Idag är det examen för mina elever och de ska få gå på sommarlov om några timmar. Själv har jag 4 arbetadagar kvar, med denna inräknad. Jag har tänkt kompa bort en av dessa så på tisdag vid 16-blåset är det semester som gäller.
Ett recept från senaste Lantliv Mat & vin som var mycket gott. I receptet står det att det räcker till 8 port, men jag vill påstå att det räcker till betydligt fler. Enligt originalreceptet skulle man vispa ihop osten med grädden och saften och få en luftig kräm. Det fick man inte... Testa att vispa grädden först.
Rabarber-& jordgubbskompott
8 port i glas
800 g rabarber
1 l jordgubbar
1 vaniljstång
1 citron
2 dl socker
4 dl + 3 msk vatten
0,5 dl konc. flädersaft
1 tsk hela kardemummakärnor
2 msk majsena
Mascarponekräm:
150 g marcarponeost
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl konc. flädersaft
Garnering:
mynta
Ansa rabarbern och dela den i bitar, ca 2 cm. Rensa jordgubbarna.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröerna med en sked.
Tvätta citronen och dela den i 4 delar.
Häll rabarber, jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön, citron, socker, 4 dl vatten, flädersaft och kardemummakärnor i en rymlig kastrull.
Låt koka på svag värme tills du får en simmig massa. Ta kastrullen av värmen, fiska upp vaniljstången och citronbitarna.
Rör ut majsena i ca 3 msk vatten och häll ner redningen i kompotten. Låt koka upp.
Mascarponekräm:
Vispa grädden först. Vispa ihop mascarpone, grädde och flädersaft till en luftig kräm. Klicka den över kompotten vid servering. Garnera med mynta.
-Mama Skogly ♥
Ser mycket gott ut och vet att det smakar ljuvligt!
SvaraRaderaRabarber och jordgubbar är en oslagbar sommarkombination!
SvaraRadera