onsdag 14 december 2022

Ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök

Anette bjöd på en god paj som passar till mycket bra till julen. Recept från Klings kitchen.


Ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök

Fyllning:
800g potatis
2 stora gula lökar
salt
1,5–2 burkar ansjovis
1,5 dl riven Västerbottensost

Pajdeg:
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
125g smör
0,5 dl vatten
1 tsk ättika (12%)

Stanning:
5 ägg
3–5 dl grädde
spad från ansjovisen
salt, peppar, persillade

1. Skala och hacka löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna i det på mediumvärme. Slta ett varv. När löken mjuknat och börjat bli genomskinlig är den klar.
2. Gnugga potatisen ren och koka den i 5 minuter i saltat vatten. Skölj den i kallt vatten och tärna sedan upp till mindre bitar. Halvera anjovisen och spara spadet till stanningen. Riv Västerbottensosten.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Ha i bitar av rumsvarmt smör, ättika och sedan lite vatten vartefter, och knåda ihop. Degen ska vara följsam och hålla ihop. Är den för kladdig, ha i mer mjöl, är den för torr, ha i mer vatten. Kavla ut degen och placera den över pajformen. Se till att lite av degen hänger över kanten på formen, den drar nämligen ihop sig när den förgräddas. Ställ pajskalet kallt i 15 minuter. Nagga sedan botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter i 150°C.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar