Svärmor bjöd på Porterstek på Mors dag. Det är många, många år sedan jag åt det och det är ju så gott!
1,5 kg benfritt nötkött av rostbiff
1 flaska porter eller mörkt öl, ca 3,5 dl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
0,5 tsk svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök
Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Häll i porter, saft och soja i kastrull. Lägg i kryddor, buljongtärningar, vitlök och gul lök i stora bitar. Koka upp och lägg i köttet. Lt alltsammans sjuda under lock . Vänd på steken en gång under "koktiden". Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i. Ta grytan av plattan när innertempen är 75 grader, ca 1,5-2 timmar. Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan den skärs upp.
Såsen:
Mät upp skyn i en kastrull. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé.
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar