söndag 29 juni 2014

Morot med ädelost och baconsmul

Tredje och sista tilltugget (för den här gången) från Kajsa. Vill man ha den vegetarisk, skippar man baconet ovanpå.



Morot med ädelost och baconsmul

morot

Röran:
200 g philadelphiaost
75 g ädelost, smulad
100 g bacon, knaperstekt och smulad
salt och peppar

Rör ihop ostarna med salt och peppar och lägg i spritspåse. Skär morot i slantar och spritsa röran. Toppa med smulad bacon.

-Mama Skogly ♥

Tomathalvor med morots- och ingefärsröra

Himla fräscht tilltugg. Svårt att sluta äta av dem faktiskt. Kajsa slår till igen.



Tomathalvor med morots- och ingefärsröra

cocktailtomater

Röran:
200 g philadelphiaost
75 g riven morot
1 msk riven, färsk ingefära
1 apelsin, rivet skal
salt och peppar

Blanda ihop allt till röran. Skär bort lite av toppen och botten av tomaterna så de kan stå. Dela dem och klicka på röran.



-Mama Skogly ♥

lördag 28 juni 2014

Chili sin carne

När vi åt chili con carne gjorde jag denna till Anette som inte äter kött. Den blev också väldigt god.



Chili sin carne

ca 2 port

1 morot
1 röd paprika
smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
0,5 tsk spiskummin
pizzakrydda
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl vatten
svartpeppar
salt
1 burk vita bönor i tomatsås

Riv moroten grovt och kärna ur paprikan. Skär den i små bitar. Fräs detta i smör några minuter, tillsammans med riven vitlök.
Krydda med chilipulver, spiskummin och pizzakrydda. Slå över vatten och i med buljongtärning. Låt puttra ca 15 minuter. Kolla att vattnet inte kokar bort.
I med vita bönorna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex grönsaker, guacamole, riven ost och nachos.





-Mama Skogly ♥

Gurkskivor med laxröra

Kajsa bjöd på fantastiskt goda tilltugg på midsommarafton. Mums! Recepten är ur Systrarna Eisenmans mingelmat.



Gurkskivor med laxröra

gurka
färsk dill till garnering

Laxröra:
200 g philadelphiaost
100 g kallrölt lax, finhackad
1 citron, rivet skal
2 tsk färskpressad citronsaft
1 msk dill, finhackad
salt och peppar

Skär gurkan i skivor. Blanda röran och lägg i spritspåse. Spritsa på gurkan, garnera med dill och servera.



-Mama Skogly ♥

torsdag 26 juni 2014

Lakritsbrownie med citronmousse och bär

Kikki och Matte hade gjort efterrätten till midsommar. Mumsig skapelse. Tänk på att vispa grädden HÅRT, hälsar Kikki.



Lakritsbrownie med citronmousse och bär

125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
1 krm salt
smör till formen
250 g färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
florsocker och färsk mynta eller citronmeliss till garnering

Citronmousse
4 1/2 gelatinblad
4 äggulor
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
finrivet skal av 1 citron
1 1/2 dl färskpressad citronjuice
4 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och citronjuice.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna.
Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Pudra över florsocker. Garnera med mynta och citronmeliss.
(Recept från Ica)





-Mama Skogly ♥

onsdag 25 juni 2014

Passionsfruktsbubbel

Det var Daniel och jag som skulle fixa fördrinken till midsommar. Gjorde den här enligt ett recept i Mitt kök. Jag tyckte inte det smakade passionsfrukt, det var alldeles för lite "sirap" till varje glas. Här kommer originalreceptet i alla fall. Skulle jag gör om det idag skulle jag beräkna halva receptet till 4 glas och betydligt mindre mängd bubbel än vad som står.



Passionsfruktsbubbel

20 glas

10 passionsfrukter
5 msk strösocker
1 dl vatten
3 flaskor mousserande

Halvera passionsfrukterna och skopa ur kärnorna i en kastrull. I med socker och vatten, låt koka upp.
Passera frukten genom finmaskig sil, använd en sked som hjälp.
Häll lite passionssirap i botten på varje glas. Fyll på med mousserande.





-Mama Skogly ♥

Fetaostsås med honung och basilika

God sås till grillat!



Fetaostsås med honung och basilika

1 creme fracihe
1 kruka basilika
1/2 vitlök
2 msk flytande honung
1 fetaost
salt och peppar

Mosa fetaosten tills den blir grynig. Hacka basilikan och vitlöken. Blanda ner allt i creme fraichen. Ringla över honung och rör om.
För bästa resultat, låt såsen stå i kylskåpet i ca tre timmar så den får dra till sig.
(Recept från http://stheavenstreet.blogspot.se)



-Mama Skogly ♥

tisdag 24 juni 2014

Mexikanskt ost- & jalapeñobröd

Ett spännande bröd som Anette hade bakat till buffén.



Mexikanskt ost- & jalapeñobröd

1 bröd

50 g jäst

4 tsk socker

2 tsk flingsalt

1 dl olivolja

3 dl fingervarmt vatten

7-8 dl vetemjöl special

50 g smör

2 dl riven cheddarost

2 msk inlagda jalapeños, hackade

1/2 dl koriander, hackad


Blanda jäst, socker, salt, olja och finger­varmt vatten (37 grader) i en degbunke och rör tills jästen löst sig i vätskan.

Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Jäs degen i bunken under en kökshandduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Knåda och rulla degen till en korv och skär i cirka 4x4 centimeter stora bitar.
Lägg bitarna i en bunke och blanda runt dem med ost, smör, jalapeños och kori­ander.

Smörj en kakform (23 cm i diameter) och stjälp upp degen i formen.

Baka i 30 minuter eller tills brödet fått en gyllene färg. Låt gärna stå och svalna något före servering.



-Mama Skogly ♥

Grillad sparris med kallrökt lax och parmesandipp

Anette fixade förrätten till midsommar. Och den var ragadish! Receptet är från Mitt kök.



Grillad sparris med kallrökt lax och parmesandipp

4 port

12 gröna sparrisar
olja att pensla med
flingsalt
hyvlad parmesanost
rostade pinjenötter
4 skivor kallrökt lax

Sås:

2 dl creme fracihe
1 tsk färskpressad apelsin
1 dl finriven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Rör ihop dippsåsen.
Skär av den nedersta delen av sparrisen. Pensla sparrisen försiktigt med olja och stek den runtom i grillpanna några minuter på hög värme. Dra bort från värmen och låt sparrisen eftersteka någon minut i pannan.
Servera med lax, hyvlad parmesan, pinjenötter och en klick sås.



-Mama Skogly ♥

Midsommarröra

På midsommarbordet är sill ett måste och det här blev årets variant. Mycket god. Receptet är från ica och tricket är att göra egen majonnäs. Använd inte den köpta, det kommer inte att bli bra. Att göra egen är inte alls svårt. Det gäller bara att alla ingredienser är samma temperatur. Det blev lite majjo över och det åt vi till en ägg- och räkmacka kvällen efter.



Midsommarröra

Portioner: 4

4 ägg
1 stor rödlök
250 g körsbärstomater
1 burk hela filéer matjessill (à 570 g)
1 1/2 dl majonnäs (se recept nedan)
3 msk chilisås
svartpeppar
1 kruka gräslök
4 msk riven pepparrot

Garnering

riven färsk pepparrot
gräslök

Till servering

knäckebröd
smör
lagrad ost (gärna prästost)

Koka äggen i 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten, låt svalna, skala och skiva.
Skala och skiva löken i tunna ringar. Dela tomaterna i halvor.
Låt sillen rinna av och skär den i ca 3 cm breda bitar.
Blanda majonnäsen med chilisås, smaksätt med lite nymald svartpeppar samt pepparrot.
Skär gräslöken i ca 2 cm långa strån.
Blanda alla ingredienser men spara lite gräslök till garnering.
Garnering: Garnera röran med riven pepparrot och gräslök.
Till servering: Servera med knäckebröd, smör och ost.

Receptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 port på buffébordet.

Hemmagjord majonnäs

1 sats

2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm socker
2 dl olja

Lägg äggula, senap, vinäger, salt, peppar och socker i en skål.
Blanda ihop allt med en mixerstav eller elvisp. Tillsätt oljan droppvis. Låt gärna stå en stund före serveringen.

Tips

Tips 1! Om du har en stavmixer och inte vill ha äggvitor över kan du göra så här: Ta 1 ägg i stället för 2 äggulor. Lägg alla ingredienser inklusive oljan i en hög och smal behållare/kanna. Sätt ner stavmixern, tryck igång den och för den långsamt rakt upp. Färdigt på ett par sekunder!

Tips 2! Om majonnäsen skär sig, gör så här: Lägg 1-2 msk senap eller 1 äggula i en ren skål. Droppa långsamt i den skurna majonnäsen och vispa tills den går ihop.
(recept från ica)



-Mama Skogly ♥

måndag 23 juni 2014

Grillsås

Den här såsen blev jättegod. Den var ännu godare dagen efter, så man kan passa på att göra den dagen innan man ska äta den. Funkar även som pizzasås eller pastasås.



Grillsås

1 röd paprika
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
4 msk socker
2 msk fransk senap
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk basilika
70 g tomatpuré (knappt 1 dl)
3 dl majs- eller solrosolja

Mixa ihop ingredienserna.

(Recept från Flickorna i Mellby)

-Mama Skogly ♥

Jordgubbs- & nektarinsalsa

God morgon! Vi startar veckan med första midsommarreceptet, nämligen denna salsa som gick hem hos flera stycken vid bordet. Enkel att göra och väldigt fräsch.



Jordgubbs- & nektarinsalsa

8 port

500 g jordgubbar
3 nektariner
0,5 lime, skal och saft
1 msk akaciahonung
1 msk rapsolja
2 tsk basilika, färsk, hackad
salt och svartpeppar

Skölj och snoppa gubbarna. Skär dem i bitar. Kärna ur nektarinerna och skär i bitar.
Lägg i en skål och i med rivet skal och saften från limen.
I med honung, basilika, rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ställ kallt till servering.
(recept från Mitt kök)



Och så några bilder från midsommarafton.





















-Mama Skogly ♥

söndag 22 juni 2014

Grillad munk med hallon och blåbär

Nu har vi landat hemma efter en trevlig husvagnshelg i Varuträsk. Mycket god mat, recept kommer på löpande band!

Snabb efterrätt när man grillat till middag. Jag gjorde den med jordgubbar och hallon istället för blåbär. Enkelt och gott.



Grillad munk med hallon och blåbär

Portioner: 4

2 munkar
2 dl kvarg med blåbärssmak

Till servering
hallon
blåbär

Garnering
citronmeliss

Dela munkarna.
Grilla dem med snittytan mot grillgallret tills de får fin färg.
Till servering och garnering: Servera med blåbärskvarg, hallon och blåbär, garnera med citronmeliss.
(recept från ica.se)



-Mama Skogly ♥

torsdag 19 juni 2014

Strawberry Colada

Idag drar vi husvagnen till Fahlgrens i Varuträsk. Där ska vi leka, äta och dricka gott. Imorgon ska vi friluftscampa vid sjön, om det finns plats över dvs. Glad midsommar, kamrater!

Till den här stänkaren får man höfta måtten sjölven. Men goood blir den.



Strawberry Colada

ljus rom
Malibu
frysta jordgubbar
ananasjuice

Mixa de frysta gubbarna och slå över rom, Malibu och ananasjuice. Mixa så allt blandas. Häll upp i fina glas och servera på dirren.





-Mama Skogly ♥

Chili con carne

Tjoho kobojsare! Den här hade jag förberett hemma så när vi kom till husvagnen var det bara att hacka lite tillbehör och värma på carnen. Fick beröm av både Daniel och Robert, att den här var riktigt god.



Chili con carne

800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 msk tomatpuré
2 tomater
3 vitlöksklyftor
3 buljongtärningar
1 msk chilipulver (lite drygt)
1 tsk paprikapulver
1-1,5 tsk spiskummin
1 msk pizzakrydda
3 dl vatten
2 burkar vita bönor i tomatsås

Bryn köttfärsen i smör. I med hackad lök, tomatpuré, hackad tomat, riven vitlök, buljongtärning, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, pizzakrydda och vatten. Låt puttra 45 minuter under lock. Kolla vätskan regelbundet, så den inte torkar ur.
Smaka av med salt och peppar. Häll i vita bönor i tomatsås och låt bli varmt.
Servera med t ex guacamole, riven ost, hackad gurka, tomat, rödlök och nachos.



-Mama Skogly ♥

onsdag 18 juni 2014

Koladröm med dajmgrädde och jordgubbar

Här är mitt bidrag till årets tårtfrossa på Bulleri. Receptet är från ica, men jag har bytt ut digestivebotten mot chocolate chip cookiesbotten och lag till mer dajm i grädden.

Nedan, även två bilder från tårtborden.



Koladröm med dajmgrädde och jordgubbar

8 bitar

1 burk karamelliserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
400 g chocolate chip cookies
1 l jordgubbar
2 dubbeldajm (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Smält smöret. Mixa kakorna i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka dajmen. Vispa grädden fast och blanda med 3/4 av daimkrosset.
Bred på kolakrämen. Bred dajmgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande dajmkross.









-Mama Skogly ♥

Kräfttzatziki

Så har man klivit på semestertåget. Nu kan det hända att det uppdateras lite mer oregelbundet här på Smaskeli. Vissa dagar kanske det kommer flera recept och andra dagar kanske det ekar tomt. Jag önskar er hur som haver en trevlig sommar, kära läsare!

En god röra som passar till fisk, gärna grillad.



Kräfttzatziki

0,5 st gurka
0,5 tsk salt
150 gram avrunna kräftstjärtar i lag
2 dl matyoghurt
1 st pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

1. Riv gurkan grovt på hushållspapper. Strö över salt och låt dra ca 15 minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem.
2. Pressa ur gurksaften och blanda gurka, kräftor, matyoghurt, vitlök och peppar.
(recept från kokaihop.se)





-Mama Skogly ♥