måndag 30 september 2013

Tonfiskwrap

Jag måste börja göra något åt det här med sömnen... Typ, ge mig en hjälm och slå mig i huvet. Idag blir det en all-nighter på jobbet eftersom vi har föräldramöte ikväll. Sen gäller det att göra nåt annat så jag slipper fortsätta drömma om jobbet på natten. Man får så dåligt ob för det, har jag upptäckt.

Ja, den här ser ju inte mycket ut för världen, men god var den!



Tonfiskwrap

1 st

1 mjukt tunnbröd
2 små potatisar, kokta
1 liten burk tonfisk i olja
blandad sallad
smörgåsgurka
creme fracihe
sweet chili

Mosa potatisen och lägg i mitten av brödet. Låt tonfisken rinna av och bred ut den på potatisen. På med sallad, gurkan och sist såsen gjord på blandad creme fracihe och sweet chili. Rulla ihop och käka.



-Mama Skogly ♥

söndag 29 september 2013

Lins- och fetaoströra med ugnsrostat pitabröd

Ny vecka, nya löjligheter. Klipptid, föräldramöte och utvecklingssamtal står på agendan måndag och tisdag så det lär bli fullt upp.

Vi rivstartar veckan med nåt nyttigt. Ett recept från Lantmännen som jag gjorde om lite.



Lins- och fetaoströra med ugnsrostat pitabröd

4 portioner

Linsröra
1 förpackning Zeta svarta linser
1 vitlöksklyfta
1 rejält knippe persilja
200 g fetaost
½ dl olivolja eller rapsolja
ev lite sambal om du vill ha sting
Salt och peppar

4 Hatting Pitabröd

30 min

1.Skölj linserna.
2.Sätt på ugnen på 250 grader.
3.Finhacka vitlök och persilja.
4.Smula ner fetaost i mixer. Tillsätt linser, vitlök och olja och mixa till en slät kräm med en mixerstav eller mixa i en matberedare. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar.
5.Rosta pitabröd i ugnen på 250 grader eller i brödrost tills de puffar upp och får färg. Bryt i mindre bitar och dippa i linsröran.



-Mama Skogly ♥

lördag 28 september 2013

Räk- och avokadoröra med chili

Kastade ihop den här när vi kommit till Lycksele. Himla najs.



Räk- och avokadoröra med chili

100 g skalade räkor
3 msk sweet chilisås
1 krm cayennepeppar
några stänk tabasco
färsk koriander
2 avokado
citronsaft
150 g fetaost
flingsalt

Skär osten i kuber och avokadon i bitar. Blanda ihop allt och servera, gärna med tacochips.

-Mama Skogly ♥

fredag 27 september 2013

Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor

Friday, baby! Vaknade upp av mys med Alfred och ljudet av regn mot husvagnstaket. En god frukost och några koppar java. Idag ska vi en sväng på marknaden, om vi inte regnar bort det vill säga. Det blir även en sväng på Dollarstore.

Det här blev exakt hur gott som helst! Anette och jag delade ett paket med havskräftor och gjorde två olika varianter. Den här blev den bättre. RAGADISCH!



Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor

4 port

20 minuter

12 kokta havskräftor
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
1 stor vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
1,5 dl riven parmesanost
1 klick smör

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kräftorna på längden och lägg köttsidan upp på plåt.
Mortla fänkålsfröna med saltet och blanda i vitlök, citronskal, parmesan och smör.
Fördela över kräftorna och gratinera 7-8 minuter.
Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.



-Mama Skogly ♥

onsdag 25 september 2013

Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Det har varit en hård natt, kamrater. Love har varit upp i omgångar och tjollrat runt så drygt fem gav jag upp. Det blir några koppar kaffe idag, kan jag säga. Ska lyxa med ett avsnitt av Dexter till fikat för att komma igång. Ikväll kopplar vi husvagnen och drar till Lycksele. Det är marknad där och den ska vi besöka. Det kan innebära att inläggen kommer lite oregelbundet. Ha en god dag!

Kräftskivans efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Eftersom Max inte var hemma frossade vi i nötter. Den här, kamrater...Var. Inte. Dum. (Och fudgesåsen ...OMG!)

(Anette gjorde sin utan gelatin eftersom hon är vegetarian, och den tog ihop i kylen, så det funkar även utan.)



Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys

Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde

Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör

Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde

1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.

4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.

5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.

6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.

7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!



-Mama Skogly ♥

tisdag 24 september 2013

Chili con carne

Veckans tips till fredagsmys är faktiskt söndagens middag som blev en mumsig chili. Hade kvar pizzasås från när jag gjorde ansjovispizzorna så det hamnade också i. Åt mumsiga tillbehör till i form av en god sallad, creme fracihe, riven ost och nachos. Hur gott som helst!



Chili con carne

4-6 port

800 g köttfärs
0,5 förpackning svarta bönor
1 liten burk pizzasås
1 burk vita bönor i tomatsås
2 små gula lökar eller 1 stor
2 köttfärsbuljongtärningar
spiskummin
chilipulver
paprikapulver
svartpeppar

Fräs köttfärsen. Hacka lök och stoppa i det. I med pizzasåsen plus buljongtärningarna och på med ett lock. Låt puttra, gärna 1 timme. Kolla så att det inte blir för torrt, häll på lite vatten i så fall.
Krydda med kryddorna tills det smakar bra. Häll i bönorna och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer av kryddorna tills det smakar bra.

Servera med t ex en god sallad (gärna med avokado), riven ost, creme fraiche och nachos.



-Mama Skogly ♥

måndag 23 september 2013

Chèvrebollar

Idag står "Den långa vandringen" på schemat. Eleverna ska ta sig från brandstationen genom skogen till Kåge. Eleverna sätts i grupper med elever från andra klasser och ska samarbeta sig igenom några stationer. Själv ska jag ansvara för lunchen. Hamburgare ska grillas. Var ska clownen vara, om inte på cirkus...

Jag gör ett nytt försök att lägga ut det här receptet. Igår krånglade det fasligt med bilderna. Meeen...here it goes.

Kajsa bjöd på dessa puppies när Kikki fyllde 40. Ett recept från Eisenman sisters.



Chèvrebollar

Antal portioner: 20

200 g chèvre
100 g philadelphiaost, eller annan färskost
2 dl torkade tranbär, gula russin, pekannötter eller gräslök, finhackade

1. Blanda chèvre och färskost.
2. Låt stå i kylskåpet en stund tills röran har stelnat och går att rulla till bollar.
3. Rulla chèvrebollarna i tranbär, russin, pekannötter eller gräslök så att de täcks.

-Mama Skogly ♥

Pasta med krämig svampsås

Den här var en riktig goding!



Pasta med krämig svampsås


ca 4 port

1 liter ostronskivling
1 gul lök
2 msk smör
1 tsk vetemjöl
2 dl vatten
drygt 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Till servering:
4 port färsk pasta
2 dl grovt riven parmesan
lite citronsaft

Skär svampen i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Pudra över mjöl. PÅ med vatten och buljongtärning. Slå i grädden och låt puttra ihop. I med persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera till pastan, toppa med ost och pressa lite citron över.

-Mama Skogly ♥

söndag 22 september 2013

Marinerad chicken tikka med hjortronyoghurt

Måndag igen och vi startar veckan med ett recept från Mitt kök som blev gott. Jag grillade inte mina utan stekte dem i ugnen.

Ha en god vecka, kamrater!



Marinerad chicken tikka med hjortronyoghurt

4 port

12 kycklingvingar
5 dl yoghurt
2 msk finriven ingefära
0,5 dl hackad färsk koriander
3 msk garam Masala
0,5 finhackad röd chili
salt

Hjortronyoghurt:
2 dl naturell yoghurt
3 msk hjortronsylt

Skär bort den yttersta biten av vingen. Rör ner ingefära, garam Masala och chili i yoghurten. Salta. Lägg i vingarna och låt dem marinera 1 timme.

Ta upp vingarna och lägg dem på medelstark grill. Vänd ofta och grilla tills de är genomstekta, 10-15 minuter. Vänd samman yoghurt och hjortron.

(jag grillade inte mina utan la dem på ugnsplåt och körde på 200 grader i ca 20 minuter, tills de var genomstekta.)



-Mama Skogly ♥

Salta minipizzor med ansjovis

Vi hade kräftskiva igår och serverade dessa puppies som tilltugg tillsammans med en fördrink gjord på åkerbärslikör och sockerdricka. Hallå? Mums, liksom!




Salta minipizzor med ansjovis och parmesan


12 minipizzor

15 minuter

Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!

12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration

Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.

Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.








-Mama Skogly ♥

fredag 20 september 2013

Krämig potatissallad till buffé

Mattias mamma hade gjort den här till buffébordet när Kikki fyllde år. Som tur är delade hon med sig av receptet. Den var supergod!



Krämig potatissallad till buffé

ca 10 port

2 kg potatis
10 ägg
400 g smörgåsgurka
2 stora gula lökar
1 stor burk majonnäs
2 dl solrosolja
0,5 dl vitvinsvinäger
salt och peppar

Koka potatisen och skär i bitar. Koka äggen och hacka. Hacka smörgåsgurkan och löken. Blanda majjon med solrosolja och vitvinsvinäger. Vänd ner potatisen, äggen, smörgåsgurkan och löken. Smaka av med salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

Grön musselsoppa

Överlevde rysarfilmen, både Cicci och jag. Tricket är att lägga pussel under tiden. Meeen, vi har ju osett om jag törs gå ensam på tossi i natt...

Hittade receptet här i senaste Matmagasinet. Tyvärr blev jag jättebesviken. Den var okej men helt klart den minst lyckade musselsoppa jag ätit. Mu!
Här kommer receptet som ni lika gärna kan hoppa över att tillaga.



Grön musselsoppa

4 port

1 nät färska musslor ca 1 kg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong av tärning
1 dl grädde
salt och peppar
1 knippe persilja
0,5 kruka basilika

Till servering:
baguette

Borsta och skrapa musslorna. Stäng de med öppna skal som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i kastrull och häll på vinet. Låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 minuter.
Dra kastrullen från värmen. Sila ner spadet i en annan kastrull och lägg locket över musslorna. I med fiskbuljong och grädde till musselspadet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner persilja och basilika och mixa så den blir slät och grön.
Lägg i musslorna och servera genast med baguette.



-Mama Skogly ♥

torsdag 19 september 2013

Bakad potatis med skagenröra

Idag blir det film med Cicci, och det lär man ju få ångra eftersom det är en rysare vi ska se. Ska filura ut nåt att roa barnen med eftersom alla är hemma idag. Det är stängt på skola och fritids. Sen ska jag handla och påbörja matlagning eftersom det är kräftskiva hos oss imorgon. Som tur är kommer Anette och hjälper mig med det.

Här kommer lite lunchinspiration. Har man bråttom bakar man den i mikron, då går det på cirkus 15 minuter. Köpte färdig Rydbergs skagenröra. Och en god sallad till. Mättande och gott.



Bakad potatis med skagenröra

Skölj av potatisarna och torka dem.
Pricka potatisarna med en gaffel runt om hela potatisen (nästan hela vägen in med gaffeln).
Lägg lite hushållspapper på en tallrik och lägg på era potatisar.
Mikra på full effekt i ca 4min (30sek / 100g potatis) och vänd sedan potatisen (upp blir ner) och kör i 4min till. Fortsätt sedan att vända potatisen men kör bara i 2 min och återupprepa detta till potatisen känns klar.

Servera med valfri röra.



-Mama Skogly ♥

onsdag 18 september 2013

Plättar med marshmallowfluff och nutella

Ja. Det här heter plättar. Inte tunnpannkaka. Jag är från Skellefteå, för tusan!

Tips: om man blundar när man äter det så räknas inte kalorierna. True story.



Plättar med marshmallowfluff och nutella

plättar
nutella
marshmallowfluff

Bred nutella på plättarna. Bred ut marshmallowfluff och rulla ihop. Servera med frysta hallon.



-Mama Skogly ♥

tisdag 17 september 2013

Festlig filépaj

Veckans tips till fredagsmyset! En god paj så där till fredagskvällen är ju aldrig fel.

Och så säger jag grattis till Lena Bandling som fyller jämnt idag! Hipp hipp hurra!



Festlig filépaj

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten

500 g fläskfilé
smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 purjolök
140 g bacon
1 broccolistånd

Stanning:
3 ägg
2 dl grädde
2 krm paprikapulver
2 dl riven västerbottensost

Gör pajdegen och tryck ut i form. Förgrädde den naggade bottnen i 225 grader i 10 minuter.
Putsa filén och bryn runt om i smör. Salta och peppra. Låt den steka vidare i ugnen i ca 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
Strimla baconet och fräs i smör tillsammans med strimlad purjo. Dela broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Låt rinna av ordentligt.
Fördela purjo, bacon, broccoli och filé i pajskalet.
Blanda ingredienserna till stanningen och slå över. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera med en god sallad och vitlökssås.





-Mama Skogly ♥

måndag 16 september 2013

Jävligt manlig pasta

Snabblagat, manligt och brutalt.



Jävligt manlig pasta

färsk pasta
grädde
bearnaisepulver
bacon
köttbuljongtärning

Klipp baconet i mindre bitar och fräs. Slå på grädde och ner med pulvret. I med buljongtärning. Koka pastan under tiden och servera sedan.



-Mama Skogly ♥

Laxburgare med fetaost

Köpte en färdig laxburgare med fetaost över disk på Coop för cirkus 22 bagis. Till den blev jag rekommenderad en röra med räkor, kräftstjärtar och hummer. Det blev gott till.



Laxburgare med fetaost

laxburgare med fetaost
räk/kräft/hummerröra
hamburgerbröd
avokado
tomat

Värm burgaren i lite smör i en stekpanna och montera burgaren.



-Mama Skogly ♥

söndag 15 september 2013

Snabb thai röd curry

Vi startar veckan med ett snabbt vardagstips. Testade en färdig grytbas. Det blev hett och gott.



Snabb thai röd curry

2 port

1 burk thai red curry
0,5 förpackning risnudlar
2 kycklingfiléer

Strimla köttet och fräs i smör tills det är genomstekt. Slå över grytbasen och låt det bli varmt. Servera med kokta risnudlar.



-Mama Skogly ♥

Laxfyllda kroppkakor med smörsås

Idag bjuder jag på ett recept som jag fått av mina kollegor Therese och Kåre. Låter kanske konstigt men är fantastiskt gott! Serveras med såsen och en god sallad. Mums! Både kroppkakorna och såsen kan förberedas och göras helt klara. Då ger man såsen ett snabbt uppkok, men inte mera. Det blev över lite fyllning, men det kan man servera i en skål bredvid till den som vill ha extra.




Laxfyllda kroppkakor med smörsås


6-12 personer

14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt

Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill

Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja

Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.

Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.

Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.

Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.





-Mama Skogly ♥

lördag 14 september 2013

Ansjovisrullar

Ännu ett tilltugg bjuder jag på idag.



Ansjovisrullar

Antal portioner ca 50

1 rulle färdigkavlad smördeg
10 ansjovisfiléer
2 ägg (att koka)
1 dl riven ost
persilja
1 ägg (att pensla med)

Sätt ugnen på 200°. Låt ansjovisfiléerna rinna av och hacka dem fint. Lägg äggen i kallt vatten, låt koka upp och koka i 9 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och låt dem svalna. Skala och mosa äggen.

Blanda ansjovis, ägg persilja och ost. Fördela blandningen över smördegen. Rulla ihop degen till en lång rulle. Vispa upp ägget. Pensla kanten med ägget och tryck till. Lägg rullen med skarven nedåt.

Skär rullen i 50 skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda ca 6-10 minuter till fin, guldbrun färg.

-Mama Skogly ♥

fredag 13 september 2013

Het räkröra

Vi hade kräftskiva med jobbet igår och passade på att fira de som gått i pension. God mat och trevlig stämning. Alla hade ett bidrag till buffén och här kommer receptet på mitt.



Het räkröra

400 g räkor (utan lag)
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk rapsolja
1 burk creme fracihe
rivet skal och juicen från 1 lime
1 dl hackad, färsk persilja
salt och peppar
ev lite tabasco

Riv vitlöken och hacka chilin. Fräs i olja en liten stund och ner med räkorna. Fräs ca 30 sekunder. Häll allt i matberedare och mixa snabbt. Kyl ner fort som rackarnsch. Blanda creme fracihe med limeskalet och limesaften. Klipp ner persilja. Smaka av med salt och peppar, ev tabasco om det inte är hett nog. Ställ i kylen minst en timme.

Tips: prova gärna att servera detta med lantchips.

Lite bilder från kvällen:



















Tack för en trevlig kväll alla kära kollegor!

-Mama Skogly ♥