torsdag 25 februari 2021

Fläskfilé- och bacongratäng

Jag har ju tidigare gjort en lövbiffsratäng som blev så vansinnigt god. Den här gången ville jag testa den med fläskfilé istället och det blev mumsigt det med. Nu får ni ha en fin fredag, ni som läser!


Fläskfilé- och bacongratäng

Gratäng:
400 g strimlad fläskfilé
3 msk soja
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 paket bacon
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
200 g vitlöksost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

1. Börja med att strimla fläskfilén tunt och bryn den färdig i stekpanna. Lägg åt sidan och låt svalna. Lägg sedan filén i en stor skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna.

2. Hacka och stek purjo och paprika lätt i lite smör. Fräs baconet.

3. Lägg bacon, paprika, och purjolök i botten på en smord ugnsfast form.

4. Lägg sedan den marinerade fläskfilén över grönsakerna.

5. Gör såsen genom att koka upp grädden. Smula ner osten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Red såsen.

6. Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Ät med ris och sallad.




-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Låter som ett perfekt fredsgsrecept. Lätt, smidigt och gott
    Kram Kajsa
    http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

    SvaraRadera
  2. Det ser jättegott ut! Ha en fin dag Erika!

    SvaraRadera