tisdag 30 september 2014

Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

En gammal elev till mig, Ida G hade lagt ut en spännande bild på en efterrätt hon gjort. Jag bad om receptet och gjorde den till husvagnshelgen i Lycksele. Supergod! Anette förberedde mandeln eftersom Max är allergisk, och så hackade vi den inte eftersom vi inte ville riskera att han skulle få i sig. Det är inte lika lätt att få rent husvagnsgrejerna utan en ordentlig diskmaskin. Om man vill kan man köpa karamelliserad mjölk istället för kolasåsen. (Inte kondenserad mjölk, den måste kokas i flera timmar.)

Resterna tog jag med till mina fina kollegor. Rykten säger att det svors i personalrummet över hur god den var...

Tack Ida, för att du delar med dig av det goda!



Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant

200 gram digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping:

kolasås ur tub
1 dl strösocker
1 dl mandel
1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och blanda dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel: Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Ringla kolasåsen över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.





-Mama Skogly ♥

Kycklingburgare

Jag vet inte om ni hunnit se att Max crispy kycklingburgare, delifresh kycklingburgare och nuggets (i samarbete med Kronfågel) finns att köpa i frysdisken nu. Ganska gött att ha i frysen när inte livspusslet riktigt går ihop. Idag var det pedagogiskt café till 17.30, Danne hade migrån och Affe hade bandyträning. Gott och snabbt ihopvevat. Synd bara, att inte deras vegburgare också går att köpa...

Håll utkik imorgon, för då kommer det ett recept på en efterrätt som det tydligen svurits över i personalrummet på jobbet. :)



Kycklingburgare

1 st

1 crispy kycklingburgare
1 hamburgerbröd
2 skivor bacon
Max hamburgerdressing
1 skiva cheddarost
tomat
rödlök

Stek baconet och sedan burgaren i ca 12 minuter. Värm brödet i ugnen. Montera och njut.





-Mama Skogly ♥

måndag 29 september 2014

Korvsoppa och hemmagjorda tortillachips

Gårdagens enkla middag bjuds på idag. Det gillades av samtliga i familjen, var billig och enkel att göra. Receptet på den kommer från kokaihop.se och chipsen hittade jag på själv.



Korvsoppa

ca 6 port

800 gram falukorv - i strimlor
6 st potatis
4 blad lagerblad (kan hoppas över)
3 nypor kryddpeppar hel
4 st morötter i skivor
1 st lökar i klyftor
2-3 st köttbuljongtärningar (beroende på hur mycket vatten man använder)

1. Skär potatis, morötter och lök och häll det i en stor kastrull med vatten.
2. När det har börjat koka häller du i buljongen och kryddpeppar.
3. Låt det koka i ca 5 minuter
4. Tillsätt den strimlade korven och låt allt koka tills morötterna och potatisen är genomkokt. Färdigt! Ett tips är att hälla i en skvätt mjölk i soppan när den ligger på tallriken, det ger en mildare smak och drar ner temperaturen lite.

Hemmagjorda tortillachips

ett gäng mjuka tortillabröd
rapsolja
flingsalt

Pensla bröden på bägge sidor med lite olja.
Skär i trekanter och lägg på bakplåtspapper.
På med flingsalt och in i ugnen på 200 grader tills de blir hårda. Håll koll, så de inte bränns!



-Mama Skogly ♥

söndag 28 september 2014

Filsås till fisk

God sås, men den slår inte den som serveras i skolrestaurangen. Jakten på det perfekta såsreceptet går vidare.

Går i tankar på att kanske avsluta den här bloggen och börja på en helt ny i något annat format. Eller bara göra om den här. Vi får se hur det slutar.



Filsås till fisk

5 dl fil
1 dl majonnäs eller citronmajonnäs
1 dl bostongurka
2 tsk senap
hackad dill
hackad gräslök
Knorr Aromat
salt och peppar

Blanda ingredienserna och servera till valfri fisk.



-Mama Skogly ♥

Potapas

Anette är gästkock idag med ett recept från Pickipicki.



Potapas

8-10 potatisar
3 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 dl rapsolja
flingsalt

Tvätta ett gäng potatisar (8-10 normalstora). Dela varje potatis i 8 lika stora bitar. Blanda 3 tsk paprikapulver (stark) med 1 tsk spiskummin och 1 tsk salt i 1 dl rapsolja. Vänd potatisarna i den kryddstarka oljan. Lägg potatisarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Häll över resten av kryddoljan. Ugnsrosta högt upp i ugnen i 225 grader tills de har en knaprig yta och är mjuka inuti (ca 25 min). Strö över flingsalt vid servering.



-Mama Skogly ♥

lördag 27 september 2014

Paté med cumberlandsås och cornichoner

Ett gott tilltugg till fördrinken. Vi bytte ut patén mot Arboga leverpastej och det blev gott. Receptet är ur senaste Elle Mat & Vin.



Paté med cumberlandsås och cornichoner

8-10 st

2-3 skivor grovt, vitt lantbröd
100 g paté
0,5 dl cumberlandsås
4-5 cornichoner

Skär bort kanterna på brödet och dela i trekanter. Stek gyllenbruna i smör på bägge sidor.
Skär patén i trekanter så de passar brödens form.
Toppa med cumerlandsås och stick ner 0,5 cornichon i varje snitt.





-Mama Skogly ♥

fredag 26 september 2014

Smulpaj med blåbär och vit choklad

Goddagens, kamrater! Fredag idag och vi sitter hopkurade under en filt i husvagnen på Ansia camping i Lycksele. Det är marknad i helgen så när regnet slutar smattra mot taket ska vi ut och botanisera bland matstånd och krimskrams.

Min systerdotter Hanna kastade ihop den här under helgen som var. Scrumptious, som Gollum skulle ha sagt. Scruuumptioooous!

Vill du följa mig på Instagram så heter jag mamaskogly där!



Smulpaj med blåbär och vit choklad

500 g frysta blåbär
1 msk potatismjöl

200 g smör
4 msk socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn

100 g vit choklad

Börja med smuldegen. Smält smöret och rör ner socker, mjöl och havregryn.
Lägg bären i en ugnsfast form. På med potatismjöl.
På med smuldegen och toppa med riven vit choklad.
In i ugnen ca 15-20 minuter. Passa så inte chokladen bränns!

Servera pajen med t ex vaniljsås eller vaniljglass.







-Mama Skogly ♥

onsdag 24 september 2014

Frozen applepie martini

Denna goding var med i senaste Elle Mat & Vin och smakade mums! Som en liten äppelpaj i flytande form. Gjorde egen vanlijsockerlag, se recept nedan. Det receptet är dock för två glas, medan själva drinkreceptet är för ett glas. Gnid lite citron mot äppelskivan du ska dekorera med, så blir den inte mörk.



Frozen applepie martini

1 glas

4 cl vodka
2 cl vanlijsockerlag
3 cl citronjuice
4 cl äppeljuice
2 isbitar
1 klyfta citron
1 tsk socker+ 1 tsk kanel till kanten
1 tunn skiva äpple

Vaniljsockerlag:

2 port

0,5 dl socker
1 dl vatten
1 krm vaniljsocker

Gör sockerlagen och låt bli kall.
Mixa alla ingredienser till drinken i mixer. Fukta kanten på martiniglaset med en citronklyfta. Doppa därefter kanten i socker- och kanelblandningen.
Häll upp drinken i glasen och dekorera med en äppelklyfta.





-Mama Skogly ♥

tisdag 23 september 2014

Plankstek med oxfilé

Plankstek blir jag aldrig trött på. Vi äter det varje höst ett par gånger. Det blir ju såååå gott!



Plankstek med oxfilé

Potatismos;
ett gäng kokta potatisar
äggula
en skvätt grädde
en klick smör
salt och peppar

Mosa, låt svalna och in i spritsen.

Plankan;
oxfilé
tomat
pizzakrydda
baconlindad sparris
potatismos

Till servering;
beasås
persiljevitlökssmör

Stek köttet hastigt på varje sida, salta och peppra. Spritsa moset på plankan, halvera en tomat och lägg i gropen, lite pizzakrydda på den. Stek baconet lite, stek sparrisen lite, linda in sparrisen i baconet och lägg på plankan. På med köttet och in i ugnen på 275 grader grill i ca 12 minuter, beroende på hur tjockt köttet är och hur du vill ha det tillagat. På med bea och persiljevitlökssmör. Njut.



-Mama Skogly ♥

måndag 22 september 2014

Italiensk kycklinggryta

Den här blev inte dum, må jag då säga. Den gick snabbt att göra och är lika enkel som god. Win-win! Vill man kan man servera pasta till.



Italiensk kycklinggryta

2 port

1 kycklingfilé
0,5 squash
0,5 rödlök
0,5 tomat
1 burk skivade champinjoner 185/115g
0,25 dl vitt vin
1,5 dl grädde
5 soltorkade tomater
3 inlagda vitlöksklyftor
några droppar soja
persilja
parmesanost

Strimla köttet och fräs i smör. På med salt och peppar. Lägg åt sidan. Hacka lök och tomat, skär squashen i kuber. Fräs i smör. I med svampen och kycklingen.
Slå över vinet och låt koka in. I med grädde, strimlade soltorkade tomater och hackade inlagda vitlöksklyftor. I med några droppar soja Låt puttra 10 minuter.
Dra stekpannan åt sidan och i med riven parmesanost och hackad persilja. Servera. Vill man kan man servera pasta till.





-Mama Skogly ♥

Korvpanna med cous cous

Den här var lättlagad och blev inte så tokig.



Korvpanna med cous cous

600 g falukorv
4 port cous cous
1 grönsaksbuljongtärning
1 klick smör
1 gul paprika
1 röd paprika

Till servering:
fetaost
avokado
creme fraiche + sweet chili

Strimla korven och hacka paprikorna. Koka cous cousen enligt anvisningar med vatten och grönsaksbuljongtärning. Klicka sedan i lite smör när det är klart.
Fräs paprikan och lägg åt sidan. Fräs korven. Häll i paprikan och cous cousen. Låt bli varmt. Häll upp på tallrik och på med avokadobitra och fetaost. Servera med en klick sweet chili fraiche.



-Mama Skogly ♥

söndag 21 september 2014

Avokado- och halloumisallad med söt melon

Den här goda salsan gjorde vi till halstrad tonfisk. Mums!



Avokado- och halloumisallad med söt melon

1 halloumi
0,5 söt melon
2 avokado
5 salladslökar

Dressing:
1 dl sweet chili
0,5 dl rapsolja
svartpeppar
färsk koriander

solroskärnor att strö ovanpå

Skär osten i kuber och fräs i smör runt om.
Skär melonen och avokadon i kuber.
Strimla löken.
Blanda ihop.
Gör dressingen och slå över, blanda.
Strö solroskärnor ovanpå.



-Mama Skogly ♥

Purjolöksgratäng

Så var vi hemma igen efter en helg i Umeå hos min syster. Lite shopping, god mat och dryck. En riktig ladda-batterierna-helg.

Den här gick inte av för hackor. Danne gjorde enrisrökt fläskfilé och den här hade vi till. Mumma!



Purjolöksgratäng

2-4 port

1 stor purjo
2 dl grädde
2 ägg
100 g vitlöksfärskost
2 dl västerbottensost
salt och peppar

Ansa purjon och hacka. Koka den i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Slå av och krama ur vattnen. Häll upp i gratängform. Blanda ihop övriga ingredienser och in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.



-Mama Skogly ♥

lördag 20 september 2014

Hemmagjort örtsalt

Strax dags att ta vara på sommarens örter i växthuset. Gjorde lite örtsalt av några av dem och gav bort till min vän Anette.



Hemmagjort örtsalt

salt
oregano
timjan
persilja
gräslök
finkornigt salt
flingsalt

Mixa de färska örterna med det finkorniga saltet. Ner med lite havssalt och mixa några varv. Saltet ska inte bli finmalet nu.
Lägg ut på bakplåtspapper några dagar och torka. Slå upp på burk.





-Mama Skogly ♥

Körsbärssmoothie

Fick raida Kikkis körsbärsträd i veckan och det blev bland annat denna goding. Bra mellis till två av pojkarna. Stackars Max är allergisk... :(

Är just nu hos min syster i Umeå, så vi ska strax ut och shoppa lite i människobyn. Ha en fin lördag, kamrater!


Körsbärssmoothie

2 dl körsbär frysta, 100 g
2 dl rysk yoghurt
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Låt körsbären tina 5 minuter så att de inte är stenhårda. Mixa körsbären med yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Servera direkt.
(recept från Tasteline)





-Mama Skogly ♥

fredag 19 september 2014

Chicken Alfredo

Filmdate med Cicci och vi åt den här fenomenalt goda rätten som serverades med ett frasigt vitlöksbröd till. Och enkel att göra var den också. Receptet är från En smak av Karin. Det här gör vi helt klart om.
Vi såg hur som haver filmen Tall man. Inte så dum, faktiskt.


Chicken Alfredo

2 port

Kycklingen:
2 kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & svartpeppar

Hetta upp lite smör i en stekpanna.
Bryn kycklingen runt om, salta och peppra.
Lägg kycklingen i en ugnsform och efterstek dem i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera pastan tillsammans med såsen och kycklingen.

Såsen:
25 g smör
2½ dl vispgrädde
90 g nyriven parmesan
1 krm mald muskot
Salt & svartpeppar

Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta.
Häll i vispgrädden och låt koka upp under omrörning.
Sjud såsen i ca 2 minuter.
Lägg i parmesanosten och rör tills den smält.
Krydda med salt, peppar och muskot.

Till servering: färsk pasta och vitlöksbröd, se recept nedan

Vitlöksbröd:
1 baguette
smör
1 vitlöksklyfta
persilja
parmesan

Blanda smör, riven vitlök och persilja. Dela brödet på längden. Bred på smöret och toppa med riven parmesan. In i ugnen ca 8 minuter.



-Mama Skogly ♥

Crisp Delicato

Hemmagjorda Crisp Delicato. Behöver jag säga mums? Dessa kan man göra lite mindre, så slipper man springa broarna runt tre varv. Vill ni följa mig på Instagram så finns jag där som mamaskogly.



Crisp Delicato

ca 15 st

Chokladbollssmet:
200 g smält smör
2 dl strösocker
1,5 msk vanljsocker
2 msk kakao
4 msk O’boypulver
6 dl mixade havregryn
3 msk kafffe
1 msk grädde

1 ljus blockchoklad att doppa i

Crisp:
0,5 ljus blockchoklad
3 dl Rice Krispies

Värm upp smöret så att allt är helt smält och puttrar ganska mycket, rör sen direkt ihop smöret med sockret så att det smälter samman. Mixa sen havregrynen i matberedare eller stavmixer (ett måste!) och blanda ihop alla ingredienser till chokladbollssmeten. Ställ kallt och låt stelna ett par timmar.

Rulla till bollar och platta ut. Lägg i frysen.

Smält en chokladkaka och doppa bottnarna och kanterna.

Smält halva chokladkakan och blanda i Rice Krispies. Klicka ut på toppen av alla kakor och låt stelna.







-Mama Skogly ♥

onsdag 17 september 2014

Etiopisk köttfärsgryta med Bakokrydda

Favorit i repris. Bakokryddan finns att köpa här! Ätes med mjukt bröd, sallad eller ris.

"En spännande kryddblandning som ger underbart god smak till såväl vegetariska rätter som kötträtter. OBS! Bakokryddan är mycket stark som färsk, men den långa koktiden gör att den omvandlas till en smakrik krydda. Koktiden är lång och viktig. För att den goda smaken ska utvecklas bör rätterna kokas i minst 1,5 timme, gärna 2-3 timmar!
Kryddan bereds och tillverkas av några kvinnor utanför staden Bako i Etiopien. Det är ett tidskrävande och tungt arbete som görs för hand enligt mycket gamla kunskaper och traditioner."




Etiopisk köttfärsgryta med Bakokrydda

(6-8 pers)
1/2 kg malet kött
1/2 kg rödlök
1/4 kg smör
2 msk Bakokrydda
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
3-4 tomater

Löken hackas fint och torrbrynes i svag värme tills den blir mjuk. Smält smöret. Blanda i Bakokrydda och saltet. Lägg i det köttfärsen. Tomater finskärs och läggs i även de. I med tomatpurén. Låt alltsammans puttra i 2-3 timmar. Tiden behövs för att kryddblandningen ska komma till sin rätt. Späd med vatten om det behövs.



-Mama Skogly ♥

tisdag 16 september 2014

Lövbiffskebab i pitabröd

Fredagsmyset fick gå snabbt den här gången, och det uppskattades av hela familjen.



Lövbiffskebab i pitabröd

lövbiff
kebabkrydda (Santa Maria)
smör

Tillbehör:
pitabröd
riven ost
sallad
tomat
gurka
rödlök
vit kebabsås
röd kebabsås
peperoni

Strimla köttet och fräs snabbt i smör, krydda med kebabkrydda, salt och peppar.
Rosta pitabröden i brödrosten. Fyll med tillbehör och servera på dirren!



-Mama Skogly ♥