söndag 22 augusti 2010

Chokladkolapaj med blåbär

Ett recept från Allt om mat. I originalreceptet ska det vara lingon istället för blåbär, men det hade vi inte hemma.


100 g smör eller margarin
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad,, minst 40% kakaohalt
1,5 dl blåbär

Till servering
vispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8– 10 minuter tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät.
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över blåbären. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar