En storfavorit i repris. Har ni inte testat denna, lova mig att ni gör det! Nu drar vi iväg till plurret eftersom vi ÄNTLIGEN fått sommarväder!
Frasiga rullen
4-6 port
175g smör
ca 3 3/4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl mjölk
2 tsk torrjäst
Fyllning:
2 brk svamp
2 hg rökt skinka, strimlad
1 medelstor hackad gul lök
1 tsk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 krm timjan
1/4-½ tsk salt
peppar
1 ½ dl grädde
1 äggula
riven ost
Till pensling:
äggvita
sesamfrön
Blanda fett och mjöl till degen. Rör ut jästen i lite av mjölken,tillsätt det och resten av mjölken. Arbeta till en smidig deg,låt vila i kylskåpet en stund.
Stek svamp,skinka och lök. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt vitlök,persilja och kryddor samt 1 dl av grädden. Låt detta småputtra till nästan all grädden kokat in.
Vispa ihop resten av grädden med äggulan och rör ned. Låt detta koka upp under omrörning och smaka av. Det ska bli en fast röra.
Låt fyllningen bli kall.
Ta fram degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka på ca 15x35 cm. Fördela fyllningen, toppa med riven ost på på ena halvan av degen,spara en smal remsa längs ytterkanten. Vik upp den mot fyllningen. Pensla med den uppvispade äggvitan och vik den andra deghalvan över fyllningen. Tryck till skarven väl. Lägg båda rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med äggvita. Strö över sesamfrön och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Servera med sallad en god vitlökssås.
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar