fredag 31 januari 2014

Helgfrukost

Lördag och uppladdning inför Mello pågår. Vi startar dagen med yoghurt & bär, Finn crisp med varmrökt lax, citronmajonnäs, avokado och svartpeppar, Finn crisp med Saleggiosalami, avokado, fetaostkuber och svartpeppar.

Vem hejar ni på ikväll?





-Mama Skogly ♥

Fattiga riddare på lussebullar

Vi fick en laddning lussebullar av farmor. Max hade tinat några och glömt dem någon dag i en påse, så de var ganska torra och trista. Så då gjorde vi fattiga riddare av dem. Barnen var mer än nöjda.



Fattiga riddare på lussebullar

2 port

2 lussebullar
1 ägg
en skvätt grädde
smör
socker
kanel

Vispa ihop ägget med lite grädde. Dela lussebullen i två halvor. Doppa i smeten och stek på bägge sidor i lite smör. Lägg upp på tallrik och på med lite socker och kanel.



-Mama Skogly ♥

torsdag 30 januari 2014

Herrgårdskyckling

Har ni inte ännu bestämt vad ni ska äta i helgen, så kommer ett hett tips här. Sååå himla gott! Alla i The Skoglys tyckte om den. Pappa Daniel åt fastän han inte tål kyckling. Han såg ut som Linda Rosing sen. Jo, om läpparna alltså. Inget annat.

Jag använde mig av kycklingben eftersom det var det jag hade i frysen. De hade inte hunnit tina ordentligt, så jag kryddade kycklingen med salt och peppar och stekte i ugnen på 200 grader i 40 minuter innan jag slog över röran. Men här kommer originalreceptet som jag hittade hos Erikas LCHF till vardags och fest.



Herrgårdskyckling

4-5 pers

1 kg kycklingfiléer eller kycklinglårfiléer
200 g rökt skinka
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
2 dl riven ost
2-3 msk persilja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Dela kycklingen i mindre bitar och bryn i smör. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform. Strimla skinkan. Blanda ihop creme fraiche, grädde, dijonsenap, skinka, ost och persilja och häll över kycklingen. Tillaga i ugnen ca 30 minuter i 200 grader . Kolla så att kycklingen är genomstekt.

(recept från Erikas LCHF till vardags och fest)







-Mama Skogly ♥

onsdag 29 januari 2014

Chokladdoppade Oreos med godiscrisp

Hur man gör goda kakor ännu godare.



Chokladdoppade Oreos med godiscrisp

1 förpackning Oreos
ljus blockchoklad
chokladlinser
Marianne
polkagrisar

Smält chokladen i mikron. Doppa kakorna och på med hackat godis. Låt stelna. Häll upp ett glas iskall mjölk och servera till. Gå upp 1 kilo.







-Mama Skogly ♥

Varma lövbiffsmackor

En av Max favoriter. Gott och lite lyxigt när man har kort om tid.



Varma lövbiffsmackor

4 port

500 g lövbiff
8 skivor franskbröd
1 påse bea (följ anvisningarna)
1 röd paprika
persiljevitlökssmör
prästost

Stek lövbiffen hastigt på bägge sidor. Krydda med peppar och grillkrydda. Strimla paprikan och fräs i smör. Bred kryddsmöret på brödet. På med kött. På med beasås och paprika. Toppa med ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

-Mama Skogly ♥

tisdag 28 januari 2014

Entrecote med goda tillbehör

Fredagens middag ser ni här. Inget recept, men himla gott. Gjorde ett kryddsmör av smör, chili flakes, rivet citronskal och persilja. Baconlindade sparris som frästes runt om och en sallad av tomat, mozzarellabollar, lök, avokado och dressing. Och så friterad kålrot. Mums!











-Mama Skogly ♥

måndag 27 januari 2014

Baconlindad lax med färskost

God morgon, kamrater! Eller är det bara morgon? Idag är det fullt ös på kneget. Möte, öva muntliga prov och utvecklingssamtal nästan hela kvällen. Vi får ta en Chuck Norris på det, tycker jag. På facebook alltså.

En helt okej middag. De andra fick potatis till medan jag nöjde mig med avokado, sparris och en god sås.



Baconlindad lax med färskost

4 port

4 laxfilébitar
8 skivor bacon
1 förpackning Creme Bonjour (jag tog grekisk vitlök)
salt och peppar

Salta och peppra fisken runt om. Bred ost på ovansidan och linda två skivor bacon runt om. Gör likadant med alla bitarna. Bryn hastigt runt om i stekpanna så baconet får färg. Lägg i ugnsform och in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Servera med t ex smörstekt sparris, avokado och en god sås.





-Mama Skogly ♥

Hel kokt kyckling och kycklingfond

Det var extrapris på färsk, hel kyckling för någon vecka sedan. Passade på att koka fond som jag frös in. Tänkte göra en god soppa på det nån dag. Själva kycklingen blev suuuupergod och mör. Servera den gärna med kokt potatis och en god gräddsås med gelé och en sallad.



Hel kokt kyckling med rotfrukter

Antal portioner: 4

1 stor kyckling
1 gul lök
20 g rotselleri
00 g fänkål
2 morötter
1 palsternacka
30 g kålrot
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
1 msk salt
3 salladslökar

1. Ansa, skala och skär lök, selleri, morot, palsternacka, fänkål och kålrot i mindre bitar. Lägg rotsakerna tillsammans med kycklingen i en stor gryta.

2. Fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Skumma noga, lägg i lagerblad, salt och vitpepparkorn och koka upp igen. Låt sjuda i ca 50 minuter, innertemperaturen i kycklingen ska nå 75°. Lägg i salladslökarna de sista minuterna av koktiden.

3. Ta upp kycklingen och håll den varm. Fortsätt koka ihop buljongen till ca 1 liter. Kyl buljongen. Avlägsna fettet. Ta av skinnet och skiva upp kycklingköttet.
(recept.nu)



-Mama Skogly ♥

söndag 26 januari 2014

Sushi LCHF-style

Så var det måndag igen. Utvecklingssamtalen drar igång denna vecka och förberedelser inför muntliga nationella prov inleds. Nu blir det några veckor med mycket stuff på kneget. Det är bara till att hålla i sig.

Nu till något gott och mumsigt! Sushi utan ris, med räksallad istället. Man behöver inte så många och man blir ordentligt mätt. Win win!



Sushi LCHF-style

noriblad
räksallad
gurka
avokado
crabsticks
riven ingefära
räkor

Serveras med koriander, wasabi och japansk soja

Bred räksallad på bladet utom ena kanten där det ska ta ihop. Lägg ut gurka, crabsticks och avokado, riv ingefära över. Rulla ihop. Skär i lagom stora bitar och lägg upp på tallrik. Se till att ha en vass kniv. Toppa rullarna med räkor och koriander. Häll upp soja i en liten skål och klicka upp lite wasabi. Servera!









-Mama Skogly ♥

Pizzadeg med bakpulver

Söndag, och vad passar bättre än pizza? Förra helgen gjorde min man degen och sen fick alla preppa sina egna pizzor med valfri fyllning. På min fanns det tomatsås och sen delade jag in den tre olika delar. En med skinka, banan och curry. En med skinka, bacon, lök och fetaost, en med skinka, bacon, kebabkött och fetaost. Mums!



Pizzadeg med bakpulver

4 st

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1,5 dl mjölk

Blanda först mjöl, salt och bakpulver tillsätt sedan tärnat smör och mjölken. Arbeta ihop till en deg.
Kavla ut på mjölat bakbord och lägg i en långpanna med bakplåtspapper.
Bred ut tomatsås och på med valfri fyllning.
Toppa med osten.
Skjuts in i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter, beroende på ugn.



-Mama Skogly ♥

Ännu en helgfrukost

Sköna söndag. Sovmorgon och pyjamaslunk. Jag gillar´t! Fröknäcke med färskost (grekisk vitlök), varmrökt lax, bacon, avokado och nymald svartpeppar. Yum!







-Mama Skogly ♥

fredag 24 januari 2014

Sticky chicken

Ett recept från Ica. Jag gjorde det med delikatesspotatis till, som jag la in på sidan av kyllingen. Det passar även med ris till. Gott var det.



Sticky chicken

ca 7 färska kycklinglår
2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
1 tsk dijonsenap
1 tumme färsk ingefära (skalad och riven)
pressad juice från 1 lime
salt och peppar

Till servering

nykokt ris
sallad

Sätt ugnen på 200˚C.
Lägg kycklinglåren i en ugnssäker form. Blanda resten av ingredienserna och vänd runt dem med kycklinglåren. Krydda med salt och peppar.
Sätt formen mitt i ugnen 30-35 minuter. Täck ev. kycklingen med aluminiumfolie efter en stund i ugnen.
Servera med ris och sallad.





-Mama Skogly ♥

Fläskytterfilé med baconfräs, grönpepparsås och ugnsrostade rotfrukter

Gubben gjorde middag för ett tag sedan och bjöd på detta. Mycket gott. Tyvärr finns det inget recept eftersom han freebasar, så se det som lite inspiration, helt enkelt.



-Mama Skogly ♥

torsdag 23 januari 2014

Köttfärsgryta med soltorkade tomater, zucchini och ädelost

Friday baby! Pojkarna ska strax till skolan och jag ska passa på att baka kex, bröd och en kaksort. Danne slutar tidigt så vi ska helghandla tillsammans sen. Vi har inget på agendan i helgen och det känns himla skönt.

Det är extrapris på köttfärs på Coop i veckan och då brukar vi bunkra upp i frysen. Vevade ihop en gryta med lite gott och blandat som jag bara måste dela med mig av. Sååå. Hiiiimla. Gooott. Vill man, så kan man servera pasta till. Men det är inte rätt. :)

Beställde en receptbok från Leksandsbröd och fick två. Så den ena ska jag ge till någon som jag tror blir glad.



Köttfärsgryta med soltorkade tomater, zucchini och ädelost

ca 4 port

500 g köttfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 skvätt vatten
svartpeppar
7 soltorkade tomater
1 burk hela champinjoner 400/230g
300 g zucchini
0,75 dl grädde
1 Kvibille Gräddädel

Fräs upp köttfärsen och i med tomatpuré, köttbuljongtärning, hackad lök, vatten och svartpeppar. Låt puttra under lock i 30 minuter. Fyll eventuellt på med vatten efter en stund, så det inte blir för torrt.

I med strimlade soltorkade tomater, svampen och zucchini skuren i mindre bitar. Fyll eventuellt på med vatten. Koka i ca 15 minuter.

Slå i grädden, smula ner osten och på med mer svartpeppar. Servera på dirren och njuuuuuuuuut!







-Mama Skogly ♥

onsdag 22 januari 2014

Mariannechokladbollar

Äntligen torsdag! Det känns som denna vecka varit eon-lik. Men nu ser jag ljuset i slutet av tunneln... Håll ut, där ute!

Söta små bollar som man lätt sköljer ner med ett glas mjölk.



Mariannechokladbollar

200 g smält smör
2 dl strösocker
20 Mariannegodisar
2 msk kakao
4 msk O’boypulver
6 dl mixade havregryn
4 msk grädde (eller 2 msk grädde + 2 msk kaffe)

ljus eller mörk choklad (att doppa dem i)
strössel

Mixa Mariannegodisarna. Värm upp smöret så att allt är helt smält och puttrar ganska mycket, rör sen direkt ihop smöret med sockret så att det smälter samman litegrann. Mixa sen havregrynen i matberedare eller stavmixer (ett måste!) och blanda ihop alla ingredienser. Låt smeten stelna i kylen.

Rulla lagom stora bollar och ställ in dem i frysen ett bra tag.
Smält ljus choklad över vattenbad eller i mikron och doppa bollarna i det, sedan snabbt på med strössel.





-Mama Skogly ♥

tisdag 21 januari 2014

Hemmagjord hamburgare med friterade lökringar

Cicci var här i fredags och vi såg Carrie 2013. Filmen var riktigt bra. Vi åt även dessa rackare. Jävulskt gott. Crap a de doodle. Vi har ingen fritös så vi gjorde dem i en vanlig kastrull med höga kanter. Bra att ha ett lock i närheten om det skulle börja brinna. Just in case of an imörgönsy, så att säga. Lökringarna passar även som tilltugg.



Hemmagjord hamburgare med friterade lökringar

hamburgerbröd XL
köttfärs
salt och peppar
Knorrs kött och grillkrydda
bacon
isbergssallad
tomat
Max originaldressing
O´learys hot & smokey
ost
friterade lökringar

Stek baconet. Blanda färsen med salt och peppar. Forma till burgare. Stek i smör och krydda med grillkrydda. Värm bröden på bägge sidor. Gör lökringarna och montera burgaren.

Friterade lökringar

Antal portioner: 4

4 st gula lökar
salt
1 l frityrolja

Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 st äggula
2 dl öl

1. Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka.

2. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula.

3. Späd med ölen till en klumpfri smet.

4. Hetta upp oljan till 175 grader.

5. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera.

6. Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången.

7. Låt rinna av på hushållspapper.

8. Salta generöst. Servera direkt.
(recept.nu)





-Mama Skogly ♥

måndag 20 januari 2014

Skorpor med västerbottensost

God morgon, kamrater! Det är tisdag och jag har en lång arbetsdag framför mig. Min klass ska ha café med underhållning på skolan ikväll. Släkt och vänner är inbjudna och de har bakat fika och förberett sång, dans och teater, allt för att tjäna ihop lite ståla till klasskassan. Jag har också lovat att underhålla med nåt, så det blir till att damma av en gammal stå-upp-grej.

Bjöd på dessa till a-lagsfikat i torsdags. Inte helt okladdigt och det var väldigt svårt att få ihop det till en deg. Jag gör nog inte om dessa. Men de var mycket goda...



Skorpor med västerbottensost

ca 20 st

4 ägg
100 g rumstempererat smör
6 dl mjöl
1 tsk salt
150 g färdigriven västerbottensost

Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggen i två skålar, vitan i ena, gulan i andra. Vispa äggulorna poröst med smöret. Vispa vitorna till hårt skum.

Rör ner smör, salt och osten i äggulsskålen. Blanda väl. Vänd ner äggviteskummet och blanda tills degen tar ihop. Knåda inte, vänd ihop.

Forma två ovala "bullar", 2-3 cm höga och 15 cm breda, på bakplåtspapper, på en plåt med höga kanter, annars kan fett från osten rinna ner i ugnen. Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter.

Ta ut plåten och låt svalna, skär i 2 centimeter breda, avlånga skorpor.
Sätt tillbaka plåten i avstängd ugn och låt stå över natten. Låt dem sedan torka av på hushållspapper, då de blir lite feta av den smälta osten. Lägg i burk.
(Recept från Allers)



-Mama Skogly ♥

söndag 19 januari 2014

Korvlåda med mos

Fuskade med pulvermos, delvis för att det skulle gå snabbare, då vi kom hem 17.15, delvis för att vissa av kidsen gillar pulvermos bättre än riktigt mos. De borde skämmas. Jag hoppas det ska växa bort... Max fick skära korven innan jag kom hem, så där var det ett moment mindre. Helt okej vardagsmat och alla åt upp.



Korvlåda med mos

ca 4 port

500 g falukorv
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk chilisås
1 msk senap
1 msk bostongurka
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1 tsk pizzakrydda

5 port pulvermos gjord på hälften vatten hälften mjölk, kryddad med lite smör, Knorr aromat och svartpeppar.

Skär korven i mindre bitar och stek. Blanda grädde, mjölk, chilisås, senap, Boston, riven vitlök, salt och peppar, pizzakrydda i tillbringare. Vispa ihop. Gör moset och tryck ut i kanten på form. I med korven i mitten och slå blandningen över. In i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, tills blandningen är varm. Servera med riven morot och ett glas kall mjölk.



-Mama Skogly ♥