onsdag 1 juli 2020

Prinsessrulltårta med marängsmörkräm

Min systerdotter Hanna bakade en prinsessrulltårta till Alfreds firande nu när han fyllt år. Recept från Matplatsen. Det blir mastig så jag skulle säga att den räcker till fler personer än det som står i receptet, men den är jättegod!


Prinsessrulltårta med marängsmörkräm

ca 6-8 bitar

Rulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk strösocker
ca 1/2 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde

Marängsmörkräm:
1 3/4 dl strösocker
2 äggvitor
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker

Topping och garnering:
1 marsipanlock i valfri färg
florsocker eller smält choklad

Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Vispa i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner och rör till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min,tills kakan blivit gyllenbrun. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Ta ut tårtbottnen och vänd upp den på det sockrade papperet. Lossa på papperet men låt det ligga kvar på tårtbottnen. Lägg även på en kökshandduk så att den inte torkar.

Vispa ihop socker och äggvita i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa marängen för hand till 60–65°. Ta bunken från kastrullen. Fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat helt (Obs! Viktigt). Vispa in smöret lite i taget till en fluffig, jämn konsistens. Bred marängsmörkräm över tårtbottnen. Bred ut hallonsylten och rulla ihop rulltårtan på längden.

Vispa grädden och bred ut hälften på marsipanarket. Lägg rullen på marsipanlocket, bred på resterande grädde och klä i den i marsipanen. Skär bort överflödig marsipan och jämna till.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: