måndag 4 juni 2012

Porterstek

Svärmor bjöd på Porterstek på Mors dag. Det är många, många år sedan jag åt det och det är ju så gott!


1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff
1 flaska porter eller mörkt öl, ca 3,5 dl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
0,5 tsk svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Häll i porter, saft och soja i kastrull. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök i stora bitar. Koka upp och lägg i köttet. Lt alltsammans sjuda under lock . Vänd på steken en gång under "koktiden". Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i. Ta grytan av plattan när innertempen är 75 grader, ca 1,5-2 timmar. Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
Såsen:
Mät upp skyn i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar