Jag fick plocka plommon hos min kollega Emma och av dem gjorde jag en marmelad och den här kakan. Recept från systrarna Eisenman.
Plommonpaj med knäckig kolatäcke med flingsalt
ca 500 g plommon
1/2 – 1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Knäckig kolatäcke:
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
150 g smör
2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
Flingsalt
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform.
2. Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Blanda med socker och vaniljsocker. Fördela i pajformen.
3. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
4. Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap och vispgrädde. Värm och rör om till tills sockret har lösts upp.
5. Blanda ner i skålen med det torra ingredienserna. Häll över pajformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt.
6. Strö över lite flingsalt. Servera med t ex vaniljsås, grädde eller glass.
-Mama Skogly ♥
Så gott! Jag gillar plommon :)
SvaraRaderaJag med! :)
Radera