fredag 28 februari 2014

Mug cake

Dagens frukost, en snabblagad och mättande pjäs. Riktigt gott!



Mug cake

1 st

0,5 banan
2 msk solrosfrön
1 dl havregryn
kanel
1 ägg
2 msk frysta blåbär
olja
Kesella hallon

Smörj in muggen med olja. Blanda skivade bananer med havregryn, solrosfrön, kanel och ägg. Mixa med mixerstav. Blanda ner blåbär. Häll i muggen och in i mikron 1,5 minuter. Servera med Kesella hallon.



-Mama Skogly ♥

torsdag 27 februari 2014

Friterade bananer

ÄNTLIGEN sportlov! Så himla skönt. Listan på vad som ska göras är lång som halva fjolvintern och tvättmaskinen rullar för andra gången. Men ändå. Jag får göra det i valfri takt. Lovet kommer att bestå av middagsbesök, husvagnscamping i Valliden, bokläsning och promenader. Vi håller tummarna för att vi får vara friska.

Himla gott! Smakar som på restaurang. Serveras på dirren med glass och sirap.



Friterade bananer

ca 4 port

3 bananer

Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 dl kallt vatten

Blanda de torra ingredienserna till smeten och vispa ut med det kalla vattnet. Dela bananerna i 4 delar, på längden.
Värm upp oljan till 180 grader och doppa bananerna i smeten. fritera några i taget i ca 4 minuter. Lägg på hushållspapper och sedan upp på tallrikar. Servera.



-Mama Skogly ♥

onsdag 26 februari 2014

Jordgubbar med punchgrädde och havrecrunch

Punchgrädde är sååå gott. Här i gott sällskap och serverade i mina nya fina tallrikar som jag fått av Anette. I love!



Jordgubbar med punchgrädde och havrecrunch

3 port

6 stora jordgubbar
2,5 dl grädde
3 punchflaskor
2 dl havrecrunch (se nedan)

Gör havrecruchen, låt svalna. Snoppa gubbarna (he he). Skär dem i bitar. Vispa grädden och mosa ner punchflaskorna. Montera och servera.

Havrecrunch


1,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,5 dl strösocker
1 dl havregryn

Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser som till en smuldeg. Tryck ut degen till en platta, ca 1 cm tjock och 15 x 25 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna. Bryt sönder i bitar.



-Mama Skogly ♥

Fotograf Josefin Westergren

Nu vill jag ta tillfället i akt och göra lite reklam för en gammal elev till mig. Hon är sjuuuuuukt duktig på att fotografera. Hon frilansar, så har ni någon happening som behöver dokumenteras, så tycker jag bestämt att ni ska anlita henne. Hon finns på facebook här. Här kommer några av hennes foton. Ja, ni ser ju själva...























Skynda er nu, och boka tid!

-Mama Skogly ♥




Fläskfilé baconbus

Fick ett spännande recept av en läsare för ett tag sedan. Det lät superspännande så jag var bara tvungen att testa.

Tack Linda Andersson för att du delar med dig av det goda!



Fläskfilé baconbus

600 g fläskfilé
3 tomater eller så många som behövs för att tacka botten på formen
2 pkt bacon
6-8st färska champinjoner (Efter tycke och smak)
5 dl grädde
3 msk sötstark senap (t ex Johnnys)
2 vitlöksklyftor
kalvfond (Snåla inte, gör inget om det går nästan en halv flaska)
riven ost (gärna Västerbotten)

Bryn bacon och låt rinna av på papper, klipp dem i småbitar. Skiva och stek champinjonerna. Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor i stekpanna, salta och peppra.
Skiva tomaterna och lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg den brynta fläskfilén och champinjonerna över.
Vispa ur stekpannan med 5 dl grädde, tillsätt senap, vitlök och kalvfond. Salta, peppra. Rör ner bacon i såsen.
Häll såsen över allt i den ugnsfasta formen och strö över den rivna osten. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Grädda tills det fått fin färg. Servera med bandspagetti och en stor grönsallad.







-Mama Skogly ♥

tisdag 25 februari 2014

Chokladkolasås till glass

Huvudvärk... Gillas inte! Idag ska jag se American history X med mina 9:or. Sen ska de få skriva av sig om den. Har ni inte sett filmen, så gör det! Ikväll bjuder jag på ett supersmarrigt läsarrecept som kommer att gå hem hos alla baconlovers. Stay tuned!

Här kommer istället ett sött recept. Mums till glass!



Chokladkolasås till glass

50 g smör
1 ½ msk mjöl
1 ½ dl socker
1 ½ msk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjöl, socker och kakao och vispa till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde och låt det koka tills smeten tjocknar. Vilket bara tar några minuter (ca 5 min). Rör om hela tiden så att det inte bränns vid.

Låt svalna lite och servera till glass.



-Mama Skogly ♥

Vaniljbullar

Dagen i backen har varit god. Vi hade lite problem med att få igång eldarna eftersom veden var sur. Men till slut gick det. Alla som ville fick burgare. Sen tittade även solen fram, så det var riktigt najs. Några av kollegorna fick smaka dessa godbitar.

Här kommer receptet på goda bullar. Mina blev lite degiga, kanske skulle ha haft dem inne ännu längre än vad som står i receptet. Eller gjort några fler så de blev mindre. Det kan ni ju tänka på om ni vill testa dessa. Jäkulskt god fyllning i alla fall.

UPPDATERING: Min vän Cecilia gjorde 46 bullar på receptet och det blev bra. Så då vet ni...



Vaniljbullar

50 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1,5 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
11-13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Dekorering:
1 ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst sej.
Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa i 40min.
Fyllningen: blanda ihop alla ingredienser. Klicka ut ca 25 små högar på en tallrik och ställ in i frysen medan degen jäser.
Knåda igenom degen och dela den i ca 25bitar. Gör en boll av varje och lägg i aluminiumform( har även testat vanlig bullform. De gick men blev något flottiga)
Ställ dessa på en plåt.
Ta ut smörklickarna från frysen och tryck en bit i varje bulle. Låt smöret tina medan du värmer upp ugnen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 6-9min mitt i ugnen.
Låt dom kallna på galler .

OBS! Detta är originalreceptet, jag hade kunnat tänka mig att göra fler och mindre för mina blev lite degiga.

(Vad lagar du till middag ikväll)





-Mama Skogly ♥

måndag 24 februari 2014

Ciabatta med räkor & mango

En god macka till lunch, kanske? Här är det en ciabatta som är grillad, sedan på med aioli, mogen mango, handskalade räkor och crema de balsamico. Y.U.M!

Själv ska jag spendera dagen i Bygdsiljum och flippa burgare. Vi har nämligen friluftsdag idag. Så solen, om du läser det här, snälla, visa dig!





-Mama Skogly ♥

Kikärtsbiffar med tzatziki och klyftpotatis

Det blev en köttfri måndag för mig. Gjorde halv sats. Det blev najs. Nu hoppas vi att vitlöken bränner bort halsontet...



Kikärtsbiffar

4 port, ca 8 biffar

2 burkar kokta kikärter (400g X 2)
2 shalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
3 msk persilja
1 msk maizena
1 ägg
spiskummin
paprikapulver
chili flakes
salt och peppar

panko och smör till stekningen

Häll av kikärterna och skölj i durkslag. Hacka löken grovt och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser och mixa i matberedare. Forma till 8 biffar. Vänd dem i panko (asiatiskt ströbröd) och stek i smör 2-3 minuter per sida. Servera med tzatziki och klyftpotatis.



-Mama Skogly ♥

söndag 23 februari 2014

Het falukorv

Helt okej vardagsmiddag. Ungarna petade bort löken och paprikan som förväntat. Suck!



Het falukorv

Mängd: 4 portioner

600 g falukorv
1 rödlök, tunt skivad
1 gul paprika, strimlad
2 dl crème fraiche Mexikansk-Chili
1 dl riven Västerbottensost

Sätt ugnen på 175°. Skär skåror i falukorven. Lägg den i en ugnsfast smörd form och fyll skårorna med paprika och rödlök. Skeda över crème fraiche och strö på ost. Gratinera i ugn ca 25-30 min. Servera med pasta och sallad.
(recept från Norrmejerier)





-Mama Skogly ♥

Kesorulle & pizzasallad

Den här blev mycket god och mättande. Det blir som en blandning mellan pizza och paj. Den här gör vi fler gånger. Men nästa gång har jag den nog i lite längre än vad som står i receptet.



Kesorulle

Deg:
5 dl mjöl
150 gram smör
250 gram keso

Fyllning:
senap
ca 18 skivor rökt skinka
paprikapulver
pizzakrydda
ost

Rör ihop till en smidig deg och kavla ut som en rulltårta på ett bakplåtspapper, ända ut till kanterna. Bred på senap, lägg på skinkskivor, pudra över pizzakrydda, paprikapulver och hyvla ost överst. Rulla sedan ihop precis som en rulltårta och sen in i ugnen i 175 grader, 40 minuter. Servera med pizzasallad.
(recept från Vad lagar du till middag ikväll)

Pizzasallad

vitkål
rapsolja
vitvinsvinäger
socker
salt
grovmalen svartpeppar
italiensk salladskrydda

Strimla vitkålen och slå över olja och vinäger. Krydda med socker, salt, peppar och salladskrydda.







-Mama Skogly ♥

lördag 22 februari 2014

Räkbåtar

Räkbåtar som kan serveras som förrätt eller som ett bidrag till plockmatsbordet.



Räkbåtar

6 st

1 förpackning Sarah Lee croissantdeg
romansallad
ett gäng skalade räkor
1 sats romröra (se nedan)

Baka croissanterna enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna. Skär en skåra och bryt upp dem lite. Gör röran. Fyll croissanten med romansallad, röra och toppa med räkor.

Romröra:
1 creme fracihe
1 burk sikrom
italiensk salladskrydda
citronpeppar
salt
1 msk dill
citronsaft
4 crab sticks

Hacka crabsticksen och blanda med det övriga. Ställ kallt till servering.



-Mama Skogly ♥

Semmelmuffins

Lördagen rullar vidare. Vi har just kommit hem från Sunnanåskolans gympasal där barnen har fått hoppa och studsa lite. Hoppas de somnar tidigare ikväll... Cicci kommer snart och vi ska prova ett spännande recept som jag fått av en trevlig läsare.

Inte semlor, men nästan. Och mycket enklare och snabbare. Jag fick ut 17 stycken av detta recept.



Semmelmuffins

4 ägg
3 dl socker
100 gr smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk malen kardemumma

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med de torra ingredienserna.
Fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt svalna. Skär av toppen försiktigt och gröp ur lite av innehållet av muffinsen.
Blanda mandelmassa med inkråmet och en skvätt mjölk. Bred på muffinsen och sen på med vispad grädde. Toppa med locket och lite florsocket. Ta da!





-Mama Skogly ♥

fredag 21 februari 2014

Köttfärspiroger

Dessa puppies är riktigt goda.



Köttfärspiroger

8 st

2 rullar färsk smördeg
ca 500 g köttfärssås
1 paket bacon
1 Creme bonjour grekisk vitlök
8 skivor ananas
1 ägg

Gör en köttfärssås som inte är alltför "blöt". Köttfärssåsen ska vara sval när den läggs på. Stek baconet. Skär varje smördegsruta i fyra delar. Bred ost på ena sidan, inte ända ut mot kanterna. Lägg på köttfärs, ananas och bacon. Vik ihop och gaffla kanterna. Pensla med uppvispat ägg. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera med sallad och en vitlökssås.





-Mama Skogly ♥

Heta räkor

Här bjuder jag på ett recept som jag fått av en läsare som heter Erica. Hon har själv en matblogg, så kika gärna in här.

Tack Erica, för att du delar med dig av det goda!



Heta räkor

6 port

1 kg oskalade räkor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk paprika
2 msk chilisås
1 dl vitt vin
2 msk hummerfond
3 dl grädde
lite citronsaft
klippt, färsk persilja
0,5 msk sambal

Tina och skala räkorna. Hacka löken och fräs i smör. I med resten av ingredienserna, utom sambal och räkor. Låt koka ca 5-10 minuter. I med sambal och lägg i räkorna. Låt det inte koka, då blir räkorna sega. De ska just så pass bli varma. Ät med ett gott bröd.





-Mama Skogly ♥

torsdag 20 februari 2014

Bacon & äggtoast

Oj ta mig tusan, så gott! Ett glas juice och en kopp java så är det klart och betalt. Vill man vakna upp ordentligt så kan man kicka över lite tabasco vid servering också.



Bacon & äggtoast

1 port

2 franskskivor
smör
2 skivor bacon
1 ägg
1 salladslök
ost
chilipulver
svartpeppar
salt

Bred smör på det som ska vara utsidan, på mackan. Stek bacon och lägg på mackan. Vändstek snabbt ett ägg, låt det vara rinnigt inuti. Lägg på macken. Skiva salladslök och riv ost och lägg på. Pudra över chilipulver, svarpeppar och salt. Lägg på den översta skivan bröd. Grilla i våffeljärn eller mackjärn några minuter. Servera på dirren.
(recept från Matikvadrat)









Sugen?

-Mama Skogly ♥