På midsommarbordet är sill ett måste och det här blev årets variant. Mycket god. Receptet är från ica och tricket är att göra egen majonnäs. Använd inte den köpta, det kommer inte att bli bra. Att göra egen är inte alls svårt. Det gäller bara att alla ingredienser är samma temperatur. Det blev lite majjo över och det åt vi till en ägg- och räkmacka kvällen efter.
Midsommarröra
Portioner: 4
4 ägg
1 stor rödlök
250 g körsbärstomater
1 burk hela filéer matjessill (à 570 g)
1 1/2 dl majonnäs (se recept nedan)
3 msk chilisås
svartpeppar
1 kruka gräslök
4 msk riven pepparrot
Garnering
riven färsk pepparrot
gräslök
Till servering
knäckebröd
smör
lagrad ost (gärna prästost)
Koka äggen i 8 minuter. Skölj dem i kallt vatten, låt svalna, skala och skiva.
Skala och skiva löken i tunna ringar. Dela tomaterna i halvor.
Låt sillen rinna av och skär den i ca 3 cm breda bitar.
Blanda majonnäsen med chilisås, smaksätt med lite nymald svartpeppar samt pepparrot.
Skär gräslöken i ca 2 cm långa strån.
Blanda alla ingredienser men spara lite gräslök till garnering.
Garnering: Garnera röran med riven pepparrot och gräslök.
Till servering: Servera med knäckebröd, smör och ost.
Receptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 port på buffébordet.
Hemmagjord majonnäs
1 sats
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm socker
2 dl olja
Lägg äggula, senap, vinäger, salt, peppar och socker i en skål.
Blanda ihop allt med en mixerstav eller elvisp. Tillsätt oljan droppvis. Låt gärna stå en stund före serveringen.
Tips
Tips 1! Om du har en stavmixer och inte vill ha äggvitor över kan du göra så här: Ta 1 ägg i stället för 2 äggulor. Lägg alla ingredienser inklusive oljan i en hög och smal behållare/kanna. Sätt ner stavmixern, tryck igång den och för den långsamt rakt upp. Färdigt på ett par sekunder!
Tips 2! Om majonnäsen skär sig, gör så här: Lägg 1-2 msk senap eller 1 äggula i en ren skål. Droppa långsamt i den skurna majonnäsen och vispa tills den går ihop.
(recept från ica)
-Mama Skogly ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar