Lite sent omsider kommer lite tips på mat inför påskens middagar. Vi ska spendera helgen i husvagnen i Ostvik så nu är det rally att planera, handla och förbereda mat om kvällarna.
Romröra i glas
4 port
3 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
skal av 1 lime (jag tog citron)
2 msk hackad rödlök
75 g röd stenbitsrom salt och peppar
Dekoration:
75 g röd stenbitsrom
små limeskivor
salladsblad
dillkvist
Servera med fröknäcke eller tunna knäckebrödsskivor.
Hacka äggen. Blanda ägg, creme fraihce, limeskal, rödlök och rom. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp i mså glas. Lägg en teskedsstor klick rom överst och dekorera med små limeskivor, salldsblad och dill. Servera med tunna knäckebrödsskivor eller frökex.
Matjestårta
Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter
Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost
Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor
Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vnd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.
Senapssill
1 dl majonäs
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
2 msk flytande honung
2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe finskuren dill
2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av
Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn.
Västerbottensruta med renstek och löjrom
Det är svårt att säga hur många personer den räcker till beroende på hur stora man väljer att göra dem. Vå räckte till en förrätt för sex (se bilden) och dagen efter gjorde vi mindre rutor, så det blev också några stycken.
200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
rökt renstek
salt och peppar
dillvippor till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen) Toppa dem med en klick gräddfil, rökt renstek och löjrom. Avsluta med rödlök och dillvippor.
Västerbottenmuffins med crab sticks
6 muffins/portioner;
6 crab sticks
2 dl västerbottenost
5 ägg
1 dl grädde
Servering;
3 avocado
citron
1 burk creme fraiche
1 burk rom
1 stor rödlök
dill
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, grädde och västerbottenost. Häll upp i muffinsformar. Klipp ner en crab stick i varje form. In i ugnen 25 minuter. Höj till 200 grader de sista 10 minuterna. Ta ut och låt svalna lite. Skär loss, för de kan ha fastnat lite i formarna. Lägg upp och servera med avocado, citron, creme fraiche, rom, rödlök och dill. Servera muffinsen ljummen.
Ansjovis- och lökpajer
2 portionspajer
2 Hatting färdiga pajskal
2 dl creme fraiche
2 ägg
2 salladslökar
salt och vitpeppar
gräslök
3 msk ansjovisspad
5 ansjovisfiléer
3 dl riven västerbottensost
Hacka lök och ansjovis. Blanda med övriga ingredienser och häll i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Äggsallad
8 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
persilja
gräslök
Koka äggen och låt svalna. Skala och hacka. I med creme fraiche, salt och peppar. Klipp ner persilja och gräslök. Servera till sill.
Ansjovisrulle
Smet:
50 g smör
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk ansjovisspad
3 ägg
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
3 gula lökar
25 gram smör
100 g vällagrad riven ost
200 g ansjovisfiléer
1 dl persilja, finhackad
Separera äggen i gulor och vitor. Gör smeten. Fräs ihop smör och mjöl. Späd med den blandade grädden och mjölken till en tjock, slät stuvning. Låt koka ca 5 minuter och tillsätt ansjovisspadet. Tag smeten från värmen och rör ner gulorna en i sänder. Vispa till sist ner bakpulvret. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna mycket hårt, vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll den i en välsmord liten långpanna 30x40 cm. Grädda 20-25 minuter tills kakan fått vacker färg och inte kladdar vid prov med sticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Gör fyllningen. Finhacka löken. Skär ansjovisen i små bitar. Sjud löken i smör blandat med någon matsked vatten tills löken är mjuk och nästan genomskinlig.
Blanda den mjukstekta löken med hälften av den rivna osten, ansjovisen och persiljan. Bred ut blandningen över kakan och rulla ihop den som en rulltårta. Svep in den tätt i plastfilm och sedan i aluminiumfolie till en fast rulle. Lägg den i kylen till den skall gratineras.
Gratinering.Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfilm och folie. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Strö över resten av osten (minst 50 gram). Gratinera i ca 10 minuter till osten fått färg och rullen är genomvarm. Skär upp direkt som en rulltårta och servera.
Ansjovisrullen kan frysas innan den är gratinerad. Se bara till att den är vältinad i rumstemperatur och strö på extra med ost när den gratineras.
Ansjovissallad
10 pers
1 kilo kokt potatis
1 burk ansjoviskryddade sillfiléer, ca 330 g
1 gul lök
1 knippa dill
1 tub lättmajjo, 300g
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
6 hårdkokta ägg
Tillbehör;
knäckebröd eller tunnbröd
rom
räkor
salladsblad
Skär den kokta, kalla potatisen i tärningar. Finhacka ansjovisfiléerna, spara spadet. Hacka den gula löken och dillen. Blanda alltsammans i en bunke. Tillsätt majonnäsen.
Vispa grädden, vänd ner den. Krydda med salt och peppar. I med ca 2 msk av sillspadet. Hacka till sist de kokta äggen och vänd ner dem. Låt salladen stå minst ett par timmar innan servering.
Ät på knäckebröd eller tunnbröd och dekorera gärna med salladsblad, rom och räkor. Eller servera på en buffé och dekorera med kokta ägg.
Mintchokladmousse
4 port
50 g Marabou Premium mintchoklad (ca 30g kolisar/100g)
1 äggula
1 1/4 dl grädde
Garnering:
citronmeliss eller mynta
riven choklad
glasspinne
Smält chokladen i mikron och låt den svalna lite. Blanda ner äggulan. Vispa grädden lätt och rör ner så det blandas ordentligt. Låt stå i kylen för att stelna. Vid servering, stick ner citronmeliss eller mynta och på med lite riven choklad. Stick ner glasspinnen.
Ägglikörpannacotta
4-6 portioner
3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker
Godisägg och hyvlad choklad till garnering
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar