måndag 6 september 2010

Tjälknöl

Så här i älgjaktstider är det kanske dags att göra en tjälknöl? Här kommer receptet i alla fall;


1 älgstek (fryst)

Marinad;
1 liter vatten
1 dl salt
6 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 75 grader. Vi brukar alltid göra den på kvällen så den är inne under natten. I med den frysta älgsteken i mitten av ugnen. Efter 12 timmar plockar vi ut den. Vill man så kan man kolla innertempen med köttermometer. (När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.)

Sen tar man dubbla plastpåsar och fyller med vatten, salt och krossade vitlöksklyftor. Lägg i steken när den svalnat lite och låt ligga ca 5 timmar. Skiva den sedan tunnt och servera med potatisgratäng, sallad och gelé.
Fungerar också bra som buffémat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar