tisdag 2 februari 2016

Baconlindad oxilé med blomkålsrisotto

Gjorde en spännande blomkålsrisotto som jag serverade till baconlindad oxfilé. Mums! Vill man ha risotton vegetarisk så byter man ut buljongen och fonden mot grönsaksversionerna.


Baconlindad oxfilé

4 port

1-2 skivor oxfilé per person
lika många skivor bacon
salt
peppar
ekplanka

Stek oxfilén hastigt på bägge sidor. Salta och peppra.
Låt svalna.
Stek baconet lätt. Linda rint varje filé och fäst med en tandpetare.
In i ugnen på en planka i 275 grader i ca 12-14 minuter, beroende på hur ni vill ha ert kött och beroende på hur tjocka skivorna är.

Blomkålsrisotto

ca 4 portioner

ca 600g rivet blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
2 finhackade schalottenlökar
Ca 0,5-1 dl grädde
ca 150g riven parmesan
ca 4 dl hönsbuljong
2-3 msk kycklingfond
salt, peppar samt ev lite färsk persilja
ca 70 g smör

OBS, vill man så kan man byta ut lite av hönsbuljongen mot torrt vitt vin, följ receptet på samma sätt men kör ca 1,5 dl vin/2,5-3 dl buljong.

Koka upp vatten med en hönsbuljongtärning och ställ åt sidan. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i smör några min, salta och peppra och häll upp i en skål.
Stek sedan på blomkålen i samma stekpanna några min så den inte längre ser rå ut – snåla inte på smöret. Häll på ca 2 dl hönsbuljong och eventuellt fond. Låt puttra på ganska hög värme i ca 5-10 min. När vätskan nästan har kokat bort så tillsätt lökblandningen och svampen. Häll på resten av buljongen och låt puttra ca 5-10 min till. Tillsätt grädden och en rejäl klick smör under omrörning. Peppra rejält, tillsätt timjan, lägg i parmesanosten och smaka av om det behövs mer salt. Blanda runt och låt osten smälta på eftervärmen. Konsistensen ska vara krämig men inte rinnig.
(recept från tjockkocken)





-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar