onsdag 30 april 2014

Ranchkyckling

Filmdate för mig och Cicci igår. Filmen vi skulle se, gick i vanlig ordning inte att se. Så det blev Netflix och Knowing istället. Den är bra. Rekommenderar den. Rekommenderar även den här gratängen. Riktigt god och krämig.



Ranchkyckling

4-6 port

350 g penne rigate (eller valfri pasta)
3 st kycklingfiléer
2 pkt bacon
1 röd paprika
1 gul paprika
0,5 purjo
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2 påsar ranch dip (OLW)
riven ost

Koka pastan. Skär kycklingfiléerna i bitar och strimla baconet. Tärna paprikan och hacka löken. Bryn kycklingen först, sen paprikan och löken. Lägg åt sidan. Stek baconet. Rör ihop creme fraiche, grädde och dippulvret.

Lägg pastan i botten på gratängform. I med kycklingen, bacon, paprikan och löken. Häll över dipröran och på med osten. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minutas.








-Mama Skogly ♥

tisdag 29 april 2014

Tacofylld fralla med osttäcke

Idag är det Valborgs och jag passar på att kompa ut. Tur det, för ikväll drar vi till husvagnen i Valliden och imorgon drar vi den till vårt smultronställe Ostvik. En massa mat ska förberedas idag, så man inte behöver pyssla med alltför mycket sån i vagnen. Det är mulet ute, så det gör inte så mycket att dagen spenderas inomhus. Grillat står på menyn ikväll. Vad äter ni?

Vad sägs om lite variation till det vanliga fredagsmyset? Här är det ett urgröpt lantbröd som är fyllt med godsaker. Även barnen gillade denna. Jag använde Norrmejeriets smaksatta creme fracihe, och den finns säkert i liknande utförande i nåt annat märke, för er som inte har Norrmejeriers stuff.



Tacofylld fralla med osttäcke

ca 600 g tacofärs (köttfärs+1,5 påse tacokrydda)
1 grekiskt lantbröd
1 creme fracihe mexikansk chili Norrmejerier
4 dl riven ost (jag hade cheddar)

Tillbehör:
guacamole, salsa, vitlökssås och diverse grönfoder


Stek färsen och blanda ner tacokrydda. Späd med lite vatten och låt puttra. Skär locket av brödet och gröp försiktigt ur så att köttfärsen ryms. Blanda riven ost med creme fracihen. Fyll frallan med köttfärsröran och bred creme fraiche-blandningen ovanpå. Skjuts in i ugnen i 225 grader ca 10-15 minuter. Passa så inte brödet bränns i slutet. Servera med valfritt tillbehör. Se Let´s dance. Eller nåt.







-Mama Skogly ♥

måndag 28 april 2014

Vita kladdkakemuffins med Baileys

Ändrade planer. Daniel ska vara hemma med Alfred idag också. Det passar bäst eftersom jag har sambedömning på nationella uppsatser, matlagningsprov och föräldramöte på schemat idag. Kompar ut morgondagen och då ska det packas inför en husvagnstripp och mat ska förberedas. Det är även tänkt att det ska hinnas tryckas in en filmdate också. Ha en fin dag, kamrater!

Love hjälpte mig att baka dessa små godbitar. Supergoda och superenkla att röra ihop. Vi gick till Bulleribock och bjöd hans fröknar på dem sen.



Vita kladdkakemuffins med Baileys

ca 10 små

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3-4 msk Baileys

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet och till sist likören. Häll smeten i muffinsformar. Baka dem i cirka 15 minuter i 200 grader. Servera gärna med en klick grädde.





-Mama Skogly ♥

Recept i Skellefteguiden

Jag fick äran att stå för recepten i Guiden denna månad. Ni som hänger med i bloggen känner igen recepten.
Halloumitoast till förrätt, varm smörgåstårta med köttfärs till varmrätt och Tobleronemousse med Tobleronesnittar till efterrätt.



-Mama Skogly ♥

söndag 27 april 2014

Quesedillas med bönröra

VAB för Danne idag eftersom Alfred vaknade upp med febran. Jag blir hemma imorgon, förutom på kvällen då jag har föräldramöte.

Idag blir det vegetariskt på bloggen. Det här blev grymt gott. Serverades med sallad, salsa och guacamole. Yummy for my tummy!



Quesedillas med bönröra

2-4 portioner

Bönröra:
1 burk svarta bönor (410g)
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
0,5 dl grädde
0,5 grönsaksbuljongtärning
färsk persilja
paprikapulver
spiskummin
citron
1/4 gul lök

Hacka löken och riv vitlöken. Fräs i smör. I med bönorna och resten av ingredienserna. Mosa ihop.

Tillbehör:
4 mjuka tortillabröd
ost
valfria salladstillbehör, t ex sallad, gurka, tomat, rödlök, majs
guacamole
salsa

Hyvla ost och lägg på ett tortillabröd. Smeta ut bönröran och på med ett lager ost. Lägg ett brödlager som lock. Värm på bägge sidor i en torr stekpanna tills brödet fått färg och osten smält. Skär i trekanter och servera med tillbehören.





-Mama Skogly ♥

Räfsarmacka

Morgonen inleddes med frukost och sen en promenad broarna runt. Trädgårdsfix, räfsning och fröplantering efter det. Då krävs det en rejäl macka till lunch på det.



Räfsarmacka

2 franskbrödskivor
smör
Hellman´s majonnäs
ost
falukorv
tomat
gurka
romansallad
1 ägg
grillkrydda
svartpeppar

Skär korven tunt. Skär gurka och tomat. Bred smör på ena brödet och på med ost. Vändstek ägget med peppar och grillkrydda. Lägg det på osten. På med korv, tomat, gurka och sallad. Bred Hellman´s på nästa brödskiva och toppa med det. Klart!



-Mama Skogly ♥

lördag 26 april 2014

Krustader med blå kornblomst och syltlök

Supermumsiga, små godbitar.



Krustader med blå kornblomst och syltlök

krustader
blå kornblomst
syltlök

Lägg ost i krustaderna, på med en syltlök och in i ugnen på 225 grader i 5 minuter.



-Mama Skogly ♥

Lyxig laxbakelse

Det här receptet har jag fått av min svärmor Signe. Jag har lagt till gräslök, räkor och svartpeppar, i övrigt är det originalreceptet. Den kan med fördel göras i god tid. Den blir då bara saftigare.



Lyxig laxbakelse

4 port

12 franskskivor
2 dl creme fracihe
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
50 g stenbitsrom eller sikrom
200 g kallrökt lax i skivor
svartpeppar

Till garnering:
citron
räkor
dill

1. Skär ut en stor cirkel ur varje brödskiva. Cirklarna ska vara lika stora.
2. Vispa creme fracihen så den tjocknar, blanda ner hackad dill, hackad gräslök och hälften av rommen. Smaka av med lite svartpeppar.
3. Skär laxskivorna så de blir ca 5 cm höga och se till att det räcker att garnera runt bakelserna. Hacka laxen som blir över och vänd ner i smeten.
4. Bred krämen på brödskivorna och montera så att det blir fyra bakelser. Bred krämen även runt om och till sist ovanpå.
5. Rulla in bakelserna i laxskivor. Toppa med skalade räkor, resten av rommen, citronskivor och dill. Ställ kallt fram till servering.





-Mama Skogly ♥

fredag 25 april 2014

Melon- och halloumisallad

Idag bjuder jag på ett sött och salt tillbehör till grillat.



Melon- och halloumisallad

0,5 piel de sapo-melon
1 knippelök
1 halloumiost
smör
rapsolja
svartpeppar

Dela melonen och gröp ur kärnorna. Gröp ur fruktköttet, gärna med ett melonjärn. Hacka knippelöken. Skär halloumin i skivor och stek i smör tills skivorna blir gyllenbruna. Låt svalna och riv i bitar. Blanda allt i en skål, ringla över lite olja och vrid några varv med pepparkvarnen.



-Mama Skogly ♥

torsdag 24 april 2014

Skagenröra med grönt äpple och västerbottensost

Friday baby! På dagens agenda står promenad, helghandling och trädgårdsfix. Ser ut att bli en strålande dag! Have a good one, kamrater!

Här kommer receptet på en fräsch röra med crunch och mycket smak. Mycket god att lägga på en skiva surdegsbröd. Enjoy!



Skagenröra med grönt äpple och västerbottensost

350 g oskalade räkor
1 dl västerbottensost
1 grönt äpple
2-3 msk hackad dill
2 dl creme fracihe
salt och vitpeppar efter smak

Riv osten och skala räkorna. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre. Blanda ihop allt i en stor skål. Vänd ner creme fracihe och smaka av med dill, salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

onsdag 23 april 2014

Tunnbrödssnittar

God morgon, kamrater! När väckaren ringde i morse sov jag som en klubbad säl. Det tog någon minut innan jag fattade vilken dag det är. Snart helg. Håll ut!

Riktigt goda snittar som vi kalasade på under långfredagen.



Tunnbrödssnittar

18 st

2 mjuka tunnbröd
0,5 burk creme fracihe
1,5 dl riven västerbottensost
1 msk sweet chili
6 skivor parmaskinka

Blanda creme fraichen med osten och sweet chili. Bred ut på bröden. Lägg ut skivorna med skinka så de täcker. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 225 grader i 8 minuter.



-Mama Skogly ♥

Sega Dumlesnittar

Hittade det här spännande receptet hos Bli min jäst. Det resulterade i att syrrans flickor bakade dessa sega, kolachokladiga snittar. Mums!



Sega Dumlesnittar

ca 45-50 stycken

200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl

ca 10 stycken Dumlekolor

Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.
Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen.
Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.
(Recept från Bli min jäst)





-Mama Skogly ♥

tisdag 22 april 2014

Gratinerad fläskfilé med champinjonsås

Ett recept direkt från hemkunskapen som blir för jäkla gott! Bli inte rädd för den långa hur-man-gör-listan. Den är skriven så en niondeklassare ska haja hur man gör. Servera denna med valfri potatis.



Gratinerad fläskfilé med champinjonsås

4 port

400 g fläskfilé
1 msk smör
4 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad lök
2 msk finhackad morot
2 msk finhackad rotselleri
2 tsk krossade enbär
1 dl rött matlagningsvin
1 dl vatten

Champinjonsås:
1 msk smör
1 burk champinjoner (utan spadet)
2 msk vetemjöl
4 dl mellangrädde
4 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Putsa filén genom att ta bort hinnor och senor.
3. Smält smöret i stekpanna. När smöret är ljusbrunt, lägger du i filén och bryner den runt om.
4. Salta och peppra när filén fått färg.
5. Skala och finhacka lök, morot och rotselleri. Lägg dem därefter i stekpannan och bryn dem tillsammans med filén.
6. Krossa enbären och blanda ner dem tillsammans med vinet och vattnet i pannan.
7. Lägg ett lock på stekpannan och bräsera (koka färdigt under lock) på svag värme i ca 10 minuter. Ta av stekpannan från plattan, häll av stekskyn och spara den. Ta upp filén och lägg den att vila i folie.
8. Gör nu i ordning champinjonsåsen. Häll av spadet. Smält smöret i kastrull. När smöret är ljusbrunt, lägger du champinjonerna i pannan och bryner dem.
9. Strö mjölet över svampen och låt det hela bryna ett kort ögonblick under omrörning.
10. Tillsätt stekskyn, rör om och låt koka upp. Tillsätt därefter grädden, rör om och ge det ett uppkok. Låt det hela koka på svag värme i ca 5 minuter.
11. Ta filén ur folien och skär den i skivor.
12. Lägg upp skivorna på ett smort, ugnsfast fat och häll över såsen.
13. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 10 minuter. Om du vill göra i ordning rätten i förväg, kan du vänta med detta moment tills precis innan ni ska äta.

-Mama Skogly ♥

Krustader med getost och fikonmarmelad

Dessa går ner enkelt.



Krustader med getost och fikonmarmelad

krustader
getost
fikonmarmelad

Fyll krustaderna med ost och på med en klick marmelad. In i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter.



-Mama Skogly ♥

måndag 21 april 2014

Kebabmarinerat kött i pitabröd med grönsaker och sås

Våra vänner Martin och Annika hälsade på oss igår, med sin lille kille Eddie. Vi bjöd på det här och såg SAIK ta hem guldet igen. Det firades med glass och kakor.

Ha en god vecka, kamrater!



Kebabmarinerat kött i pitabröd med grönsaker och sås

Köttet:

2 st fläskiléer
Santa Marias kebabkrydda
spiskummin
salt och peppar
olja

Kebabsås:

2 dl creme fraiche
2 msk chilisås (tomatvarianten)
italiensk salladskrydda
chili flakes
kebabkrydda (Santa Marias)
pizzakrydda
paprikapulver

Rör ihop. Klart!

Tillbehör:

pitabröd
sallad
gurka
riven ost
paprika
tomat
rödlök

Ansa köttet och skär i skivor. Marinera och grilla tills det är genomstekt. Strimla köttet i mindre bitar och servera med tillbehören.




-Mama Skogly ♥

Minitoasts med paprikaost

Dagens promenad är avklarad. Det var jag och några hundägare som syntes ute på gatorna. En tvättmaskin är körd så den ska hängas ute. Sen blir det att hänga på altanen och lapa sol. Imorgon är det back to the kneg.

Dessa små rackare blev mycket goda. Funkar även som tillbehör till soppa.



Minitoasts med paprikaost

1 baguette
ca 75 g pikantost
1 dl riven västerbottensost

Mosa ihop. Skär brödet i ganska tunna skivor. Bred på röran och in i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter. Servera.



-Mama Skogly ♥

lördag 19 april 2014

Äppelkakasmoothie

Det är påsk och då lyxar vi till det med extra god frukost.



Äppelkakasmoothie

4 portioner

5 dl äppeljuice
3 stora skalade och urkärnade äpplen
3 dl vaniljyoghurt
1 tsk kanel

Lägg alla ingredienserna i en blender och mixa till en slät smoothie. Alternativt lägg allt i en bunke och mixa slätt med en stavmixer. Häll upp i 4 stora glas.
(recept från Coop)





-Mama Skogly ♥

Kinderganache med Oreokross

En söt efterrätt som just har serverats på Casa Hawk. Den är enkel och snabblagad om man bortser från avkylningstiden.Om man vill kan man byta ut Oreokakorna mot t ex Ballerina kladdkaka.

Nu ska vi åka och handla och sedan ska syrrans flickor baka och en laxbakelse ska tillagas inför påskbuffén ikväll.



Kinderganache med Oreokross

6 st

2 dl grädde
6 bars Kinder maxi
12 st Oreos
6 chokladfingrar

Dagen innan:
Värm grädden till 90 grader, det får inte koka. Smält Kinder chokladen i grädden och ställ kallt över natten. Vispa ganachen.
Stjälp upp lite ganache i glaset. Skär en kaka och i med smulorna. I med mer ganache och toppa med smulor från ännu en kaka. Stick försiktigt ner chokladfingret. Servera.





-Mama Skogly ♥

fredag 18 april 2014

Hallonbellini

Den här bad boyen var inte så tokig... Jag använde några frysta hallon som is.



Hallonbellini

2 glas

1 flaska mousserande vitt vin, med eller utan alkohol
2–3 msk hallonpuré (mixa 1 dl hallon och 1–2 msk florsocker)

Mixa färska eller tinade hallon tillsammans med 1–2 matskedar florsocker. Låt stå kallt en stund om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.

Skeda upp 2–3 matskedar puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin.
(Recept från Elle Mat & Vin)



-Mama Skogly ♥

Leilas senapssill

Den här kommer att stå på påskbuffén imorgon. Mycket god!



Leilas senapssill

3 pkt (420 g) 5-minuters sill
1 dl senap
3 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
2 dl neutral matolja
2 msk kallt espressokaffe
1 knippe färsk dill

Häll av sillen och låt all vätska droppa bort, torka av fisken med hushållpapper.
Vispa samman senap, strösocker, rödvinsvinäger och kryddor i en skål. (Tips! Ställ en fuktig disktrasa under skålen så står den stadigt under vispning).
Tillsätt olja i en tunn, fin stråle under kraftig vispning.
Smaksätt såsen med espressokaffet.
Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen. Låt med fördel stå över en natt eller två.
Finhacka färsk dill och blanda med senapssillen vid servering.

Tips! Den här såsen är även supergod till gravlax och grillad lax då både med och utan dill. Med dill brukar den kallas hovmästarsås. Vill man göra en krämig variant så tillsätter man bara cirka 1 dl crémè fraiche. 5-minuter sill är sill i 1-2-3 lag som är färdig att läggas in i såser.



-Mama Skogly ♥

torsdag 17 april 2014

Citronpaj à la Laurent

Och här kommer fredagskvällens efterrätt, en jäkulskt fräsch paj.

Idag kommer min syster med familj och de ska fira påsken med oss. Ikväll äter vi grillat och imorgon blir det påskbuffé. Sillen ska läggas in redan idag. Glad påsk, kamrater!



Citronpaj à la Laurent

(ursprungsrecept från SVT Gokväll)

250g vetemjöl
125g kallt osaltat smör
40g florsocker
1 nypa salt
1 ägg

1 dl citronsaft
½ dl limesaft
Skalet av ½ lime och en ½ citron
1 burk kondenserad mjölk
4dl vispgrädde

Blanda snabbt ihop smörbitar och socker till en sandig konsistens. Blanda i salt & socker. Häll i ett ägg och blanda ihop till en degboll. Tryck ut i en pajform 30cm (eller om degen blivit för lös låt kylas ner en halvtimme i kylen under plastfolie först).
Täck degen med aluminiumfolie och ris och grädda 15 min i 180 grader. Ta bort ris och folie och grädda ytterligare 15-18 min. Låt kallna.
Fyllning:
Vispa grädden. Tillsätt kondenserad mjölk och saft + rivet skal. Häll i pajbotten och låt stå i kylen några timmar.



-Mama Skogly ♥