lördag 4 maj 2019

Citronpaj

Inte för att vara den, men nu får snön gärna smälta bort. Vi fick majväder i april och aprilväder i maj. Fy! Men solen skiner idag så det finns hopp!

Svärmor Signe bjöd på en sötsyrlig citronpaj till Valborgs. Jättegod!


Citronpaj

ca 12 bitar

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal

1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 10 min.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

4. Fyllning: Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.

5. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 30 min. Låt den kallna i formen.

6. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Citron är så fräscht och gott i bakverk! Ha en skön söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Ha en skön måndag!

      Radera