onsdag 17 april 2019

Grytbröd

Jag fick ett spännande brödrecept av vår nye rektor Anders. Vi testade det när vi var hos syrran i helgen. Note to self, även locket på grytan blir varmt i ugnen. ÄVEN LOCKET! Tur brödet blev mums! Och så önskar jag er en glad påsk!



Grytbröd

1 stort bröd

700 g kallt vatten
1 tsk torrjäst
150 g grovt rågmjöl
2 tsk salt
800 g vetemjöl special

olja utan smak till grytan

1. Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

2. Knåda degen med assistent eller med elvisp och degkrokar i fem minuter. Tillför INTE mer mjöl än vad receptet anger. Degen ska vara lös.

3. Låt degen vila i rumstemperatur övertäckt med plast i 8-12 timmar.

4. Sätt ugnen på 230 grader varmluft och ställ samtidigt in en gryta om cirka 4 liter med lock som tål ugnsvärme. Använd gärna en gryta av järn, den håller en jämn temperatur.

5. När ugnen är varm, ta ut grytan och häll ett tunt lager olja i botten. Skrapa ner degen i grytan, sätt på locket och ställ in den i ugnen igen.

6. Grädda brödet i 30 minuter med lock, sedan 30 minuter utan lock för att få en krispig yta.

7. Stjälp upp brödet på ett ugnsgaller. Låt svalna nästan helt igenom innan du skär i det.





Och så en bakelse som såg godare ut än den var...


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: