fredag 14 juni 2013

Tips på efterrätter och tårtor till midsommar

Yep! Här kommer mina tips på sött och sånt.

Frusen fluffig polkagrispaj med chokladkolasås



Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad (jag tog Oreos och skippade kakaon)
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande krämoch blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar och gärna blommor.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.

Strawberry cheesecake icecream



100 g färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
120 g singoalla cheesecake
ca 1 dl jordgubbssylt, gärna squeezy på flaska, enklare att spritsa ut

Garnering:
jordgubbar
riven choklad
citronmeliss

Mixa jordgubbarna till puré. Vispa grädden. Vispa ihop färskost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Vänd i grädden och jordgubbspurén.
Krossa kakorna grovt. Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. Garnera med jordgubbar, riven choklad och citronmeliss.

Ballerina cheesecake


2 pkt Ballerina Kladdkaka
3 dl vispgrädde
400 gr Philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 gr vit choklad
5 passionsfrukter
(jordgubbar)

Kör kakorna i en mixer till fina smulor, tillsätt ev. lite smält smör
(kanske 1 msk) och tryck sedan ut till en kompakt botten i form
med löstagbar kant.
Rör ihop socker, vaniljsocker, philadelphia och smält vit choklad
till en smidig och jämn kräm.
Vispa grädden ganska fast och rör ihop med det övriga.
Bred ut smeten över kakbotten och ställ kallt i kylskåp.
Innan servering, gröp ur och fördela passionsfrukterna över kakan. Servera eventuellt med jordgubbar.

Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten


10 bitar
Botten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Fyllning:
5 st passionsfrukter
200 g philadelphiaost, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering:
färska jordgubbar

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt
ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
4. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
5. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
6. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.

Chocolat Creamdream Pie



Pajskal:
1 dl kakao
350 g digestivekex
100 g smält smör

Mixa till grynig massa och tryck ut i springform. Ställ svalt 30 min och grädda sedan i 20 min på 200 grader.

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vanligt socker
0,5 dl mörkt muskovadosocker
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
ev. 3 msk konjak
100 g smör

Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud tills det tjocknar. Dra av spisen och smält nersmör och mjölkchoklad lite i taget. Häll i konjak om du vill!

Topping:
4 äggvitor
1 msk maizenamjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

När botten är helt sval kan du hälla i fyllningen. Låt sedan stå kallt minst 2 tim. Precis innan servering vispar du ingredienserna till toppingen till vit fluffig maräng och kluttar ut den på pajen. Bränn i ugn för gyllene färg eller svetsa med brännpistol!

Välkommen till himmelriket!

Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt



8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau eller limoncello (jag hade hemmagjord limoncello, men har man inte det kan man pressa ner lite citronsaft och blanda i lite rivet citronskal istället.)

Garnering
2-3 passionsfrukter
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

Rosarandig moussetårta



Jordgubbsmousse:
5 st gelatinblad
500 gram jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
2 st äggulor

10 bitar

1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten
av jordgubbspurén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan
grädden.
5. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. Efter ca tre timmar kan du bre på den vita chokladmoussen.
6. Vispa grädden, smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa upp
äggulorna och tillsätt den smälta chokladen lite i taget. Rör ner lite av grädden,
blanda sedan med resten av grädden. Bred vita chokladmoussen på
jordgubbsmoussen och frys en timma till. Garnera med hallon eller jordgubbar.

Snabblagad sommartårta



chokladtårtebotten
marängbotten
grädde
dajm
glass
jordgubbar
björnbär

Varva chokladbotten, marängbotten, glass, grädde och krossad dajm. Bred grädde runt om och dekorera med jordgubbar och björnbär.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar: