fredag 13 februari 2015

Semmelkladdkaka

Oooo. Semla+kladdkaka=semmelkladdkaka. Ja, ni hör ju själva. Jag säger som Yoda; Try it you must, like it you will.

Recept från http://dessertordisaster.for.me/.


Semmelkladdkaka

(cirka 12 bitar)

150 g normalsaltat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 generös tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g mandelmassa
1 msk extra smör till formen
florsocker
vispgrädde eller vaniljglass


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en normalstor springform och smöra insidan av kanterna.

3. Smält smöret och låt det sedan stå och svalna något (gärna i kylen) medan du fortsätter med följande steg.

4. Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. Här är det viktigt att enbart röra ihop ingredienserna, vispar man kommer det in för mycket luft i smeten vilket kommer att göra kakan torrare.

5. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en bunke tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, använd en gaffel för att reda ut klumparna.

7. Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.

8. Riv ner mandelmassan, jag använde den grova sidan, och blanda väl.

9. Häll ner smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att få bort eventuella luftfickor.

10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

11. Låt kakan svalna något i formen innan du lägger upp den. Vispa grädden och pudra till sist över lite florsocker precis innan servering.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: