. I med baconet igen, på med grädden och lite krydda. Dra åt sidan. I med äggulan och osten, rör om. Servera med färsk, nykokt pasta.



-Mama Skogly ♥

tisdag 21 maj 2013

Grillad sandwich med avokado, bacon & brie

Med senaste Matmagasinet följde det med en folder om brie. Där hittade jag ett mumsigt recept och här kommer min version av det.



Grillad sandwich med avokado, bacon & brie

1 st

3 skivor bacon
0,5 avokado
crispsallad
2 skivor brie
2 skivor gott lantbröd
sweet chilisås

Stek baconet och lägg åt sidan. Smörstek brödet lätt och lägg sedan på osten. In i ugnen på 200 grader tills osten börjat smälta. På med sallad, avokado, bacon och ringla såsen över. Toppa med ett bröd.



-Mama Skogly ♥

måndag 20 maj 2013

Passionsfruktmojito

Idag bjuder jag på en somrig drink inför ljumma och lediga kvällar.



Passionsfruktmojito

1 port

0,5 citron
2 tsk råsocker
2 st myntakvistar
1 dl passionsfruktsjuice
3 msk rom
2 dl krossad is
1 passionsfrukt
1 st myntakvist

Skala citronen med en vass kniv och skär fruktköttet i bitar.
Stöt citron, socker och mynta i en mortel eller kör i mixer.
Häll upp i glas och fyll på juice, rom, urgröpt passionsfrukt och krossad is. Garnera med mynta och servera direkt.



-Mama Skogly ♥

söndag 19 maj 2013

Fredagsräkor med sparris

En smarrig pastarätt som passar till fredagsmyset. Lättlagat och gott.

Fredagsräkor med sparris



2 person(er)

500 g räkor, med skal
1 knippa grön sparris, (ca 250 g)
200 g champinjoner
0,5 msk smör
1,5 dl mellangrädde
0,5 dl torrt, vitt vin
0,5 st fiskbuljongtärning
2 krm sambal oelek
2 msk dill, hackad

Garnering:
citronskivor
dillkvistar

Tillbehör:
tagliatelle

Skala räkorna och ställ dem kallt så länge.
Bryt av den nedersta delen på sparrisen och släng bort. Skär resten i ca 4 cm breda bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min.
Ansa och skär champinjonerna i bitar. Fräs svampen i smör ca 2 min. Tillsätt grädde, vin, buljongtärning och sambal oelek. Låt puttra ca 5 min. Blanda i räkor, sparris och dill.
Servera såsen till nykokt pasta och garnera med citronskivor och dillkvistar.

(Recept från Allt om mat)



-Mama Skogly ♥

lördag 18 maj 2013

Fuddruckers hamburger seasoning

När min man var i USA för några år sedan, åt han på en Fuddruckersrestaurang och tyckte det var ofantligt gott. Hittade recept på en kryddblandning som skulle likna originalet. Hur blev det då? Nja. Sådär. Fick sätta på lite mer grillkrydda, men helt ok. Om det smakade som originalet, det kan jag inte uttala mig om.



Fuddruckers hamburger seasoning

2 tsk paprikapulver
1,5 tsk svartpeppar
1 1/4 tsk salt
0,5 tsk brun farin
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk lökpulver
1/4 tsk cayennepeppar

Häll alla kryddor i en skål. Strö över hamburgarna innan grillning.



-Mama Skogly ♥

Arlas mjukglass på förpackning

Nu är det sommarvärme och då passar det kanske bra med ett glasstips. Arla har kommit ut med mjukglass som man kan göra hemma utan glassmaskin. Man vispar, fryser i 3,5 timmar och sen vispar man det igen. Finns i smakerna vanilj, jordgubb och choklad och kostar cirkus trettilappen. Succé är ordet! Det här köper vi fler gånger.







-Mama Skogly ♥

fredag 17 maj 2013

Tostada med räk- och avokadosalsa

Åh, så gott! Vill man göra dessa som förrätt kan man köpa tortillas i mindre storlek.



Tostada med räk- och avokadosalsa

1 st

1 tortillabröd
olja

Salsa:

1 avokado
0,5 burk räkor i lake
lite röd chili
0,5 liten rödlök
1 tomat
en liten bit gurka
koriander
citronsaft
salt och citronpeppar
2 msk ketchup

Blanda ingredienserna till salsan och ställ åt sidan. Stek brödet i rikligt med olja, så det nästan blir friterat. Toppa med salsan och mumsa i dig den.



-Mama Skogly ♥

Ljusugnsbröd med potatis, lax och räkröra

Hello carbs! Åt en najs macka som var gjord på middagsrester. Den var gooouuuud! Ni vet väl om att Smaskelismaskens finns på facebook. Där lägger jag ut länk så fort det händer nåt nytt här men jag bjuder även på andra godbitar där.



Ljusugnsbröd med potatis, lax och räkröra

kokt potatis
ugnsstekt lax

Röra:
creme fracihe
räkor
sikrom
rivet citronskal
gräslök
dill
chili flakes
citronpeppar



-Mama Skogly ♥

torsdag 16 maj 2013

Stekt halloumi med körsbärstomater och olivdressing

Ännu ett gott tillbehör till grillat.



Stekt halloumi med körsbärstomater och olivdressing

16 körsbärstomater (gärna olika färger)
2 krukor rucolasallad
1 paket halloumiost (à 250 g)
1 msk olja
salt
nymalen svartpeppar

Olivdressing
1/2 dl Tapenade (burk)
1 tsk citronjuice
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Detta är ett recept från Buffé nr 9 2003

1.Olivdressing: Rör ihop olivcrème, citronjuice, olivolja, vatten och persilja. Smaka av med salt och peppar.
2.Dela tomaterna. Riv salladen grovt.
3.Skär halloumin i ca 1/2 cm-tjocka skivor. Stek osten i ca 1 minut på varje sida i en het panna med olja. Låt skivorna rinna av på ett hushållspapper. Dela skivorna.
4.Blanda samtliga ingredienser försiktigt i en skål. Smaka av med salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

onsdag 15 maj 2013

Fetaostsås med touch av citrus

En enkel och fräsch sås som passar bra till både grillat kött och fisk. Här hade vi gratinerat den med olika grönsaker, och det ser ju inte så mycket ut för världen, men den var supernajs!



Fetaostsås med touch av citrus

1 burk creme fracihe
1-2 msk majonnäs (egengjord eller Hellmans)
140 g fetaost
skalet från en citron
1 stor vitlöksklyfta
nymalen svarpeppar
flingsalt

Riv osten och riv skalet av citronen (endast det gula, annars blir det beskt). Blanda med övriga ingredienser. Klarrrrt!

-Mama Skogly ♥

tisdag 14 maj 2013

Musslor med fänkål

Det här mumsade Anette, Margaretha, Affe och jag på i lördags. Yum! Många som aldrig tillagat musslor förr brukar vara rädda att testa för det verkar krångligt med det här med vilka musslor man ska slänga och inte, men följ instruktionerna så är du hemma. Hur gott som helst!




Musslor med fänkål


3-4 port

2 nät blåmusslor
1 morot
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
1 msk olivolja
2 krm paprikapulver
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
2 krm salt
2 msk persilja

Borsta musslorna under kallt vatten och dra bort skägget. Kolla att alla lever genom att knacka dem mot bänken. Kasta de som inte stänger sig då samt de som är trasiga.

Skala morötter, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär moroten i tändsticksstora strimlor. Skär lök, vitkål och fänkål i tunna skivor. Fräs i olja med paprikapulver.

På med vin och grädde. I med salt och koka upp. Lägg i musslor, blanda om och lägg på lock. Låt koka ca 5 minuter, tills musslorna öppnat sig. (Skaka om kastrullen då och då.) Kasta de musslor som inte öppnat sig. I med persilja.

Häll upp i skålar, servera eventuellt med ett gott bröd.

(Receptet är från Allt om mat)





-Mama Skogly ♥

måndag 13 maj 2013

Squashgratäng

En enkel och god gratäng som passar till grillat.



Squashgratäng

2 squash
1 stor purjolök
smör
1 dl creme fracihe
2 dl grädde
2 dl riven, gärna lagrad ost
1 tsk lökpulver eller örtsalt

Ansa och strimla purjon. Klicka smör i form och i med löken. Skiva squashen och lägg över. Blanda grädde, creme fracihe, ost och lökpulver. Slå över. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.







-Mama Skogly ♥