tisdag 31 mars 2020

Lime- och chilistekt fläskfärs med koriander och nemsås

För ett tag sedan hade vi arbetslagsfest hos Lottta. Då lagade vi den här godingen som verkligen gick hem hos alla. Emma kom med tipset och alla hjälpte till att laga maten. Supertrevligt upplägg. Eftersom fotona jag tog det blev så MÖRKA, lagade vi det helgen efter igen. Inte. Dåligt. Jag tror att receptet är från en Linas matkasse. Och ja, man får äta med gaffel om man vill.

Gillar man inte koriander kan man byta ut det mot färsk mynta. Det har jag dock inte provat själv. Jag gillar koriander...


Lime- och chilistekt fläskfärs med koriander och nemsås

4 port

Färsen:
500 g fläskfärs
skal och saft från 1 lime
2 vitlöksklyftor
0,5 dl riven ingefära
0,5 röd chili
0,5 rödlök
1 1/2 msk japansk soja
0,5 kruka koriander

Nemsås: 0,5 kruka koriander
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
2 msk socker
4 msk vitvinsvinäger
2 msk fisksås

Marinerade morötter:
250 g morötter
2 msk av nemsåsen

Till servering:
2 1/2 dl ris (som ska kokas)
isbergssallad
mango i kuber
avokado i kuber
sockerärter

1. Koka riset enligt anvisningar.

2. Gör nemsåsen genom att finhacka koriander, vitlöksklyfta och chili. Lägg allt i skål och blanda ner socker, vitvinsvinäger och fisksås.

3. Skala och grovriv morötterna. Lägg i en skål och blanda med 2 msk av nemåsen.

4. Riv ingefära och hacka 0,5 röd chili. Klyfta 0,5 rödlök.

5. Stek färsen i olja i en stekpanna. Tillsätt rivet skal och pressad lime, två vitlöksklyftor (rivna), ingefära och chili. Stek 4-5 minuter. Blanda ner japansk sojaoch rödlöksklyftorna i färsen. Fräs ytterligare en minut. Toppa med koriander.

6. Plocka bladen från salladshuvudet. Lägg ris, färs, marinerade morötter och nemsås i. Toppa med mango, avokado och lite koriander.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: