tisdag 7 september 2010

Blåbär- och citroncheesecake

Ett recept från Mersmak nr 8 2010. Jag gjorde den som efterrätt till kräftskivan vi hade för ett tag sedan.


16 bitar

Botten;
12 digestivekex
75g smält smör

Fyllning;
800g philadelphiaost
2,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
4 ägg
500g blåbär (jag tog stora, frysta blåbär från Coop och tinade dem innan)
1 dl lemon curd

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda digestivekex och smält smör i matberedare. Tryck ut blandningen på botten av springform, 26 cm i diameter och kyl medan fyllningen görs.

Vispa ihop osten och socker. I med vetemjöl, vaniljsocker, citronskal och salt. Vispa till slät smet. I med äggen, ett i taget och rör om ordentligt.

Dela på smeten. Häll hälften av blåbären i den ena smeten. Häll ner blåbärssmeten i formen. Blanda lemon curd i den andra smeten och häll i formen. Blanda lätt så den blir marmorerad. Strö över resten av blåbären.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck med lite folie om kakan börjar få för mycket färg. Fyllningen kommer att vara lös när du tar ut den men stelnar när kakan kallnar. Så här rinnig var min när jag tog ut den;



Låt kakan kallna helt och lossa försiktigt med en kniv. Kakan blir godast om den får stå i kylen över natten.

Kanske beror det på vilken ugn man har, men min kaka var fortfarande lös i mitten efter en timme i ugnen och en natt i kylen, så jag skulle ha haft den inne ca 10 minuter till. Min springform läckte nertill så jag fick ställa en plåt under. Smaken blev god, men jag blev grymt besviken över att den var rinnig i mitten. Det är trist att misslyckas när man har främmande och bjuder på nåt nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar