torsdag 31 oktober 2013

Fillimpa i långpanna

Alla i familjen är lediga idag. Vi fick lite sovmorgon och sen bakade vi limpa. Det var ett enkelt recept och gick ganska snabbt. Limpan är söt och den gick verkligen hem hos barnen. Det blev några timmar på badhuset, sen lunch på Max och sen har vi handlat till Max kalas. Ikväll blir det soffhäng.



Fillimpa i långpanna

ca 20-30 bitar

9 dl mjöl
9 dl grahamsmjöl
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 liter fil
4 tsk bikarbonat

Blanda allt och bred ut i bakplåtspappersklädd långpanna ca 43X30. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna innan du skär den i bitar.





-Mama Skogly ♥

Kladdkaka med dumle i mugg

Vad sägs om en kladdkaka med dumle, gjord i mikron och klar på några ynka minuter? Bara att blanda ihop ingredienserna, hälla upp i muggar och mikra. Klart!



Kladdkaka med Dumle i mugg

2 st

4 msk mjöl
4 msk socker
3 msk kakao
50 g smält smör
2 msk mjölk
1 ägg
4-6 dumlekolor

Blanda ihop alla ingredienserna utom dumlekolorna. Häll upp i två muggar. Dela dumlekolorna på mitten och tryck i fyra bitar i varje mugg. Micra en mugg i taget på full effekt i ca 1 min. Mina tog 50 sek.

(recept från Bakverk och fikastunder)





-Mama Skogly ♥

onsdag 30 oktober 2013

Fried beans

Bönröra två till zucchinifritters. Den här ska även passa till tacomyset. Himla god...



Fried beans

2 burkar (à 190 g) svarta bönor
2 msk crème fraiche
limesaft
1/2 dl neutral olja
1 knippe koriander eller persilja
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och svartpeppar
1/2 röd chili, finhackad

Häll av bönorna och skölj dem i kallt vatten. Hetta upp en stekpanna med oljan och fräs lök, vitlök och chili på svag värme tills löken är mjuk. Tillsätt bönor och crème fraiche och koka samman på svag värme under omrörning. Mosa allt. Smaka av med salt, peppar och lite limesaft. Toppa med hackad koriander eller persilja vid servering.

(recept från Saltå kvarn)

-Mama Skogly ♥

Varma mackor med kyckling- och champinjonstuvning

Idag var det filmtajm för Cicci och mig igen. Den här gången bytte vi ut rysaren och smörgåstårtan mot komedi och varma mackor. Filmen rekommenderas verkligen. Jag skrattade så jag lät som Muttley i Fånga duvan. Det ryktas om en uppföljare...



Varma mackor med kyckling- och champinjonstuvning

4 st

Kycklingröra:
5 champinjoner
2 kycklingklubbor, grillade
1/3 Creme bonjour grekisk vitlök (ost)
pommeskrydda
1 dl grädde
mjöl
1/4 grönsaksbuljongtärning

4 franskbröd
tomat
ost

Ansa kycklingen och klipp i bitar. Hacka svampen och stek den mjuk i smör. På med pommeskrydda. Pudra över lite mjöl. Slå över grädden, i med osten och kycklingen. Smula i buljongen och låt puttra ihop. Låt svalna lite.

Bred lite smör på brödet, på med stuvningen. PÅ med tomatskivor och ost. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.


-Mama Skogly ♥

Tips till fredagsmyset

Fredagsmys kanske betyder olika för olika personer. För mig är det nåt gott som helst inte ska ta allt för lång tid. Ibland är det bara vi vuxna som ska äta det och ibland ska det passa till barnen också. Här kommer i alla fall några tips på olika rätter som är mums!

(Kvallan på fotona varierar med tanke på att vissa av recepten är från bloggens barndom.)

Saffranspasta med kräftroompah


2-3 portioner

1 burk kräftstjärtar
0,5 gul lök
1 msk skaldjursfond
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
0,5 påse saffran
0,25 fiskbuljongtärning
persilja

färsk pasta

Hacka löken och fräs mjuk i smör. Häll på vinet och grädden. I med fond, buljongtärning och persilja. Slå bort spadet och häll i kräftrumporna, dra stekpannan från plattan. Servera med färsk pasta. Jag hade fettucine. Mums!

Smörstekt halloumi med tomatsalsa



3 tomater
1 liten rödlök
1 kruka basilika
citron
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
socker

Skär tomaterna i fyra delar och gröp ur dem. Skär tomatköttet i mindre bitar. Hacka löken, basilikan och chilin. I med vitlök och på med oljan, vinägern, salt, peppar och en gnutta socker. Servera med smörstekt halloumi på rostat bröd.

Kasslerpiroger



8 st

1 burk creme fraiche
2 burkar färskost grekisk vitlök
1 vitlöksklyfta
kassler
2 rullar färsk smördeg
ananasringar

Blanda ihop creme fraichen, färskosten och vitlöken. Rulla ut smördegen och skär i 4 lika stora bitar. Bred på lite av röran, lägg på en tunn skiva kassler, bred på lite röra, en till skiva kassler, mer röra, på med en ananasring, på med mer röra.
Vik ihop smördegen över och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ägg på pirogerna. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter.
Servera med en sås gjord på creme fraiche och sweet chili, samt en god sallad.

Piffigryta



1 grillad kyckling
1 röd paprika
piffi allkrydda
paprikapulver
grädde
vitlök

1. Dela kycklingen i små bitar och fräs upp tillsammans med hackad paprika och vitlök.
2. Pudra över paprikapulver och piffi allkrydda.
3. På med grädde. Koka ihop och smaka av.
4. Servera med ris och en sallad.


Gudfaderns pasta




4 port

valfri pasta
400 g lövbiff i strimlor
smör till stekning
1.5 st hackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
300 g färska champinjoner
5 msk tomatpuré
5 dl grädde
salt och nymalen peppar
1 st tjejnäve persilja
2 st grabbnävar riven parmesan

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Fräs köttet i smör i omgångar så att det får finfin yta.

3. Låt det vila på en egen tallrik medan du fräser löken, vitlöken och svamparna. Så där ja, i med tomatpurén nu, rör ihop lite och sedan är det gräddags.

4. Krydda nu med salt och peppar! Smaka av med passion och krydda kanske lite till.

5. Låt det nu småputtra i 5 minuter innan du häller i köttet och låter det puttra vidare ett litet tag till.

6. När såsen och pastan är färdig rör du ihop dem båda i en stor härlig skål, strör persilja och parmesan över och hugger in!

Frasig skinkrulle



ca 6-8 portioner

3 rullar smördeg
500 g rökt strimlad skinka
1 purjolök
1 burk creme bonjour grekisk vitlök
6 dl riven ost

Tina smördegen. Fräs purjon, skinkan och vitlöksosten. Häll av om det blir för mycket vätska. Låt svalna och blanda med riven ost.
Kavla ut smördegen så den blir lite tunnare.Bred på fyllningen och lämna en remsa längs ut.
Pensla uppvispat ägg på den, som klister. Rulla ihop och pensla ägg på ovansidan. Strö över vallmofrön. In i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter eller tills den ser klar ut. Servera med god sås och sallad.

Karlssons frestelse



5-6 portioner

14 potatisar
2 gula lökar
600g köttfärs
salt
svartpeppar
4 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5-6 msk soja
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Strimla potatisen i matberedare och hacka löken. Fräs löken i smöret, i med köttfärsen. I med vitlök, buljongtärning, salt och peppar. Blanda senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärsen i ugnsfast form. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera med en god sallad och sweetchili creme fraiche.

Sagolikt god musselsoppa med parmaskinka



1 chili
3 sharlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 nät musslor
3 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
100 g parmaskinka
300 g cocktailtomater
1 kruka persilja

Rengör och knacka musslorna. De som inte stängs, kastar man. Fräs chili, lök, vitlök och strimlad parmaskinka på hög värme. På med vinet och koka upp. I med musslorna, koka 2-3 minuter. I med delade tomater och grädden. Koka 3 minuter och i med persilja. Smaka av med salt och peppar. De musslor som inte öppnat sig, slänger man. Servera soppan med ett gott bröd som man doppar i.

Tacogratäng



700g köttfärs
1,5 påsar tacokrydda
1 påse nachochips
1 burk ananas i skivor
2 tomater
1/2 tub mjukost
1 burk hot salsa
ost

Stek kött färsen med kryddorna. Lägg nachos i botten på ugnsfast form. På med köttfärsröran. På med hackad tomat och ananas. Ringla över mjukost. På med en burk salsa och bre ut. Hyvla ost överst. In i ugnen tills osten ser gyllenbrun ut, ca 15 nibuter på 225 grader. Servera med en god sallad, guacamole och vitlökscreme fraiche.

Kycklinggratäng med mango chutney



500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
½ dl mango chutney
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 skivade tomater
1 dl riven ost

Dela kycklingfilén i 4 delar, bryn hastigt runt om och lägg över i en större gryta. Hacka lök och vitlök, strimla paprika och dela svampen i kvartar. Fräs grönsakerna och lägg ner dom i grytan tillsammans med kycklingen. Slå i crème fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och paprikapulver. Smaka av med sambal så du får den styrkan du vill ha och låt det sedan småputtra 5-10 minuter.
Häll kycklingsåsen i ugnsfast form, lägg på tomatskivorna och strö på osten . Gratinera 15 minuter på 225 grader. Servera med ris, en grönsallad och mango chutney.

Fyllda frallor med räk- och vitlöksoströra



ca 4 porioner

6 frallor
1 creme fraiche
2 Creme bonjour vitlöksost
1 burk med räkor i lag
dill
gräslök
riven ost

Skär locket av frallorna och gröp ur innehållet. Blanda avrunna räkor, vitlöksost, creme fraiche
dill, gräslök och riven ost. Häll röran i frallorna och lägg på locket. Slå in frallorna i folie. In i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tills osten har smält. Servera med en god sallad och det som blir över av röran.

Fyllda frallor med tacoköttfärs




6 st

6 frallor
tacoköttfärs
2 dl grädde
2 ägg
riven ost

Kapa locket på frallorna och gröp ur innehållet. Fyll med riven ost, tacofärs och toppa med riven ost. Blanda ägg och grädde, peppra. Häll blandningen i frallorna och på med locket. Linda in i folie och in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Tacokycklingpaj


4 portioner

1 burk Green chili (finns bland tex mex-varorna)
0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
1 burk skivade chaminjoner
0,5 burk Thick and chunky salsa
0,5 paket philadelphiaost
lite tacokrydda
3 dl riven ost, t ex cheddar

Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Stek löken i smör. I med kycklingen, svampen och chilin. Låt det bli varmt. I med phil.osten och salsan. Låt puttra en stund. Pudra över lite tacokrydda. Häll blandningen i pajskalet/ugnsfast form. På med den rivna osten och skjuts in i ugnen på 225 grader tills osten är gyllenbrun.

Pasta med gorgonzolasås, bacon och kräftstjärtar





250 g färsk pasta
150 g gorgonzola picante
150 g kräftstjärtar
5 dl grädde
250 g bacon
en halv låda hela körsbärstomater

Stek baconet. Häll på grädde, smula ner osten och i med tomaterna. Låt koka ihop. Det gör inget att tomaterna spricker. Koka pastan. Just innan servering, häll i nästan alla kräftstjärtar och rör om. Häll i pastan och rör om. Lägg upp på stort fat och strö över resten av kräftstjärtarna. Ät på dirren.

Köttfärsfyllda canneloni med ostsås


ca 500 g köttfärssås
nästan en hel förpackning canneloni
75 g smör
5 msk mjöl
3,5 dl mjölk
3,5 dl grädde
2 dl ost (jag tog Norrglimt, fd Krutrök)

Koka pastan i fyra minuter. Spola av i kallt vatten. Smält smör i kastrull och i med mjöl. Vispa. Häll i mjölkgräddbalndningen och låt koka upp. När den tjocknat, ta av plattan och häll i riven ost. Värm köttfärssåsen och häll i en ordentlig skvätt av ostsåsen. Rör om. Häll ostsås i botten av ugnsfast form. Fyll pastarören med köttfärsen med hjälp av en leten sked och lägg i formen. När formen är fylld, häll ostsås över. Gratinera på 200 grader i ca 20 minuter. Servera sallad till och gärna en sås på creme fracihe, sambal, fransk senap, vitlök, salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

tisdag 29 oktober 2013

Potatissnurror

Ett himla gott tillbehör till kött.




Potatissnurror


ca 10-12 st

2 smördegsplattor
5 kokta kalla potatisar
0,5 Creme bonjour grekisk vitlök
fryst persilja
2 msk tomatpuré
1 påse västerbottensost 150g
ägg till pensling

Kavla ut plattorna något. Bred på vitlöksost och sedan tomatpuré, men lämna ca 2-3 cm överst. Pressa potatisen och lägg ovanpå. På med persilja och västerbottensost. Pensla den orörda kanten med ägg och rulla försiktigt ihop. Pensla ägg runtom. Skär i ca 3 centimetersbitar och lägg på bakplåtspapper. På med lite extra ost. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.









-Mama Skogly ♥

måndag 28 oktober 2013

Bönröra

Första bönröran ut som passar bl a till zucchinifritters!



Bönröra

1 burk borlottibönor
2 klyftor ugnsrostad vitlök
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön rostade i stekpanna
olivolja efter smak
1/2-1 tesked spiskummin
en liten skvätt tabasco
koriander eller persilja
lite limesaft
salt och peppar
ev lite vatten

Lägg två vitlöksklyftor i ugnsform och på med lite olja. Kör på 225 grader i ca 15-20 minuter, tills de mjuknat. Mixa allt i mixer. Klipp lite koriander eller persilja över.
(recept från Saltå kvarn)

-Mama Skogly ♥

Zucchinifritters

Som jag skrev tidigare idag så bjöd jag Anette på dessa och det blev fantastiskt gott! Man behöver inte vara vegetarian för att gilla det här. Passar som tillbehör till kött eller fisk också. Kombon med tre olika bönröror och salladen till var top notch. Så nu kommer det att rulla recept som hör ihop med detta här. Kan tillägga att jag inte hade oregano i.

Något för dig Öhman. Tips, tips!



Zucchinifritters

4 portioner

600 g zucchini
200 g riven parmesanost , ca 5 dl
1 hackad röd chili
3 hackade salladslök
2 ägg
1 dl panko ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk oregano
1 tsk salt
1 dl olivolja till stekning

Riv zucchinin grovt. Sprid ut det rivna på en plåt och salta lätt.

Låt stå några min och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda zucchini med resten av ingredienserna, utom oljan. Värm en stekpanna med olja, klicka ut 12 biffar och stek dem 3–4 min per sida.







-Mama Skogly ♥

söndag 27 oktober 2013

Djungelgratäng med kyckling

Måndag och höstlov. För barnen det vill säga. Farmor är hemma med Love som fortfarande inte är på banan. Imorgon skulle jag haft föräldratjänst på Bulleribock men det blir till att vara hemma med snubben istället. Sen är det komp onsdag och ett litet lov, så det blir en ganska chill vecka. Danne har tagit ledigt torsdag och fredag så det ska bli skönt.

Åt en himla god vegetarisk middag i lördags när Anette var här. Men det har jag inte hunnit plita ner om, så det kommer senare. Men det ligger rester av den i min matlåda. Idag bjuder jag er istället på en mumsig kycklinggratäng. Det är väl aldrig fel...


Djungelgratäng med kyckling

4 port

4 kycklingfiléer
2 bananer (mosade)
2 tsk curry
4 msk mango chutney
4 dl creme fraiche
en klick sambal
2 vitlöksklyftor
riven ost

Strimla kycklingen och stek i smör tills den är genomstekt. Blanda övriga ingredienser utom osten. Lägg kycklingen i ugnsfast form, slå över såsen och på med riven ost. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med ris och sallad.



-Mama Skogly ♥

Mangosmoothie

Starta dagen med en fräsch och syrlig mangosmoothie! Och visst har ni ställt om klockan?




Mangosmoothie


3 port

125 g fryst mango
0,5 banan
1/4 lime, saften
1 dl vaniljyoghurt
2,5 dl apelsinjuice

Mixa allt i mixer, häll upp i glas och servera på dirren.

-Mama Skogly ♥

lördag 26 oktober 2013

Smörgåsbakelser

Jäkulskt goda smörgåsbakelser som passar perfekt när man ska se rysare och sätta nåt i halsen under ett chockinslag. Går snabbt att svänga ihop men blir naturligtvis godare om de fått safta till sig i kylen ett dygn innan...

Ni som hänger med på facebook, vet att Cicci och jag brukar träffas för att se rysare och äta nåt gott. Den här gången blev det Lovely Molly. Inte bra film asså. Inte bra alls...



Smörgåsbakelser

4 st

8 runda tekakor

Lager 1:
100 g leverpastej
just under 0,5 dl vispgrädde
0,5 dl bostongurka

Lager 2:
200 g legymsallad

Lager 3:
0,5 tub skinkost

Utanpåkräm:
2 dl grädde
citronsaft
0,5-1 dl kaviar
1,5 msk dill

Garnering:
ostkrokar
räkor
vindruvor
kiwi

Dela tekakorna i två delar. Bred på lager1, 2 och 3.
Vispa grädden och i med kaviar, dill och citronsaft. Bred runtom på bakelserna, inte ovanpå ännu! Mosa ostkrokarna i mortel och lägg på fat. Doppa kanterna i ostkrokskrosset. Bred utanpåkrämen på ovansidan och smula över ostkrokar. Garnera med räkor, vindruvor och kiwi.






-Mama Skogly ♥

Kycklingfilé i god sås

Den här rackaren blev jättegod och den tillagas med minimal insats.



Kycklingfilé i god sås

4 port

4 kycklingfiléer
1 paket rökt skinka
4 vitlöksklyftor
4 dl creme fracihe
1 påse riven västerbottensost
färsk persilja
torkad timjan
salt och peppar

Lägg kycklingen i ugnsfast form, salta och peppra.
Blanda creme fracihe, hackad, rökt skinka, riven vitlök, färsk persilja, torkad timjan och osten i bunke. Salta och peppra. Var försiktig med saltet. Slå smeten över kycklingen.
In i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Kolla så att kycklingen är genomstekt.
Servera med t ex pasta och en god sallad.





-Mama Skogly ♥

torsdag 24 oktober 2013

Räkcocktail med Rhode island-dressing

Friday, baby! Har VABat i dagarna två och bakat lite till Max födelsedag. Idag blir det en promenad som Bambi på hal is, skjutsa till och från träning och på kvällens meny står entrecote med potatissnurror, sen lite Idol på det. Bara möjligheter!

En god klassiker med Per Morbergs recept på dressing.



Räkcocktail med Rhode island-dressing

6 port

1 kg räkor med skal
0,5 kruka dill
10 cm purjolök
10 cm gurka
10 körsbärstomater
2 avokado
0,5 liten rödlök
citronsaft
salt, peppar

Skala räkorna och blanda med hackad dill, finhackad purjolök och finhackad skalad gurka samt körsbärstomaterna delad i fyra klyftor. Blanda tillsist i avokadon i bitar och pressa över citronsaft. Blanda runt försiktigt och fördela blandningen i 6 cocktailglas.

Rhode Island sås

4 msk majonäs (efter smak & tycke)
4,5 msk chilisås
3 msk gräddfil
1,5 st kapsyl konjak
Salt & vitpeppar

Rhode Islandssås: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.





-Mama Skogly ♥

onsdag 23 oktober 2013

Världens godaste chokladbollar

Jäklarrrt, så gott! Sköljes ner med ett glas kall mjölk...heaven! Grundreceptet har jag hittat på tillvaron.se, och där skulle man rulla dem i kokos, pärlsocker eller strössel. Jag valde dock att chokladdoppa dem för att lyxa till det ännu mer! Vill man ha dem mindre söta kan man välja att doppa dem i mörk choklad.



Världens godaste chokladbollar

200 g smält smör
2 dl strösocker
1,5 msk vanljsocker
2 msk kakao
4 msk O’boypulver
6 dl mixade havregryn
4 msk grädde

ljus choklad (att doppa dem i)
strössel

Värm upp smöret så att allt är helt smält och puttrar ganska mycket, rör sen direkt ihop smöret med sockret så att det smälter samman litegrann. Mixa sen havregrynen i matberedare eller stavmixer (ett måste!) och blanda ihop alla ingredienser.

Rulla lagom stora bollar och ställ in dem i frysen ett bra tag.
Smält ljus choklad över vattenbad och doppa bollarna i det, sedan snabbt på med strössel.





-Mama Skogly ♥