Jag måste börja göra något åt det här med sömnen... Typ, ge mig en hjälm och slå mig i huvet. Idag blir det en all-nighter på jobbet eftersom vi har föräldramöte ikväll. Sen gäller det att göra nåt annat så jag slipper fortsätta drömma om jobbet på natten. Man får så dåligt ob för det, har jag upptäckt.
Ja, den här ser ju inte mycket ut för världen, men god var den!
Tonfiskwrap
1 st
1 mjukt tunnbröd
2 små potatisar, kokta
1 liten burk tonfisk i olja
blandad sallad
smörgåsgurka
creme fracihe
sweet chili
Mosa potatisen och lägg i mitten av brödet. Låt tonfisken rinna av och bred ut den på potatisen. På med sallad, gurkan och sist såsen gjord på blandad creme fracihe och sweet chili. Rulla ihop och käka.
-Mama Skogly ♥
måndag 30 september 2013
söndag 29 september 2013
Lins- och fetaoströra med ugnsrostat pitabröd
Ny vecka, nya löjligheter. Klipptid, föräldramöte och utvecklingssamtal står på agendan måndag och tisdag så det lär bli fullt upp.
Vi rivstartar veckan med nåt nyttigt. Ett recept från Lantmännen som jag gjorde om lite.
Lins- och fetaoströra med ugnsrostat pitabröd
4 portioner
Linsröra
1 förpackning Zeta svarta linser
1 vitlöksklyfta
1 rejält knippe persilja
200 g fetaost
½ dl olivolja eller rapsolja
ev lite sambal om du vill ha sting
Salt och peppar
4 Hatting Pitabröd
30 min
1.Skölj linserna.
2.Sätt på ugnen på 250 grader.
3.Finhacka vitlök och persilja.
4.Smula ner fetaost i mixer. Tillsätt linser, vitlök och olja och mixa till en slät kräm med en mixerstav eller mixa i en matberedare. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar.
5.Rosta pitabröd i ugnen på 250 grader eller i brödrost tills de puffar upp och får färg. Bryt i mindre bitar och dippa i linsröran.
-Mama Skogly ♥
Vi rivstartar veckan med nåt nyttigt. Ett recept från Lantmännen som jag gjorde om lite.
Lins- och fetaoströra med ugnsrostat pitabröd
4 portioner
Linsröra
1 förpackning Zeta svarta linser
1 vitlöksklyfta
1 rejält knippe persilja
200 g fetaost
½ dl olivolja eller rapsolja
ev lite sambal om du vill ha sting
Salt och peppar
4 Hatting Pitabröd
30 min
1.Skölj linserna.
2.Sätt på ugnen på 250 grader.
3.Finhacka vitlök och persilja.
4.Smula ner fetaost i mixer. Tillsätt linser, vitlök och olja och mixa till en slät kräm med en mixerstav eller mixa i en matberedare. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar.
5.Rosta pitabröd i ugnen på 250 grader eller i brödrost tills de puffar upp och får färg. Bryt i mindre bitar och dippa i linsröran.
-Mama Skogly ♥
lördag 28 september 2013
Räk- och avokadoröra med chili
Kastade ihop den här när vi kommit till Lycksele. Himla najs.
Räk- och avokadoröra med chili
100 g skalade räkor
3 msk sweet chilisås
1 krm cayennepeppar
några stänk tabasco
färsk koriander
2 avokado
citronsaft
150 g fetaost
flingsalt
Skär osten i kuber och avokadon i bitar. Blanda ihop allt och servera, gärna med tacochips.
-Mama Skogly ♥
Räk- och avokadoröra med chili
100 g skalade räkor
3 msk sweet chilisås
1 krm cayennepeppar
några stänk tabasco
färsk koriander
2 avokado
citronsaft
150 g fetaost
flingsalt
Skär osten i kuber och avokadon i bitar. Blanda ihop allt och servera, gärna med tacochips.
-Mama Skogly ♥
fredag 27 september 2013
Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor
Friday, baby! Vaknade upp av mys med Alfred och ljudet av regn mot husvagnstaket. En god frukost och några koppar java. Idag ska vi en sväng på marknaden, om vi inte regnar bort det vill säga. Det blir även en sväng på Dollarstore.
Det här blev exakt hur gott som helst! Anette och jag delade ett paket med havskräftor och gjorde två olika varianter. Den här blev den bättre. RAGADISCH!
Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor
4 port
20 minuter
12 kokta havskräftor
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
1 stor vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
1,5 dl riven parmesanost
1 klick smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kräftorna på längden och lägg köttsidan upp på plåt.
Mortla fänkålsfröna med saltet och blanda i vitlök, citronskal, parmesan och smör.
Fördela över kräftorna och gratinera 7-8 minuter.
Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.
-Mama Skogly ♥
Det här blev exakt hur gott som helst! Anette och jag delade ett paket med havskräftor och gjorde två olika varianter. Den här blev den bättre. RAGADISCH!
Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor
4 port
20 minuter
12 kokta havskräftor
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
1 stor vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
1,5 dl riven parmesanost
1 klick smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kräftorna på längden och lägg köttsidan upp på plåt.
Mortla fänkålsfröna med saltet och blanda i vitlök, citronskal, parmesan och smör.
Fördela över kräftorna och gratinera 7-8 minuter.
Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bröd,
Fredagsmys,
Förrätter,
LCHF,
Skaldjur,
Snabblagat
onsdag 25 september 2013
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
Det har varit en hård natt, kamrater. Love har varit upp i omgångar och tjollrat runt så drygt fem gav jag upp. Det blir några koppar kaffe idag, kan jag säga. Ska lyxa med ett avsnitt av Dexter till fikat för att komma igång. Ikväll kopplar vi husvagnen och drar till Lycksele. Det är marknad där och den ska vi besöka. Det kan innebära att inläggen kommer lite oregelbundet. Ha en god dag!
Kräftskivans efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Eftersom Max inte var hemma frossade vi i nötter. Den här, kamrater...Var. Inte. Dum. (Och fudgesåsen ...OMG!)
(Anette gjorde sin utan gelatin eftersom hon är vegetarian, och den tog ihop i kylen, så det funkar även utan.)
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys
Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde
Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör
Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde
1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!
-Mama Skogly ♥
Kräftskivans efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Eftersom Max inte var hemma frossade vi i nötter. Den här, kamrater...Var. Inte. Dum. (Och fudgesåsen ...OMG!)
(Anette gjorde sin utan gelatin eftersom hon är vegetarian, och den tog ihop i kylen, så det funkar även utan.)
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys
Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde
Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör
Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde
1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Choklad,
Efterrätter,
Nötter,
Såser,
Vegetariskt
tisdag 24 september 2013
Chili con carne
Veckans tips till fredagsmys är faktiskt söndagens middag som blev en mumsig chili. Hade kvar pizzasås från när jag gjorde ansjovispizzorna så det hamnade också i. Åt mumsiga tillbehör till i form av en god sallad, creme fracihe, riven ost och nachos. Hur gott som helst!
Chili con carne
4-6 port
800 g köttfärs
0,5 förpackning svarta bönor
1 liten burk pizzasås
1 burk vita bönor i tomatsås
2 små gula lökar eller 1 stor
2 köttfärsbuljongtärningar
spiskummin
chilipulver
paprikapulver
svartpeppar
Fräs köttfärsen. Hacka lök och stoppa i det. I med pizzasåsen plus buljongtärningarna och på med ett lock. Låt puttra, gärna 1 timme. Kolla så att det inte blir för torrt, häll på lite vatten i så fall.
Krydda med kryddorna tills det smakar bra. Häll i bönorna och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer av kryddorna tills det smakar bra.
Servera med t ex en god sallad (gärna med avokado), riven ost, creme fraiche och nachos.
-Mama Skogly ♥
Chili con carne
4-6 port
800 g köttfärs
0,5 förpackning svarta bönor
1 liten burk pizzasås
1 burk vita bönor i tomatsås
2 små gula lökar eller 1 stor
2 köttfärsbuljongtärningar
spiskummin
chilipulver
paprikapulver
svartpeppar
Fräs köttfärsen. Hacka lök och stoppa i det. I med pizzasåsen plus buljongtärningarna och på med ett lock. Låt puttra, gärna 1 timme. Kolla så att det inte blir för torrt, häll på lite vatten i så fall.
Krydda med kryddorna tills det smakar bra. Häll i bönorna och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer av kryddorna tills det smakar bra.
Servera med t ex en god sallad (gärna med avokado), riven ost, creme fraiche och nachos.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bönor,
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Köttfärs
måndag 23 september 2013
Chèvrebollar
Idag står "Den långa vandringen" på schemat. Eleverna ska ta sig från brandstationen genom skogen till Kåge. Eleverna sätts i grupper med elever från andra klasser och ska samarbeta sig igenom några stationer. Själv ska jag ansvara för lunchen. Hamburgare ska grillas. Var ska clownen vara, om inte på cirkus...
Jag gör ett nytt försök att lägga ut det här receptet. Igår krånglade det fasligt med bilderna. Meeen...here it goes.
Kajsa bjöd på dessa puppies när Kikki fyllde 40. Ett recept från Eisenman sisters.
Chèvrebollar
Antal portioner: 20
200 g chèvre
100 g philadelphiaost, eller annan färskost
2 dl torkade tranbär, gula russin, pekannötter eller gräslök, finhackade
1. Blanda chèvre och färskost.
2. Låt stå i kylskåpet en stund tills röran har stelnat och går att rulla till bollar.
3. Rulla chèvrebollarna i tranbär, russin, pekannötter eller gräslök så att de täcks.
-Mama Skogly ♥
Jag gör ett nytt försök att lägga ut det här receptet. Igår krånglade det fasligt med bilderna. Meeen...here it goes.
Kajsa bjöd på dessa puppies när Kikki fyllde 40. Ett recept från Eisenman sisters.
Chèvrebollar
Antal portioner: 20
200 g chèvre
100 g philadelphiaost, eller annan färskost
2 dl torkade tranbär, gula russin, pekannötter eller gräslök, finhackade
1. Blanda chèvre och färskost.
2. Låt stå i kylskåpet en stund tills röran har stelnat och går att rulla till bollar.
3. Rulla chèvrebollarna i tranbär, russin, pekannötter eller gräslök så att de täcks.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Buffé,
Fest och kalas,
Frukt,
Ost,
Tilltugg,
Vegetariskt
Pasta med krämig svampsås
Den här var en riktig goding!
Pasta med krämig svampsås
ca 4 port
1 liter ostronskivling
1 gul lök
2 msk smör
1 tsk vetemjöl
2 dl vatten
drygt 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Till servering:
4 port färsk pasta
2 dl grovt riven parmesan
lite citronsaft
Skär svampen i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Pudra över mjöl. PÅ med vatten och buljongtärning. Slå i grädden och låt puttra ihop. I med persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera till pastan, toppa med ost och pressa lite citron över.
-Mama Skogly ♥
Pasta med krämig svampsås
ca 4 port
1 liter ostronskivling
1 gul lök
2 msk smör
1 tsk vetemjöl
2 dl vatten
drygt 1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Till servering:
4 port färsk pasta
2 dl grovt riven parmesan
lite citronsaft
Skär svampen i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Pudra över mjöl. PÅ med vatten och buljongtärning. Slå i grädden och låt puttra ihop. I med persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera till pastan, toppa med ost och pressa lite citron över.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Ost,
Pasta,
Svamp,
Vegetariskt
söndag 22 september 2013
Marinerad chicken tikka med hjortronyoghurt
Måndag igen och vi startar veckan med ett recept från Mitt kök som blev gott. Jag grillade inte mina utan stekte dem i ugnen.
Ha en god vecka, kamrater!
Marinerad chicken tikka med hjortronyoghurt
4 port
12 kycklingvingar
5 dl yoghurt
2 msk finriven ingefära
0,5 dl hackad färsk koriander
3 msk garam Masala
0,5 finhackad röd chili
salt
Hjortronyoghurt:
2 dl naturell yoghurt
3 msk hjortronsylt
Skär bort den yttersta biten av vingen. Rör ner ingefära, garam Masala och chili i yoghurten. Salta. Lägg i vingarna och låt dem marinera 1 timme.
Ta upp vingarna och lägg dem på medelstark grill. Vänd ofta och grilla tills de är genomstekta, 10-15 minuter. Vänd samman yoghurt och hjortron.
(jag grillade inte mina utan la dem på ugnsplåt och körde på 200 grader i ca 20 minuter, tills de var genomstekta.)
-Mama Skogly ♥
Ha en god vecka, kamrater!
Marinerad chicken tikka med hjortronyoghurt
4 port
12 kycklingvingar
5 dl yoghurt
2 msk finriven ingefära
0,5 dl hackad färsk koriander
3 msk garam Masala
0,5 finhackad röd chili
salt
Hjortronyoghurt:
2 dl naturell yoghurt
3 msk hjortronsylt
Skär bort den yttersta biten av vingen. Rör ner ingefära, garam Masala och chili i yoghurten. Salta. Lägg i vingarna och låt dem marinera 1 timme.
Ta upp vingarna och lägg dem på medelstark grill. Vänd ofta och grilla tills de är genomstekta, 10-15 minuter. Vänd samman yoghurt och hjortron.
(jag grillade inte mina utan la dem på ugnsplåt och körde på 200 grader i ca 20 minuter, tills de var genomstekta.)
-Mama Skogly ♥
Salta minipizzor med ansjovis
Vi hade kräftskiva igår och serverade dessa puppies som tilltugg tillsammans med en fördrink gjord på åkerbärslikör och sockerdricka. Hallå? Mums, liksom!
Salta minipizzor med ansjovis och parmesan
12 minipizzor
15 minuter
Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!
12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration
Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.
Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.
-Mama Skogly ♥
Salta minipizzor med ansjovis och parmesan
12 minipizzor
15 minuter
Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!
12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration
Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.
Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Buffé,
Fest och kalas,
Fisk,
Kräftskiva,
Ost,
Pizza,
Tilltugg
fredag 20 september 2013
Krämig potatissallad till buffé
Mattias mamma hade gjort den här till buffébordet när Kikki fyllde år. Som tur är delade hon med sig av receptet. Den var supergod!
Krämig potatissallad till buffé
ca 10 port
2 kg potatis
10 ägg
400 g smörgåsgurka
2 stora gula lökar
1 stor burk majonnäs
2 dl solrosolja
0,5 dl vitvinsvinäger
salt och peppar
Koka potatisen och skär i bitar. Koka äggen och hacka. Hacka smörgåsgurkan och löken. Blanda majjon med solrosolja och vitvinsvinäger. Vänd ner potatisen, äggen, smörgåsgurkan och löken. Smaka av med salt och peppar.
-Mama Skogly ♥
Krämig potatissallad till buffé
ca 10 port
2 kg potatis
10 ägg
400 g smörgåsgurka
2 stora gula lökar
1 stor burk majonnäs
2 dl solrosolja
0,5 dl vitvinsvinäger
salt och peppar
Koka potatisen och skär i bitar. Koka äggen och hacka. Hacka smörgåsgurkan och löken. Blanda majjon med solrosolja och vitvinsvinäger. Vänd ner potatisen, äggen, smörgåsgurkan och löken. Smaka av med salt och peppar.
-Mama Skogly ♥
Grön musselsoppa
Överlevde rysarfilmen, både Cicci och jag. Tricket är att lägga pussel under tiden. Meeen, vi har ju osett om jag törs gå ensam på tossi i natt...
Hittade receptet här i senaste Matmagasinet. Tyvärr blev jag jättebesviken. Den var okej men helt klart den minst lyckade musselsoppa jag ätit. Mu!
Här kommer receptet som ni lika gärna kan hoppa över att tillaga.
Grön musselsoppa
4 port
1 nät färska musslor ca 1 kg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong av tärning
1 dl grädde
salt och peppar
1 knippe persilja
0,5 kruka basilika
Till servering:
baguette
Borsta och skrapa musslorna. Stäng de med öppna skal som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i kastrull och häll på vinet. Låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 minuter.
Dra kastrullen från värmen. Sila ner spadet i en annan kastrull och lägg locket över musslorna. I med fiskbuljong och grädde till musselspadet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner persilja och basilika och mixa så den blir slät och grön.
Lägg i musslorna och servera genast med baguette.
-Mama Skogly ♥
Hittade receptet här i senaste Matmagasinet. Tyvärr blev jag jättebesviken. Den var okej men helt klart den minst lyckade musselsoppa jag ätit. Mu!
Här kommer receptet som ni lika gärna kan hoppa över att tillaga.
Grön musselsoppa
4 port
1 nät färska musslor ca 1 kg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong av tärning
1 dl grädde
salt och peppar
1 knippe persilja
0,5 kruka basilika
Till servering:
baguette
Borsta och skrapa musslorna. Stäng de med öppna skal som inte sluter sig när man knackar på dem.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i kastrull och häll på vinet. Låt koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock ca 5 minuter.
Dra kastrullen från värmen. Sila ner spadet i en annan kastrull och lägg locket över musslorna. I med fiskbuljong och grädde till musselspadet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner persilja och basilika och mixa så den blir slät och grön.
Lägg i musslorna och servera genast med baguette.
-Mama Skogly ♥
torsdag 19 september 2013
Bakad potatis med skagenröra
Idag blir det film med Cicci, och det lär man ju få ångra eftersom det är en rysare vi ska se. Ska filura ut nåt att roa barnen med eftersom alla är hemma idag. Det är stängt på skola och fritids. Sen ska jag handla och påbörja matlagning eftersom det är kräftskiva hos oss imorgon. Som tur är kommer Anette och hjälper mig med det.
Här kommer lite lunchinspiration. Har man bråttom bakar man den i mikron, då går det på cirkus 15 minuter. Köpte färdig Rydbergs skagenröra. Och en god sallad till. Mättande och gott.
Bakad potatis med skagenröra
Skölj av potatisarna och torka dem.
Pricka potatisarna med en gaffel runt om hela potatisen (nästan hela vägen in med gaffeln).
Lägg lite hushållspapper på en tallrik och lägg på era potatisar.
Mikra på full effekt i ca 4min (30sek / 100g potatis) och vänd sedan potatisen (upp blir ner) och kör i 4min till. Fortsätt sedan att vända potatisen men kör bara i 2 min och återupprepa detta till potatisen känns klar.
Servera med valfri röra.
-Mama Skogly ♥
Här kommer lite lunchinspiration. Har man bråttom bakar man den i mikron, då går det på cirkus 15 minuter. Köpte färdig Rydbergs skagenröra. Och en god sallad till. Mättande och gott.
Bakad potatis med skagenröra
Skölj av potatisarna och torka dem.
Pricka potatisarna med en gaffel runt om hela potatisen (nästan hela vägen in med gaffeln).
Lägg lite hushållspapper på en tallrik och lägg på era potatisar.
Mikra på full effekt i ca 4min (30sek / 100g potatis) och vänd sedan potatisen (upp blir ner) och kör i 4min till. Fortsätt sedan att vända potatisen men kör bara i 2 min och återupprepa detta till potatisen känns klar.
Servera med valfri röra.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bakad potatis,
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Lunch,
Röror,
Skaldjur,
Snabblagat
onsdag 18 september 2013
Plättar med marshmallowfluff och nutella
Ja. Det här heter plättar. Inte tunnpannkaka. Jag är från Skellefteå, för tusan!
Tips: om man blundar när man äter det så räknas inte kalorierna. True story.
Plättar med marshmallowfluff och nutella
plättar
nutella
marshmallowfluff
Bred nutella på plättarna. Bred ut marshmallowfluff och rulla ihop. Servera med frysta hallon.
-Mama Skogly ♥
Tips: om man blundar när man äter det så räknas inte kalorierna. True story.
Plättar med marshmallowfluff och nutella
plättar
nutella
marshmallowfluff
Bred nutella på plättarna. Bred ut marshmallowfluff och rulla ihop. Servera med frysta hallon.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bär,
Choklad,
Efterrätter,
Godis,
Nötter,
Snabblagat
tisdag 17 september 2013
Festlig filépaj
Veckans tips till fredagsmyset! En god paj så där till fredagskvällen är ju aldrig fel.
Och så säger jag grattis till Lena Bandling som fyller jämnt idag! Hipp hipp hurra!
Festlig filépaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten
500 g fläskfilé
smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 purjolök
140 g bacon
1 broccolistånd
Stanning:
3 ägg
2 dl grädde
2 krm paprikapulver
2 dl riven västerbottensost
Gör pajdegen och tryck ut i form. Förgrädde den naggade bottnen i 225 grader i 10 minuter.
Putsa filén och bryn runt om i smör. Salta och peppra. Låt den steka vidare i ugnen i ca 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
Strimla baconet och fräs i smör tillsammans med strimlad purjo. Dela broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Låt rinna av ordentligt.
Fördela purjo, bacon, broccoli och filé i pajskalet.
Blanda ingredienserna till stanningen och slå över. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera med en god sallad och vitlökssås.
-Mama Skogly ♥
Och så säger jag grattis till Lena Bandling som fyller jämnt idag! Hipp hipp hurra!
Festlig filépaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten
500 g fläskfilé
smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 purjolök
140 g bacon
1 broccolistånd
Stanning:
3 ägg
2 dl grädde
2 krm paprikapulver
2 dl riven västerbottensost
Gör pajdegen och tryck ut i form. Förgrädde den naggade bottnen i 225 grader i 10 minuter.
Putsa filén och bryn runt om i smör. Salta och peppra. Låt den steka vidare i ugnen i ca 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
Strimla baconet och fräs i smör tillsammans med strimlad purjo. Dela broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Låt rinna av ordentligt.
Fördela purjo, bacon, broccoli och filé i pajskalet.
Blanda ingredienserna till stanningen och slå över. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera med en god sallad och vitlökssås.
-Mama Skogly ♥
måndag 16 september 2013
Jävligt manlig pasta
Snabblagat, manligt och brutalt.
Jävligt manlig pasta
färsk pasta
grädde
bearnaisepulver
bacon
köttbuljongtärning
Klipp baconet i mindre bitar och fräs. Slå på grädde och ner med pulvret. I med buljongtärning. Koka pastan under tiden och servera sedan.
-Mama Skogly ♥
Jävligt manlig pasta
färsk pasta
grädde
bearnaisepulver
bacon
köttbuljongtärning
Klipp baconet i mindre bitar och fräs. Slå på grädde och ner med pulvret. I med buljongtärning. Koka pastan under tiden och servera sedan.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bacon,
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Pasta,
Snabblagat
Laxburgare med fetaost
Köpte en färdig laxburgare med fetaost över disk på Coop för cirkus 22 bagis. Till den blev jag rekommenderad en röra med räkor, kräftstjärtar och hummer. Det blev gott till.
Laxburgare med fetaost
laxburgare med fetaost
räk/kräft/hummerröra
hamburgerbröd
avokado
tomat
Värm burgaren i lite smör i en stekpanna och montera burgaren.
-Mama Skogly ♥
Laxburgare med fetaost
laxburgare med fetaost
räk/kräft/hummerröra
hamburgerbröd
avokado
tomat
Värm burgaren i lite smör i en stekpanna och montera burgaren.
-Mama Skogly ♥
söndag 15 september 2013
Snabb thai röd curry
Vi startar veckan med ett snabbt vardagstips. Testade en färdig grytbas. Det blev hett och gott.
Snabb thai röd curry
2 port
1 burk thai red curry
0,5 förpackning risnudlar
2 kycklingfiléer
Strimla köttet och fräs i smör tills det är genomstekt. Slå över grytbasen och låt det bli varmt. Servera med kokta risnudlar.
-Mama Skogly ♥
Snabb thai röd curry
2 port
1 burk thai red curry
0,5 förpackning risnudlar
2 kycklingfiléer
Strimla köttet och fräs i smör tills det är genomstekt. Slå över grytbasen och låt det bli varmt. Servera med kokta risnudlar.
-Mama Skogly ♥
Laxfyllda kroppkakor med smörsås
Idag bjuder jag på ett recept som jag fått av mina kollegor Therese och Kåre. Låter kanske konstigt men är fantastiskt gott! Serveras med såsen och en god sallad. Mums! Både kroppkakorna och såsen kan förberedas och göras helt klara. Då ger man såsen ett snabbt uppkok, men inte mera. Det blev över lite fyllning, men det kan man servera i en skål bredvid till den som vill ha extra.
Laxfyllda kroppkakor med smörsås
6-12 personer
14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt
Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill
Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja
Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.
Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.
Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.
Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.
-Mama Skogly ♥
Laxfyllda kroppkakor med smörsås
6-12 personer
14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt
Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill
Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja
Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.
Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.
Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.
Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.
-Mama Skogly ♥
lördag 14 september 2013
Ansjovisrullar
Ännu ett tilltugg bjuder jag på idag.
Ansjovisrullar
Antal portioner ca 50
1 rulle färdigkavlad smördeg
10 ansjovisfiléer
2 ägg (att koka)
1 dl riven ost
persilja
1 ägg (att pensla med)
Sätt ugnen på 200°. Låt ansjovisfiléerna rinna av och hacka dem fint. Lägg äggen i kallt vatten, låt koka upp och koka i 9 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och låt dem svalna. Skala och mosa äggen.
Blanda ansjovis, ägg persilja och ost. Fördela blandningen över smördegen. Rulla ihop degen till en lång rulle. Vispa upp ägget. Pensla kanten med ägget och tryck till. Lägg rullen med skarven nedåt.
Skär rullen i 50 skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda ca 6-10 minuter till fin, guldbrun färg.
-Mama Skogly ♥
Ansjovisrullar
Antal portioner ca 50
1 rulle färdigkavlad smördeg
10 ansjovisfiléer
2 ägg (att koka)
1 dl riven ost
persilja
1 ägg (att pensla med)
Sätt ugnen på 200°. Låt ansjovisfiléerna rinna av och hacka dem fint. Lägg äggen i kallt vatten, låt koka upp och koka i 9 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och låt dem svalna. Skala och mosa äggen.
Blanda ansjovis, ägg persilja och ost. Fördela blandningen över smördegen. Rulla ihop degen till en lång rulle. Vispa upp ägget. Pensla kanten med ägget och tryck till. Lägg rullen med skarven nedåt.
Skär rullen i 50 skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda ca 6-10 minuter till fin, guldbrun färg.
-Mama Skogly ♥
fredag 13 september 2013
Het räkröra
Vi hade kräftskiva med jobbet igår och passade på att fira de som gått i pension. God mat och trevlig stämning. Alla hade ett bidrag till buffén och här kommer receptet på mitt.
Het räkröra
400 g räkor (utan lag)
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk rapsolja
1 burk creme fracihe
rivet skal och juicen från 1 lime
1 dl hackad, färsk persilja
salt och peppar
ev lite tabasco
Riv vitlöken och hacka chilin. Fräs i olja en liten stund och ner med räkorna. Fräs ca 30 sekunder. Häll allt i matberedare och mixa snabbt. Kyl ner fort som rackarnsch. Blanda creme fracihe med limeskalet och limesaften. Klipp ner persilja. Smaka av med salt och peppar, ev tabasco om det inte är hett nog. Ställ i kylen minst en timme.
Tips: prova gärna att servera detta med lantchips.
Lite bilder från kvällen:
Tack för en trevlig kväll alla kära kollegor!
-Mama Skogly ♥
Het räkröra
400 g räkor (utan lag)
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk rapsolja
1 burk creme fracihe
rivet skal och juicen från 1 lime
1 dl hackad, färsk persilja
salt och peppar
ev lite tabasco
Riv vitlöken och hacka chilin. Fräs i olja en liten stund och ner med räkorna. Fräs ca 30 sekunder. Häll allt i matberedare och mixa snabbt. Kyl ner fort som rackarnsch. Blanda creme fracihe med limeskalet och limesaften. Klipp ner persilja. Smaka av med salt och peppar, ev tabasco om det inte är hett nog. Ställ i kylen minst en timme.
Tips: prova gärna att servera detta med lantchips.
Lite bilder från kvällen:
Tack för en trevlig kväll alla kära kollegor!
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Buffé,
Fest och kalas,
Kräftskiva,
LCHF,
Röror,
Skaldjur,
Snax,
Thai,
Tilltugg,
Tips
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)