
5 dl mjölk
5 dl grädde
2 tsk citronjuice
salt efter smak
350 g parmesanost, grana padano
120 g löjrom, gärna Kalixlöjrom
160 g kallrökt lax
2 msk gräslök, finskuren
0,5 dl rapsolja, kallpressad
nymalen svartpeppar
Till garnering:
frisésallad och dill
2 st formbröd, skivor
2 msk smält smör, till rostning
Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil i 1 timme innan servering. Finhacka den kallrökta laxen. Kantskär formbröden och skär dem i tärningar. Rosta dem i smält smör i ugnen, 140 grader, i cirka 10 minuter eller till de är krispiga. Servera soppan med löjrom i mitten och fördela lax, gräslök och svartpeppar runtom. Ringla rapsoljan i soppan och garnera med sallad och dill. Toppa med krutonger innan servering.


-Mama Skogly ♥
Ser gott ut!
SvaraRadera