Den här blev riktigt, riktigt god. Såsen gjorde jag av sky, grädde, kycklingbuljongtärning och sambal. I botten på formen, under kyllingen, hade jag aubergine och champinjoner i bitar. Hade tänkt ha squash istället för aubergine, men det fanns inte. Det är extrapris på färsk hel kyckling på Coop i veckan. Åtminstone här uppe i norr.
Helstekt kyckling med dragonsmör
Antal portioner: 4
1 st hel kyckling (ca 1, 2 kg)
2 dl vitt vin
Fyllning
0.5 st gul lök
2 klyftor vitlök
0.5 st citron, gärna ekologisk, eller väl tvättad
salt och peppar
Dragonsmör
100 g smör
1 tsk torkad dragon
0.5 st citron, finrivet skal
1 tsk salt
peppar
Sås
sky från kycklingen
1 dl crème fraiche
Till servering
t ex ugnsbakade rotfrukter, sallad
1. Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper.
2. Skala och skär den gula löken och vitlöken i skivor och citronen i bitar.
3. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll buken med blandningen.
4. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en djup tallrik.
5. Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen, spara lite av smöret till senare.
6. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret utanpå skinnet, det är lättast att använda handen.
8. Häll över vinet.
9. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.
10. Kontrollera så att kycklingköttet är färdigt.
11. Häll skyn som bildats i en kastrull och tillsätt crème fraiche.
12. Vispa och låt alltsammans bli varmt.
13. Servera med t ex ugnsbakade rotfrukter och sallad.
(ur boken Lax och kyckling)
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar