onsdag 28 oktober 2020

Fänkålsgratäng med gruyèreostsås

Till varmrätt bjöd Kajsa på egenfångad röding med löjrom, sparris och den här urgoda gratängen. Alltså såsen på gratängen kunde man ha ätit med sked... Till det serverades vin från Vinlådan. Där prenumererar man på vin som passar för säsongen och det följer med recept till varje vin. Receptet på gratängen följde med i den lådan.


Fänkålsgratäng med gruyèreostsås

4 port

Fänkål:
4 fänkål (spara fänkålsdillen till dekorering)
2 dl grönsaksbuljong från koncentrat
1,5 dl torrt vitt vin
smör

Gruyèresås:
80 g gruyèreost, riven
3 msk smör
3 msk mjöl
4 dl mjölk
1 vitlöksklyfta mortlad till puré med lite salt

1. Trimma fänkålen och skär den på längden i fyra delar. Strö över salt och peppar.Hetta upp ett par klicka smör i stekpanna och stek i omgångar tills de fått färg, ca 2-3 minuter per sida. Lägg fänkålen i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och sjud under lock tills de är mjuka, ca 20 minuter. Lägg fänkålen i ugnsform och låt vila.

2. Gör ostsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Blanda ner mjölet och rör runt en minut. Tillsätt vitlöken och rör runt tills mjölet fått färg. Blanda ner mjölken lite i taget, på låg värme och tills såsen tjocknat i ca 10 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner osten samt lite salt och peppar.

3. Häll såsen över fänkålen och baka i ugnen på 175 grader tills det bubblar och det fått färg, i 15-20 minuter. Ta ut gratängen och dekorera med fänkålsdillen. Låt svalna något innan servering.





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: