Ett tips till huvudrätt på nyårsafton kommer här.
Helstekt oxfilé:
4 port
3/4 kg oxfilé
1 tsk salt
1 1/2 krm peppar
1/2 msk olja
1 msk smör
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Putsa filén fri från ev. hinnor. Krydda med salt och peppar.
3. Bryn filén runt om i oljan i en stekpanna tills den fått fin stekyta. Tillsätt smöret och låt steka ytterligare någon minut.
4. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 50-60°C, ca 40 minuter. Ta ut köttet och linda in det i bakplåtspapper minst 10 minuter innan det skivas.
Sparrisisotto:
4 port
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
20 g smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
2 dl riven parmesanost
salt
nymalen svartpeppar
1 knippe sparris
1. Koka upp buljongen.
2. Fräs löken i en kastrull med smör och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
3. Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
4. Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
5. Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
6. Bryt bort botten av sparrisen och skär i bitar. Stek hastigt i smör. Vänd ner i risotton.
Rödvinssås:
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk fond
salt
peppar
1. Koka upp balsamvinäger och socker.
2. Tillsätt rödvin, vatten och fond.
3. Låt koka ner till halva volymen.
4. Smaka av med salt och peppar.
-Mama Skogly ♥
Låter mycket gott, ska provas 🙂. Vilken fond använde du?
SvaraRaderaKalvfond använde jag. Hoppas du gillar det om du provar!
Radera